تالابها خشک، جنگلها در آتش و محیط زیست در بحران/ دولت از چه عملکردی دفاع میکند؟
گروه جامعه خبرگزاری آنا-یاسمین بخشی؛ چندی پیش رئیسجمهور در آیین بهرهبرداری از طرحهای ملی سازمان محیط زیست گفته بود که دولت یازدهم و دوازدهم بهحق دولت سلامت و محیطزیست بوده است و هرکس سلامت امروز شرایط زیستمحیطی را با ۸ سال گذشته مقایسه کند متوجه تغییرات خواهد شد! روحانی در بخش دیگری از صحبتهایش به آبرسانی به شرق کشور و مناطق کویری و احیای تالابها و دریاچه ارومیه هم اشاره کرده بود.
در همین مراسم بود که عیسی کلانتری رئیس سازمان محیط زیست با تایید صحبتهای مدیر بالادستیاش از عملکرد و حمایتهای رئیس جمهور تشکر کرده و گفته بود در دولتهای یازدهم و دوازدهم هیچ پروژه ملی بدون ارزیابی زیست محیطی در کشور آغاز نشده و صنایع آببر هم به سواحل شمالی و جنوبی کشور هدایت شده است؛ همچنین تاکید کرد که توسعه کشت جنگلها و نهالکاری درختکاری در کشور مدیون دولت تدبیر و امید بوده است.
این صحبتها در حالی عنوان میشود که بیش از ده روز از اعلام نارضایتی مردم خوزستان نسبت به شرایط زیستمحیطی این استان میگذرد.
طی این مدت در حالی اعتراضات و نارضایتی عمومی مرتبط با مسائل زیستمحیطی در کشور رخ که جرقه شروع این اعتراضات خشک شدن تالاب هورالعظیم و بیآبی مردم خوزستان و مشکلات زیست محیطی متعدد از جمله تلف شدن دامهای منطقه و ماهیان تالاب هور بود.
کارشناسان معتقدند عملکرد دولت و به طور اخص عملکرد منحیط زیستی دولت در فوران این اعتراضات نقش داشت و نباید نمره قبولی به عملکرد دولت حداقل در این حوزه داد.
بحران آفرینان مهار بحران میکنند!
در همین خصوص محمد درویش به عنوان یکی از منتقدین دولت در حوزه محیط زیست در گفتوگویی که با آنا داشت در خصوص عملکرد دولت در موضوع محیط زیست میگوید « در ابتدا باید گفت که یکی از اقدامات دولت تشکیل ستاد احیای دریاچه ارومیه بود اما مشکل آنجاست که همان کسانی که با تصمیمهایشان باعث خشک شدن دریاچه ارومیه شدند اعضای اصلی این ستاد بودند و تصور اینکه بحران آفرینان بتوانند مهار بحران کنند شدنی نیست».
هزینههای میلیاردی که صرف سازه شد
این کارشناس محیط زیست با عنوان این که بیش از یک میلیارد دلار برای احیای دریاچه ارومیه هزینه شده که خروجی آن سازهسازی است میافزاید «هیچ تغییری در الگوی کشت برای افزایش راندمان در کشاورزی و کاهش کشت و معرفی معیشتهای جایگزین برای کمتر شدن وابستگی به منابع آب و خاک صورت نگرفته و همچنان در حوزه آبخیز دریاچه ارومیه شاهد صادرات آب مجازی هستیم و مدیران صنایع کشاوزی با افتخار از صادارت سیب و انگور و چغندرقندی صحبت میکنند که برای کشت آن منابع آبی مصرف میشود که با کمبود آب مواجه است».
این کنشگر محیط زیست در مورد طرح انتقال آب مرند و دریاچه ارومیه از رودخانه زاب که دو طرح ضد محیط زیستی هستند عنوان میکند «این خلاف اخلاق محیط زیستی است که برای آبادانی یک منطقه جایی دیگر را تخریب کنیم».
درویش دلیل احیای مجدد دریاچه ارومیه در سالهای اخیر را وقوع ترسالی عنوان میکند و میگوید «اگر دولت با شانس ترسالی در حوزه آبخیز دریاچه ارومیه مواجه نبود امروز این دریاچه کاملا خشک شده بود».
طرحهای ضد محیط زیستی عمکلردی که مورد تایید رئیس جمهور است
وی طرحهای انتقال آب که رئیس جمهور با عنوان بهبود عملکرد محیط زیست از آن یاد کرد را ضد محیط زیست عنوان میکند و ادامه میدهد «وقتی رئیس جمهور ممکلت این موضوع را بیان میکند نشان میدهد غلیرغم اینکه خود او هیچ درکی از محیط زیست ندارد مشاورانش هم اطلاع رسانی نمیکنند.»
این کنشگر محیط زیست میگوید «کاش رئیس جمهور میدانست بیشترین انتقادهای محیط زیستی در دوران دوم ریاست او بود. روحانی فقط ژست محیط زیستی میگیرد و تمام محیط زیستیها را از خودش و دولت تدبیرو امیدش ناامید کرد.»
