دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 مرداد 1400 - 16:37

استفاده از میکروب به‌عنوان سیستم هشدار در بتن

میکروبیوم بتنی می‌تواند به‌عنوان یک سیستم هشدار اولیه برای فروپاشی عمل کند.
کد خبر : 599846
بتن

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از نیواطلس، شاید بتن در نظر اول محیط مناسبی برای حیات به نظر نرسد اما محل زندگی باکتری‌هاست. محققان دانشگاه دلاوار در آمریکا میکروبیوم (زیست‌بوم میکروارگانیسم‌ها) بتنی را مورد بررسی قرار داده تا دریابند که این میکروب‌ها چگونه در بتن زندگی می‌کنند، با گذشت زمان چه تغییراتی می‌کنند و چگونه می‌توان از آنها برای نظارت یا ترمیم عیوب استفاده کرد.


باکتری‌ها موجودات ریز و مقاومی هستند که توانایی زندگی در شرایط بسیار دشوار مانند یخچال‌های قطبی، محیط‌های سمی، دریاچه‌های زیرزمینی قطب، بیابان‌های بسیار خشک و گرم و حتی فضا را دارند. بنابراین جای تعجب ندارد که میکروب‌ها قادر به رشد در محیط خشک، شور، قلیایی و فقیر از نظر مواد مغذی بتن هستند. با این حال بشر اطلاعات بسیار کمی از گونه‌های میکروبی ساکن بتن دارد.


تیم تحقیقاتی دانشگاه دلاوار دو نوع سیلندر بتنی ساختند که یکی از آنها از جنس مخلوط استاندارد بتن و دیگری از جنس خاکستر بادی بود. مخلوط بتن استاندارد مستعد به واکنش قلیایی سیلیس است که باعث تخریب بتن می‌شود؛ اما خاکستر بادی مقاوم در برابر تخریب است. خاکستر بادی از استخراج گازهای خروجی کوره‌های آتش با سوخت زغال و سیلت غیرپلاستیک به دست می‌آید.


محققان این سیلندرهای بتنی را به مدت دو سال در پشت‌بامی قرار دادند و هر ۶ هفته یک بار نمونه دی‌ان‌ای از آن گرفتند. براساس این مشاهدات، منشأ ۵۰ تا ۶۰ درصد از باکتری‌ها مواد اولیه سازنده بتن مانند شن و ماسه است. باقی جمعیت میکروبیوم از محیط پشت‌بام به بتن منتقل شده است. با گذشت زمان تنوع جوامع باکتریایی در بتن کاهش می‌یاید چراکه این محیط مناسب حیات نیست.


انتهای پیام/۴۰۲۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب