دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

آیا والدین در شکل گیری شخصیت کودکان نقش دارند؟

در مواقعی که والدین فرزند خود را تحقیر و یا مسخره می کنند؛ ممکن است موجب کاهش عزت نفس آن ها شود، که در نهایت می تواند موجب پرخاشگری فرزندان شود. ایجاد استرس و اضطراب در کودکان می تواند ابتدایی ترین عوامل ایجاد پرخاشگری در آن ها باشد.
کد خبر : 615545
بیش فعالی کودکان

 ژیلا آهنگرزاده روانشناس حوزه کودک در گفتگو با خبرنگار رفاه گروه جامعه خبرگزاری آنا، گفت:«امروزه رفتار والدین تائثیر مستقیم در شکل گیری شخصیت کودکان دارد. به همین دلیل است که برخی از رفتارهای ناهنجار در کودکان ریشه در نحوه برخورد والدین آن ها دارد. یکی از رفتارهای ناهنجار در کودکان که می تواند ریشه در رفتار والدین آن ها داشته باشد، پرخاشگری فرزندان است. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با تائثیر رفتار والدین در ایجاد پرخاشگری فرزندان، بیشتر آشنا کنیم. از آنجایی که شخصیت کودکان به طور کامل شکل نگرفته است، دلیل اصلی پرخاشگری فرزندان می تواند رفتار والدین آن ها باشد. معمولا رفتارهای پرخاشگرانه والدین می تواند الگویی برای فرزندان باشد و موجب پرخاشگری آن ها شود. »


آهنگرزاده با اشاره به کاهش عزت نفس در کودکان در ادامه افزود:«همچنین در مواقعی که والدین فرزند خود را تحقیر و یا مسخره می کنند؛ ممکن است موجب کاهش عزت نفس آن ها شود، که در نهایت می تواند موجب پرخاشگری فرزندان شود. ایجاد استرس و اضطراب در کودکان می تواند ابتدایی ترین عوامل ایجاد پرخاشگری در آن ها باشد. بسیاری از والدین پس از مشاهده رفتار پرخاشگرانه فرزندان خود، به دنبال راه حلی برای درمان و کنترل این رفتارها می باشند. در صورتی که در اکثر مواقع پرخاشگری فرزندان ناشی از رفتار نادرست والدین است. بنابراین بهترین راه حل برای کنترل این پرخاشگری، اصلاح رفتار خود است.»


این روانشناس حوزه کودک بیان کرد:« والدین هرگز فکر نکنند که با مشورت با افراد غیرمتخصص می‌توانند به جواب مناسب برسند، والدین باید با متخصص سلامت روان کودکان و نوجوانان مشورت کنند؛ روانشناسان، مشاوران و روانپزشکان بسیاری هستند که در این حوزه فعالیت دارند.»


وی در ادامه نکاتی را در رابطه با این موضوع مطرح کرد:«کودکان با یک دیگر فرق می‌کنند، به عنوان مثال: یک بچه، بچه طلاق است، شرایط این بچه زمین تا آسمان با شرایط بچه‌ای که در خانه پدر مادر بالاسرشان است فرق می‌کند؛ سنین مختلف واکنش‌های مختلف والدین را می‌طلبد.والدین باید از صحبت کردن با خشونت، الفاظ نادرست و تن صدای بلند پرهیز کنند و سعی کنند موقعی که دارند با یکدیگر صحبت می‌کنند، آرامش خودشان را حفظ کنند و در مکالمه یکدیگر دخالت نکنند، به این دلیل که این کار باعث ایجاد تشویش و اظطراب در کودکان می‌شود؛ زیرا کودکان از قبل این موضوع را در ذهن خود تداعی یا مرور می‌کنند. والدین مخصوصا الان که در شرایط کرونا هستیم و سطح استرس و اظطراب در جامعه و در میان مردم بسیاربالا است، از بحث کردن های بی‌جا و غیر مفید و مرور مسائلی که در گذشته رخ داده است در مقابل کودکان پرهیز کنند. به عنوان مثال وقتی از یک کودکی که دچار پرخاشگری است صحبت می‌کنند، ناخودآگاه به این فکر می‌کنیم که احتمالا والدین این کودک برای متولد شدن این کودک باهم توافق نداشتند و اصطلاحا این کودک بدون برنامه ریزی قبلی متولد شده است.»


کودکان هم به احترام نیاز دارند


آهنگرزاده در خصوص احترام والدین به کودکان گفت:« منظور از احترام به کودکان در سنین پائین این است که کودک را جلوی همبازیانش ناراحت و سرافکنده نکنیم و ناعادلانه قضاوت نکنیم، به اصطلاح کودک را کِنِف نکنیم. در سالمندان هم به همین شکل است که نباید جلوی بقیه افراد سالمند را ناراحت نکنیم و باید  به او احترام بگذاریم. پس نتیجه میگیریم که همه به احترام احتیاج دارند.»


این روانشناس کودک در ادامه افزود:« بعضی از افراد تفکرات اشتباهی دارند و با خود می‌گویند که این کودک معنی محبت را از کجا متوجه می‌شود یا چه میداند که محبت چیست،یا میگویند بگذار کمی بزرگتر شود تا این چیزهارا متوجه شود و بفهمد، این موضوع در جامعه گاهی به خاطر نداشتن اطلاعات کافی مخصوصاً در فضای مجازی انتشار پیدا می‌کند که این بچه است! نمی‌فهمد! بگذار بلند شود بعداً این را برایش بخر! این یک تفکر نادرست است که بعضی از افراد با خود به همراه دارند.»


کودکان هم حق انتخاب دارند


آهنگرزاده در خصوص اینکه کودکان هم حق انتخاب دارند تصریح می‌کند:«به عنوان مثال والدین می‌خواهند برای فرزند خود یک لیف یا چیز دیگری بخرند، به چه دلیل والدین اجازه نمی‌دهید که کودک با نظر خود آن شئی را انتخاب کند؟ بعضی از والدین اصرار دارند برای بچه‌ها انتخاب کنند. اصلاً یکی از دلایل ناکامی و پرخاشگری بچه‌ها این است که والدین برای آنها انتخاب می‌کنند. انسان حق انتخاب دارد. از لحظه‌ای که انسان به خواست خدا موجود می‌شود، حق انتخاب دارد.»
وی افزود:«این حق انتخاب را می‌توانیم در اسباب‌بازی‌ها، بله، یک وقت است که اسباب‌بازی متناسب با سن بچه نیست. ما باید با زبانی که متوجه می‌شود برای بچه توضیح دهیم و به او امیدواری دهیم. بگوئیم شما الان نمی‌توانید این اسباب بازی را انتخاب کنید چون روانشناسان می‌گویند برای شما متناسب نیست اما بعداً که بزرگتر شدی، می‌توانی آن اسباب بازی را خریده و از آن استفاده کنی. وقتی این امیدواری را به کودک می‌دهید، باید این امیدواری به نتیجه رسیدن آن قول را به همراه داتشه باشد.»


این روانشناس حوزه کودک در پایان سخنان خود گفت:« اگر نزاع‌های والدین به هر میزان کاهش پیدا کند، از آن سمت به همان میزان و چه‌بسا چند برابر سلامت روان کودک ارتقاء پیدا می‌کند. به عنوان مثال اگر یک لقمه نان و پنیر را با دلخوشی و روی خوش ولب خندان به کودک بدهیم، مانند این است که انگار به کودک بهترین غذا را داده‌ای، و اثری که این روی خوش و این رفتار خوب روی کودکان می‌گذارد با خود سلامتی روح و روان کودک را به همراه دارد.»


 انتهای پیام/4076/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب