دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 شهريور 1400 - 12:03
گزارش آنا از برنامه دانشگاه‌ها؛

فعالیت خوابگاه‌های دانشجویی در نیمسال آینده چگونه خواهد بود؟

دانشگاه‌ها در آستانه آغاز سال تحصیلی قرار دارند و با وجود واکسینه نشدن دانشجویان، فعالیت خوابگاه‌ها در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.
کد خبر : 604851
خوابگاه دانشجویی



گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ روزهای تابستان رو به اتمام است و این یعنی نیمسال جدید تحصیلی در راه است. نیمسال آینده که از راه برسد، ۴ ترم است که فعالیت دانشگاه‌ها تحت تأثیر ویروس کرونا قرار گرفته است.


شیوع ویروس کرونا سبب شده که دانشجویان با موقعیت‌های جدیدی روبرو شوند، مهم‌ترین تغییر در فعالیت‌های دانشجویی، مربوط به آموزش است. تقریباً همه دانشجویان در پی این همه‌گیری از آموزش حضوری به آموزش مجازی کوچ کرده‌اند. البته برخی از دانشجویانی که برنامه‌های درسی عملی داشتند یا در مرحله تدوین پایان‌نامه بودند ناگزیر شدند که کم‌وبیش در دانشگاه‌ها حاضر شوند.


در نیمسال‌های گذشته دانشگاه‌ها ترتیبی اتخاذ کردند تا دانشجویان غیربومی دوره‌های تحصیلات تکمیلی با حضور در خوابگاه‌ها بتوانند مراحل تحصیلی خود را سپری کنند اما حال که به ترم جدید تحصیلی نزدیک می‌شویم باید ببنیم که دانشگاه‌ها برای بازگشایی خوابگاه‌ها چه برنامه‌ای را در نظر گرفته‌اند. ناگفته نماند که بر اساس برنامه از پیش تعیین‌شده قرار بود که دانشجویان تحصیلات تکمیلی از شهریورماه واکسن دریافت کنند تا بتوانند به‌راحتی در دانشگاه‌ها و خوابگاه‌ها حاضر شوند، متأسفانه هنوز این برنامه عملیاتی نشده و به نظر می‌رسد که فعالیت خوابگاه‌ها در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.


محدودیت فعالیت خوابگاه‌ها با شیوع ویروس همه‌گیر کرونا


عمادالدین فاطمی‌زاده معاون دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف درباره شرایط خوابگاه‌های این دانشگاه به آنا می‌گوید: «فعالیت خوابگاه‌ها با شیوع ویروس همه‌گیر کرونا محدود شد و طبق پروتکل‌های اعلام شده از سوی ستاد ملی کرونا فقط دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی که نیازمند کلاس‌های آزمایشگاهی و کارگاهی بودند امکان استفاده از خوابگاه را داشتندکه بسته به‌اندازه و ظرفیت اتاق یک یا ۲ دانشجو در اتاق‌های خوابگاه‌ها مستقر می‌شدند.»


وی در ادامه بیان می‌کند: «حال تا زمانی‌که تکلیف واکسیناسیون دانشجویان مشخص نشود تغییری در روال کار خوابگاه‌ها نداریم و طبق گذشته به فعالیت خود ادامه می‌دهند.»


سعید حبیبا معاون دانشجویی دانشگاه تهران نیز با اشاره به سال آینده تحصیلی به آنا می‌گوید: «دانشگاه نمی‌تواند راجع به ترم جاری تصمیمی بگیرد، حضور و عدم حضور دانشجویان در دانشگاه و ارائه امکانات خوابگاه بستگی به اعلام ستاد ملی کرونا دارد و در حال حاضر باید منتظر اطلاعیه از سوی وزارت علوم باشیم.»


وی ادامه می‌دهد: «از زمان شیوع کرونا برخی از خوابگاه‌ها فعال هستند و فقط دانشجویان دکتری و کارشناسی ارشد که در مرحله تدوین پایان‌نامه و رساله قرار دارند و استاد راهنما حضور دانشجو را لازم می‌داند، مجاز به استفاده از خوابگاه هستند.»


حبیبا بیان می‌کند: «البته دانشگاه تهران با توجه به نوسازی خوابگاه‌ها و تمهیداتی که پیش‌بینی کرده آماده است که در نیمسال آینده خدمات خوابگاهی به دانشجویان ارائه دهد.»


سیدحسن کریمیان معاون آموزشی دانشگاه امیرکبیر نیز نحوه فعالیت خوابگاه‌ها را به شرایط بیماری کرونا مرتبط می‌داند و بیان می‌کند: «اگر شیوع ویروس همه‌گیر کرونا کاهش پیدا نکند و کلاس‌ها غیرحضوری برگزار شود فعالیت خوابگاه‌ها طبق روال ترم‌های گذشته با تعداد محدود، رعایت پروتکل‌ها و ظرفیت اعلام شده از سوی سازمان ملی کرونا انجام می‌گیرد.»




بیشتر بخوانید:


۳ دغدغه اصلی دانشجویان برای برگزاری ترم تحصیلی جدید / نحوه حضور در ترم آینده چگونه خواهد بود؟


سال جدید دروس دانشگاه آزاد مجازی برگزار می‌شود یا حضوری؟




عدم امکان استفاده از امکانات خوابگاهی توسط دانشجویان دوره‌های کارشناسی و کاردانی


همان‌طور که تاکنون عنوان شد فقط دانشجویان دوره‌های تحصیلات تکمیلی به دلیل تدوین پایان‌نامه و رساله می‌توانند از امکانات خوابگاهی دانشگاه‌ها استفاده کنند و دانشجویان سایر دوره‌ها نمی‌توانند در خوابگاه‌ها مستقر شوند. کریمیان، معاون آموزشی دانشگاه امیرکبیر در این باره می‌گوید: «خوابگاه دانشگاه به دانشجویان دوره کارشناسی تعلق نمی‌گیرد چراکه این دانشجویان تمامی کلاس‌های خود را به‌صورت مجازی سپری می‌کنند، اولویت استفاده از خوابگاه با دانشجویانی است که حضور آن‌ها در دانشگاه ضروری است البته دانشجویان تحصیلات تکمیلی که در سال اول تحصیلی باشند آموزش‌ها را مجازی دریافت می‌کنند بنابراین به خوابگاه نیاز ندارند و نمی‌توانند امکانات خوابگاهی دریافت کنند. دانشجویان تحصیلات تکمیلی کارهای تحقیقاتی و پژوهشی خود را از سال دوم آغاز می‌کنند و به همین دلیل از این زمان می‌توانند در خوابگاه مستقر شوند.»


در این میان در دانشگاه فنی و حرفه‌ای نیز امکانات خوابگاهی ارائه نمی‌شود چراکه دانشجویان این دانشگاه در دوره‌های کاردانی و کارشناسی تحصیل می‌کنند. رضا مهدی معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه فنی و حرفه‌ای کشور نیز می‌گوید: «۸۰ درصد دانشجویان دانشگاه فنی و حرفه‌ای کاردانی هستند و دانشگاه در زمینه خوابگاه فعالیت زیادی ندارد. خوابگاه‌ها فقط در اختیار ۱۰ درصد دانشجویانی است که نیاز به کارگاه و کلاس‌های آزمایشگاهی دارند.» مهدی نیز با تأکید بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی در خوابگاه‌ها عنوان می‌کند: «همانند گذشته برای رعایت پروتکل‌های بهداشتی هر اتاق به یک یا ۲ دانشجو تعلق می‌گیرد و وعده‌های غذایی به‌صورت پک‌های آماده توزیع خواهد شد.»


لزوم ارائه کارت واکسن برای استقرار در خوابگاه دانشگاهی


بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده از سوی وزارتخانه‌های علوم بهداشت واکسیناسیون دانشجویان باید از شهریورماه آغاز شود البته اکنون‌که به میانه شهریورماه نزدیک می‌شویم هنوز این وعده عملیاتی نشده است. با این حال به نظر می‌رسد که اگر واکسیناسیون دانشجویان انجام شود فعالیت خوابگاه‌ها سهل‌تر می‌شود. فاطمی‌زاده، معاون دانشجویی دانشگاه شریف در این باره می‌گوید: «باید واکسیناسیون دانشجویان انجام شود و ۲ یا ۳ هفته از تزریق دز دوم بگذرد در این صورت ظرفیت خوابگاه‌ها بیشتر می‌شود اما به وضعیت عادی برنمی‌گردد. دانشجویان با در دست داشتن کارت واکسن می‌توانند از امکانات خوابگاهی دانشگاه‌ها بهره‌مند شوند.»


حبیبا، معاون دانشجویان دانشگاه تهران نیز می‌گوید: «استفاده از خوابگاه‌ها برای تمامی دانشجویان، بدون انجام واکسیناسیون و ارائه کارت واکسن امکان‌پذیر نیست، با رعایت پروتکل‌ها فقط تعداد محدودی از دانشجویان می‌توانند وارد خوابگاه‌ها شوند.»


مهدی، معاون دانشجویی دانشگاه فنی و حرفه‌ای نیز بیان می‌کند: «به نیمه شهریورماه نزدیک می‌شویم و تاکنون واکسیناسیون دانشجویان انجام نشده است و با توجه به این‌که دانشجویان کاردانی در اولویت آخر واکسیناسیون هستند احتمالاً نوبت آن‌ها به آبان‌ماه یا آذرماه می‌رسد بنابراین ترم آینده احتمالاً به‌صورت مجازی خواهد بود، پیش‌بینی می‌شود که از بهمن‌ماه امکانات خوابگاهی به دانشجویان ارائه می‌شود. دانشگاه فنی و حرفه‌ای کشور امکانات خوبی فراهم کرده و خوابگاه‌ها نوسازی شده است.»


با این حال روشن است که تاکنون دانشجویان دز اول واکسیناسیون خود را دریافت نکرده‌اند و آن‌طور که پیش‌بینی می‌شود احتمالاً فعالیت دانشگاه‌ها در نیم سال آینده نیز به همان روال گذشته و به‌صورت مجازی خواهد بود و خوابگاه‌ها با توجه به ظرفیت اعلامی سازمان و رعایت تمامی پروتکل‌ها فقط به تعداد اندکی از دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی که نیاز به حضور در دانشگاه‌ها دارند ارائه می‌شود.


انتهای پیام/۴۰۴۰/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب