اشتغال تضمینی دانشجویان با اجرای طرح پویش در دانشگاه آزاد اسلامی
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان تنها دانشگاه خصوصی کشور در این سالها طرحهای ابتکاری متعددی را در مسیر کارآفرینی در نظر گرفته است. طرح پویش یکی از طرحهایی است که دانشگاه آزاد اسلامی از سال ۹۹ در دستور کار قرار داده و قرار است از طریق این طرح دانشجویان در صنعت به کار گرفته شوند.
به گفته دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی؛ «دانشگاه تلاش دارد در طرح پویش تحصیل را با مهارتهای جدید تلفیق کرده و وارد صنعت کند.» وی بر این باور است که «طرحهای کارآموزی و کارورزی در حوزه علوم موفق نبود چراکه اجرای این طرحها نتوانست دانش مهارتی را به دانشجویان بیاموزد و متأسفانه بهصورت سطحی با این حوزه رفتار شد.» رئیس دانشگاه آزاد اسلامی میگوید: «طرح پویش فضایی را ایجاد خواهد کرد که بتوانیم دانش مهارتی را به دانشجویان بیاموزیم و این اتفاق مبارک محقق شود.»
دکتر طهرانچی معتقد است که دانشجویان در ازای پرداخت هزینه برای تحصیل باید نتیجه مطلوب به دست آورند و مدرکشان دارای خاصیت باشد.
دانشجویان از طریق طرح «پویش» دانشگاه آزاد اسلامی کار یاد میگیرند
مشکل بیکاری در میان تحصیلکردهها بیشتر از گروههای غیر تحصیلکرده است، چراکه افراد غیر تحصیلکرده حرفه و شغل یاد میگیرند، به دنبال پشتمیزنشینی نمیروند و در جایی مشغول به کار میشوند.
بر اساس اعلام حیدری؛ «دانشگاه آزاد اسلامی برای حل مسائل بیکاری و عدم اشتغال فارغالتحصیلان راهحل دارد و خود را یک دانشگاه حل مسئله میداند تا مشکلات جامعه را با طرح پویش برطرف کند. مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی در خصوص ارتباط دانشگاه با صنعت آسیبشناسی انجام دادند و با صاحبان مشاغل، اتاقهای بازرگانی، اتاقهای اصناف و صاحبان کارخانهها صحبت کردند؛ حرف صنعتگران این است که مطالب آموزش داده شده به فارغالتحصیلان در دانشگاه، با آن چیزی که در محیط کار و در عمل میبینند، تفاوت دارد.
به گفته حیدری؛ «دانشجویی که چهار سال در دانشگاه درسخوانده و مهندسی گرفته است، ذهن او برای کار کردن در کارگاه و کارخانه آماده نیست و ذهن آن دانشجو فقط آمادگی دارد که پشت میز بنشیند. »
براساس اعلام سخنگوی دانشگاه آزاد اسلامی؛ «در همین راستا، کارگروهی در دانشگاه بر روی این موضوع کار کرد و به این نتیجه رسیدیم که بتوانیم دانشجویی جذب کنیم که دو ایراد او رفع شود. درواقع علمی که دانشجو در دانشگاه آموزش میبیند با آن چیزی که در کارخانه وجود دارد تطبیق داده شود و کار را یاد بگیرد و هم اینکه از نظر ذهنی با محیط کار آشنا شود و صاحبکار، کارخانهدار و... او را بشناسند.»
سخنگوی دانشگاه آزاد اسلامی درباره محاسن طرح پویش عنوان میکند: «اگر دانشجوی فارغالتحصیل بتواند در تخصص و رشته خود مشغول به کار شود، علاوه بر اینکه اشتغال دارد، علم و دانش خود را نیز در اختیار جامعه قرار میدهد و سود آن به کشور و ملت میرسد. دانشجو در طرح «پویش» هم درس میخواند هم عملاً با محیط کار آشنا شده و ذهن او برای کار کردن آماده میشود. همچنین میفهمد که آن محیط کار به چه چیزهایی نیاز دارد، در دانشگاه باید از استاد خود چه سؤالی کند و چه چیزی را یاد بگیرد. امیدواریم وقتی دانشجو به این طریق فارغالتحصیل میشود، در همان کارخانهای که در طول زمان تحصیل خود به آنجا رفته است، جذب شود.»
رونق رشتههای کم مخاطب با اجرای طرح پویش
البته طرح پویش مزایای دیگری هم دارد این طرح ظرفیت رونق رشتههای کممخاطب را نیز دارد. به عقیده پیام نجفی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان؛ «امیدوارم با ظرفیتسازیها و ایجاد فرصتهای اشتغال که با اجرای طرح پویش به وجود خواهد آمد، ظرفیت جذب دانشجو افزایش یابد و در رشتههایی کممخاطب مثل رشتههای معدن، نساجی، کشاورزی و باغبانی و تخصصهای مورد نیاز جامعه هستند با استقبال روبهرو شویم.»
بیشتر بخوانید:
اما و اگرهای نحوه برگزاری دورههای کارورزی برای دانشجویان
افزایش مهارت و تقویت توانمندی دانشجویان با اجرای «طرح پویش»
چگونگی اجرای طرح پویش
حال بسیاری از دانشجویان میپرسند که طرح پویش چگونه اجرایی میشود؟ سخنگوی دانشگاه آزاد اسلامی در این باره عنوان میکند: از سال ۹۹ در ۱۰ تا ۱۲ واحد کاری را تحت عنوان طرح «پویش» آغاز کردیم و امیدواریم که این کار در کل کشور جاری شود. در این طرح دانشجو سه یا چهار روز در دانشگاه، درس میخواند و همزمان در رشته متناظر خود در کارخانه یا کارگاهی که مرتبط با کار اوست و معتبر هم است، هفتهای دو تا سه روز کار میکند و بهنوعی دانشجو-کارورز یا دانشجو-همکار میشود.
آغاز طرح پویش از استان اصفهان
طرح پویش برای نخستین بار در استان اصفهان اجرایی شد. این طرح به همت واحد اصفهان راهاندازی شد. به گفته پیام نجفی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)؛ «طرح پویش بر اساس اعلام نیاز صنایع مختلف بوده و علاقهمندان به شرکت در این طرح علاوه بر اینکه در دوران طلایی زندگی خود این فرصت را دارند که همزمان با تحصیل، یک صنعت یا یک بنگاه اقتصادی مرتبط با رشته تحصیلی خود را انتخاب کرده تا هم از نظر تجربی صاحب مهارت و تجربه شده و هم از نظر علمی و دانش کاری، میدان استفاده از اندوختههای آکادمیک و ظرفیتهای علمی خود را داشته باشند. با این کار امکان قرار گرفتن در اولویت استخدام بنگاههای اقتصادی یا صنایع مرتبط را برای اشتغال خود به وجود میآورند.»
اجرای طرح پویش در ۱۰ استان دیگر
از اجرای موفق این طرح در اصفهان و با توجه به نامگذاری سال ۱۴۰۰ با عنوان «سال تولید، اشتغال و مانعزداییها» از سوی رهبر معظم انقلاب؛ دانشگاه آزاد اسلامی تصمیم گرفت که این طرح را در استانهای دیگر اجرایی کند. بر اساس اعلام سید محمد بطحایی، معاون آموزشهای عمومی و مهارتی دانشگاه آزاد اسلامی به خبرنگار آنا؛ «طرح پویش یکی از آن طرحهایی است بین دانشگاه و بازار ارتباط برقرار میکند. این طرح هماکنون در ۱۰ استان کشور راهاندازی شده است. دانشجویی که از طریق طرح پویش پذیرفته میشود ساعاتی از تحصیل را به کارخانه یا بنگاه اقتصادی میرود. بر این اساس پس از فارغالتحصیلی زمینه اشتغال تا حدودی برای دانشجویان تضمین شده است.»
بررسیها نشان میدهد که این طرح در استانهای البرز، آذربایجان شرقی، زنجان، خراسان رضوی، خوزستان، کرمان، قزوین، مرکزی، یزد و واحدهای شهر قدس، شهریار و رباطکریم اجرایی میشود.
دکتر طهرانچی نیز درباره اجرای طرح پویش در سال جدید تحصیلی به خبرنگار آنا میگوید: «طرح پویش در استانهای مختلف در حال انجام است و اعلام آمادگیهای متعددی از سوی صنعت داریم. بر اساس توافقات انجامشده برخی از دانشجویان بهصورت ۱۰۰ درصدی در صنعت بورسیه میشوند. مثلاً در یکی از واحدهای اطراف تهران ۳۰ دانشجوی صنایع غذایی بورسیه شدهاند.»
لزوم اصلاح سرفصلهای درسی
برای اجرای دقیق طرح پویش ملزوماتی مورد نیاز است، عباس گوهری، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق درباره طرح پویش دانشگاه آزاد اسلامی به خبرنگار آنا میگوید: «طرح پویش بسیار خوب و کارآمد است اما هر طرحی برای اجرا نیاز به لوازم و تجهیزاتی دارد.» وی ادامه میدهد: «نیاز به ایجاد رشتههای جدید برای اجرای طرح پویش داریم، همچنین لازم است که سرفصلهای رشتههای موجود در این زمینه اصلاح شود.»
گوهری عنوان میکند: «ارتباط دانشگاه و صنعت یکی از اهداف اصلی است طرح پویش شکاف بین دانشگاه و صنعت را پر میکند و دانشجو برای پرداخت شهریه با مشکل مواجه نمیشود و بعد از فارغالتحصیلی با تجاربی که کسب کرده در همان صنعت میماند و اشتغالزایی و کارآفرینی یکی از اهداف طرح پویش است.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق اظهار میکند: «دانشگاه باید دانشجویی تربیت کند که صنعت او را جذب کند و از او بهره ببرد تا دانشجو یکی از مشکلات صنعت را رفع کند باید با شناخت مشکلات و نیازهای صنایع مختلف با رسالهها و پایاننامههای دانشگاهی آنها را حل کنیم.»
انتهای پیام/۴۰۴۰/پ
انتهای پیام/