دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

اولویت صندوق کارآفرینی امید، حمایت از راه‌اندازی کسب‌وکارهای خرد است

علی اصحابی، عضو هیئت مدیره صندوق کارآفرینی امید در گفت‌وگو با سیمای بانکداری تأکید کرد: «اولویت صندوق بیشتر توجه به راه‌اندازی کسب‌وکارهای خرد است.
کد خبر : 595821
علی اصحابی



به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، علی اصحابی، عضو هیئت مدیره صندوق کارآفرینی امید در گفت‌وگو با سیمای بانکداری تأکید کرد: «اولویت صندوق بیشتر توجه به راه‌اندازی کسب‌وکارهای خرد است؛ زیرا قشر خاصی از جامعه ما مهارت‌ها، تجارب و طرح‌هایی دارند که معمولاً مورد پذیرش بانک‌ها نیست به همین خاطر این طرح‌ها جزو اولویت صندوق هستند و ما بر اساس استراتژی‌هایی که تعریف کرده‌ایم سرفصل‌هایی برای حمایت از این کسب‌وکارها داریم.» وی در رابطه با یکی از نتایج فعالیت‌های صندوق در سال‌های اخیر گفت: «در طول ۴۰ سال گذشته، اولین بار است که نزدیک به ۳۸ درصد از جامعه روستایی از منابع نظام بانکی بهره‌مند شده‌اند.»


اصحابی، درباره اهداف و مأموریت‌های این صندوق گفت: با توجه به اینکه صندوق تنها یک نهاد مالی و توسعه‌ای است که معمولاً با هدف حمایت از کسب‌وکارهای خرد (کوچک و متوسط) فعالیت می‌کند، برای خود استراتژی‌هایی را تعریف کرده است. سعی کرده‌ایم برنامه‌های صندوق را در راستای تحکم پیام سالانه مقام معظم رهبری پیاده‌سازی کنیم. به همین علت اولویت صندوق بیشتر توجه به راه‌اندازی کسب‌وکارهای خرد است؛ زیرا قشر خاصی از جامعه ما مهارت‌ها، تجارب و طرح‌هایی دارند که معمولاً مورد پذیرش بانک‌ها نیست به همین خاطر این طرح‌ها جز اولویت صندوق هستند و ما بر اساس استراتژی‌هایی که تعریف کرده‌ایم سرفصل‌هایی برای حمایت از این کسب‌وکارها داریم.


وی درباره انواع کسب‌وکارهای یاد شده، گفت: این کسب‌وکارها شامل بخش کشاورزی، محصولات گلخانه‌ای، صنایع تبدیلی، صنایع غذایی، حوزه‌های بومی‌گردی و گردشگری، حوزه صنعت، فناوری اطلاعات، معادن کوچک و متوسط، صنایع دستی و همچنین بخشی از کسب‌وکارهایی است که توسط شرکت‌های دانش‌بنیان و مراکز رشد پارک فناوری اداره می‌شود. این‌ها بخشی از سرفصل‌های حمایتی از این کسب‌وکارهاست که از طریق انعقاد تفاهم‌نامه با سازمان‌های دولتی و غیردولتی، آن‌ها را تأمین مالی می‌کنیم.


اصحابی افزود: در سال ۱۳۹۶ بعد از اجرای قانون اشتغال توسعه پایدار روستایی، هدف‌گذاری صندوق بیشتر بر توجه به جامعه روستایی متمرکز شد. امروز نزدیک به ۲۲ میلیون جمعیت روستایی داریم و ۸۰۰هزار نفر واجد شرایط ایجاد اشتغال جامعه روستایی هستند. به همین خاطر از سال ۱۳۹۶، بعد از پیشنهاد دولت و تصویب لایحه توسط مجلس شورای اسلامی و با موافقت مقام معظم رهبری، از محل صندوق توسعه ملی یک و نیم میلیارد دلار به این موضوع تخصیص داده و تبدیل به ریال و تسهیلات ارزی شد. نزدیک به ۱۸ هزار میلیارد تومان تسهیلات در بخش مناطق روستایی و عشایری توسط صندوق و سه بانک عامل شامل توسعه تعاون، کشاورزی و پست بانک به افراد واجد شرایط داده شده است.


