دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
روابط عمومی سازمان انتقال خون ایران اعلام کرد؛

هیچ مشوق مادی به اهداکنندگان خون پرداخت نمی‌شود

روابط عمومی سازمان انتقال خون ایران، در ارتباط با وضعیت خدمات رسانی به هموطنان و تأمین نیازهای خونی و فرآورده‌های خونی در کشور، نکاتی را متذکر شد.
کد خبر : 606068
انتقال خون



به گزارش گروه جامعه خبرگزاری آنا روابط عمومی سازمان انتقال خون ایران، در واکنش به گزارشی تحت عنوان "اشتباه عجیب سازمان انتقال خون درباره بهبود یافتگان کرونا"، با اشاره به کاهش تمایل به مشارکت در اهدای خون به دلیل عدم دسترسی به امکانات، اعلام کرد: برگزاری تیم‌های سیار خونگیری و برپایی مراکز موقت اهدای خون طی ۲۰ سال اخیر در برنامه‌های سازمان انتقال خون بوده و در حال حاضر نیز همچنان برقرار است.


سیاست همیشگی سازمان انتقال خون ایران گسترش مراکز اقماری، ثابت و متحرک بوده و چیز تازه ای نیست که مورد توجه قرار نگرفته باشد و در حد داشته‌های منابع مالی و نیروی انسانی اقدام شده و حتی با حامیان و خیرین حوزه انتقال خون در خصوص تأمین این منابع مذاکرات صورت گرفته است.


تاکید می‌گردد که برنامه نوبت دهی اینترنتی اهدای خون از سال ۹۶ و پیش از بروز پاندمی کرونا با هدف مدیریت حضور داوطلبان اهدای خون در مراکز انتقال خون و افزایش سطح رضایتمندی اهداکنندگان در ادارات کل انتقال خون سراسر کشور مستقر شده است و ایده جدیدی نیست.


سازمان انتقال خون همچنین به عنوان اولین کشور منطقه، به محض شروع پاندمی، دستورالعمل سلامت و کفایت خون در زمان شیوع پاندمی کرونا را تدوین و نوبت دهی اینترنتی را به صورت جدی تر پیگیری نموده است.


اغلب مراکز اهدای خون در سطح کشور با توجه به میزان درخواست و بسته به نیاز حتی در روزهای تعطیل فعال بوده و آماده ارائه خدمات به داوطلبان اهدای خون هستند.


سازمان انتقال خون همواره از حضور تمامی هموطنان نوع دوست از هر قشری و شاغل در هر سیستمی که با انگیزه انسان دوستانه و خداپسندانه جهت اهدای خون داوطلب می‌شوند استقبال می‌نماید.


سازمان انتقال خون مفتخر است که حتی در شرایط بحران و رخدادهای غیر مترقبه از جمله پاندمی کرونا همواره از طریق اهدای ۱۰۰ درصد داوطلبانه خون و فرآورده‌های خونی مورد نیاز مراکز درمانی را تأمین نموده است.


به رغم اینکه بحث‌های علمی در خصوص تأیید یا رد مصرف داروها در اقدامات درمانی کووید ۱۹ ادامه دارد و برخی از آنها در خصوص داروهای پر هزینه ضد ویروسی اخیر در سطح جامعه بازتاب فراوان پیدا کرده و همانگونه که در مراجع معتبر علمی طی دو سال اخیر گزارش شده است، استفاده از پلاسمای بهبود یافتگان از کووید ۱۹ همواره به عنوان یک گزینه درمانی مورد اشاره از ابتدای بروز پاندمی در درمان بیماران مبتلا به کووید ۱۹ مطرح بوده و در سطح جهان نیز به کار رفته است و در بازه ای از زمان حتی مجوز مصرف اضطراری توسط سازمان غذا و داروی آمریکا را دریافت نموده و هنوز نیز در برخی مراکز معتبر آن کشور توصیه می‌شود.


با توجه به اینکه تهیه و تولید فرآورده‌های خون و فرآورده‌های نوین مورد نیاز مراکز درمانی بر اساس آخرین دستاوردهای علمی یکی از وظایف اصلی سازمان انتقال خون ایران است، تهیه و توزیع پلاسمای هایپرایمیون بهبود یافتگان کووید ۱۹ با مجوز شورای عالی سازمان در دستور کار قرار گرفت و با مشارکت مردم نوع دوست و فداکار، بیش از ۱۸.۰۰۰ واحد پلاسمای کووید از بهبود یافتگان داوطلب، جمع آوری و به مراکز درمانی توزیع شد و با شروع و گسترش انجام واکسیناسیون، ارائه این خدمت کاهش جدی پیدا کرد.


در حالی که مطالعات درباره اثر بخشی پلاسما درمانی در بیماران مبتلا به کرونا نتایج مختلفی در بر داشته است، اما نتایج برخی از این مطالعات بر اهمیت استفاده زودهنگام از پلاسمای غنی از آنتی بادی و اثر بخشی آن در کاهش مرگ و میر بیماران خاص از جمله بیماران مبتلا به سرطان و بیماران اتو ایمیون حکایت دارد و به گفته یکی از استادان و مسئولین پروژه پلاسما درمانی در دانشگاه جان هاپکینز، پلاسما درمانی توانسته است از مرگ ۱۰۰ هزار آمریکایی پیشگیری کند.


لازم به ذکر است که سیاست قطعی سازمان انتقال خون بر اهدای ۱۰۰ درصد داوطلبانه خون و فرآورده‌های آن بوده و هیچ مشوق مادی به اهداکنندگان پرداخت نمی‌گردد از سوی دیگر در خصوص اهداکنندگان پلاسمای بیش ایمن خاص که اولاً جایگزین ندارد و ثانیاً مراجعین وقت بیشتری را باید صرف اهدای آن نمایند و ارائه هدیه در حد جبران هزینه ایاب و ذهاب و وقت کاری از دست رفته از سیاست‌های همیشگی سازمان از بدو تأسیس آن بوده که به هر دلیل در اظهار نظرهای غیر کارشناسانه مغفول مانده است.


لازم به ذکر است که حتی همین جبران حداقلی نیز پس از چند ماه ابتدای پروژه جمع آوری پلاسمای کووید ۱۹ به دلیل کمبود منابع متوقف شد ولی اقبال مردم انساندوست و ایثارگر ما در این زمینه کاهش نیافت.


در خصوص کاهش ذخایر خونی در دوره پاندمی کرونا که یک امر اجتناب ناپذیر در تمامی کشورهای درگیر در این پاندمی بوده است، باید اشاره کرد که سازمان انتقال خون ایران تنها سازمانی بود که کمترین میزان کاهش ذخایر خونی در منطقه مدیترانه شرقی و تا حد زیادی در جهان را تجربه کرد. چرا که طبق برآوردهای سازمان جهانی بهداشت در کل ۶ منطقه جغرافیایی تقسیم بندی شده توسط آن سازمان، بین ۲۰ الی ۳۰ درصد کاهش ذخایر خونی گزارش شده است در حالی که این میزان کاهش در ایران در مقایسه با سال قبل از شروع پاندمی حدود ۸ درصد بوده است.


سازمان انتقال خون ایران با درک ضرورت اهدای داوطلبانه و اهمیت سلامت خون اهدایی حتی در دوران پاندمی کرونا اقدام به تشویق اهداکنندگان خون از طریق مادی ننمود و توانست ذخایر خونی خود را با حمایت اهداکنندگان داوطلب و بدون چشم داشت مالی تا حد زیادی پایدار نگاه دارد. این در حالی است که از سال ۲۰۲۰، صلیب سرخ آمریکا جهت تشویق اهداکنندگان به اهدای خون اقدام به انجام تست آنتی بادی رایگان کووید ۱۹ برای تمامی اهداکنندگان خون و ارائه کارت‌های هدیه به آنها نموده بود.


در خصوص عزیزان تالاسمی و بیماران خاص در حال حاضر میزان توزیع به درخواست خون و فرآورده‌های آن بالای ۹۰ درصد بوده و بعید به نظر می‌رسد دست اندرکاران بیماران خاص در عرصه سلامت کشور از این خدمات ویژه سازمان انتقال خون در این دوران بی اطلاع باشند. سازمان انتقال خون ایران در استان‌های با جمعیت بالای تالاسمی با فعال سازی شبکه ملی خون رسانی کشور در دوران کرونا از کاهش ذخایر خون در این استان‌ها جلوگیری کرده است.


انتهای پیام/۴۱۲۷



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب