دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
گزارش|

قیمت دلار تا کجا پیش خواهد رفت؟

در حالی که مدت‌ها قیمت دلار تقریبا در ثبات قرار داشت اما طی روزهای اخیر قیمت آن به کانال ۲۸ هزار تومان وارد شده و برخی پیش‌بینی‌ها انتظار رشد قیمت در روزهای آینده دارد.
کد خبر : 606275
ارز



به گزارش خبرنگار حوزه بورس، بانک و بیمه گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، با شروع سال ۱۴۰۰ بهای دلار مبلغی نزدیک به ۲۵ هزار تومان بود اما در حال حاضر دلار وارد کانال ۲۸ هزار تومانی شده است. کاهش فروش نفت و کسری بودجه که در سه‌ماهه اول سال بسیار مشهود بود موجب افزایش‌های قیمت دلار است.


دلار ۱۱ هزار تومانی وعده روحانی برای سال ۱۴۰۰


روحانی در سال گذشته زمانی که سازمان برنامه‌وبودجه در حال تدوین بودجه بود گفته بود «در این بودجه اعلام کردیم قیمت ارز کاهش خواهد یافت. این‌یکی از پیام‌های مهم بودجه است. یعنی ارزش پول ملی، یکی از اهداف ارزش پول ملی بود و لذا ارز را بر مبنای ۱۱ هزار، ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان مدنظر قراردادیم که ارزش پول ملی بالا برود. در یک شرایطی در سال آینده این کار شدنی و امکان‌پذیر است هیچ‌کدام این‌ها آرزو نیست. دولت کاملاً محاسبه کرده با محاسبه دقیق این کار را کرده است و حاضر است برای مردم توضیح دهد و روشن کند که همه این‌ها بر مبنای محاسبات دقیق انجام‌گرفته است».


این اظهارات روحانی در ۱۹ آذر ۹۹ نوید کاهش قیمت ارز را در سال ۱۴۰۰ می‌داد اما امروز شاهد افزایش قیمت ارز هستیم و هم‌اکنون ارز وارد کانال ۲۸ هزار تومان شده است. او مدعی بود که دولت توانایی فروش ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت در سال را دارد.


احسان سلطانی، کارشناس اقتصادی، در گفت‌وگو با آنا بیان می‌کند: «دولت ماهی یک‌میلیون بشکه نفت صادر می‌کند و در روز بین ۶۰ تا ۷۰ میلیون دلار درآمد ارزی دارد و سالانه این درآمد از هزینه‌های کشور بسیار بالاتر است. تحریم بیشترین اثری که می‌توانست بر قیمت ارز بگذارد تغییر قیمت آن از ۴ به ۱۲ هزار تومان بود اما در شرایط فعلی قیمت دلار ۲۸ هزار تومان است».


یکی از دلایل افزایش قیمت ارز را می‌توان بحث کسری بودجه یاد کرد. دولت قبل سال‌ها از ارز به‌عنوان ابزاری برای جبران کسری بودجه استفاده می‌کرد. به گفته برخی از کارشناسان اقتصادی دولت با ۶ ماه کسری بودجه روبه‌رو است و دولت روحانی اولین دولتی است که در نیمه اول سال از تنخواه بانک مرکزی استفاده و پول چاپ کرده است.


یکی از پرسش‌ها و دغدغه‌های جامعه، آینده قیمت دلار است. در کشور به دلیل سیاست‌های اقتصادی پیش‌گرفته شده، بسیاری از الزامات زندگی وابستگی به نرخ ارز پیداکرده است.


قیمت دلار تا کجا پیش خواهد رفت؟


در خصوص قیمت دلار و تغییرات قیمتی آن در ۶ ماهه دوم سال سید هادی میرعلمی کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با آنا بیان می‌کند: «برای قیمت دلار باید به دو پارامتر توجه کنیم. یکی از پارامترها این است که ارزش دلار در چه سطحی قرار دارد و دیگری اینکه چه عواملی می‌تواند بر قیمت دلار اثر بگذارد».


وی می‌افزاید: «ارزش دلار فراتر از اینکه به مسائل سیاسی و عرضه و تقاضا بستگی داشته باشد، بسیار به ارزش ریال بستگی دارد. دلار شاخصی برای ارزیابی ارز ریال است. وقتی کشور دچار تورم بالا و کاهش ارزش ریال و رشد نقدینگی سالیانه ۳۸ درصد است پس می‌توان گفت ما سالانه ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش ارزش ریال را تجربه می‌کنیم».


میرعلمی در خصوص کسری بودجه می‌گوید: «با توجه به کسری بودجه‌ای که پیش روی دولت جدید است می‌توان گفت در این ۶ ماهی که گذشت بخش زیادی از این بودجه محقق نشد».


وی با بیان اینکه هیچ دولتی در ۶ ماهه اول از تنخواه بانک مرکزی و چاپ پول استفاده نمی‌کرد، می‌افزاید: «در گذشته دولت در ۶ ماه اول سال دست به تنخواه بانک مرکزی و چاپ پول نمی‌زد زیرا ۶ ماه اول دولت درآمدهای بیشتر و هزینه‌های کمتری دارد. اما امسال در ۶ ماه اول این اتفاق افتاد و پیش‌بینی می‌شود ۲۵۰ هزار میلیارد تومان بر پایه پولی کشور اضافه کند و نقدینگی کشور را تا پایان سال به ۴۸۰۰ هزار میلیارد تومان برساند».




بیشتر بخوانید:


افزایش ۹ برابری هزینه‌های «دولت» روحانی از جیب «ملت» / بودجه ۴۶۰ میلیارد تومانی کجا هزینه شد؟




این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سؤال که آیا قیمت دلار هم مانند ارزش خود روند صعودی را طی کند یا خیر، می گوید: «اگر وضعیت سیاسی کشور به نحوی باشد که دلار به چرخه اقتصاد وارد نشود و فروش نفت افزایش پیدا نکند، قیمت در سطوح ارزش خود تا پایان سال قرارمی گیرد و از ۳۲ هزار تومان هم عبور می کند».


وی ادامه می‌دهد «اگر فروش نفت کشور تقویت و یا منابع بلوکه‌شده به‌صورت نقد آزاد شود قیمت را می‌توان به‌صورت موقت پایین‌تر از ارزش نگه داشت. پیش‌بینی من این است که سطح ۲۵ هزار و ۵۰۰ تومان کف خوبی برای قیمت دلار باشد».


کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سؤال که چه پارامتری می‌تواند قیمت دلار را پایین آورد اظهار می‌کند: «در ابتدا باید توجه کنیم که ارزش دلار افزایش نیابد. تنها راه جلوگیری از رشد ارزش دلار این است که تورم را به زیر ۵ درصد کاهش دهیم و نرخ رشد اقتصادی کشور افزایش پیدا کند که در شرایط کنونی کشور این امر اتفاق نخواهد افتاد».


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب