دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 شهريور 1400 - 00:02
گزارش آنا؛

«آژانس» به دنبال باج‌خواهی از ایران/ آیا جمهوری اسلامی به غرب بدهکار است؟

آژانس در حال بازی در پازل رژیم صهیونیستی و آمریکا برای ایجاد فشار علیه ایران است، لذا برحسب تجربه، باج دادن به این نهاد به اصطلاح بین‌المللی، در نهایت باعث افزایش طلبکاری از کشورمان می‌شود.
کد خبر : 607353
رافائل گروسی

گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، تهران روز گذشته (یکشنبه) هم‌زمان میزبان رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق بود؛ اقدامی دارای پیام‌های زیاد به غرب که نشان می‌دهد جمهوری اسلامی ایران در دولت سیزدهم به ریاست آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی از سویی به همکاری با آژانس ادامه می‌دهد، چشم به راه وعده‌های غرب نخواهد داشت و از سوی دیگر مذاکره با غرب را مخل مذاکرات منطقه‌ای با همسایگان خود نمی‌داند.


همان‌گونه که رئیس‌جمهور و نیز حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان تأکید کرده‌اند، جمهوری اسلامی ایران علاوه بر پیش‌برد مذاکرات برجام و پرونده هسته‌ای، خود را معطل نتیجه مذاکرات با غربی‌ها نخواهد کرد و در حوزه دیپلماسی به همگرایی منطقه‌ای خواهد پرداخت. این نخستین سفر گروسی به تهران در دولت سیزدهم و نخستین دیدارش با محمد اسلامی، رئیس جدید سازمان انرژی اتمی بود. سفری در آستانه نشست شورای حکام آژانس که نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیش‌تر نسبت به اقدام غیرسازنده آژانس هشدار داده و گفته بود: آژانس و نهادهای سیاست‌گذار آن نمی‌توانند خود را از سرنوشت تفاهم هسته‌ای جدا کنند و هر اقدام غیرسازنده، مخل فرآیند مذاکره خواهد بود.


شورای حکام ابزار فشار روانی و اجماع ساز علیه ایران است


در سال‌های اخیر تجربه ثابت کرده است شورای حکام همواره به‌مثابه ابزار فشار روانی و اجماع‌ساز علیه ایران عمل می‌کند و سفر گروسی به ایران به‌طور ضمنی برای تهدید کشورمان انجام می‌شود؛ درواقع آن‌ها هیچ‌گاه ابزار تهدید را ترک نکردند و علیرغم همکاری کشورمان آن‌ها حداکثر استفاده را از شورای حکام بردند.


باج دادن به آژانس باعث جری‌تر شدن این نهاد شده است/ ایران طلب هسته‌ای دارد نه اروپا و آمریکا
شورای حکام همواره به‌مثابه ابزار فشار روانی و اجماع ساز علیه ایران عمل می‌کند


آمریکایی‌ها برای اینکه جدی بودن ایران را در مذاکره با غرب بسنجند، مدیرکل آژانس را راهی تهران کردند. آنها خوب می‌دانند گذشت زمان در احیای برجام به نفع ایران است و اکنون در نقطه‌ای قرار گرفتیم که هر چه زمان می‌گذرد به نفع طرف ایرانی و به زیان طرف غربی است، زیرا ایران به توسعه توانایی هسته‌ای خود اهتمام دارد و اقتصاد کشور نیز پس از دوره‌ای تلاطم که ناشی از ناکارآمدی و ترک فعل مسئولان دولت غربگرای یازدهم و دوازدهم بود، در حال سامان گرفتن است.




بیشتر بخوانید:


نشست فصلی شورای حکام آژانس آغاز به کار کرد


سفر گروسی به تهران از نمای نزدیک




دیروز نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین، پایتخت اتریش برگزار شد و گرچه برخی گزارش‌ها نشان می‌داد قرار است در آن قطعنامه ضد ایرانی تصویب شود، ولی رافائل گروسی پس از سفر به تهران از رد این موضوع خبر داد. تغییر رویکرد گروسی در حالی است که مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به‌تازگی گزارش کرده بود بازرسی‌های سازمان از مراکز اتمی ایران به‌طور چشمگیری کاهش یافته و با محدودیت جدی مواجه شده است. در این گزارش ادعا شد ایران مانع دسترسی بازرسان آژانس به سایت‌های مرتبط با فعالیت‌های هسته‌ای شده و همچنان به توسعه فعالیت‌های اتمی خود ادامه می‌دهد.


بر اساس این گزارش، ایران ۱۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۶۰ درصد ذخیره کرده که فراتر از سقف مجاز در برجام است. رافائل گروسی بار دیگر ادعای کشف ذرات هسته‌ای اعلام نشده در ایران را تکرار کرد و از تهران خواسته بود تا بدون فوت وقت توضیحات لازم را در این زمینه ارائه کند.


از سوی دیگر منابع آمریکایی گزارش کردند، واشنگتن که در روزهای اخیر از فرصت اندک برای بسته شدن پنجره مذاکرات سخن به میان آورده، طرحی مبتنی بر شکست مذاکرات وین یا اعلام ضرب الاجل برای بازگشت ایران به مذاکرات در نظر گرفته است. در هر صورت باید توجه کرد تمام تحرکات غرب در این راستا با هدف کشاندن سریع‌تر ایران پای میز مذاکراتی است که هیچ نتیجه‌ای برای کشورمان نخواهد داشت.


تبعات اقدام احتمالی غرب علیه ایران


پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم که رویکردی مبتنی بر نگاه به شرق دارد و به تحولات منطقه‌ای بیش از رویکرد به غرب توجه می‌کند، اکنون جمهوری اسلامی ایران توانسته دست برتر را در مذاکرات هسته‌ای در اختیار داشته باشد و با توجه به سامان گرفتن اوضاع داخلی و مشخص شدن اینکه معضلات کشور هیچ ارتباطی به تحریم‌های غرب ندارد، پرونده برجام از اولویت صددرصدی سیاست خارجی کشور خارج شده است.


با توجه به اینکه اکنون ایران کنترل پرونده برجام و سرنوشت آن را دراختیار دارد، صدور هرگونه قطعنامه احتمالی علیه ایران در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یا تلاش برای ارجاع پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت می‌تواند به‌طور کلی روند مذاکرات را مختل کند و واکنش شدید ایران را به‌دنبال داشته باشد.



آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در حال بازی در پازل رژیم صهیونیستی و آمریکا برای ایجاد فشار علیه ایران است



به‌دنبال رسانه‌ای شدن گزارش جدید آژانس درباره برنامه هسته‌ای ایران و گزارش‌های ادعایی مبنی بر مطرح شدن مواردی از نقض تعهدهای برجام میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز جمعه با انتشار پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: نباید توهم داشته باشیم. اگر پیش‌نویس قطعنامه‌ای علیه ایران در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای ارائه شود، روسیه علیه آن رأی می‌دهد. اولیانوف که سرپرستی هیئت مذاکره‌کننده روسیه در گفت‌وگوهای احیای برجام را نیز برعهده دارد، در ادامه توئیت خود می‌نویسد: نیازی به قطعنامه‌ای نداریم که نه‌تنها غیرمنطقی، بلکه حتی به‌شدت زیان‌آور است. بهتر است بر دیپلماسی تکیه کنیم.


آژانس در پازل آمریکا و رژیم صهیونیستی بازی می‌کند


مسعود براتی، کارشناس دیپلماسی اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه جهان خبرگزاری آنا درباره سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران گفت: با توجه به تحولات اخیر در ایران، سفر گروسی به تهران و تفاهمی که میان ایران و آژانس انجام شد، در نشست دیروز شورای حکام قطعنامه علیه جمهوری اسلامی ایران صادر نشد. البته ایران هم برای این موضوع امتیازی به آژانس اعطا کرد و آن هم این است که آژانس به دوربین‌ها دسترسی پیدا کند و حافظه آن‌ها را تغییر دهد؛ هر چند که قرار است حافظه‌ها پلمپ شود و نزد ایران باقی بماند تا موضوع دسترسی نداشتن آژانس به تصاویر دوربین‌ها محقق شود.


باج دادن به آژانس باعث جری‌تر شدن این نهاد شده است/ ایران طلب هسته‌ای دارد نه اروپا و آمریکا
مسعود براتی، کارشناس دیپلماسی اقتصادی


وی در زمینه نحوه تعامل آژانس با کشورمان و نقشی که درقبال ایران ایفا می‌کند، عنوان کرد: اگر مقداری به گذشته برگردیم، از سال ۹۷ آژانس بار دیگر مجموعه ادعاهایی را علیه جمهوری اسلامی ایران در قالب پرونده PMD مطرح، برخی مکان‌ها را به‌عنوان مکان‌های فعالیت هسته‌ای معرفی کرد و از ایران خواست که اجازه دسترسی به این مکان‌ها را بدهد.