وی در همین رابطه اظهار کرد: صندوق به سهم خود توانسته نزدیک به ۲۷۰۰ میلیارد تومان تسهیلات در طول این دو سال اخیر پرداخت کند که در بخش روستایی می‌تواند به ایجاد اشتغال و جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها کمک کند. در این زمینه تسهیلات هدفمندی پرداخت شده و در کنار آن دوره‌های توانمندسازی هم برای جامعه روستایی و گروه‌های هدف برگزار خواهیم کرد.


نزدیک به ۳۸ درصد از جامعه روستایی از منابع نظام بانکی بهره‌مند شدند


اصحابی ادامه داد: برای اینکه دسترسی آسان به همه اقشار واجد شرایط جامعه روستایی داشته باشیم، صندوق‌هایی تحت عنوان صندوق‌های مالی خرد را در نزدیک به ۴هزار روستا راه‌اندازی کردیم. ۱۸۲هزار نفر عضو این صندوق‌ها هستند و بیشتر آن‌ها هم از بانوان هستند. این موضوع باعث شد که بعد از دوره‌های آموزشی توانمندسازی که برای زنان روستایی برگزار شد، مشارکت زنان در اقتصاد روستا تقویت شود. این یک نوع مدل تأمین مالی بود که بدون دریافت ضمانت صورت گرفت و باعث تقویت اقتصاد خانواده‌ها شد. در طول ۴۰ سال گذشته، اولین بار است که نزدیک به ۳۸ درصد از جامعه روستایی از منابع نظام بانکی بهره‌مند شده‌اند.


عضو هیئت مدیره صندوق کارآفرینی امید گفت: یکی دیگر از کارهایی که انجام گرفت، افزایش مشارکت مردم در اقتصاد محلی است. به همین علت طرح‌هایی را تحت عنوان مشارکتی به ویژه در مناطق کمتر برخوردار و حتی روستاهای مرزی راه‌اندازی کردیم. صندوق کارآفرینی امید نزدیک به ۱۲۰ واحد تولیدی را در روستاهای مرزی راه‌اندازی کرد و تشکیل تعاونی‌ها و عضو کردن اعضای خانواده‌های روستایی و راه‌اندازی واحدهایی در حوزه فراوری معدنی، فرآوری محصولات کشاورزی، گردشگری و سایر بخش‌ها، از دیگر کارهای انجام گرفته است. همچنین برای افزایش مشارکت و تسریع در پرداخت تسهیلات، یارانه افراد را به‌عنوان تضمین پذیرفتم و خوشبختانه اتفاقات مثبتی در این مناطق افتاد.


هر روستا یک محصول و روستای بدون بیکار


اصحابی اظهار کرد: مدل‌های توسعه محلی ما در دو استراتژی تحت عنوان هر روستا یک محصول و روستای بدون بیکار خلاصه می‌شود. فلسفه هر روستا یک محصول بعد از ظرفیت‌شناسی هر روستا صورت می‌گیرد، برای مثال روستاها ممکن است در بخش کشت یک محصول خاص، گل طبیعی یا در بخش تولیدات صنایع چوبی دارای ظرفیت باشند. به همین منظور این روستاها را شناسایی کرده، شبکه‌ای از زنجیره تولید را در آنجا راه‌اندازی کردیم و فرآیند تولید آن از تهیه مواد اولیه و طراحی تا بازار فروش را تحت حمایت مالی قرار دادیم. نزدیک به ۲۸۰ روستا را از بین روستاهایی که این استعداد را داشتند، شناسایی کردیم و به آن‌ها تسهیلات پرداخت شد. از مزیت‌های این طرح مهاجرت معکوس بود.


وی ادامه داد: در طرح روستای بدون بیکار، ظرفیت‌های روستا را از جنبه‌های مختلف مثل بخش گردشگری، امور دامی، صنایع دستی و تبدیلی بررسی کرده و گروه‌های فعال اقتصادی روستاها را آموزش دادیم. بعد از استعدادیابی، به افراد متناسب با علاقه و توانمندی‌شان تسهیلات دادیم و کسب‌وکار آن‌ها راه‌اندازی شد. همچنین برای آن‌ها بازارچه‌های محلی دایر کرده تا بتوانند محصولات تولیدی خود را به فروش برسانند. افزون بر این، پلت‌فرم‌هایی برای بوم‌گردی‌ها طراحی کرده و به حدود ۲۵۰۰ روستا تسهیلات بوم‌گردی اعطا شد.


اصحابی این طور جمع‌بندی کرد: این مسائل چکیده‌ای از عملکرد صندوق بود و امیدواریم در سال جاری بتوانیم فرآیند پرداخت تسهیلات به گروه هدف‌ خود را تسهیل کنیم. به همین خاطر در سال جاری تفاهم‌نامه‌هایی را با معاونت ریاست جمهوری، وزارت فناوری اطلاعات، میراث فرهنگی و گردشگری و... منعقد کردهایم تا بتوانیم خدمت و تسهیلات ارزان‌قیمتی را ارائه دهیم.


وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: تسهیلات صندوق، قرض‌الحسنه است و با کارمزد ۴ تا ۶ درصد در اختیار کارآفرینان قرار می‌گیرد. خوشبختانه سالانه به حدود ۷۵هزار فرصت شغلی تسهیلات اعطا می‌کنیم. در کنار آن، جشنواره‌های محلی برای جلب توجه مردم به روستاهایی که دارای پتانسیل خوبی هستند برگزار می‌شود که باعث شناخته شدن ظرفیت‌های آن مناطق می‌شود. همچنین حمایت‌هایی را از برندهای داخلی انجام داده‌ایم و امیدواریم که امسال با حمایت‌های دولت و مجلس، منابع خوبی به صندوق داده شود.



برگزاری دوره‌های توانمندسازی در روستاها


اصحابی در مورد آموزش صندوق به کسب‌وکارهای خرد اظهار کرد: شاید یکی از دلایل عمده‌ بیکاری جمع زیادی از فارغ التحصیلان دانشگاهی، نبود کارآفرینی است. برای کسانی که در دانشگاه تحصیل نکرده‌اند نیز مهارت نداشتن مانع اصلی است. به همین خاطر یکی از ضروریات کنونی، داشتن مهارت کارآفرینی، فنون بازاریابی، مدیریت منابع و ... است. به همین خاطر در روستاها تحت عنوان توانمندسازی، تجارب استادان دانشگاه و کارآفرینان برتر کشور را در اختیار جوانانی که قصد دارند واحد عرصه سرمایه‌گذاری شوند قرار میدهیم و گروه‌ها را روستا به روستا اعزام می‌کنیم و دوره‌های آموزشی در آنجا برگزار می‌شود.


وی در همین رابطه اضافه کرد: همچنین با سازمان فنی حرفه‌ای، وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی و جهاد کشاورزی تیمی را تشکیل داده‌ایم که با کمک آن‌ها این آموزش‌ها به افراد داده می‌شود که خوشبختانه در حدود ۱۶ استان این کار انجام گرفته است. مطالعاتی در زمینه تسهیلاتی که پرداخت شده صورت گرفته که نشان می‌دهد هر چقدر آموزش تقویت شود، هدررفت منابع کمتر خواهد بود و اثربخشی آن بیشتر خواهد بود. همچنین برنامه‌ای داریم که صندوق‌های تأمین مالی را در مناطق حاشیه‌ای واقع در استان‌های مختلف برای ایجاد اشتغال همراهی کنیم.


اصحابی اضافه کرد: همچنین پلتفرم‌های را به عنوان بازار مجازی ایجاد کرده‌ایم که محصولات در آنجا جانمایی می‌شود و محصولات در ویترین مجازی قابل فروش است که این باعث درآمدزایی افراد و برگشت پول به صندوق هم می‌شود.


وی در پاسخ به این پرسش که صندوق چه کاری در زمینه غیر حضوری کردن خدمات در زمان کرونا انجام داده، گفت: در راستای سیاست‌های دولت که الکترونیکی کردن خدمات است، زیرساخت‌هایی را در صندوق از جمله در بخش استعلام‌ها، هویت متقاضی، مدارک و مجوزها تقویت کرده‌ایم. تلاش‌مان بر این بود که متقاضیان ما بدون حضور فیزیکی در شعب از طریق اتصال به شبکه ملی بتوانند تشکیل پرونده دهند. منتها در مورد تسهیلاتی با منابع بیشتر، لازم است که فرد حضور داشته باشد و طرح توجیهی و مدارک خود را ارائه دهد.


عضو هیئت مدیره صندوق کارآفرینی امید در پایان گفت: نحوه دسترسی متقاضیان به تسهیلات باید تغییر کند. فرآیند ارائه تسهیلات باید تسهیل و هدفمند شود و بر این موضوع که منابع در محل خود هزینه شود، نظارت صورت گرفته و توجیه فنی اقتصادی طرح‌ها اولویت‌گذاری شود.


انتهای پیام/ر



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب