شورای عالی انقلاب فرهنگی، اتاق فرمان علم و فرهنگ کشور است
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، اولین نشست هماندیشی وزیران عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با سعیدرضا عاملی؛ دبیر عالی شورای انقلاب فرهنگی در محل دبیرخانه این شورا برگزار شد.
در این جلسه عاملی ضمن تبریک به وزرای منتخب ریاست جمهوری و کسب رأی قاطع اکثریت از مجلس شورای اسلامی گفت: اولین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست رئیسجمهور محترم دوره سیزدهم در هفته آینده برگزار میشود، بنابراین در این نشست قصد داریم مروری بر فعالیتها و اهداف شورای عالی انقلاب فرهنگی داشته باشیم؛ اگرچه دوستان با شورای عالی انقلاب فرهنگی آشنایی جامعی دارند اما همگن شدن ذهنیتها به اجرایی و عملیاتی شدن فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه زمان را از دست ندهید و زمان را بهینه و مفید استفاده کنید، کمک میکند و همچنین باعث میشود به همفکری و همآرایی اندیشهای برای نیل به مسیری مشترک همپوشانی داشته باشیم.
مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در حکم قانون است
وی به دیدگاه مؤسس شورای انقلاب فرهنگی؛ حضرت امام خمینی (ره) درخصوص شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر اینکه مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی لازمالاجرا است اشاره کرد و گفت: تنها شورای عالی تأسیسی امام خمینی (ره)؛ شورای عالی انقلاب فرهنگی است.
عاملی اظهار کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی میراثی است که پایهگذار آن امام خمینی رحمه الله علیه و معمار آن رهبر معظم انقلاب اسلامی؛ حضرت آیتالله العظمی خامنهای (مدظه العالی) است. دیدگاه و رویکردمان تقویت علم و فرهنگ در جامعه ایران از طریق ظرفیتهای سه قوه اجرائی، قانونگذاری و قضائی است. در آن دوران امام خمینی (ره) با درخواست حضرت آیتالله خامنهای (مدظه العالی) موافقت کردند که ستاد انقلاب فرهنگی، تبدیل به شورای عالی انقلاب فرهنگی شود. در متن حکم اولیه ایشان، روحی که حاکم بر شورای عالی انقلاب فرهنگی بود، انعکاس پیدا کرده است و میفرمایند خروج از فرهنگ بدآموز غربی و نفوذ و جایگزین شدن فرهنگ آموزنده اسلامی، ملی و انقلاب فرهنگی در تمام زمینهها در سطح کشور آنچنان محتاج تلاش و کوشش است که برای تحقق آن سالیان دراز باید زحمت کشید و با نفوذ عمیق و ریشهدار غرب مبارزه کرد.
استاد دانشگاه تهران با تأکید بر سخن امام خمینی (ره) درخصوص اینکه تغییر و اصلاح اجتماعی نیازمند مجاهدت و تلاش مستمر، نظاممند و عقلانی است. توفیق در این میدان نیازمند برنامهریزی، هدفگذاری متعالی و تمدن با نگاه به تمدن نوین اسلامی است. سالها جامعه ایران تحت تأثیر فرهنگ لیبرال غرب بوده است. صنعت همزمان ارتباطات و شبکهای شدن ارتباطات اجتماعی نیز شرایط را پیچیدهتر کرده است. استقرار جامعه اسلامی در چنین شرایطی نیازمند تقویت دانش دینی، نهادها و نظام حکمرانی عدالت گرایانه اسلامی و از همه مهمتر نظام تعلیم و تربیت اسلامی است. وظیفه شورای عالی انقلاب فرهنگی در راستای استقرار دولت و جامعه اسلامی محوری و تعیینکننده است.
الزام اجرایی شدن مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی
وی گفت: در تاریخ ۲۹ بهمن سال ۱۳۶۳ درباره الزامآور بودن مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی، امام خمینی (ره) در پاسخ به درخواست رئیسجمهور وقت میفرمایند ضوابط و قواعدی را که شورای محترم عالی انقلاب فرهنگی وضع مینمایند باید ترتیب آثار داده شود. و در جایی دیگر امام خمینی (ره) فرمودند مصوبات شورای عالی در حکم قانون است و در فرمایشات رهبر معظم انقلاب حضرت آیه الله خامنهای (مدظه العالی) در حکم قانون بودن مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد تأکید است.
عاملی: دیدگاه و رویکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی این است که ملاحظات، برنامهها و سیاستهایی که دولت در آنها نیازمند یک مصوبه فرا قوهای است، در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شود.
شورای عالی انقلاب فرهنگی، اتاق فرمان علمی و فرهنگی کشور
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: از رهبر حکیم انقلاب اسلامی سؤال شد که آیا شورای عالی انقلاب فرهنگی مسیر و مصوباتش در تعارض با مصوبات مجلس شورای اسلامی و حتی سیاستگذاریهای کلان مجمع تشخیص مصلحت نظام و نیز برنامههای وزرای محترم در وزارتخانهها است یا نه!؟ ایشان میفرمایند شورای عالی انقلاب فرهنگی، جایگاهی ورای این امر دارد و اتاق فرمان علمی و فرهنگی کشور است. همچنین رهبر معظم انقلاب در تاریخ ۲۶ آذر ۸۱ میفرمایند این مجموعه –شورای عالی انقلاب فرهنگی- در کشور بیبدیل است. در مدیریت راهبردی فرهنگی به غیر از این مجموعه هیچ مرکزی را در کشور نداریم. بخشهای مختلف چه دولت و چه مجلس و حتی مجمع تشخیص مصلحت همانطور که اشاره کردهام وظایفی دارند اما هیچکدام وظایفی که این شورا بر عهده دارد که الآن در قالب شرح وظایف و مواد و بندهایی گوناگون تبدیل شده است، برعهده ندارد. بنابراین مرکز بیبدیلی است و اینجا را باید اتاق فرمان فرهنگی کشور و یا ستاد عالی فرهنگی و علمی دستگاههای کشور اعم از دستگاههای فرهنگی و سایر دستگاهها و مرکز مهندسی فرهنگی کشور به حساب آورد.
وی تأکید کرد: نگاه مقام معظم رهبری درباره شورای عالی انقلاب فرهنگی بسیار صریح و شفاف است و حتی ایشان میفرمایند مواردی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب میشود، مجلس شورای اسلامی باید تبعیت کند و متناسب با آن مصوبات اگر نیازی به قانون بود، قوانینی تصویب شود.
عاملی با تأکید بر اینکه ضمانت اجرای مصوبات شورای عالی حضور اعضا حقوقی سه قوه هستند. لذا نگاه رهبر معظم انقلاب این است که اعضای حقوقی در شورای عالی قرار گیرند و بنابراین ضمانت اجرای این مصوبات خود اعضای حقوقی هستند. در جایی دیگر ایشان میفرمایند سازمان برنامه و بودجه کشور را در این شورا عضو کردهایم که مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی پشتوانه مالی پیدا کند. لذا اجرائی شدن سند تحول آموزش و پرورش به دلیل کمبود منابع مالی نباید بر زمین بماند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: در این سالها شورای عالی انقلاب فرهنگی ۲۳۲۳ مصوبه صادر کرده که از این تعداد ۶۵ درصد مصوبات مربوط به حوزه علم و فناوری بوده است.
شورای عالی انقلاب فرهنگی پیوند ناگسستنی با دولت دارد
استاد دانشگاه تهران بیان کرد: در آخرین حکم حضرت آیتالله خامنهای (مد ظله العالی) که به شورای عالی انقلاب فرهنگی اعطا کردند، فرمودند فلسفه وجودی شورای عالی انقلاب فرهنگی فهم و تبیین و تثبیت و انفاذ ماهیت فرهنگی انقلاب اسلامی و بازآرایی مداوم جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی و پایش پیشرفتهای فرهنگی کشور متناسب با ظرفیتها و شایستگیهای عظیم ایران اسلامی و انقلابی است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تأکید کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی، پیوند ناگسستنی با دولت دارد. دیدگاه و رویکرد شورا این است که ملاحظات، برنامهها و سیاستهایی که دولت در آنها نیازمند یک مصوبه فرا قوهای است، در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شود لذا تأکیدمان بر روی ذینفعان است.
وی تصریح کرد: اگر در این سالها نگاهی به فرمایشات رهبر حکیم انقلاب اسلامی در زمینه شورای عالی انقلاب فرهنگی بیندازیم؛ نگاههای مختلف فرهنگی در واژگان حکیمانه ایشان پررنگ است. پررنگترین نگاههای ایشان در مورد نقشه جامع علمی کشور، سند مهندسی فرهنگی کشور، اسلامی شدن دانشگاهها، تحول بنیادین آموزش و پرورش، مقابله با تهاجم فرهنگی، ترویج نظریهپردازی و تولید علم، اهمیت زبان فارسی، تحول علوم انسانی و... برجسته است.
عاملی: رهبر معظم انقلاب در دوره جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی تأکید بر اجرایی سازی مصوبات خصوصاً اسناد ملی حوزه علم و فرهنگ دارند.
۶۵ درصد مصوبات شورا مربوط به حوزه علم و فناوری است
عاملی درخصوص مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی سخن گفت و ادامه داد: در این سالها شورای عالی انقلاب فرهنگی ۲۳۲۳ مصوبه صادر کرده که از این تعداد ۶۵ درصد مصوبات مربوط به حوزه علم و فناوری بوده است. تلقی نادرستی به خاطر نام شورای عالی انقلاب فرهنگی در نهادهای کشوری وجود دارد و فکر میکنند این شورا صرفاً مربوط به حوزه فرهنگ است. بهعنوان مثال بسیاری از موضوعات حوزه علم و فناوری که رئیسجمهور به معاونت حقوقی ارجاع میدادند، تلقیشان این بود که در صلاحیت بررسی شورای عالی انقلاب فرهنگی نیست! در صورتی که در وظایف شورای عالی انقلاب فرهنگی، راهبری حوزه علم و فناوری وجود دارد که ۶۵ درصد مصوبات مربوط به این حوزه است. باید گفت ۲۷ درصد مصوبات مربوط به حوزه فرهنگ و ۸ درصد آن مصوبات ترکیبی بوده است.
وی در بخش دیگر سخنانش به آمارها و دادههای وزارت بهداشت و درمان پزشکی اشاره کرد و گفت: تعداد پزشکهای کشور به میزان جمعیت آماری ایران کافی نیست. این امر نیازمند سیاستگذاری یکپارچه و همه جانبهای است که به مصوبهای جامع درخصوص وزارت بهداشت و درمان پزشکی و سایر نهادهای مرتبط چون آموزش و پرورش، است. منتهی پیشنهاد تقویت جذب دانشجوی پزشکی باید از ناحیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طرح شود. اساساً رویکرد دبیرخانه شورای عالی برآمدن دستورات در قالب لایحه و از ناحیه نهادهای مسئول و اجرائی است. بنابراین تأکید داریم در شورای عالی انقلاب فرهنگی لوایح بررسی شود، در خصوص وزارتخانههای دیگر چون ارشاد و فرهنگ اسلامی، وزارت علوم، ورزش و جوانان و آموزش و پرورش همچنین نقشآفرینی میتوانند داشته باشند.
استاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه تأیید تمام روسای دانشگاهها در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب و نهایی میشوند، گفت: به دلایلی کمیتهای به نمایندگی از شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شد که وظیفه دارد، صلاحیت روسای دانشگاهها (روسای دانشگاههای علوم پزشکی، وزارت علوم و روسای استانهای دانشگاه آزاد) در آن نهایی شوند. این کمیته متشکل از دبیر شورای عالی انقلاب اسلامی، نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، وزیر بهداشت و درمان پزشکی و وزیر علوم است.
عاملی از تصویب یک هزار و ۱۹۸ مصوبه مربوط به افراد در شورای عالی انقلاب فرهنگی طی ۳۷ سال گذشته سخن گفت و افزود: بخش اعظم این مصوبات در رابطه با روسای دانشگاهها و نمایندگان شورای عالی در نهادهای مختلف است. همچنین ۴۲۸ مصوبه ناظر به وضع صلاحیت و کار ویژهها، ۳۳۷ مصوبه ایجاد سازوکارها و فرآیندها و نیز ۲۷۲ مصوبه ناظر به تأسیس سازمان و نهادها بوده است. ۸۸ مصوبه هم سندها و سیاستهای ملی کلان کشور را به خود اختصاص داده است. مثلاً سند مهندسی فرهنگی با اکتساب ۳۳ جلسه در شورای عالی انقلاب فرهنگی باید در دل برنامههای پنجساله و برنامههای سالیانه آورده شود.
تأکید رهبر معظم انقلاب بر اجرایی سازی مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی
وی در ادامه گفت: رهبر معظم انقلاب در دوره جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی تأکید بر اجرایی سازی مصوبات خصوصاً اسناد ملی حوزه علم و فرهنگ دارند. بنابراین شورای عالی باید رصد، دریافت گزارش، بررسی و احراز اجرایی شدن مصوبات را دنبال کند.
سعیدرضا عاملی ضمن معرفی اعضای شورای ستاد راهبری اجرای جامع علمی کشور گفت: در سال گذشته با تدبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی و ستاد کل نیروهای مسلح سندی تحت عنوان سند علم و فناوری در حوزه دفاعی و امنیتی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد. در حوزه دفاعی کشور، ۱۸ دانشگاه و مرکز آموزش عالی و نیز ۱۶ مرکز پژوهشی در این زمینه داریم. این سند یک شورای راهبری دارد که ریاست آن را رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و دبیری آن را معاونت پژوهشی ستاد کل به عهده دارد. اعضای آن را هم شش وزیر، دبیر شورای عالی امنیت ملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، فرماندهان نیروهای مسلح و نمایندگان شورای عالی انقلاب فرهنگی است؛ بنابراین یک شورای تخصصی جدید به شورای عالی انقلاب فرهنگی افزوده شد که این اتفاق بزرگی است.
در حوزه مدیریت فرهنگی نیازمند تحولات انقلابی هستیم
وی به شورای اسلامی شدن دانشگاهها و هیئت حمایت از کرسیهای نظریهپردازی اشاره کرد و گفت: حدود ۷۸ کرسی نظریهپردازی با فرآیند پیچیدهای تصویب شده است. ۷۰۰ کرسی ترویجی مصوب شده که در دانشگاههای مختلف عهدهدار این کرسیها هستند.
استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب فرمودند در حوزه مدیریت فرهنگی نیازمند بازسازی و تحولات انقلابی هستیم. این امر ناظر بر این است، وقتی کار به دستگاههای موازی فرهنگی سپرده میشود عملاً کار انجام نمیشود. بنابراین باید در حوزه قرآن و فرهنگ، تحول و حکمرانی جدیدی به وجود بیاوریم که از دو سال قبل این اقدامات شروع شده است. امیدواریم بهزودی با همفکری سازمان تبلیغات اسلامی و وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاههای مربوطه این دستور را در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی بیاوریم.
استاد دانشگاه تهران در ادامه سخن از شورای هماهنگی و راهبری مهندسی کشور به میان آورد و گفت: طبق مصوبات رئیس شورای هماهنگی و راهبری مهندسی کشور؛ رئیسجمهور و یا معاون اول رئیسجمهور و دبیر آن هم دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی است. این شورا هم متأسفانه با تأخیر ۵ ساله در سال ۱۳۹۸ کار خود را با ریاست معاون اول رئیسجمهوری آغاز کرد و مصوبات بسیار مهم و زیرساختی در مسیر اجرائی شدن سند مهندسی فرهنگی داشت.
عاملی بیان کرد: شورای هنر هم در سال ۸۸ به دلیل فتنهای که شکل گرفت؛ متوقف شد. پارسال این شورا احیا شد که ریاست آن بر عهده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
وی به نقش مهم شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران هم اشاره کرد و افزود: کمیته فرهنگ و تمدن اسلامی موفق بوده و توانسته در هزار کتاب درسی اثرگذاری تمدنی داشته باشد و بخشی از میراث تمدنی ایران را منعکس کند.
عاملی همچنین در مورد شورای تحول علوم انسانی گفت: شورای تحول علوم انسانی در عمل تأثیر کلانی داشته است. همه رشتههای علوم انسانی در کمیتههای شورای تحول که ۱۷ کمیته تخصصی است طی فرایند علمی بررسی و تصویب میشوند و مصوبه آنها بهمنزله مصوبه شورای برنامهریزی وزارت علوم است.
مخبر دزفولی: شاید طلاییترین دوره همگرایی در جهش حوزه فرهنگ، علم، فناوری و آموزش و... که رهبری فرمودند، به بازآرایی، باز مهندسی و توجه جدید و نوع نگرش جدید احتیاج دارد، این دوره باشد.
شورای عالی انقلاب فرهنگی در ریلگذاری جریان علم و فرهنگ بیبدیل است
محمدرضا مخبر دزفولی؛ عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در این هماندیشی ضمن اشاره به دوره استثنایی پیش روی شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: باید تلاش کرد تا عزیزان در دولت بیشترین بهرهوری و موفقیت را داشته باشند. بسیار حائز اهمیت است که همگرایی بین شورای عالی انقلاب فرهنگی بهعنوان نهاد عالی سیاستگذار با جریان اجرایی کشور داشته باشیم؛ این همگرایی گاهی کوتاه شکلگرفته و حتی از آن بهینه بهرهگیری نشده است.
وی شورای عالی انقلاب فرهنگی را میراث امام خمینی (ره) عنوان کرد و گفت: رهبر معظم انقلاب به تبعیت از امام خمینی (ره) این شورا را محکم و مستدل تا امروز پشتیبانی کرده است. شورای عالی انقلاب فرهنگی با فراز و نشیب، ضعف و قوتهایش، توفیقات بیبدیلی در ریلگذاری جریان علم و فرهنگ داشته است. زمانی رهبری به شورا میفرمودند من پیش خدای تبارک و تعالی احتجاج میکنم. ولی در سال ۹۰ رهبر معظم انقلاب درباره شورا به دو نکات تشکرات و توقعات اشاره کردند.
استاد دانشگاه تهران گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره شورای عالی انقلاب فرهنگی فرمودند از نهادهای قانونی و قطعی نظام است. در هنگام اصلاح قانون اساسی کوتاهی شد. و در جایی دیگر میفرمایند شورای عالی انقلاب فرهنگی روز به روز تکمیل شده است. الآن شورا کاملتر، قویتر، مجربتر، پختهتر و وسیعتر در زمینه کارها است.
وی اظهار کرد: یکی از امتیازات این دوره کاری شورای عالی انقلاب فرهنگی، باورمند بودن آقای رئیسی به این شورا است. شاید طلاییترین دوره همگرایی در جهش حوزه فرهنگ، علم، فناوری و آموزش و... که رهبری فرمودند، به بازآرایی، باز مهندسی و توجه جدید و نوع نگرش جدید احتیاج دارد، این دوره باشد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی به بحث تحول در نظام آموزش پرورش اشاره کرد و گفت: مقام معظم رهبری فرمودند ۱۰۰ سال آموزش و پرورش ایران بر مبنای فلسفه آموزش و پرورش غرب به پیش میرود. رهبر معظم انقلاب تأکیدات فراوانی در این زمینه داشتند و سند تحول آموزش و پرورش را سند مهم و اثرگذاری بر آینده تعلیم و تربیت کشور میدانند.
دبیر سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش دیگر از سخنانش به نقشه جامع علمی کشور اشاره کرد و گفت: ذیل نقشه جامع علمی کشور، دهها سند استراتژیک عملیاتی و نقشه راه تعریف کردهایم و این موضوع ذهنی نیست و کاملاً اجرایی و عملیاتی است. تصویب سند نانو، سند زیستفناوری، سند سلولهای بنیادی، سند گیاهان دارویی، سند هوافضا، سند فناوریهای نرم، سند انرژِیهای تجدید پذیر، سند فناوریهای دریایی، سند علوم شناختی، سند گسترش زبان فارسی، سند دانشگاه اسلامی، سند راهبردی نخبگان و بنیاد نخبگان و... در شورای عالی انقلاب فرهنگی صورت گرفته است.
حداد عادل: این یک واقعیت است که سرنوشت نظام ما با فرهنگ و تصمیمگیریهای فرهنگی پیوند خورده است.
نظام جمهوری اسلامی ایران مولود انقلاب دینی و فرهنگی است
در این جلسه غلامعلی حداد عادل؛ رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: نظام جمهوری اسلامی ایران مولود انقلاب دینی و فرهنگی است. بنابراین مسئله فرهنگ در انقلاب اسلامی با کشورهای دیگر فرق دارد و بسیاری از کشورها تسلیم فرهنگ غرب شدهاند! کشورهایی هستند که معنای انقلاب فرهنگی و سخنان امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب و... برایشان بیمعنا است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: کشور بااصالتی چون ایران در سبک زندگی، یک قرارگاه پرقوت دائمی نیازمند است. این یک واقعیت است که سرنوشت نظام ما با فرهنگ و تصمیمگیریهای فرهنگی پیوند خورده است. در حوزه فرهنگ همانطور که آقا فرمودند این کاری نیست که در مجلس شورای اسلامی محقق شود، در حقیقت شورای عالی انقلاب فرهنگی به خاطر ثبات تضمین شده و هویت پایدار، میتواند فکری را استمرار و تسری دهد. امیدواریم با دولت آیتالله رئیسی و همکاری بیشتر وزرایش با شورای عالی انقلاب فرهنگی دوره خوبی را داشته باشیم.
شورای عالی انقلاب فرهنگی ظرفیت پایدار و نامحدود وزرای دولت
در بخشی دیگر از نشست هماندیشی منصور کبگانیان؛ قائم مقام و دبیر ستاد نقشه جامع علمی کشور شورای عالی انقلاب فرهنگی را برای وزرا منتخب دولت یک فرصت دانست و افزود: با حضور جمعیت محدود و فرهیخته در این شورا معمولاً تصمیمات اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی به جنجال و کشمکش منجر نمیشود.
وی ادامه داد: وزیر علوم کمتر به دانشگاه آزاد اسلامی میتواند دسترسی داشته باشد اما با بهرهگیری از ظرفیت شورای عالی کاملاً میتواند در این زمینه مداخله کند. بنابراین شورای عالی انقلاب فرهنگی یک ظرفیت پایدار و نامحدودی برای وزرای دولت ایجاد کرده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: طبق بند ۱۰۷ قانون اساسی، حل معضلات نظام که از طرق عادی حل نمیشود، از طریق شورای عالی انقلاب فرهنگی قابل حل است. بسیاری از معضلات بهصورت عادی قابل حل نیست! بهترین تبلیغ درباره نقشه جامع علمی کشور خواندن ابلاغیه مقام معظم رهبری است. ایشان فرمودند بحمدالله با تصویب و ابلاغ نقشه جامع علمی کشور، حوزه علم و فناوری نقشه راه خود را یافته است.
کبگانیان به برنامه پنجساله توسعه کشور اشاره کرد و گفت: رهبری به اعضای مجلس شورای اسلامی در خصوص برنامههای پنجساله توسعه فرمودند برنامههای پنجساله توسعه در زمینه آنچه که مربوط به دانش و آموزش عالی است باید بر طبق نقشه جامع علمی کشور طراحی و برنامهریزی شود. سخنان رهبر معظم انقلاب درباره نقشه جامع علمی کشور اهتمام و اولویتهای ایشان را به این موضوع میرساند.
وی در بخش دیگر سخنانش به سند آمایش که از مطالبات رهبر معظم انقلاب اسلامی است اشاره کرد و گفت: آمایش آموزش عالی وزارتهای علوم و بهداشت از مطالبات ایشان است که در این زمینه تذکرات لازم را میدهند که یکی از محوریتهای مأموریتی دانشگاهها و زیر نظامها است.
شورای اسلامی شدن دانشگاهها
حجتالاسلام و المسلمین مصطفی رستمی؛ رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها گفت: وزیران از طرفی مسئولیت علم و فرهنگ بر دوششان است و از طرف دیگر بزرگترین اختیارات را دارا هستند. مجموعه آنچه نظام باید به سمت آن حرکت کند، به دست وزیران است. مجموعه مطالبات مقام معظم رهبری در این حوزه، با دست با کفایت شما عزیزان محقق میشود.
وی به شورای اسلامی شدن دانشگاهها اشاره کرد و گفت: شورا علاوه بر وزرای بهداشت، علوم و آموزش و پرورش و رئیس دانشگاههای آزاد و مجموعههای آموزش عالی کشور، جهاد دانشگاهی و... فرصتهای بزرگی در اختیار دارد.
درگیر با جنگ نرم پیچیدهتری هستیم
در این جلسه محمد آقاسی، دبیر ستاد فرهنگ دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی از بدو تأسیس به طور ویژه مصوباتی درباره حوزه فرهنگ داشته است.
وی به تعبیر حکیمانه مظلومیت فرهنگ، اشاره کرد و گفت: جنگ نرم پیچیدهتر از جنگهای الکترونیکی یا جنگهای نظامی است که با آن درگیر هستیم.
آقاسی متناسب با شرایط فرهنگی کشور به سیاستهای فرهنگی کشور اشاره کرد و گفت: نقشه مهندسی فرهنگی موضوعات متنوعی دارد که مطابق با اولویتهای فرهنگی کشور، استخراجشده است. مهمترین و پرتکرارترین بحثها نظام خانواده، مهندسی فرهنگی اجتماعی و بحث ابزارهای صنایع فرهنگ و هنر بوده است.
معاون نظارت و ارزیابی ستاد فرهنگ دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه افزود: یکی از ابزارهای موفقی که نظام فرهنگی شرق در برابر نظام فرهنگی غرب به کار برده؛ استفاده از ابزارهای صنایع فرهنگی بوده است.
سنجه اصلی موفقیت دستگاهها، قرآن است
در این نشست هماندیشی حجتالاسلام و المسلمین حمید محمدی، قائم مقام و دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی گفت: در نظام مقدس جمهوری اسلامی، سنجه اصلی موفقیت دستگاهها، قرآن است. چرا فعالیت قرآنی مهمترین فعالیت در حوزه فرهنگ است؟ حضرت آقا تعبیرشان این است که راهبردیترین برای تقویت و استحکام و انسجام اجتماعی در نظام جمهوری اسلامی کار قرآنی است.
وی افزود: دو تعبیر از رهبر معظم انقلاب آمده است که کاری که قرآنیها در کشور ما میکنند به نظر من کاری راهبردی و مهم است. در این چند سال جامعه قرآن پیشرفت بسیاری داشته است ولی ما با آنچه مطلوب، فاصله زیادی داریم. این موضوع را شخصی میگوید که پرچم قرآن را در دست دارد! این فاصله را چه کسانی میتوانند کم کنند، دستگاههایی که مأموریت اصلی دارند.
وزیر بهداشت: دانشجویان خارجی تربیت شده در ایران، مبلغ خوبی برای جمهوری اسلامی ایران در کشورهای خود شدهاند.
صدور انقلاب اسلامی از طریق دانشجویان خارجی
بهرام عیناللهی؛ وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: دشمن دو جنگ را با ما شروع کرده است. یکی جنگ اقتصادی که مردم را در فشار قرار داده است و دیگر جنگ فرهنگی که متأسفانه جوانان ما را دچار مشکلات عدیدهای کرده است. در این دو جنگ بایستی برنامه محور عمل کنیم و از داشتههای خودمان بهره بیشتری ببریم.
وی ادامه داد: موضوع مهم دیگر بحث مرجعیت علمی است. مقام معظم رهبری این بحث را حدود ۱۰ سالی است که مطرح کردهاند و زیرساختها و استعدادهای خوبی در وزارت بهداشت و درمان پزشکی داریم. شایان ذکر است در منطقه حرف اول را ازلحاظ علوم پزشکی میزنیم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به بحث تربیت دانشجوی خارجی اشاره کرد و افزود: صدور انقلاب اسلامی از طریق دانشجویان خارجی میتواند محقق شود. دانشجویان خارجی تربیت شده در ایران، مبلغ خوبی برای جمهوری اسلامی ایران در کشورهای خود شدهاند.
اسماعیلی: در حوزه مهندسی فرهنگی در نظر داریم که برای اجرای تکالیف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ یک دبیرخانه داخلی در این وزارتخانه تعبیه کنیم
شورای عالی انقلاب فرهنگی پناهگاه فرهنگ و ارشاد اسلامی
در بخشی دیگر نشست محمدمهدی اسماعیلی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به ظرفیت بالای شورای عالی انقلاب فرهنگی در پیشبرد برنامهها اشاره کرد و گفت: غالباً در مجلس شورای اسلامی به دلیل فضای موجود، رغبت چندانی برای پیشبرد بحثهای کلان فرهنگی وجود ندارد. شورای عالی انقلاب فرهنگی پناهگاه خوبی برای حوزه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی محسوب میشود و با بسترسازیها خوب و پشتیبانی رهبر معظم انقلاب از فرهنگ میتوانیم با همفکری و ظرفیت قانونی در شورای عالی انقلاب فرهنگی بسیاری از این مسائل و مشکلات را حلوفصل کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه افزود: در حوزه مهندسی فرهنگی در نظر داریم که برای اجرای تکالیف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ یک دبیرخانه داخلی در این وزارتخانه تعبیه کنیم تا بتوانیم برنامهها و سندهای لازم را تدوین و در اختیار دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی بگذاریم و در کمیسیونها و شوراهای اقماری بررسی شود. بخش عمدهای از عقبافتادگیهای جدی در حوزه فرهنگی وجود دارد که انشاء الله در بخشهای سیاستگذاری و ساختار و سازمانهای اجرایی به انجام برسانیم و بتوانیم بخشی از دغدغههای حضرت آقا را در این حیطه مرتفع کنیم.
اصلاح ژنتیکی فرهنگی در شورای عالی انقلاب فرهنگی
محمدعلی زلفیگل؛ وزیر علوم، تحقیقات و فناوری دولت گفت: با فعالیتهای شورای عالی انقلاب فرهنگی بیگانه نیستیم. سیاستگذاریها در شورای عالی انقلاب فرهنگی بسیار مؤثر بوده است که جای تقدیر دارد. گل سرسبد این فعالیتها را آی اس سی میدانم که قلب علم ایران است. حتماً در دوره مسئولیتم زمینه توسعه آن را بهصورت جدی فعال و دامنه فعالیتهای آن را گسترش ویژهای میدهم. برای سرمایهگذاری مادامالعمر، فرهنگ سالم باید ایجاد کنیم. درواقع این حیطه مثل ژنومی است که از نسلی به نسل بعدی منتقل میشود؛ به همین دلیل شورای عالی انقلاب فرهنگی از این منظر اصلاح ژنتیکی فرهنگی را انجام میدهد که اثرات آن بعد از چند قرن مشخص شود.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اظهار کرد: پیشنهاد میکنم نقشه جامع شفافیت کشور در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گیرد چون این کار خودبهخود فرهنگساز و موجب پویش و پالایش فرهنگی میشود. در نقشه جامع شفافیت کشور میتوانیم از خیلی از ناکارآمدیها و پلشتیها جلوگیری میکنیم.
بازگشایی آرام، تدریجی و پلکانی مدارس با تقدم ذاتی سلامت
در این جلسه علیرضا کاظمی؛ سرپرست وزارت آموزش و پرورش با اشاره به دغدغه آغاز سال تحصیلی گفت: بازگشایی مدارس، در یک فضای کاملاً مبهم و پیچیده در حال اقدام است. در این زمینه تقریباً تمام تمرکز را برای بازگشایی گذاشتهایم و با اطمینانی که به رئیسجمهور دادهام با تلاش دوستان آغاز خوبی را برای سال تحصیلی پیشبینی کردهایم.
وی ادامه داد: شعار و رویکرد کلان ما برای بازگشایی مدارس، یک بازگشایی آرام، تدریجی و پلکانی با تقدم ذاتی سلامت زیر نظر ستاد ملی کرونا است. هر جا سلامت دانش آموزان را بتوانیم تأمین کنیم به سمت بازگشایی آرام و تدریجی حضوری که رویکرد کلانی است.
سرپرست وزارت آموزش و پرورش اظهار کرد: آموزش و پرورش در حوزه فرهنگ از همه مظلومتر واقعشده است و نشانه آن این است که دولت شکل گرفته اما وزارت آموزش و پرورش بلاتکلیف است.
نیازمند مشورتها و کمکهای شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه ورزش و جوانان هستیم
سید حمید سجادی؛ وزیر ورزش و جوانان هم در این نشست گفت: دنیای وسیع ورزش و موضوعات مرتبط با جوانان، نیازمند رسیدگی و توجهات خاص مرتبط با شورای عالی انقلاب فرهنگی است.
وزیر ورزش و جوانان در ادامه گفت: وقتی تیمهای ورزشی، مدرسین و مربیها در تعاملات بینالمللی حضور پیدا میکنند، علاقهمندیم مؤید فرهنگ مناسب و ارزشی از آموزههای دینی در انقلاب اسلامی ایران را به نمایش بگذارند و در این زمینه خاضعانه نیازمند مشورتها و کمکهای شورای عالی انقلاب فرهنگی هستیم.
وی از بازیهای بومی محلی با فرهنگ و خاستگاههای مختلف در کشور نام برد و گفت: در حال حاضر در دنیا موضوع صلح و ورزش مطرح شده است اما در آن زمان ایرانیان در زمان حمله دشمن، به سر حداد مرزها میرفتند و بهجای جنگیدن با دشمنان پیشنهاد میدادند که بهجای جنگ و خونریزی با هم چوگان بازی کنند.
سند میراث فرهنگی و صنایعدستی در حال آمادهسازی است
محمدحسن طالبیان معاون وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گفت: میراث گردشگری صنایعدستی در واقع سه سازمان در دستگاههای مختلف بوده است و در همه شوراها این وزارتخانه مغفول مانده است. در صورتی که این وزارتخانه بسیار پایهای است چون مرکزی برای تولید دانش و نیز آسانترین مسیر برای گسترش فرهنگ ایرانی اسلامی در منطقه و دنیا است.
وی افزود: میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی باید در همه حوزهها لحاظ شود و عضویت جدی در همه شوراها داشته باشد. همچنین سند میراث و صنایعدستی در حال آمادهسازی است که انشاء الله خدمت دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی تقدیم میکنیم.
انتهای پیام/۴۰۴۰/
انتهای پیام/