دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

دلایل کمبود سرم تزریقی در بازار چیست؟

«خروج یکی از شرکت‌های اصلی سرم‌سازی از چرخه تولید»، «افزایش مصرف سرم در بیمارستان‌ها در پی افزایش شیوع کرونا»، «محدودیت در واردات یکی از محصولات پتروشیمی»، «قطعی برق» و «قاچاق معکوس» پنج عامل اصلی کاهش موجودی سرم تزریقی در بازار است.
کد خبر : 598902
داروخانه

به گزارش خبرنگار کشاورزی، صنعت و تعاون گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، باز هم ماجرای کمبود دارو آن هم در روزهایی که کشور بحرانی‌ترین روزهای خود را از لحاظ شیوع بیماری کرونا می‌گذارند، باعث شده تا صدای مردم از کمبود برخی داروهای حیاتی بلند شود.


هرچند کمبودهای دارویی بی‌ارتباط با تحریم‌ها نیست اما کارشناسان معتقدند که اگر طی روزهای گذشته مدیریت و نظارت جدی‌تر بر بازار دارویی کشور صورت می‌گرفت امروز این آشفته‌بازار دارویی اتفاق نمی‌افتاد. این روزها که کشور در وضعیت سیاه کرونا قرار دارد و به اذعان مسئولان وزارت بهداشت و بررسی‌های میدانی اغلب بیمارستان‌های کشور تخت خالی برای بستری بیماران ندارند و مردم باید از بیمار مبتلا به کرونا در منزل مراقبت کنند، باید برای پیدا کردن سرم تزریقی، کپسول اکسیژن یا داروهای درمان کرونا از قبیل فاویپیراویر و رمدسیور راهی کوچه‌ پس‌کوچه‌های ناصرخسرو شوند.


اما این درد وقتی بیشتر می‌شود که بدانیم، کمبود دارو فقط دامنگیر بیماران کرونایی و خانواده‌های آن‌ها نیست، بلکه برخی از دیگر بیماران هم برای یافتن داروهایشان سرگردان شده‌اند. سه هفته است سرم در داروخانه‌ها توزیع نمی‌شود و تقریبا ۱۰ روز است که سرم با قحطی روبه‌رو شده، یک هفته‌ای نیز می‌شود که این کمبود، راه به رسانه‌ها برده و همه را حتی کسانی که سروکاری با سرم ندارند، خبردار کرده. با این حال هنوز خبری از محموله‌های وارداتی که سازمان غذا و دارو هفته قبل وعده وارداتش از هند و ترکیه را داده‌ بود، نیست.


با این که برخی کارخانه‌های تولیدی مثل شرکت داروسازی ثامن آستان قدس رضوی توان تولیدی خود را ۵۰ درصد افزایش داده تا ماهانه ۵/۴ میلیون انواع سرم را در شبکه‌ بهداشت و درمان عرضه کند، اما بازار همچنان عطش سرم دارد و مزه شیرین این تلاش‌ها هنوز زیر دندان متقاضیان خرید سرم نرفته‌ است.


از این که مردم در این واویلای نبود سرم چه می‌کشند و چطور هر جا که می‌روند به در بسته می‌خورند، حکایت‌های تلخی به گوش می‌رسد. خیلی‌ها این روزها با خواهش و التماس دل داروخانه‌ای را به رحم می‌آورند و سرمی می‌گیرند، برخی هم پول بیشتری می‌دهند و یک سرم ۵ هزار تومانی را تا چند برابر قیمت می‌خرند تا کارشان راه بیفتد، ‌ بقیه هم که دستشان به این محلول حیات‌بخش نمی‌رسد، سماق می‌مکند تا زمانی که اوضاع دوباره عادی شود.




بیشتر بخوانید:


داد مردم از بی‌دارویی


توضیح سازمان غذا و دارو درباره کمبود "رمدسیویر" و "سرم تزریقی"




پنج عامل اصلی کاهش موجودی سرم تزریقی در بازار


در این خصوص محمود نجفی‌عرب، رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران می‌گوید: «خروج یکی از شرکت‌های اصلی سرم‌سازی از چرخه تولید»، «افزایش مصرف سرم در بیمارستان‌ها در پی افزایش شیوع کرونا»، «محدودیت در واردات یکی از محصولات پتروشیمی»، «قطعی برق» و «قاچاق معکوس» پنج عامل اصلی کاهش موجودی سرم تزریقی در بازار است.


به گفته وی دلایل کمبود سرم تزریفی در بازار چیست؟ظرفیت تولید سرم در کشور، حدود ماهانه ۱۵ میلیون واحد و مصرف هم تقریباً پایین‌تر از این ظرفیت است. این ۱۵ میلیون واحد در سال‌های گذشته، نه تنها کفاف نیاز کشور را می‌داده که مازاد آن نیز گاهی صادر شده است. دلایل کمبود سرم تزریفی در بازار چیست؟از ابتدای فروردین ماه امسال، شرکت شهید قاضی برای انجام برخی بازسازی‌های زیربنایی با موافقت وزارت بهداشت از زنجیره تولید خارج شد. البته از قبل مقداری سرم ذخیره کرده بود و شرکت‌های دیگر نیز ذخایری داشتند. اما به هر حال، سرم‌سازی شهید قاضی با ظرفیت تولید ماهانه ۴.۵ میلیون سرم از چرخه تولید خارج شد.


نجفی عرب معتقد است دلایل کمبود سرم تزریفی در بازار چیست؟اکنون مصرف داروی رمدسیویر به دلیل افزایش شیوع کرونا بالا رفته است. با بالارفتن مصرف این دارو که در پروتکل ‌دارویی کرونا قرار دارد، تقاضا برای سرم نیز با افزایش مواجه شده است. به طوری که با مصرف ماهانه حدود ۱.۲ واحد رمدسیویر در کشور به همین میزان نیز به مصرف سرم افزوده شده است. دلایل کمبود سرم تزریفی در بازار چیست؟با توجه به اینکه شرکت شهید قاضی از سال گذشته برای توقف تولید خود با وزارت بهداشت مکاتبه داشته است، شاید بهتر بود که این وزارتخانه از همان زمان برای جبران کمبودهای احتمالی تدابیری می‌اندیشید و این کمبود را از طریق افزایش شیفت‌های کاری سایر تولیدکنندگان یا واردات جبران می‌کرد.


به گفته وی دلایل کمبود سرم تزریفی در بازار چیست؟با ورود شرکت سرم‌سازی شهید قاضی به چرخه تولید تا پایان مردادماه، احتمالا مسئله کمبود سرم در بازار کمرنگ شود. راه‌حل اساسی مقابله با قاچاق معکوس، حذف ارز ترجیحی در حوزه دارو و تعیین قیمت واقعی برای فرآورده‌های دارویی است.


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب