استقبال دانشگاههای ایران از دانشجویان افغانستانی
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ این روزها که افغانستان با درگیریهای داخلی دستوپنجه نرم میکند، بسیاری تصمیم گرفتهاند که این کشور را ترک کنند تا بتوانند جای امنتر و آرامتری را برای زندگی بیابند. دانشجویان افغانستانی نیز از این امر مستثنا نیستند و در حال مهاجرت تحصیلی به کشورهای مختلف هستند. ایران بهعنوان همسایه هممرز با افغانستان همواره یکی از مقاصد مردم این کشور بوده است. حال که وضعیت این کشور بحرانی است بسیاری از دانشگاههای کشور تصمیم گرفتهاند که پذیرای دانشجویان این کشور باشند.
برنامه دانشگاه آزاد اسلامی برای پذیرش دانشجویان افغانستان
در این میان دانشگاه آزاد اسلامی برنامه ویژهای برای دانشجویان افغانستانی دارند. علاءالدین بروجردی، معاون امور بینالملل و دانشجویان غیرایرانی دانشگاه آزاد اسلامی در این باره به خبرنگار آنا میگوید: «دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد را برای پذیرش دانشجویان افغانستانی فعال کردهایم. این واحد بهصورت ویژه دانشجویان را میپذیرد، دانشجویان افغانستان میتوانند درخواستهای خود را به واحد مشهد ارائه دهند.»
وی همچنین درباره دانشجویان افغانستانی که به سایر کشورها مهاجرت میکنند، میگوید: «از آنجایی که دانشگاه آزاد اسلامی در کشورهای مختلف واحد دارد این دانشجویان میتوانند در این واحدها پذیرفته شوند. مثلاً اگر تعدادی از دانشجویان به امارات متحده عربی مهاجرت کردهاند، میتوانند در واحد امارات دانشگاه آزاد اسلامی ثبتنام کنند.»
معاون امور بینالملل و دانشجویان غیرایرانی دانشگاه آزاد اسلامی درباره واحد دانشگاه آزاد اسلامی در کابل عنوان میکند: «بر اساس مذاکراتی که با وزارت علوم افغانستان داشتیم بر اساس شرایط جدید این کشور واحد کابل را فعال نگه میداریم.»
به گفته بروجردی دانشگاه آزاد اسلامی هر سال ۷۰۰ تا ۸۰۰ دانشجو از کشور افغانستان جذب میکرد؛ اما شرایط حساس کنونی در این کشور باعث شده که جذب دانشجو از این کشور تغییر کند.
بروجردی درباره آینده فعالیت در افغانستان میگوید: «ما در هر کشوری بر اساس شرایط آن کشور تلاش میکنیم به همین دلیل منتظر هستیم که افغانستان به آرامش نسبی برسد تا برای آینده فعالیت در این کشور برنامهریزی کنیم.»
ابوالقاسم مسگرپور طوسی، معاون امور بینالملل دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز درباره پذیرش دانشجویان افغانستان به خبرنگار آنا اعلام میکند که «دانشجویان کشور افغانستان میتوانند تحصیل خود را در دانشگاه صنعتی امیرکبیر ادامه دهند.»
وی ادامه میدهد: «با توجه به شرایط کشور افغانستان در روزهای اخیر، دانشگاه صنعتی امیرکبیر شرایط ویژهای را برای ادامه تحصیل دانشجویان شاغل به تحصیل در افغانستان که قصد ادامه دادن دروس خود را در دانشگاه دارند، در نظر گرفته است.»
مسگرپور طوسی بیان میکند: «این تسهیلات در ۲ حوزه امکان تطبیق دروسی که از نظر سرفصل توسط گروه آموزشی دانشکده قابل تطبیق با دروس دانشگاه صنعتی امیرکبیر باشند و همچنین شهریه ویژه دانشجویان افغانستانی ارائه میشود.»
برنامههای دانشگاه تهران برای جذب دانشجویان افغانستان
در این میان دانشگاه تهران نیز برنامههای ویژهای را برای دانشجویان افغانستان در نظر گرفته است. محمدحسین صرافزاده، معاون بینالملل دانشگاه تهران در این باره میگوید: «برای تسهیل و تسریع در امور پذیرش دانشجویان افغانستانی در دانشگاه تهران، از گذشته تسهیلاتی در زمینههایی همچون شهریه، امور کنسولی و امور رفاهی ایجاد شده است.»
وی درباره شهریه تحصیلی دانشجویان افغانستانی نیز عنوان میکند: «شهریهای که برای دانشجویان افغان در نظر گرفته شده است، در مقایسه با سایر دانشجویان بینالمللی بسیار کمتر است، یعنی این دانشجویان حدود یکسوم تا یکچهارم شهریهای را که برای دیگر دانشجویان بینالملل است، پرداخت میکنند. تازه این را هم باید اضافه کرد که در مورد دانشجویان تحصیلات تکمیلی که همه واحدهای درسی خود را با موفقیت گذراندهاند و وارد مرحله پژوهشی انجام پایاننامه و یا رساله شدهاند مشمول ۵۰ درصد دیگر کاهش شهریه خواهند بود.»
دانشگاه تهران ستاد ویژهای برای کمک به دانشجویان افغانستان در معاونت بینالملل تشکیل داده است، صرافزاده در این باره میگوید: «در بخش اداری، با تشکیل ستاد ویژهای در اداره کل دانشجویان بینالملل، سعی شده روند پذیرش دانشجویان افغان، به نسبت زیادی تسریع و تسهیل شود تا دانشجویان با سرعت بیشتری این روند را طی کنند.»
همچنین دانشگاه تهران ترتیبی اتخاذ کرده تا دانشجویان افغانستان برای تحویل مدارک تحصیلی مقطع قبلی خود نیاز به سفر به افغانستان را نداشته باشند و بهصورت مشروط پذیرفته شوند و بعداً مدارک را تحویل دهند.
آمارها نشان میدهد که بیش از نیمی از دانشجویان بینالملل دانشگاه تهران، دانشجویان کشور افغانستان هستند. معاون بینالملل دانشگاه تهران از رشد تقاضای پذیرش از سوی دانشجویان افغانستان خبر میدهد و میگوید: «تا هفته گذشته بیش از ۲۰۰ تقاضای جدید برای تحصیل در دانشگاه تهران داشتهایم که به واحدهای مربوط ارسال شده است.»
بیشتر بخوانید:
دانشجویان افغانستانی، یک سوم تا یک چهارم شهریه را پرداخت میکنند
تسهیلات سازمان امور دانشجویان برای تمدید اقامت دانشجویان افغانستانی
در این میان دانشجویانی که مقیم ایران نیستند با مشکل محدودیت اقامت مواجه هستند که سازمان امور دانشجویان تسهیلاتی را در این زمینه در نظر گرفته است. این تسهیلات برای دانشجویان دختر بهصورت ویژه است و این دانشجویان میتوانند بهراحتی اقامت خود را در ایران تمدید کنند.
با این حال دانشجویان افغانستان به حمایتی بیش از پیش نیاز دارند چراکه شرایط این کشور خاص است و قطعاً دانشگاههای افغانستان تا آرام شدن اوضاع نمیتوانند فعالیت چندانی داشته باشند و اگر اوضاع ناآرام افغانستان ادامهدار باشد قطعاً بسیاری از دانشجویان با مشکل مواجه میشوند؛ بنابراین دانشگاههای ایران میتوانند با برنامهریزی برای جذب این دانشجویان همتی ویژه به خرج دهند.
انتهای پیام/۴۰۴۰/پ
انتهای پیام/