تعرفههای جدید هم سد راه پرمصرفها نشد/تعرفه پلکانی در راستای عدالت اجتماعی
به گزارش خبرنگار حوزه انرژی خبرگزاری آنا، با شروع خاموشیهای گسترده در شبکه برق، بسیار از کارشناسان نقدهایی جدی نسبت به قیمت برق اعلام کردند و یکی از دلایل افزایش مصرف برق را ارزان بودن آن عنوان کردند.
مطابق آمارهای سازمان توانیر ۱۵ درصد از مشترکان برق در دسته پرمصرفها قرار دارند که ۲۰ برابر مشترکان کممصرف برق مصرف میکنند، این افزایش مصرف به معنی است که دهکهای بالای جامعه سهم بیشتری از یارانه برق دارند.
با کمبود برق در شبکه، گمانهزنیهای در خصوص برق کوپنی مطرح شد، مبنی بر اینکه سهمیه برای مصرف متعارف در نظر گرفته شود و پس از عبور از این میزان مصرف با قیمت آزاد محاسبه میشود.
برق کوپنی نخواهد شد
اما شایعات مربوط به برق کوپنی با تکذیب سخنگوی صنعت برق همراه بود بهگونهای که مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق کشور، در خصوص خبرهای منتشرشده مبنی بر کوپنی شدن برق در آینده نزدیک گفت: «درواقع کوپنی شدن برق مفهوم خاصی ندارد و بههیچعنوان این خبرهای منتشرشده در فضای مجازی صحت ندارد.»
او ادامه داد: «تنها قرار است مشترکانی که پرمصرف هستند، یارانه برق بیشتری را نسبت به کممصرفها پرداخت کنند بهطوریکه هرکسی بیشتر مصرف کند باید بهطور پلکانی پرداختی بیشتری هم داشته باشد.»
افزایش عدالت اجتماعی با پلکانی کردن تعرفه برق
پلکانی کردن تعرفه را بهنوعی میتوان اقدامی در راستای عدالت اجتماعی عنوان کرد بهگونهای که مشترکانی که الگوی مصرف را رعایت نمیکنند و یا میزان مصرف آنها فراتر از الگوی مصرف است هزینه بیشتری را پرداخت کنند.
با اجرای طرح برق اُمید هزینه برق مشترکان تا ۸۰ کیلووات مصرف دارند، رایگان خواهد بود. دامنه قیمتگذاری برق برای مشترکان کممصرف تا پرمصرف بین ۷۹ تا ۶۵۳ تومان به ازای هر کیلووات است. این اختلاف ۸ برابری قیمت بهعلاوه جریمه ۲۶ درصد برای مشترکان پرمصرف، چندان تغییری در میزان مصرف این دسته از مشترکان پرمصرف نداشته است و به نظر میرسد شرکت توانیر باید از طریق اقدامات دیگر نسبت به مدیریت مصرف این دسته از مشترکان اقدام کند.
طبق مصوبه هیئتوزیران در خصوص برق امید، مقرر شد تا ۶ ماه به مشترکان پرمصرف فرصت داده شود تا به جمع مشترکان خوشمصرف که به میزان الگوی مصرف، به مصرف برق میپردازند، وارد شوند و در غیر این صورت، ۶ ماه پس از آغاز اجرای برق امید، مشترکان پرمصرف جریمه شوند. این جریمه که یک افزایش تعرفه ۱۰ درصدی است، با توجه به آغاز اجرای برق امید در ابتدای آبان ماه ۱۳۹۹ و فرصت ۶ ماهه به مشترکان پرمصرف در این مصوبه، از ابتدای اردیبهشتماه برای مشترکان پرمصرف لحاظ خواهد شد و با در نظر گرفتن افزایش ۱۶ درصدی تعرفه مخصوص این مشترکان، مشترکان پرمصرف علاوه بر افزایش ۷ درصدی تعرفه برق که برای تمامی مشترکان اعمال میشود، با افزایش ۲۶ درصدی تعرفه از ابتدای اردیبهشتماه مواجه خواهند بود.
برق مصرفی مشترکان پرمصرف ۲۰ برابر کل مشترکان کممصرف
در همین خصوص محمدحسین متولیزاده درباره وضعیت ابلاغیه شرکت توانیر، مبنی بر بالا بردن تعرفه مشترکانی که بیش از دو برابر الگوی مصرف، برق مصرف میکنند، گفت: در حال حاضر اطلاعیهای به مشترکان پرمصرف دادهایم و امیدواریم با کاهش مصرف برقشان، هم به صنعت برق کشور کمک کنند و هم به اقتصاد خودشان.
وی با تأکید بر تأثیر بالای اصلاح تعرفهگذاریهای برق گفت: در حال حاضر ۸۵۰ هزار مشترک پرمصرف ما بهطور متوسط ۲۰ برابر مشترکان کممصرف برق مصرف میکنند. درواقع مصرف این مشترکان برابر با ۸ میلیون نفری است که در طرح برق امید برقشان رایگان شد.
بیشتر بخوانید:
احداث نیروگاه های تجدیدپذیر برای چاههای کشاورزی
مدیرعامل توانیر در ادامه گفت: در حال حاضر بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا هم برای تأمین برقشان به مشکل خوردهاند و بعضی از کشورها برای کنترل این بحث به ابزار تعرفه روی آوردن درحالیکه ما تاکنون به این ابزار روی نیاوردیم و صرفاً با تقاضا و خواهش از مردم به دنبال کنترل مصرف برق هستیم.
متولی زاده با اشاره به مصرفکنندگان بزرگ صنعتی گفت: یکی از مصوبات دولت در سال گذشته این بود که بازار عرضه و تقاضا برای مشترکان بزرگ فراهم شود، ازجمله بورس. درواقع این سالها صنایع انرژی بر انگیزهای برای کاهش مصرف برقشان نداشتند، ولی با این اقدام انشاءالله میتوان شاهد این بود که با سرمایهگذاری صنایع بزرگ در این بحث مشکلاتشان حل شود.
پرمصرفها نیروگاههای خورشیدی پشتبامی بسازند
مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق گفت: در حال حاضر خرید برق تضمینی از نیروگاههای برق تجدیدپذیر انجام میشود و متوسط قیمت خرید برق از نیروگاههای تجدیدپذیر حدود ۱۲۰۰ تومان است، این رقم برای مشترکان صرفه اقتصادی به دنبال دارد، اما به دلیل اینکه اکنون قیمت برق پایین است مشترکان استقبال زیادی از این طرح نمیکنند.
وی افزود: این در حالی است که برای دو درصد مشترکان پرمصرف که قیمت واقعی برق را میپردازند، برایشان بهصرفه است که از نیروگاههای خورشیدی پشتبامی استفاده کنند چراکه این مشترکان اگر یک نیروگاه خورشیدی یک یا دو کیلوواتی داشته باشند میتواند هزینههای برق را تا ۵۰ درصد کاهش دهند.
سخنگوی صنعت برق در خصوص قیمت نصب نیروگاه خورشیدی در کشور گفت: قیمت هر یک کیلووات نصب تجهیزات انرژی خورشیدی ۱۰ میلیون تومان تخمین زدهشده که این قیمت با توجه به مزیتهای اقتصادی بهصرفه است.
وی با بیان اینکه ظرفیت تولید انرژیهای تجدیدپذیر در این دولت از ۱۰۰ مگاوات به ۸۲۰ مگاوات رسیده است، اظهار کرد: بر اساس پیشبینی و برنامهریزی صورت گرفته تا پایان سال ۱۴۰۰ این مقدار به ۱۷۰۰ مگاوات افزایش مییابد؛ یعنی ظرفیت فعلی به دو برابر خواهد رسید.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/