عملکرد پرس تیوی مصداق بارز تأمین منافع ملی ایران است/ اثرگذاری در فعلوانفعالات بینالمللی
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، موضوع اطلاعرسانیهای پرس تیوی پیرامون مذاکرات هستهای، باعث گلایه دولت شد؛ همانگونه که بهتازگی از قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها انتقاد کرد. در خصوص این رویکرد دولت در واپسین روزهای مسئولیتش با مهدی خانعلیزاده، پژوهشگر روابط بینالملل گفتوگو کردیم که در ادامه تقدیم میشود.
آنا: درباره اخباری که شبکه برونمرزی پرس تیوی در زمینه برجام منتشر کرده است و انتقاداتی که نسبت به آن شد، دیدگاه شما چیست؟
خانعلیزاده: اخبار پرس تیوی در زمینه مذاکرات جامعیت داشت. پرس تیوی بسیاری از مواردی که مدنظر مردم بود و رسانههای غربی تلاش میکردند با بازنمایی متفاوت، جلوه دیگری از آنها بنمایانند و فشاری بر تیم مذاکرهکننده ایرانی یا حتی افکار عمومی ایران وارد کنند و اجازه ندهند که تیم ایرانی فعالیت مؤثر خودش را داشته باشد، بهخوبی منعکس کرد. من عملکرد پرس تیوی را در این زمینه مثبت میدانم. خنثی کردن عملیات روانی رسانههای غربی از دستاوردهای پرس تیوی در جریان برجام است.
اخباری را که پرس تیوی درباره مذاکرات از منابع آگاه منتشر میکرد و میتوان بهنوعی مواضع غیررسمی کشورمان دانست، کمک میکرد تا دست مذاکرهکنندهها در مذاکرات بالا برود و ظرفیت امتیاز گیریشان افزایش پیدا کند. وقتی اصطلاحاً این بازی بین بخش سیاست و بخش نرم سیاست صورت بگیرد، دستاوردش برای تیم مذاکرهکننده کشورمان این است که بتواند ابزاری برای کسب امتیاز از طرف مقابل در دست داشته باشد. در یک جمعبندی کلی، عملکرد پرس تیوی مصداق بارز «تأمین منافع ملی ایران» بود.
آنا: اثرگذاری یک شبکه برونمرزی مثل پرس تیوی در فعلوانفعالات بینالملل را دارای چه مؤلفههایی میدانید؟
خانعلیزاده: یکی از ایراداتی که ما قبلاً در حوزه رسانه داشتهایم این است که یک رسانه بینالمللی قوی و موردتوجه دنیا وجود نداشت که بتواند در مواردی که ما نیاز داریم، فعالیتهای جهانیمان را رسانهای کند، عملیات روانی انجام دهد و به دستگاه دیپلماسی کمک کند. الحمدالله پرس تیوی در چند سال اخیر با یک نگاه درستی که در این زمینه صورت گرفته و توسط مدیرانش اعمالشده، توانسته به بازوی رسانهای دیپلماسی کشور در خارج از ایران تبدیل شود. این بسیار دستاورد مهمی است و کمک میکند که همپای رسانههای خارجی هر کشور مثل الجزیره قطر، تی آر تی ترکیه و.... در تأمین منافع کشور حرکت کند. اطلاعات این شبکه به دلیل مرجعیت خبری بالا و نقل اخبار آن در رسانههای داخلی کشور، به یک منبع خبری برای مردم داخل ایران نیز تبدیلشده است و حرفهایی که شاید در رسانههای داخلی نمیشود بیان کرد، پرس تیوی دارد با ادبیات بینالمللی خودش بیان میکند و این کاملاً در تأمین منافع ملی مؤثر است.
آنا: با توجه به واکنشهایی که اصلاحطلبان و هیئت دولت در مورد رویه پرس تیوی درباره مذاکرات داشتهاند، اصلیترین علت عصبانیت آنها را چه مواردی میدانید؟
خانعلیزاده: برداشت غلط تیم مذاکرهکننده از فعالیتهای پرس تیوی مهمترین عامل در این خصوص به شمار میآید. احساس میکنم در این زمینه دوستان دولتی اشتباه برداشت کردهاند؛ یعنی این صحبتها و اخباری که پرس تیوی منتشر میکرد را بهعنوان ضربه علیه تیم مذاکرهکننده برداشت کردند درصورتیکه واقعاً اینگونه نیست. این را میتوان تشبیه کرد به زمانی که میگفتند مثلاً موشک هوا کردند تا برجام را بر هم بزنند، دقیقاً آن موشک هوا کردن میتوانست کمک به برجام و تیم مذاکرهکننده باشد تا بتوانند حقوق ملت ایران را با قاطعیت بیشتری تأمین کنند، اخبار پرس تیوی حکم همان موشکها را داشته است.
اخبار جریان مذاکرات در راستای تأمین منافع ملی بود و ایرادی که دوستان دولتی دارند، این است که هر نقد دوستانه و دلسوزانهای و هر اقدامی در این زمینه، آنها را برآشفته میکند و خودشان را در جایگاه متهم قرار میدهند. بعد از نصب بیلبوردهای «صداقت آمریکایی» در سطح شهر نیز دیدیم که اعتراض شد، آنهم به همان بهانهای که به پرس تیوی ایراد وارد میکنند.
وقتی اخبار پرس تیوی را دنبال میکنیم، میبینیم مثلاً تأکید شده که یک منبع آگاه گفته است ایران تا شش ماه راستی آزمایی طولانیمدت نیاز دارد و این موضوع موجب عصبانیت شخص آقای عراقچی و دولت شده است. من فکر میکنم که دوستان دولت در این روزهای پایانی، تحمل راهبردیشان کم شده و برای همین عصبانی شده بودند.
آنا: کارنامه شبکه پرس تیوی طی این سالها را چگونه ارزیابی میکنید؟
خانعلیزاده: به نظرم پرس تیوی شروع بسیار خوبی داشت و توانست یک نمایش خوب رسانهای داشته باشد. بعد جلوتر که آمد به دلیل شرایط داخلی و اقتصادی و فشارهای بینالمللی سانسور و... یک مقداری افت کرد؛ اما در سه یا چهار سال اخیر دوباره این روند اوج شکلگرفته است. واقعاً متأسفم که جایگاه مهمی که یک رسانه بینالمللی مثل پرس تیوی میتواند داشته باشد، هنوز فهم نشده است. این همان جایگاهی است که دستگاه دیپلماسی وزارت امور خارجه دارد و پرس تیوی و سایر رسانههای بینالمللی ما هم از آن برخوردارند. لازم است به اهمیت این موضوع پرداخته شود تا منافع ملی ایران تأمین شود.
کیفیت پرداخت اخباری که از ایران به جهان منتقل میشود و اخباری که میخواهیم در فعالیتهای بینالملل و رویدادهای جهانی اثرگذار باشند، بسیار حائز اهمیت است؛ ازاینرو واقعاً نیازمند رسانههای بینالمللی تأثیرگذار مانند پرس تیوی هستیم. در همین جریان اخیر جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه دیدید که رسانههای خارجی مثل الجزیره چقدر تأثیرگذار بودند. اگر پرس تیوی مسیری را که در همین دو سه سال اخیر دوباره احیا کرده است، ادامه دهد، همچنین دوستان دولت و دوستان داخلی حاکمیت هم مقداری توجه بیشتر داشته باشند و پشتیبانی اقتصادی و هم پشتیبانی رسانهای فنی از این شبکه بکنند، من احساس میکنم که پرس تیوی قابلیت آن را دارد که تبدیل به یکی از بازوهای تأمین قدرت ملی ایران در عرصههای حساس شود.
انتهای پیام/۴۱۰۶/
انتهای پیام/