دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آهون‌منش در گفت‌وگو با آنا:

حق ثبت یک رشته برای دانشگاه‌ها، اشتیاق داوطلبان مجاز کنکور را به دنبال خواهد داشت

رئیس اتحادیه دانشگاه‌های غیرانتفاعی گفت: حق ثبت یک رشته برای دانشگاه‌ها بر اساس نیازسنجی و با رویکرد کارآفرینی، اشتیاق داوطلبان مجاز کنکور به انتخاب رشته در دانشگاه‌ها را به دنبال خواهد داشت.
کد خبر : 604140
علی آهون‌منش



علی آهون‌منش رئیس اتحادیه دانشگاه‌های غیرانتفاعی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، ضمن تشریح علت اینکه 52 درصد از داوطلبان مجاز کنکور در سال جاری انتخاب رشته نکردند، خاطر نشان کرد: دانشگاه‌ها و موسسات آموزش‌عالی ما جاذبه در رشته‌های غیرپزشکی را از دست داده‌اند و به همین دلیل عموم دانشجویان به دنبال پذیرش در رشته های پزشکی و پیراپزشکی هستند.


عوامل پیچیده مادی و معنوی در انتخاب نکردن رشته از سوی داوطلبان مجاز کنکور موثراست


این مقام مسوول سلسله عوامل پیچیده‌ی مادی و معنوی را در انتخاب نکردن رشته از سوی داوطلبان مجاز کنکور، موثر دانست و افزود: وجود رشته‌ و گرایش‌های بدون کنکور در مقطع کارشناسی غیر از مجموعه پزشکی در دانشگاه‌ها و وجود ظرفیت بسیار محدود در پذیرش دانشجو در دانشگاه‌های دولتی در این فرایند دخالت دارد.


آهون‌منش به پاندمی کرونا به عنوان عاملی دیگر در شکل‌گیری وضعیت موجود اشاره کرد و گفت: در 2 سال گذشته با توجه به غیرحضوری شدن آموزش در دانشگاه‌ها و نبود اعتماد به سیستم آموزشی غیرحضوری، ترجیح داوطلبان این است که یک سال بیشتر پشت کنکور باشند و زمانی که آموزش‌ها حضوری شد، وارد دانشگاه‌ها شوند.


رئیس اتحادیه دانشگاه‌های غیرانتفاعی سومین عامل را موضوع حذف کنکور دانست و اظهار کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی دستور حذف کنکور را به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ابلاغ کرده در حالی که این دستور به دلیل وجود محدودیت ظرفیت در پذیرش داوطلبان برای دانشگاه‌ها، مشکل ایجاد می‌کند زیرا تعداد حائزین شرایط در کشور در مقایسه با ظرفیت 10 درصدی پذیرش در موسسات آموزش‌عالی چندین برابر است و بایستی برای ورود آن‌دسته از داوطلبان حتما کنکور برگزار شود.


فشارهای فزاینده اقتصادی روند صعودی انتخاب رشته کنکور را مختل کرده است


وی اقبال داوطلبان مجاز کنکور به انتخاب رشته تا سال 95 را مطلوب ارزیابی کرد و افزود: در 5 سال اخیر فشارهای فزاینده اقتصادی به مردم و نبود اشتغال برای دانش آموختگان دانشگاه‌ها این روند صعودی را مختل کرد و شاهد پیچ نزولی در انتخاب رشته توسط داوطلبان بوده ایم.


آهون‌منش در ادامه با اشاره به اینکه مسئله فوق، فقط در یک زیر نظام آموزشی رخ نمی‌دهد، عنوان کرد: زیر نظام دانشگاه غیرانتفاعی با 10 درصد پذیرش داوطلبان کنکور سراسری، دانشگاه‌ آزاداسلامی با 42 درصد و دانشگاه‌های دولتی نیز تنها با 17 درصد پذیرش و با یک نسبت خاص به درصد پذیرش‌ها از این روند آسیب دیده‌اند.


این مقام مسوول با تشریح تفاوت‌های مهم تاثیر گذار از این آسیب‌ها در دانشگاه‌های کشور، خاطرنشان کرد: دانشگاه‌های دولتی به دلیل وابستگی به نفت و منابع دولتی دغدغه صندلی خالی در واحد خود را ندارند ولی اگر تعداد دانشجویان در دانشگاه‌های غیردولتی از یک حدی بیفتد باید سود و زیان آن مورد بررسی و محاسبه قرار گیرد.


وی در مورد افزایش شهریه در دانشگاه‌های غیردولتی، گفت: از آنجا که هیچ یارانه‌ای از سوی دولت به این موسسات پرداخت نمی‌شود و این دانشگاه‌ها موظف هستند سالانه حقوقی بالغ بر 150 میلیون تومان به هر کدام از استادان هیئت علمی پرداخت کنند، افزایش‌های مصوب اجتناب ناپذیر است.




بیشتر بخوانید:





انتظار موسسات آموزش‌عالی غیردولتی در اختصاص یارانه از سوی دولت، تزریق پول نیست


رئیس اتحادیه دانشگاه‌های غیرانتفاعی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در توجه ویژه به رشته های علوم پایه در دانشگاه‌ها، اظهار کرد: مجلس شورای اسلامی با قانونگذاری صحیح بایستی نگرانی‌ها در مورد نبود اقبال به رشته های فیزیک و شیمی و ریاضی و راهکارهای ترغیب داوطلبان در انتخاب این رشته ها را مرتفع سازد.


آهون‌منش در ادامه افزود: در صورتی‌که دولت بتواند برای حفظ و ارتقا کیفیت سرمایه‌های آموزش عالی، یارانه‌ای در نظر بگیرد از بارمالی و اتکا به شهریه دانشجویان کاسته شده و داوطلبان مجاز به انتخاب رشته را برای ورود به دانشگاه‌های غیردولتی ترغیب خواهد کرد.


این مقام مسوول در مورد اهمیت کیفیت آموزش، عنوان کرد: انتظار دانشگاه‌ها و موسسات آموزش‌عالی غیردولتی در اختصاص یارانه از سوی دولت، تزریق پول نیست بلکه در اختیار قراردادن استادان دانشگاه های دولتی است که ساعت‌های موظفی تدریس آن‌ها به دلیل نبود دروس اختصاصی در دانشگاه خودشان پر نمی‌شود.


آزادی عمل در دانشگاه‌ها وجود ندارد


وی اصلاح سیاست‌گذاری آموزشی از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری را مهم ارزیابی کرد و گفت: عمده مشکلی که در رابطه با صدور مجوز رشته‌های موجود وجود دارد، تربیت مازاد دانشجو در یک رشته تخصصی است و وقتی بدون برنامه‌ریزی برای مدت 20 سال دانشجو تربیت ‌کنیم، خروجی این سیاست، تراکم دانش‌آموخته‌گان بیکار و مازاد بر نیاز بازار خواهد بود.


رئیس اتحادیه دانشگاه‌های غیرانتفاعی با اشاره به اینکه آزادی عمل در دانشگاه‌ها وجود ندارد، افزود: بعضی از رشته ها منحصرا باید در یک واحد دانشگاهی ارائه شود و تا زمانی‌که حق ثبت در یک رشته‌تخصصی برای دانشگاه‌ها وجود نداشته باشد، ورودی‌ها بدون کنترل و خروجی‌ها نیز مازاد بر نیاز بازارکار خواهد بود.


آهون منش در ادامه اظهار کرد: وظیفه دانشگاه‌ها تربیت دانشجوی مورد نیاز بازار کار است و برای جلوگیری از ورود و تراکم بیش از اندازه دانش‌آموخته‌گان به بازار کار، تمرکز زدایی در وزارت علوم ضرورت دارد.


تصویب رشته‏های جدید به دلیل بوروکراسی اداری و تمرکز بیش ازحد در وزارت علوم غیرممکن است


وی تصویب رشته‏های جدید را به دلیل بوروکراسی سنگین اداری و تمرکز بیش ازحد در وزارت علوم، تحقیقات‌وفناوری، غیرممکن دانست و خاطر نشان کرد: بالغ بر 6 سال است که به دنبال تصویب رشته‌ای در دانشگاه غیرانتفاعی هستیم و در حالی‌که شورای عالی برنامه ریزی آموزشی با تصویب این رشته مخالفتی نداشته ولی اعمال سلیقه‌های بسیار، نبود ثبات مدیریتی و ارجاع به کمیسیون‌ها از تصویب و اجرای آن جلوگیری کرده است.


رئیس اتحادیه دانشگاه‌های غیرانتفاعی در پایان با اشاره به ضرورت محدودیت در پذیرش دانشجو، افزود: دفتر صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان به مدت چندسال و برای تربیت 12 نفر نیروی متخصص تجارت با افغانستان، 15 نفر متخصص تجارت با روسیه و 17 نفر متخصص تجارت با اروپا به دانشگاه فنی و حرفه ای مشخص ما را حمایت مالی می کند نه اینکه سال‌ها بدون ضابطه و نیاز در این تخصص‌ها پذیرش دانشجو صورت بگیرد.


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب