خیز دوباره «گاندو» برای رونمایی از جریان نفوذ/ به روشنگری سریالهای راهبردی مدیون و نیازمندیم
به گزارش خبرنگار حوزه رادیو و تلویزیون گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، فصل دوم سریال «گاندو» که بازپخش آن از آخرین روز تیرماه آغاز شده بود، از شنبه شانزدهم مرداد به قسمتهای جدید رسید. پیش از این، در نوروز ۱۴۰۰ فصل دوم سریال «گاندو» در ۱۳ قسمت روی آنتن شبکه سه رفته و توانست ۶۱ درصد مخاطب داشته باشد. در پایان این ۱۳ قسمت از سوی شبکه سه، وعده داده شد که باقی قسمتهای این سریال جنجالی پس از انتخابات روی آنتن خواهد رفت. فصل دوم «گاندو» قرار است در ۴۰ قسمت روی آنتن شبکه سه برود.
سریال «گاندو» به کارگردانی جواد افشار، نویسندگی آرش قادری و تهیهکنندگی مجتبی امینی محصولی از مؤسسه شهید آوینی است و بر مبنای پروندههای واقعی، به موضوع تلاش سرویسهای امنیتی انگلیس در ایران و مبارزه مدافعان امنیت برای مقابله با نفوذ آنها در کشور میپردازد.
در ابتدای پخش فصل دوم سریال، مجتبی امینی تهیهکننده این مجموعه تلویزیونی در توئیتی نوشت: «اِنّ مَعَ العُسْرِ یسْراً. خیلی خون دل خوردیم ولی بازگشتیم...از امشب؛ ۴۰ شب میهمان خانههایتان هستیم با پخش سریال گاندو با بیان موضوعات ناگفته و بر زمین مانده...»
روایت تلویزیونی از به دام انداختن جاسوس آمریکایی
فصل اول سریال «گاندو» تیرماه سال ۱۳۹۸ با محوریت پرونده جاسوسی «جیسون رضائیان» روی آنتن شبکه سه سیما رفت. فیلمنامه «گاندو» بر اساس مستندات و وقایع تاریخی مربوط به شناسایی و دستگیری «جیسون رضائیان» جاسوس ایرانی ـ آمریکایی توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران طراحی شده بود.
این سریال با تکیه بر فیلمنامهای پرهیجان در ژانر جاسوسی، شیوههای پیچیده نفوذ جاسوسان در ارکان مهم کشور و کار سخت نیروهای امنیتی برای خنثیسازی این اقدامات را به قاب کوچک آورد. مهارت و ازخودگذشتگی مأموران امنیتی و استفاده از شیوهها و ابزارهای مدرن ضدجاسوسی یکی از وجوه مثبت این مجموعه تلویزیونی بود که با اقبال مخاطبان نیز همراه شد. اما پس از پخش چند قسمت از سریال، واکنشهایی نیز از سوی برخی برخی مقامات دولت وقت نسبت به برخی سکانسها و دیالوگهای آن رقم خورد. دامنه این واکنشها حتی تا جلسه هیئت دولت و اظهارنظر چهرههایی همچون علی ربیعی، محمود واعظی و حسامالدین آشنا نیز رفت.
بیشتر بخوانید:
هیچ جریان و حزبی نمیتواند «گاندو» را بایکوت کند
توئیتهای طعنهآمیز حسامالدین آشنا در رد ادعای سازندگان سریال که مدعی اعمال فشار دولت برای سانسور برخی سکانسهای سریال شده بودند و تغییر دیالوگ یک از نیروهای امنیتی داستان که بهصورت مستقیم از مصونیت وابستگان رئیسجمهور انتقاد کرده بود، نمونههایی از این واکنشها بودند. طرح موضوع شهادت شهید طهرانیمقدم بهعنوان یک ترور برنامهریزیشده از جانب موساد و جاسوسی وابستگان برخی از مسئولان نیز بخش دیگری از حواشی بود که دامنگیر این سریال شد و البته در پربیننده بودن آن نیز مؤثر واقع شد.
حتی سخنگوی دولت نیز مجبور شد نسبت به شایعه فشار دولت برای عدم پخش قسمتهایی از سریال واکنش نشان دهد. علی ربیعی در جریان نشست خبری هیئت دولت از صدا و سیما خواست که هرچه سفارش شده پخش کنند. او در ادامه گفت: «قسمتهایی از این سریال را دیدم، هنرپیشههای خوبی هم کار میکنند. اصلاً از سوی دولت چیزی عنوان نشده که پخش نکنند. البته به مقدار کافی علیه دولت مواردی پخش شده که این در برابر آن چیزی نیست».
حتی در اواخر مرداد سال ۹۸ پس از پایان پخش سریال، شایعهای مطرح شد که بر مبنای آن دولت به خاطر برخی موارد مطرحشده در این سریال قصد کاهش بودجه صداوسیما را دارد، شایعهای که خیلی زود توسط سخنگوی دولت تکذیب شد؛ اما نتوانست اختلاف دولتمردان و صداوسیما بر سر ساخت این سریال سرپوش بگذارد.
در همان زمان، کارگردان مجموعه تلویزیونی «گاندو» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا با اشاره به این که سریال «گاندو» نمونه کوچکی از پروژه نفوذ است، عنوان کرد: بحث نفوذ از چند سال پیش برای من دغدغه شده بود و احساس کردم با چنین اثری میتوانیم این موضوع مهم را به تصویر بکشیم.
جواد افشار در ادامه گفت: متأسفانه در هیاهو و جنجالهایی که بهناحق علیه سریال ایجاد شد، وجوه فنی و ابعاد هنری این مجموعه مغفول ماند. من به هیچ وجه این ادعا را ندارم که «گاندو» یک اثر کامل و بدون ایراد است. همانطور که پس از پخش سریال گاهی با خودم میگفتم ای کاش فرصت و تجربه بیشتری میداشتیم تا کار از آنچه که دیدیم باکیفیتتر میشد.
تولید فصل دوم در سکوت خبری
زمستان سال ۹۹ مشخص شد سازندگان «گاندو» در سکوت کامل خبری در حال ساختن فصل دوم این سریال هستند. حتی در ابتدا نامی از «گاندو» هم درمیان نبود و در خبرها آمده بود که عوامل «گاندو» درحال ساختن سریالی با نام «لوطی» هستند. اما درنهایت مشخص سد که فصل دوم با همان نویسنده، کارگردان، تهیهکننده و بازیگران اصلی گاندوی یک ساخته شده است. بازیگرانی همچون داریوش فرهنگ، وحید رهبانی، سوگل طهماسبی، علی افشار، خسرو شهراز، مجید نوروزی، پندار اکبری و نسرین نکیسا که در فصل دوم بازیگرانی همچون شهرام قائدی، حسن میرباقری، محمد مختاری، امیریل ارجمند، شهرزاد کمال زاده و بهمن دان نیز به آنها اضافه شدند.
بیشتر بخوانید:
تیزر قسمتهای جدید سریال «گاندو» منتشر شد +فیلم
«گاندو» در فصل دوم خود نیز نشان داد که اثری متفاوت و جسور است. این جسارت در محتوا و نزدیکشدن به خطوط قرمز در مسائل امنیتی حتی از فصل اول آن نیز بیشتر بود. این اثر در دسته سریالهای ضدجاسوسی قرار میگیرد و خالقان آن تلاش کردهاند تا هم در محتوا و هم در فرم، عناصر هیجان، معما و حادثه را بهطور همزمان در سریال تعبیه کنند. هرچند توقف یکباره سریال در قسمت سیزدهم و اعلام ادامه پخش آن در زمانی نامعلوم تا حد زیادی مخاطبان این مجموعه پلیسی را غافلگیر کرد. اتفاقی که باز هم «گاندو» این شکارچی متبحر و کاربلد را در قامت یک سریال جریانساز و جذاب بر سر زبانها انداخت.
نگاه جدید برنامهسازان تلویزیون به موضوعات راهبردی و امنیتی به ویژه درحوزه کارهای نمایشی و سریالی را باید غنیمت شمرد. البته پیش از این هم شاهد تولید و پخش سریالهای امنیتی و پلیسی همچون «خواب و بیدار»، «هوش سیاه»، «تعبیر وارونه یک رؤیا» و ... بودیم اما چند سالی است که این روند با عمق و گستره بیشتری دنبال میشود که نمونه شاخص آن علاوه بر گاندو سر، مجموعههایی همچون «ترور خاموش» و «خانه امن» به کارگردانی احمد معظمی و تهیه کنندگی ابوالفضل صفری است که این آخری سال گذشته روی آنتن شبکه یک سیما رفت. «خانه امن» هم روایتی جذاب و پر هیجان از یک پرونده جاسوسی- امنیتی بود که لایههایی از عملیات پیچیده مقابله با گروهک تروریستی داعش را روایت میکرد.
ابوالفضل صفری و احمد معظمی به عنوان تهیهکننده و کارگردان، پیش از کلید زدن سریال «خانه امن»، مجموعه تلویزیونی «ترور خاموش» روی آنتن شبکه اول سیما داشتند. سریالی که شهریورماه سال ۱۳۹۸ پخش خود را آغاز کرد و بعد از آن هم از شبکه آی فیلم بازپخش شد.
سریال «ترور خاموش» به مبارزه با تولید و توزیع مواد مخدر در سطح کلان و پیامدهای منفی این معضل خانمانسوز در قالب یک درام خانوادگی و پلیسی می پرداخت. در کنار این موضوع، آسیبهای اجتماعی مرتبط با مواد مخدر و در صدر آن فروپاشی نهاد خانواده نیز در این سریال به تصویر کشیده شد که مورد توجه مخاطبان نیز قرار گرفت. از سوی دیگر مباحث کلانی نظیر پولشویی، نارکو تروریسم (تروریسم مواد مخدر)، تجارت بینالمللی مواد مخدر، فعالیت زیرزمینی آزمایشگاه های تولید مواد مخدر صنعتی و... نیز در این سریال در قالب داستانی جذاب روایت شد.
شرایط خاص کشور از حیث سیاسی و قرار گرفتن در بطن حوادث منطقهای، پرداختن به این گونه سوژهها را دارای اهمیت ساخته است. از سوی دیگر نباید از فعالیت همهجانبه سرویسهای جاسوسی کشورهای غربی در منطقه نیز غافل شد. به نظر میرسد دهها پرونده امنیتی بایگانیشده در وزارت اطلاعات موجود باشد که میتواند محور تولید سریالهای جذاب قرار بگیرد. این سوژههای جذاب، میتواند مفهوم نفوذ را در مرموزترین و عجیبترین شکل آن منعکس کند و علاوه بر آن توانایی و مهارت سربازان گمنام امام زمان در شناسایی و خنثیسازی این خیانتهای گسترده را به رخ جهانیان بکشد.
انتهای پیام/۴۱۰۴/پ
انتهای پیام/