حذف گلوگاههای فساد؛ گام اول دولت سیزدهم
به گزارش خبرنگار حوزه سیاست داخلی گروه سیاسی خبرگزاری آنا، یکی از مهمترین شعارهای آیتالله رئیسی در رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری، مبارزه با فساد و برپایی عدالت اجتماعی بود؛ باتوجه به سوابق وی پیرامون موضوع مبارزه با فساد در سمتهای مختلفی که داشته است، مردم نیز به او اعتماد کرده و اکثریت آرای ملت را به دست آورد. نمود اصلی فسادستیزی و عدالتطلبی رئیسی، در دوران ریاستش بر قوه قضائیه بود؛ او که در دوران سخت و پیچیدهای رئیس قوه قضائیه شد، توانست از پس کار بر آید و در راه مبارزه با مفسدین، گامهای موثر و متعددی بردارد.
بیشتر بخوانید:
مشکل مبارزه با فساد در زمینه اجرایی است/ باید در صدور مجوزها شفافیت ایجاد شود
در این راستا احمد سالک، نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا میگوید: «مبارزه با فساد دستور قرآنی است، بنابراین اگر آیتالله رئیسی اولویت خود را مقابله با فساد قرار داده، مبتنی با مبانی ارزشی قرآنی عمل کرده است. در این زمینه باید به سه مورد توجه کرد؛ اول مبارزه با فساد، دوم مبارزه با مفسد و سوم مبارزه با ساختارهای فسادانگیز که در کشور وجود دارد.»
وی میافزاید: «رئیسی باید ضوابط، قوانین، دستوالعملها و آییننامهها را بررسی کرده و نواقصی که موجب رانت و فساد میشود را شناسایی کند. در وهله دوم وی باید با عوامل فساد مبارزه کند زیرا بخشی عظیمی از فساد در دستگاههای اجرایی و دولتی کشور وجود دارد.»
یکی از گلوگاههای اصلی فساد در مسئله صدور مجوزها است
شاخههای فساد در کشور ما بسیاری گسترده است ولی همانطور که رهبر انقلاب فرمودند، در جمهوری اسلامی ایران فساد ساختاری وجود ندارد؛ این مسئله کمک شایانی به دولت آینده میکند زیرا برای مبارزه با فساد نیازی ندارد که ساختارهای اصلی کشور را تغییر دهد. به باور کارشناسان بخشی از گلوگاههای اصلی فساد در کشور ما، در زمینه صدور مجوزها، تخصیص امتیازات خاص مانند ارز ۴۲۰۰ تومانی و واردات و صادرات برای عدهای خاص است. مهمترین کاری که دولت آینده میتواند برای جلوگیری از بروز مجدد تخلفات در این زمینهها انجام دهد، ایجاد شفافیت است که در کنار نظارت دقیق، عدم بکارگیری از افراد مسئلهدار و بد سابقه و تغییر برخی از قوانین فسادزا، میتواند ریشه فساد در ایران را خشک کند.
بر همین اساس حسین سلیمانی وزیر پیشین ارتباطات و فناوری اطلاعات در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا اظهار میکند: «یکی از گلوگاههای اصلی فساد در مسئله صدور مجوزها است. در تمام مجوزهایی که صادر میشود، امکان تخلف و ایجاد محدودیتهایی برای دیگران وجود دارد که این انحصار، رانتهایی را برای عدهای ایجاد میکند. در این مسئله، صدور مجوزهای جزئی هم اهمیت دارند ولی صدور مجوزهای کلی و کلان مانند اکتشاف از یک معدن بزرگ یا مجوز ساخت یک بیمارستان عظیم در بهترین نقطه تهران، اهمیت بیشتری داشته و به همین میزان توجه بیشتری لازم دارند.»
وی میافزاید: «گلوگاه دیگر فساد، در ورود و خروج کالا است. در مسئله صادرات و واردات هم منظور این نیست که هرکسی از هواپیما خارج شود، کیفدستیاش را بگردند؛ اینجور مسائل جزئی است ولی بهعنوانمثال وقتی به یک شخص یا گروهی مجوز داده میشود که چند هزار خودرو را بدون پرداخت حق گمرکی وارد کشور کرده و ارز ۴۲۰۰ تومانی هم برای این امر به او اختصاص پیدا کند و نهایتاً وی این خودروها را به قیمت آزاد به فروش برساند، قطعاً تخلف است و باید از بروز این مسائل پیشگیری و با عوامل آن برخورد شود.»
مشکل مبارزه با فساد در زمینه اجرایی است
به این دلیل که اکثریت بودجه و اختیارات کشور در دست دولت است، طبعاً میزان فساد در این قوه بیشتر از سایر قوا و نهادهای کشور بوده و به همین میزان دولتمردان باید عزم راسختری در مبارزه با فساد داشته باشند. موضوع دیگر اینکه قوه قضائیه صرفاً مسئول مبارزه با فساد صورت گرفته و سختگیری به جهت جلوگیری از بروز فساد بوده و مسئولیت از بین بردن زمینههای فساد، با دولت است. به باور کارشناسان رئیسی با توجه به شناختی که نسبت به فسادهای موجود کشور، در قوه قضائیه پیدا کرده است، در جایگاه ریاست جمهوری هم میتواند قدمهای خوبی برای مبارزه با این پدیده شوم بردارد.
سالک در این مورد با تأکید بر تجربیات آیتالله رئیسی بیان میکند: «طبیعی است که رئیسی با تجربیاتی که دارد، اولویت اول خودش را در قوه مجریه «مبارزه با فساد» قرار میدهد. پروندههای فساد در قوه مجریه ایجاد میشود و قوه قضائیه باید به آن رسیدگی کند؛ بنابراین آیتالله رئیسی در دولت آینده، اولویت خودش را از بین بردن عوامل فساد قرار داده است. البته بررسی این نکته به یک ارزیابی دقیق نیاز دارد.»
باید قوانین موجود در زمینه مبارزه با فساد اجرا شود
یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار ایجاد فساد در کشور، عدم اجرای صحیح قوانین توسط دستگاههای اجرایی است. کارشناسان معتقدند درصورت اجرای صحیح و کامل قوانین فعلی، بسیاری از مشکلات در این زمینه مرتفع میشود. بدیهی است تا زمانی که قوانین فعلی اجرا نمیشود، ایجاد قوانین جدید در این زمینه بیهوده بوده و ثمری ندارد. دولت آینده باید در زمینه اجرای قوانین خصوصاً پیرامون این مطلب، نهایت تلاش خود را انجام دهد.
پیرامون همین موضوع حسین سلیمانی در گفتوگو با آنا تصریح میکند: «در برخی موارد به پتروشیمیها اجازه داده میشود که گاز را با قیمت بسیار پایین استفاده کنند ولی کالاهایشان را به قیمت دلار روز به مردم بفروشند یا صادر کنند. این قضیه موجب انباشت ثروت در دست گروههای خاصی میشود؛ اینها گلوگاههایی هستند که باید پیرامونشان توجه شده و برنامهریزی درست انجام گیرد. در این موارد قانون وجود دارد ولی درزمینه اجرا مشکل پیدا میشود.»
وی ادامه میدهد: «فساد مانند سیلی است که اگر بروز پیدا کند، بهراحتی نمیتوان جلوی آن را گرفت. دولت آینده باید این گلوگاهها که اکثراً شناختهشده هستند را مسدود کند. باید نظام بازرسی و نظارت اصلاحشده و تا جای ممکن در صدور مجوزها شفافیت ایجاد شود. مردم باید از تمام این موارد آگاه شوند زیرا چنین مسائلی اکثراً یا مخفی میماند یا به زبان پیچیدهای آن را بیان میکنند که کسی متوجه آن نمیشود.»
مبارزه با فساد، علاوه بر فواید فراوان و مشخصی که دارد، باعث افزایش اعتماد عمومی جامعه به حاکمیت میشود؛ این اعتماد با توجه به عملکرد دولت فعلی تضعیف شده ولی دولت سیزدهم میتواند با فسادستیزی و عدالتطلبی، از این چالش سربلند بیرون آمده و نظر مردم را به خود جلب کند.
انتهای پیام/
انتهای پیام/