شخصیت منفور محیط زیست
درویش به حمایت رئیس جمهور در خصوص انتقال آب دریای خزر به سمنان اشاره میکند و میافزاید «این طرح به شدت به محیط زیست آسیب میزند و نشان میدهد این فرد با حمایت از این طرح و انتخاب کلانتری که از نظر کارشناسان محیط زیست منفورترین مدیر این حوزه بوده است نمیتواند خودش را حامی محیط معرفی کند.»
اما نقض حرفهای رئیس جمهور وکلانتری معاونش درمورد محیط زیست به اینجا ختم نمیشود و اعتراض کارشناسان محیط زیست را همچنان به دنبال دارد.
بیشتر بخوانید؛
اگر قانون حقآبه تالابها اجرا شود، زاینده رود همیشه جریان دارد
آب رهاشده از سد کرخه به هورالعظیم نمیرسد
کرامت حافظی فعال محیط زیست دیگری است که اعتقاد دارد صحبتهای عیسی کلانتری خلاف آن چیزی است ما شاهدش بودیم.
صدور مجوزهایی سوری
این فعال محیط زیست هم در گفتوگو با خبرگزاری آنا با انتقاد از صحبتهای کلانتری در مورد اینکه هیچ پروژه عمرانی بدون پیوست محیط زیستی انجام نشده است میگوید «پیوست محیط زیست با مجوزهای سوری که برای انجام پروژه ها داده میشود تفاوت دارد.»
وی ضمن این عنوان که هیچ پروژه آببر مثل سرامیکسازی و کاشیسازی و فولاد که بزرگترین صنایع آببر خاورمیانه است به مناطق جنوبی انتقال داده نشده است میگوید «این صنایع همچنان در فلات مرکزی کشور قرار دارند و با آبهای انتقالی کارون توسعه هم یافتهاند.»
این فعال محیط زیست با اشاره به اینکه در انتهای دولت یکسری مجوز استخراج معدن صادر شده است، میگوید نداشتن تعهد و اولویت قرار گرفتن منافع دلیل صدور چنین مجوزهایی است که محیط زیست را نابود میکند.»
با کاشت چند درخت جنگل سبز نمیشود
حافظی در مورد توسعه جنگلها که به گفته کلانتری از اقدامات مهم در مدیریت او بوده است، تصریح میکند «جنگلهای کشور هیرکانی و رودخانهای بوده و بخشی هم جنگلهای زاگرس است و جنگل دیگری نداریم. اینکه رئیس سازمان محیط زیست تصور میکند با ۴ تا درختکاری و نهالکاری در کشورجنگل سبز میشود اشتباه است.»
وی در مورد درختان غیربومی مهاجم که در برخی مناطق خوزستان با هزینههای میلیاردی برای کاهش زیرگردها کاشته شد میگوید «اصلا شنهای آن مناطق خوزستان حالت گردوغبار نداشت که با کاشت درخت بخواهند مانع ایجاد کنند. تمامی این درختان در حاضر خشک شدهاند و کاربردی هم نداشتند. اقدامی که در خصوص جنگلها میتوان کرد این است که مانع آتشسوزیهای زاگرس شویم که روزهاست دارند میسوزند و هیچ کسی اقدامیانجام نمیدهد و حتی رئیس سازمان محیط زیست نه تنها نسبت به این امر بیتفاوت است بلکه آتشسوزی جنگلها را امری طبیعی میداند.»
حافظی با بیان این که دوسال است به دلیل بارش در خوزستان شاهد ریزگردها نبودیم و مسئولان محیط زیست این را جز عملکردهای خودشان میدانند اظهار میکند «البته با خشکی تالاب هور که د رحال حاضر اندک آبی به دلیل باز شدن شدها دارد مجدد با مشکل ریزگردها روبهرو خواهیم شد.»
از سیاهنمایی برای زومهسازی تا واقعیت
آنچه از نظرات فعالان محیط زیست برداشت میشود حرفهایی است که با گفتههای اخیر رئیس جمهوری و رئیس محیط زیست تناقض داشت.
دیدن صحنههایی از جنگلهای سوخته، فرونشستها، خشکیتالابها و رودخانهها، آلودگیهوا و این روزها تشنگی مردم جنوب کشور و به دنبال آن آشفتگی در برخی شهرها، هراس از فرداها و ادامه زیستن با چنین بحرانهایی که هر روز هم بیشتر میشود دلهرهای را در وجودمان ایجاد میکند.
آنچه بر چنین زخمهای عمیقی نمک میشود سیاهنماییهای مسئولانی است از اعتماد مردم سوءاستفاده کرده و از کارهای ناکرده خود گزارش عملکرد داده و شعار سلامت محیط زیست سر میدهند که «شعار» بهترین کلمهای است که بر باورهای خیالی آنان میتوان نهاد.
و کلام آخر اینکه مردم این سرزمین ناآگاه نیستند و میدانند کسانی صحبت از تدبیر و امید کردند که خود روزنههای امید برای زیستن را از مردم گرفتند و این بیتدبیریها، بیمسئولیتیها و بیکفایتیهای دولتمردان است که بر حافظه تاریخ کشور ماندگار است!
انتهای پیام/۴۱۶۱
انتهای پیام/