دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 مرداد 1400 - 18:43
یادداشت وارده؛

مقابله سریع و کم‌هزینه با بحران‌های زیستی

بازنگری اساسی آموزش‌های علوم رفتاری برای مقابله سریع و کم‌هزینه‌تر با بحران‌های زیستی اجتناب‌ناپذیر است.
کد خبر : 600681
عباس علوی‌راد



گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ بینش‌های رفتاری جامعه که با آموزش‌های علوم رفتاری (اقتصاد، جامعه‌شناسی، روانشناسی و مردم‌شناسی) می‌تواند به سطح مطلوب برسد در جامعه ایران به تعالی لازم نرسیده است.


به نظر می‌رسد پس از شیوع ویروس کرونا در ایران، ترس و وحشت ناشی از آلوده شدن به این ویروس در کانون رفتارهای بخش عمده‌ای از جامعه قرار گرفته است.


البته ترس و وحشت ناشی از ویروس‌هایی نظیر کرونا امری طبیعی است، بنابراین اگر به دلایل مختلف وحشت از حد واقعی آن عبور کند خود زمینه‌ساز خسارت‌های زیادی خواهد شد.


وقتی مخاطرات ناشی از ویروس کرونا بیش از حد واقعی برآورد شود، افراد جامعه به یک‌ ترس و وحشت افراطی دچار می‌شوند و در مسیر عمل نکردن به هنجارهای اجتماعی و نوعی رفتارهای خودخواهانه گام برخواهند داشت.


رفتارهای خودخواهانه و غارتگری: احتکار کالاهای مورد نیاز مردم به قصد کسب سودهای هنگفت یکی از این خودخواهی‌ها است.


رفتارهای خیرخواهانه: درست در نقطه مقابل خودخواهی و غارتگری در هنگامه احتکار، افرادی هم محسوس یا نامحسوس جوانمردانه برای شکست احتکار و کمک به مردم انرژی صرف می‌کنند.


بهداشت عمومی کالایی برای مردم است


از سوی دیگر متولیان امور بعد از شیوع کرونا در کشور بارها از مردم خواسته‌اند در خانه بمانند، اما مشاهده می شود که واکنش‌های رفتاری شایسته‌ای صورت نمی‌گیرد.


این موضوع نشان می‌دهد که بخش زیادی از کارگزاران اقتصادی در ایران درک درست و کاملی از اینکه بهداشت عمومی یک کالای عمومی است ندارند.


به همین شکل تعارض در سیاست‌های عمومی کشور نزد متولیان امر در نحوه مقابله با کرونا ویروس (به‌عنوان مثال لزوم یا عدم لزوم قرنطینه شهرها) یکی دیگر از مشکلات رفتاری در جامعه ایران در این شرایط است‌.


تمامی این رفتارها در جامعه ایران این پیام را مخابره می‌کند که علوم رفتاری سطح بینش را برای مقابله با بحران‌هایی مانند کرونا به حد مطلوب نرسانده‌اند، بنابراین ما در حال هزینه دادن غیرمتعارف جانی و اقتصادی هستیم.


البته این موضوع مختص کشور ما نبوده و هم‌اکنون روی میز آینده‌پژوهی بسیاری از کشورهای دنیا قرار دارد. به نظر نگارنده بازنگری کمیت و کیفیت تمام سطوح آموزش‌های علوم رفتاری در کشور بلافاصله پس از تکمیل واکسیناسیون عمومی با هدف تعالی‌سازی کاملاً اجتناب‌ناپذیر است‌.


عباس علوی‌راد عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و انجمن اقتصاددانان ایران


انتهای پیام/۴۰۷۸/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب