دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 شهريور 1400 - 12:10
آنا بررسی کرد؛

مبلغ یارانه ۴۵ هزار تومانی در دولت رئیسی افزایش می‌یابد؟

درحالی‌که قیمت بسیاری از کالاها افزایش‌یافته اما تغییری در مبلغ یارانه پرداختی طی سال‌های گذشته به وجود نیامده اما بسیاری از افراد انتظار افزایش یارانه در دولت سیزدهم را دارند.
کد خبر : 607814
یارانه



به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، حدود ۱۱ سال از زمان آغاز پرداخت یارانه ۴۵ هزارتومانی می‌گذرد و تاکنون ۱۲۳ مرحله از این یارانه پرداخت‌شده اما طی همه این سال‌ها مبلغ یارانه علی‌رغم افزایش تورم هیچ‌گونه تغییری نکرده است و از ارزش آن کاسته شده است.


در نخستین سال هدفمندی یارانه‌ها که پرداخت یارانه آغاز شد، هر یارانه‌بگیر با یارانه دریافتی خود می‌توانست مجموعه‌ای از کالاهای موردنیاز خود اعم از تخم‌مرغ، برنج، گوشت، مرغ، قند، شکر، روغن و پنیر خریداری کند اما با افزایش شدید تورم طی سال‌های اخیر حتی قیمت یک دبه ماست نیز از مبلغ یارانه بیشتر شده است.


طی همه این سال‌ها شهروندانی که مشمول دریافت یارانه هستند به عدم افزایش مبلغ یارانه انتقاد داشتند و معتقدند با این حجم از تورم و گرانی، یارانه پرداختی هیچ محلی از اعراب ندارد و کارایی خود را از دست‌ داده و هیچ کمکی به خانوارها نمی‌کند.


به گفته «کاظم دل‌خوش اباتری»، نماینده مجلس «یارانه ۴۵ هزارتومانی که به مردم پرداخت می‌شود پول یک سطل ماست نمی‌شود تقاضا داریم نسبت به اصلاح یارانه‌ها و افزایش یارانه محرومان و نیازمندان و قطع یارانه ثروتمندان اقدام شود.»




بیشتر بخوانید:


شکل پرداخت یارانه در دوات سیزدهم تغییر می‌کند؟




با انتصاب محسن رضایی به‌عنوان معاون اقتصادی رئیس‌جمهور در دولت سیزدهم که در تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری ایده پرداخت یارانه ۴۵۰ هزارتومانی را مطرح کرد، بار دیگر زمزمه افزایش یارانه نقدی این بار در دولت سیزدهم به گوش می‌رسد و بسیاری از یارانه‌بگیران در انتظار افزایش یارانه هستند.


دولت نباید نرخ ثابتی از یارانه را تضمین کند


در میان اظهارنظرهای متفاوتی درباره نحوه افزایش یارانه وجود دارد، سید حسین رضوی‌پور، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با آنا معتقد است «پرداخت یارانه نقدی بیشتر منوط به حذف و تبدیل یارانه‌های پنهان به یارانه‌های مستقیمی است که به ذی‌نفع نهایی پرداخت می‌شود. اما دراین‌باره دو نکته مطرح است. نخست اینکه دولت نباید نرخ ثابتی از یارانه را تضمین کند؛ به این دلیل که میزان درآمد دولت از محل اصلاح یارانه‌های پنهان و تغییر نرخ انرژی و نرخ‌های دیگر، شناور و متغیر است. بنابراین اگر دولت نرخ ثابتی را به‌عنوان یارانه در نظر بگیرد، نتیجه آن این خواهد بود که در دوره‌هایی دچار کسری بودجه یا درآمد مازاد خواهد شد. این عامل، انگیزه‌ای را در دولت ایجاد می‌کند که برای کاهش کسری بودجه خود ارز را گران کند تا سر سفره یارانه مردم بنشیند. این رفتار دولت نیز طبیعتاً عامل ایجاد بی‌اعتمادی در مردم خواهد شد».


مبلغ یارانه ۴۵ هزار تومانی در دولت رئیسی افزایش می‌یابد؟


اتفاق نظر در دولت برای کمک بیشتر به اقشار کم‌درآمد


حجت‌الله عبدالملکی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز دراین‌باره گفته «قطعاً این یارانه‌ها که الآن پرداخت می‌شود خیلی اثر رفاهی ویژه‌ای ندارد و پارسال هم مصوب شد یارانه‌های معیشتی و یارانه‌های دیگری پرداخت شود، اما تبعیض در پرداخت یارانه‌ها دیده می‌شود».


وی با بیان اینکه می‌توانیم در صورت شناسایی، یارانه افراد متمول را قطع و به مبلغ یارانه خانواده‌های کم‌درآمد اضافه کنیم می‌گوید «یارانه آن‌هایی که متمول‌تر هستند باز تأکید می‌کنم به شرطی که بتوانیم شناسایی کنیم، کاهش پیدا می‌کند یا قطع می‌شود و آن‌هایی که متوسط هستند یارانه‌های بیشتری می‌گیرند».


وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی معتقد است «ساماندهی پرداخت یارانه‌ها یک مسئله در سطح ملی و در سطح حاکمیت است و شخصاً در وزارت رفاه قطعاً نمی‌تواند تصمیم جدید منهای دولت و کلیات دولت بگیرد، اما در دولت برای اینکه به اقشار متوسط و کم‌درآمد کمک بیشتری شود، اتفاق‌نظر وجود دارد».


هرچند در این میان بسیاری از مبلغ یارانه نقدی گلایه دارند اما در این میان برخی کارشناسان از اساس با پرداخت یارانه به‌صورت نقدی مخالف هستند.


پرداخت نقدی با هر مبلغی نادرست است


به گفته کمیل طیبی، عضو هیئت‌علمی اقتصاد دانشگاه اصفهان «همین مبلغ از یارانه هم در کشور ما تجربه خوبی بر جای نگذاشته بنابراین پرداخت نقدی با هر مبلغی نادرست است».


وی تأکید می‌کند: «لازم است دولت‌ها به‌جای پرداخت‌های نقدی، از روش‌های حمایتی در قالب سیستم تأمین اجتماعی استفاده کنند تا با حمایت غیرمستقیم از حقوق مردم و مصرف‌کنندگان، شرایط بهتری برای آن‌ها فراهم کنند».


انتهای پیام/پ



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب