یکی از ناکارآمدترین قوانین احزاب دنیا را داریم/ مردم در احزابی که نقشی ندارند عضو نمیشوند
گروه سیاست خبرگزاری آنا، یکی از مطالبات جدی که همواره از وزارت کشور دولتهای مختلف وجود داشته، بهبود شرایط احزاب و تشکلها و بهطور کلی فعالیت حزبی در ایران است. در مقطع کنونی نیز این مباحث مطرح است و فعالین عرصه احزاب، خواستار اصلاح قوانین مربوط به این امر هستند.
در همین رابطه و پیرامون مطالبات احزاب، گفتوگویی با حسین کمالی، رئیس خانه احزاب انجام دادهایم که در زیر میخوانید:
آنا: وزارت کشور دولت سیزدهم چه اقداماتی را میتواند در جهت پررنگتر کردن نقش خانه احزاب و به طور کلی تشکلها و احزاب سیاسی انجام دهد و اصولاً خانه احزاب، امروزه برای حضور قویتر در صحنه سیاسی کشور، نیازمند چه ملزوماتی است؟
کمالی: کشور ما یکی از ناکارآمدترین قوانین احزاب دنیا را دارد و نگاهی که در این قانون به احزاب وجود دارد، یک نگاه مثبت و سازنده نیست. احزاب نمیتوانند با این قانون، توسعه، پیشرفت و اثرگذاری داشته باشند و به وظایف و نقش طبیعیشان، یعنی ارائه برنامه، در اختیار داشتن قدرت و اداره امور جامعه بپردازند. در حقیقت احزاب در کشور ما بهدلیل عدم توجه به قانون اساسی، در حاشیه قرار گرفتهاند و نقش کلیدی و اثرگذار حزب منظور شده در قانون اساسی، نادیده گرفته شده و اجرا نمیشود.
بیشتر بخوانید:
تأثیر بازدیدهای میدانی رئیسجمهور بر رسیدگی متوازن به مشکلات کشور/ لزوم اجرای طرح آمایش سرزمین
افزایش ۹ برابری هزینههای «دولت» روحانی از جیب «ملت»/ بودجه ۴۶۰ میلیارد تومانی کجا هزینه شد؟
رؤسای کمیتههای خانه احزاب انتخاب شدند
یارانه پرداختی دولت به احزاب بسیار اندک است
در خصوص نقش بینالمللی احزاب نیز یک نگاه بدببینانه وجود دارد که براساس آن احزاب نمیتوانند روابط لازم را با سایر احزاب جهان داشته باشند و همه چیز باید تحت یک کنترل و نظارت خاصی انجام شود. در داخل کشور، نوع گفتوگوهایی که احزاب و گروهها دارند، بدون کمک جدی دولتها است و یارانه پرداختی دولت به احزاب که برای هر حزب بسیار اندک است، نشاندهنده میزان علاقمندی دولتها به افزایش فعالیت احزاب است. در حال حاضر هزینههای اجتماعی و سیاسی سنگینی برای احزاب به وجود آمده و بهنوعی با آنها برخورد میشود که گویی حضورشان اضافی و مزاحم است و یا منافع و درآمد خاصی داشتهاند که میبایست برای جبران آن هزینه کنند تا کار خودشان را ادامه دهند.
هماکنون شرایط به گونهای نیست که احزاب بتوانند قدرت را در اختیار بگیرند، جامعه را اداره کنند و به اندازه نقشی که در انتخابات ایفا میکنند و نماینده به پارلمان میفرستند، یارانه دریافت کنند، همه کسانی که در مجلس خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی و ریاستجمهوری برگزیده میشوند، اول باید توسط شورای نگهبان تأیید شوند، سپس مردم میتوانند از بین تأییدشدههای شورای نگهبان، فرد را انتخاب کنند؛ با این نگاه، نقش احزاب کمرنگ میشود یعنی احزاب نمیتوانند کاندیداهای خودشان را انتخاب کنند. شورای نگهبان به احزاب میگوید که شما چه کسانی را میتوانید بعد از گزینش ما انتخاب کنید یا اساساً از چه کسانی میتوانید حمایت کنید و این وضعیت احزاب را در حاشیه قرار داده است.
گاهی اوقات نیز یکسری وقایع سیاسی اتفاق میافتد که نظیر این وقایع در سایر کشورهای مختلف جهان نیز رخ میدهد و همواره تعارضات و اختلافنظر پیش میآید ولی ما هنوز یاد نگرفتهایم در نوعی همزیستی مسالمتآمیز اختلافات را با گفتوگو و منطق حل و فصل کنیم؛ در حقیقت مسائل را در مسیر و به نوعی جهت میدهیم که به خشونت و درگیری و تلفات بیانجامد. وقتی چنین اتفاقاتی برای اعضای یک حزب میافتد که بعد از یک تأیید یا تکذیب یا اعلام حمایت از یک کاندیدا، بهصورت جمعی، همهشان زندانی شده و پروندهدار میشوند؛ چطور توقع داریم که با این شرایط پدر و مادرها اجازه دهند فرزندانشان وارد احزاب شوند!؟
لزوم بازنگری به قانون احزاب و قانون انتخابات
نکته بعدی اینکه، قانون انتخابات و قانون احزاب در کشور ما باید بازنگری شده و لایحه جرم سیاسی نیز تدوین شود؛ یعنی تا زمانی که شما چیزی را در کشور جرم اعلام نکردهاید، نمیبایست کسی را به دلیل انجام آن، به عنوان مجرم به دادگاه یا مراکز قضایی معرفی کنید. ابتدا باید جرمی مشخص شود و بگویند از لحاظ سیاسی این کارها جرم هستند. در تمام جهان کسانی که از نظر دستگاه قضایی از حقوق سیاسی و اجتماعی محروم شده باشند، نمیتوانند کاندیدا شوند، اما این اتفاق هیچگاه براساس گزارش ضابط دادگستری روی نمیدهد. طبیعتاً در چنین شرایطی احزاب هم نمیتوانند دارای نقش جدی و اثرگذار باشند و مردم هم دلیلی ندارد که به احزابی که نقش نداشته باشند، رجوع کرده و عضو شوند.
آنا: مطالبات شما به عنوان رئیس خانه احزاب برای جایگاه خانه احزاب چیست؟
کمالی: صرفاً خانه احزاب مطرح نیست و این نهاد، انجمن صنفی احزاب است. مهم این است که احزاب بتوانند نقش اساسی و منطقی داشته باشند، یعنی موفقیت احزاب، موفقیت خانه احزاب است. خانه احزاب جمع احزاب است و خواسته ما از وزارت کشور، اصلاح قوانین و مقررات و دادن لایحه برای فعالیت بهتر احزاب است.
انتهای پیام/
انتهای پیام/