این کارشناس امور بین‌الملل افزود: این مکان‌ها بر مبنای فعالیت‌های جاسوسی رژیم صهیونیستی برای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به‌دست آمد و به نظر من اشتباه است که دسترسی‌ها داده شود، زیرا مبنای ارائه این اطلاعات مخدوش بود و ایران نباید آن را می‌پذیرفت، اما در سال ۹۷ دسترسی داده شد. به نظر می‌آید در آن مقطع دولت مستقر برای اینکه برجام به هم نخورد، امیدها به بازگشت آمریکا به برجام مطرح بود و اروپا نیز قول داده بود یک سری اقدامات جبرانی را انجام دهد، لذا چنین تصمیمی گرفته شد.


براتی با بیان اینکه آن مسیر منجر شد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی جری‌تر شود و مطالباتش را از ایران افزایش دهد، گفت: آژانس طبق اطلاعات، اسناد و بازرسی‌ای که انجام داد، دسترسی به چند مکان دیگر را نیز از ایران طلب کرد، در خردادماه سال ۹۹ قطعنامه‌ای علیه ایران صادر شد، در تابستان ۹۹ ایران دسترسی به دو مکان جدید را به آژانس داد و این روند تاکنون ادامه یافته است.


وی افزود: آژانس ادعا می‌کند ایران همکاری کامل نکرده است و نیاز دارد اطلاعات بیشتری بگیرد، اما ایران نیز تأکید می‌کند اطلاعات آن‌ها مخدوش و بر مبنای فعالیت‌های نامشروع است و نباید به آن بها داد. بنابراین موضوعی که مشخص است، اینکه آژانس در حال بازی در پازل رژیم صهیونیستی و آمریکا برای ایجاد فشار علیه ایران است. حال آنکه در مواجهه با آن چه کاری باید انجام شود، سؤال مهمی است.



غربی‌ها خوب می‌دانند دستگاه دیپلماسی دولت آیت‌الله رئیسی تمایلی به باقی ماندن در برجام به هر قیمتی ندارد



براتی تٱکید کرد: نباید به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باج داده شود، زیرا باج دادن به آژانس سبب جری‌تر شدنش خواهد شد. همچنین قطع تعامل شاید اقدام مناسبی نباشد و راهکار بهینه در این میان مهم است که اتخاذ شود.


فعالیت‌های هسته‌ای ایران تحت معاهده عدم اشاعه انجام می‌شوند


به گزارش آنا، گزارش‌های رسمی نشان می‌دهند تمام فعالیت‌های هسته‌ای ایران ازجمله غنی‌سازی در سطوح مختلف و تولید فلز اورانیوم، در چارچوب حقوق هسته‌ای ایران تحت معاهده عدم اشاعه انجام می‌شوند و کاملاً هم‌راستا با تعهدات پادمانی ایران است. با توجه به اینکه سایر طرف‌ها به تعهدات خود تحت توافق هسته‌ای در حوزه رفع تحریم عمل نکردند و سیاست اعمال تحریم‌های غیرقانونی و یک‌جانبه آمریکا نیز ادامه دارد، هیچ‌کس نمی‌تواند توقف این فعالیت‌ها را در چارچوب توافق از ایران طلب کند.




بیشتر بخوانید:


گروسی: توافقمان با ایران بلندمدت نیست


بیانیه مشترک ایران و آژانس در خصوص بازرسان و دوربین‌های نظارتی




بی‌تردید فشارهای غرب نمی‌تواند اصل تغییر راهبردی مذاکرات ایران در دولت سیزدهم را خدشه‌دار کند. غربی‌ها باید این نکته را درک کنند که دولت آیت‌الله رئیسی مذاکره با غرب را همراستا با مذاکرات منطقه‌ای می‌پذیرد و فراتر از آن را قبول ندارد. رویکرد دولت سیزدهم توجه به ظرفیت‌های داخلی و منطقه‌ای است و این موضوع، تفاوت عمده‌ای با دولت گذشته دارد که تمرکز و اولویت خود را بر مذاکره با غرب گذاشته بود. در چنین وضعیتی ادامه مذاکره بی‌نتیجه از سوی ایران مورد حمایت قرار نخواهد گرفت و دولت جدید ایران به هیچ وجه مذاکرات بی‌نتیجه و فرسایشی را ادامه نخواهد داد.


با توجه به رویکرد جدید دولت ایران، غربی‌ها خوب می‌دانند دستگاه دیپلماسی دولت آیت‌الله رئیسی تمایلی به باقی ماندن در برجام به هر قیمتی ندارد، بلکه آلترناتیوهای دیگری همچون تقویت گرایش به شرق را در سیاست خارجی خود دنبال می‌کند. همچنین با توجه به آنکه فشار حداکثری علیه ایران شکست خورده است، تداوم شرایط فعلی چالش چندان زیادی برای ایران ایجاد نخواهد کرد.


انتهای پیام/۴۰۳۳/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب