دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

چه عواملی موجب بروز سرطان ریه می‌شود؟ / راه‌های درمان و جلوگیری از سرطان ریه چیست؟

سرطان ریه ممکن است در مراحل اولیه هیچ‌گونه نشانه قابل توجهی نداشته باشد و این بیماری تا زمان پیشرفت آن در بسیاری از افراد تشخیص داده نمی‌شود.
کد خبر : 614151
سرطان ریه



گروه جامعه خبرگزاری آنا -سرطان ریه، سرطانی است که در اکثر مواقع از ریه ها شروع می شود اما گاهی اوقات در نتیجه ی انتشار سرطان از قسمت های مجاور، این سرطان بوجود می آید که در ادامه به توضیح آن می پردازیم. سرطان زمانی شروع می شود که تقسیم و رشد سلول های بدن از کنترل خارج می شوند.


سرطان ریه بیماری است که موجب تکثیر بی‌رویه‌ی سلول‌های بافت ریه می‌شود و توانایی تنفسی فرد را کاهش می‌دهد. ریه‌ یا شش، اندام‌ حیاتی برای تنفس و تبادل گاز است که در قفسه‌ی سینه قرار دارد و طی تنفس اکسیژن هوای ورودی را جذب کرده و دی اکسید کربن دفع می‌کند. به طور معمول بدن کنترل و تعادل رشد سلول‌ها را برعهده دارد و سلول‌ها در مرحله‌ی خاصی از چرخه‌ی زندگی خود می‌میرند تا از رشد بیش از حد آن‌ها جلوگیری شود. سرطان در سیستم تنظیم و تعادل رشد سلولی اختلال ایجاد می‌کند و منجر به تکثیر و تقسیم غیرمجاز و بیش از حد سلول‌ها می‌شود که در نهایت توده ‌ای به نام تومور ایجاد می‌کند. در سرطان ریه، این الگوی رشد بیش از حد سلولی در ریه‌ها دیده می‌شود.


سرطان ریه به چند دسته تقسیم می‌شود؟


سرطان ریه به دونوع اصلی تقسیم می‌شود که مراحل درمانی آنها کاملا باهم دیگر متفاوت است.


سرطان ریه سلول بزرگ (NSCLC)


حدود ۸۰٪ تا ۸۵٪ سرطان های ریه NSCLC هستند. زیرگروه های اصلی NSCLC، آدنوکارسینوم، کارسینوم سلول سنگفرشی و سرطان سلول بزرگ می باشند. این زیرگروه ها که از انواع مختلف سلول های ریوی شروع می شوند به عنوان NSCLC گروه بندی می شوند زیرا درمان و پیش آگهی (چشم انداز) آنها اغلب مشابه است.


آدنوکارسینوما: آدنوکارسینوماها از سلول هایی شروع می شوند که به طور معمول موادی مانند مخاط ترشح می کنند. این نوع سرطان ریه عمدتا در افراد سیگاری یا حتی کسانی که قبلا سیگاری بودند، وجود دارد. اما با این حال، شایع ترین نوع سرطان ریه در افراد غیر سیگاری نیز است. این شیوع در خانم ها بیشتر از آقایان است و بیشتر از سایر انواع سرطان ریه در افراد جوان بروز می کند. آدنوکارسینوما معمولاً در قسمت های خارجی ریه دیده می شود و احتمالاً قبل از پخش آن در بدن، دیده می شود.


کارسینوم سلول سنگفرشی: کارسینوم سلول سنگفرشی از سلول های سنگفرشی شروع می شود که مسطح هستند و درون مجاری تنفسی ریه ها را پوشانده اند. آن ها اغلب با سابقه سیگار کشیدن در ارتباط هستند و تمایل دارند در قسمت مرکزی ریه ها، نزدیک مجاری اصلی تنفسی (نایژه) پیدا شوند.


سرطان سلول بزرگ: کارسینوم سلول بزرگ می تواند در هر قسمت از ریه ظاهر شود و تمایل به رشد و گسترش سریع دارد که می تواند درمان آن را دشوار کند. نوعی از سرطان سلول بزرگ، معروف به سلول بزرگ سلول عصبی و غدد درون ریز است و بسیار شبیه سرطان ریه سلول کوچک می باشد.


سرطان ریه سلول کوچک (SCLC)


حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از کل سرطان های ریه SCLC هستند. این نوع سرطان ریه سریع تر از NSCLC رشد و گسترش می یابد. از آنجا که این سرطان به سرعت رشد می کند، به خوبی به شیمی درمانی و پرتو درمانی پاسخ می دهد. متأسفانه، برای بیشتر افراد، سرطان در برخی از زمان ها دوباره برمی گردد.


چه عواملی موجب بروز سرطان ریه می‌شود؟ / راه‌های درمان و جلوگیری از سرطان ریه چیست؟


سرطان ریه دارای چه علائمی است؟


شایع ترین علائم سرطان ریه عبارتند از:


کاهش وزن


تنگی نفس


سرفه(به همراه خلط خونی)


دوره های مکرر حالت ذات الریه یا برونشیت


سرفه افرادی که سیگار می کشند زیاد می شود و از شدت بیشتری برخوردار است


افزایش میزان خلط سینه


خس خس کردن سینه


خستگی مفرط


از دست دادن اشتها


سر درد، درد استخوان و درد مفاصل


ورم کردن صورت یا گردن


راه‌های پیشگیری از سرطان ریه


اگرچه راه حل دقیقی برای پیشگیری از سرطان در دسترس نمی‌باشد اما رعایت موارد زیر ریسک ابتلا به سرطان ریه را کاهش خواهد داد.


ترک سیگار: با پزشک خود مشورت کنید تا با دارودرمانی و معرفی گروه‌های پشتیبانی، به شما در ترک سیگار کمک کند.


اجتناب از قرارگیری در معرض دود سیگار: اگر با فردی سیگاری زندگی یا کار می‌کنید، از او بخواهید که سیگار را ترک کند یا حداقل خارج از محیط خانه و کار سیگار بکشد. از مناطقی که مردم سیگار می‌کشند، مانند کافه‌ها و رستوران‌ها اجتناب کنید.


سنجش سطح رادون در خانه: اگر در مناطقی زندگی می‌کنید که غلظت گاز رادون بالا است، برای سنجش سطح گاز رادون از مراکز بهداشت محل خود کمک بگیرید.


اجتناب از مواد سرطان‌زا در محل کار: برای محافظت از خود در برابر مواد شیمیایی سمی در محل کار اقدامات احتیاطی را انجام دهید. به عنوان مثال، اگر ماسک صورت برای حفاظت به شما داده شده، همیشه آن را استفاده کنید. سیگار کشیدن، خطر ابتلا به عوارض ریوی ناشی از مواد سرطان‌زا در محل کار را افزایش می‌دهد.


رژیم غذایی مناسب: رعایت رژیم غذایی سرشار از میوه‌ها، سبزیجات، ویتامین‌ها، مواد مغذی و فیبر فراوان بهترین گزینه جهت پیشگیری از سرطان است. از مصرف زیاد قرص‌های ویتامین با دوز بالا خودداری کنید.


ورزش: اگر تا به حال ورزش نکرده‌اید، همین امروز بهترین فرصت است. از ورزش‌های سبک شروع کنید و به تدریج میزان ورزش روزانه‌ را افزایش دهید. سعی کنید بیشتر روزهای هفته را ورزش کنید.




بیشتر بخوانید:





راه‌های درمان سرطان ریه


درمان سرطان ریه می‌تواند ترکیبی از جراحی، شیمی درمانی، شیمی درمانی هدفمند، ایمونوتراپی و پرتودرمانی باشد که انتخاب هریک از این روش‌ها به محل و مرحله‌ی سرطان و نیز وضعیت کلی سلامت فرد بستگی دارد. در این قسمت، در مورد هر کدام از این روش‌ها توضیحات بیشتری را ارائه می‌کنیم:


جراحی: جراحی اولین گزینه‌ی درمانی سرطان ریه است. برای از بین بردن بافت‌های سرطانی ریه و بافت‌های اطراف آن که سرطان به آن‌ها گسترش یافته است، جراحی گزینه‌ی مناسبی است. این عمل جراحی شامل برداشتن یک لوب یا بخش بزرگی از ریه طی روشی به نام لوبکتومی است. در موارد شدید، جراح ممکن است کل ریه را خارج کند، فرد بدون ریه می‌تواند زندگی کند، اما انجام این عمل جراحی به وضعیت عمومی فرد بستگی دارد.


شیمی درمانی: این روش درمانی با استفاده از داروها باعث کاهش تعداد یا ریشه کنی سلول‌های سرطانی می‌شود. همانطور که گفته شد، در سرطان سرعت تکثیر سلول‌ها افزایش می‌یابد و این داروها سلول‌هایی که به سرعت در حال تقسیم هستند را هدف قرار می‌دهند، همین موضوع باعث می‌شود که شیمی درمانی برای سرکوب سلول‌های سرطانی مخصوصا در موارد متاستاز سرطان به سایر قسمت‌های بدن، انتخاب مناسبی باشد. شیمی درمانی یک درمان قدرتمند است و می‌تواند عوارض جانبی مانند تهوع شدید و کاهش وزن داشته باشد.


رادیوتراپی: در این روش از پرتوهای پر انرژی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود. قبل از عمل جراحی، پزشک با استفاده از رادیوتراپی اندازه‌ی تومور را کاهش می‌دهد. پرتودرمانی عمدتا در درمان سرطان‌هایی مفید است که به یک محل محدود هستند و گسترش نیافته‌اند. ترکیب شیمی درمانی و رادیوتراپی قبل و بعد از عمل جراحی، به میزان زیادی باعث موفقیت درمان می‌شود.


درمان هدفمند: این روش شامل استفاده از داروهایی است که سلول‌های سرطانی خاصی را هدف قرار می‌دهند. برای مثال داروهایی که تقسیم شدن سلول‌های سرطانی را متوقف می‌کنند.


ایمونوتراپی: ایمونوتراپی از سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان استفاده می‌کند. سیستم ایمنی بدن ممکن است به سلول‌های سرطانی حمله نکند، زیرا سلول‌های سرطانی پروتئین‌هایی تولید می‌کنند که سلول‌های سیستم ایمنی را نابود می‌کنند. ایمونوتراپی با دخالت در این روند، عمل می‌کند.


چه عواملی موجب بروز سرطان ریه می‌شود؟ / راه‌های درمان و جلوگیری از سرطان ریه چیست؟


نتیجه گیری:


سرطان ریه هم مانند دیگر سرطان‌ها نیاز به توجه و مداوا دارد؛ زیرا فرد با مواجه شدن با علائم سرطان ریه باید سریعا به پزشک معالج مراجعه کند و مراحل درمانی را در پیش بگیرد تا از پیشروی این بیماری در بدن فرد مبتلا جلوگیری شود.


انتهای پیام/۴۰۷۶/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب