چرایی تأخیر در پرداخت حقالزحمه اساتید حقالتدریس دانشگاه آزاد اسلامی
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ دانشگاه آزاد اسلامی بزرگترین دانشگاه حضوری در کشور است که بهصورت غیردولتی اداره میشود. در این دانشگاه حدود ۴۰ درصد دانشجویان کشور در حال تحصیل هستند و از آموزشهای بیش از ۶۰ هزار استاد تماموقت و حقالتدریس استفاده میکنند.
دانشگاه آزاد اسلامی با استفاده از درآمدی که از شهریه دانشجویان و برنامههای تحقیقاتی کسب میکند حقالزحمه اساتید و کارکنان را پرداخت میکند. گفتنی است که از میان بیش از ۶۰ هزار استاد دانشگاه حدود ۳۰ هزار استاد حقالتدریس هستند، مدتی است که به دلیل مشکلات مالی پرداخت حقوق این اساتید با تأخیر مواجه شده است.
احمد حیدری سخنگوی دانشگاه آزاد اسلامی در این زمینه به آنا میگوید: «بهزودی حقالزحمه این اساتید در همه واحدهای دانشگاهی پرداخت میشود.»
وحید چگینی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب نیز در این باره به خبرنگار آنا میگوید: «بر اساس برنامهریزیهای انجام شده معوقه سه ترم اساتید حقالتدریس با استفاده از منابع مالی سازمان مرکزی طی چند آینده پرداخت میشود.»
موانع بیمهای برای اساتید حقالتدریس دانشگاه آزاد اسلامی
در این میان شاید دلیل به تعویق افتادن حقوق استاد حقالتدریس از اهمیت ویژهای برخوردار باشد به نظر میرسد که برخی از مانعتراشیهای اداری همکاری اساتید با دانشگاه آزاد اسلامی را سخت کرده باشد. سید محمودرضا آقامیری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران در گفتوگویی عنوان میکند: «مشکل اساتید حقالتدریس به دلیل بیمه آنها بوده است چراکه بیمه به دانشگاه اعلام کرده بود که باید حق بیمه این اساتید پرداخت شود.»
آقامیری خاطرنشان میکند: «اداره بیمه معتقد است که برای این اساتید باید بیمه رد شود ولی ما معتقدیم که چون این افراد اساتید مراکز علمی دیگر هستند یا بعضاً بازنشستهاند، رد کردن بیمه مجدد برای آنها دردسرساز بوده و در آینده موجب ایجاد محدودیتهای کاری میشود. چراکه اگر از دو جا برای فرد بیمه رد شود، مشکلساز خواهد بود و ما در برابر بیمهای که رد میکنیم، مسئولیت داریم. این در حالی است که ما میخواهیم با جذب اساتید حقالتدریس چنین مسائلی را نداشته باشیم.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی تصریح میکند: «چنین قوانینی سبب شده که برای جذب اساتید حقالتدریس تردید پیدا کنیم.»
آقامیری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز با اشاره به افزایش به بحث تورم اقتصادی در کشور میگوید: «با افزایش تورم، حقوق اساتید نیز افزایش یافته ولی درآمدهای دانشگاه پاسخگو نبوده است ولی در حال حاضر مشکل ما برای پرداختها حل شده است.»
البته دانشگاه آزاد اسلامی در مجموع مبالغ زیادی را به اساتید حقالتدریس پرداخت میکند. آقامیری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در این باره عنوان میکند: «حقوق اساتید حقالتدریس بعضی اوقات به ۶۰ میلیون تومان هم میرسد، یک سری از اساتید علاوه بر حقوق خود، درآمد حاصل از کار حقالتدریس نیز دارند و تز میگیرند که خیلی از مواقع مبلغ دریافتی بالایی هم دارند. اگر آنطور که برخی میگویند مبلغ دریافتی ۳ یا ۴ میلیون بود، ما مشکلی نداشتیم. بهعنوان مثال ما استادی داریم که در طول یکترم، علاوه بر حقوقش، ۵۰ میلیون تومان حقالتدریس دریافت میکند.»
بیشتر بخوانید:
اما و اگرهای نحوه برگزاری دورههای کارورزی برای دانشجویان
لزوم برگزاری آزمون جامع دانشجویان دوره دکتری دانشگاه آزاد اسلامی
جذب بیشتر اساتید تماموقت
البته دانشگاه آزاد اسلامی برنامه دارد که هر ساله با اعلام فراخوان عمومی اساتید تمام وقت بیشتری را جذب کند تا مشکل کمبود هیئتعلمی در واحدها وجود نداشته باشد. به عقیده چگینی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب؛ «باید بهتدریج شرایطی را فراهم کنیم که در صورت نیاز از اساتید حقالتدریس استفاده شود و اساتید تمام وقت بیشتر در دانشگاه حضور داشته باشند.»
در این زمینه واحد تهران جنوب دانشگاه آزاد اسلامی برنامهای پنجساله در حال تدوین دارد. چگینی در این باره به آنا میگوید: «قرار است در این برنامه ۵ ساله نسبتی برای اساتید حقالتدریس به اساتید تمام وقت در نظر گرفته شود تا بر اساس آن اساتید در گروههای مختلف جذب شود.»
از طرفی تغییر ذائقه دانشجویان در هر سال باعث میشود که دانشگاهها تغییراتی در برنامه خود ایجاد کنند. چگینی در این باره عنوان میکند: «به خاطر نوسانات شرایط کشور استقبال از دانشگاهها نیز نوسان دارد به همه دلیل در حالت کلی ناچاریم که از اساتید حقالتدریس استفاده کنیم.»
وی کاهش نرخ رشد جمعیت را یکی از مؤلفههای اثرگذار در جذب دانشجو و در پی آن جذب اساتید میداند و معتقد است که «پیک رشد جمعیت را پشت سر گذاشتهایم و هر ساله جمعیت دانشجویی کشور رو به کاهش است و این امر جذب اساتید را با چالش مواجه میکند.»
انتهای پیام/۴۰۴۰/
انتهای پیام/