نقش مخرب آمریکا در افزایش بحران برق در عراق
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، ارزیابی میشود درجه حرارت بغداد به ۵۰ درجه سانتیگراد برسد و بحران قطعی مکرر برق که در برخی شهرها مانند کربلا به ۱۹ ساعت در شبانهروز میرسد، بر وخامت اوضاع افزوده است. دولت عراق در بیانیهای با اعلام خبر تعطیلی بغداد و ۱۱ استان دیگر و تفویض اختیار به استانداریها بیان کرد: در هفته آینده ساعتهای کار رسمی تا ۱۳ خواهد بود.
دمای روز گذشته (یکشنبه) بغداد به ۴۹ درجه سانتیگراد رسید و پیشبینیهای هواشناسی حاکی است که روزهای آینده به ۵۰ درجه برسد. همچنین پیشبینی شده است در دو ماه آینده دمای هوا در عراق روی مرز ۵۰ درجه سانتیگراد باشد و در برخی استانها به ۵۵ درجه برسد.
ضعف زیرساختهای عراق، اجرا نشدن تعهدات طرف آمریکایی، حملات گروههای تروریستی ازجمله داعش به خطوط انتقال برق و برخی نیروگاهها در کنار مصرف بهشدت بالای برق از مهمترین دلایل قطعی مستمر و طولانیمدت برق در عراق است.
قاسم الغراوی، تحلیلگر عراقی با توجه به بحران برق در گزارشی نوشت: در روزهای اخیر با افزایش کمسابقه دما و هدف قرار گرفتن مکرر دکلهای برق در مناطق دور افتاده و درنتیجه از مدار خارج شدن بخشی از شبکه توزیع، پرونده بحران برق در عراق مورد توجه قرار گرفته است. در این میان منابع امنیتی و سیاستمداران عراقی از جریانها و عوامل پشتپرده صحبت به میان میآورند که بهدنبال کسب منافع خود هستند.
طبق این گزارش، هدف قرار گرفتن و سقوط دکلها به دست تروریستها در وضعیتی انجام میشود که موج گرمای شدید در عراق نیاز به سیستمهای سرمایشی را به اوج خود رسانده است و بحران برق، ادارات را هم در دستکم ۱۲ استان از ۱۸ استان عراق به تعطیلی کشاند. بهطور کلی دلایلی که مانع از تأمین انرژی برق عراق میشود داخلی، منطقهای یا بینالمللی است. تاکنون دلایل زیادی برای بهوجود آمدن بحران مطرح شده است، ازجمله تأمین نشدن گاز نیروگاهها، هدف قرار دادن مکرر خطوط انتقال برق در صلاحالدین و استان دیالی، قطع خطوط انتقال برق دیالی - شرق بغداد، عملیات خرابکاری در نزدیکی منطقه خان بنی سعد و هدف قرار دادن ایستگاه حرارتی صلاحالدین در سامرا با موشکهای کاتیوشا.
برق بحران مزمنی است که اهمیت آن کمتر از پرونده امنیتی عراق نیست و از سال ۲۰۰۳ تاکنون راهحلی برای آن یافت نشده است.
این تحلیلگر عراقی مینویسد: دلایل دیگری نیز برای قطع برق مطرح میشود؛ ازجمله دزدی کابل و ابزارهای خطوط انتقال برق بهوسیله زاغهنشینها، افزایش تراکم جمعیت و در نتیجه نیاز بیشتر به برق و منقضی شدن دوره کارکرد برخی از ایستگاههای تأمین برق که تاکنون تعمیر و نگهداری نشدهاند. علاوه بر این، تعمیر و نگهداری برخی از نیروگاهها و در نتیجه خارج شدن کامل یا موقت آنها از مدار در تابستان و هنگامی که شهروندان به برق و استفاده از وسایل برقی همچون کولر در دمای ۵۰ درجه نیاز دارند، بر شدت بحران افزوده است.
بیشتر بخوانید:
نیروهای مشترک برای حفاظت از دکلهای برق در عراق تشکیل شد
الغراوی به بعد داخلی بحران میپردازد و میگوید: ابهامی که وجود دارد و مردم نسبت به آن مطالبه دارند، این است که از سال ۲۰۰۳ تاکنون ۸۰ میلیارد دلار بودجه برای حل مشکلات ناشی از تأمین انرژی تصویب شده است، بنابراین چگونه میتوان چنین مبلغ هنگفتی را هزینه کرد و به نتیجه دست نیافت؟ وزیران پیشین که مسئولیت را پذیرفته بودند و در آن شکست خوردند، کجا هستند؟ نقش قوه قضائیه در پروندههای فساد و بررسی قراردادها چیست و چگونه میشود به این معضل پایان داد؟
وی افزود: برق بحران مزمنی است که اهمیت آن کمتر از پرونده امنیتی عراق نیست و از سال ۲۰۰۳ تاکنون راهحلی برای آن یافت نشده است. بحران بهنحوی است که تشکیل ستاد بحران برای مقابله با کمبود ساعت تأمین برق در بغداد و سایر استانها به ریاست مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق و عضویت هر یک از وزارتخانههای برق، نفت، دارایی و کشور، دبیر هیئت دولت، رئیس دفتر نخستوزیر، رئیس دستگاه امنیت ملی و دبیر کمیسیون عالی هماهنگی بین استانها مشکلی را حل نمی کند و کاظمی اعتراف کرده است مشکل برق را نمیتوان بهزودی حل کرد.
تحلیلگر عراقی در بعد منطقهای به موضوع قطع انتقال انرژی ایران به عراق پراخت و نوشت: عراق بدهیهای به ایران دارد که بهدلیل تحریمهای آمریکا امکان پرداخت آنها وجود نداشت و به نظر میآید درحال حل شدن است. تأخیر در پرداخت بدهیها و قطع زنجیره انتقال گاز به عراق باعث شد بسیاری از نیروگاههای تولید برق از مدار تولید خارج شوند و در اوج گرمای تابستان شاهد بحرانی واقعی باشیم.
وی افزود: آمریکا برای پایان دادن به مشکل برق به شرکت آلمانی زیمنس اجازه کار در عراق را نمیدهد و حتی با وجود اینکه میداند شرکت جنرال الکتریک مبالغ هنگفتی را دریافت کرده است، به این شرکت نیز اجازه همکاری برای پایان دادن به بحران برق نمیدهد. علاوه بر این واشنگتن اصرار دارد عراق به جای تکیه بر توان داخلی یا مشارکت سرمایهگذاران خارجی ازجمله چین، از کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج(فارس) همچون اردن و مصر برق وارد کند.
تحلیلگر عراقی تصریح کرد: پرونده برق عراق نیازمند راهحل ریشهای است. هدف از مطرح کردن ارتباط شبکه برق عراق به شبکه برق کشورهای عربی نیز دور کردن کشورمان از ایران و قرار دادن اقتصاد ملی در گروی تصمیمگیریهای کشورهای عربی و سپس اعمال سیاست دیکته کردن بر نیروهای سیاسی است.
الغرابی در گزارش خود آورده است: بر این باوریم که راهحل یا دستکم راهکار کاهش بحران برق ارائه انواع پشتیبانیهای اضطراری مالی، فنی و امنیتی به وزارت برق است تا از سوءاستفاده برخیها از بحران برق جلوگیری شود و بتوان به اقدامات عملی سرعت بخشید. حمایت و تشویق مشترکان برای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در زمینههای مختلف، بومیسازی صنعت برق و تنظیم سازوکار ورود بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در زمینه انرژی به روشی که علاوه بر کارآیی، منفعت اقتصادی داشته باشد، سطح انرژی کشور را افزایش دهد و از دکلهای برق و نیروگاهها محافظت کند، اقدامات عاجلی است که میتوان انجام داد.
به گزارش آنا، مطالبات پی در پی شهروندان عراقی با فرارسیدن فصل گرما و نیاز به استفاده از سیستمهای سرمایشی انرژیبر به ابزاری مؤثر برای منتقدان دولت در عراق تبدیل شده است. رسانههای این کشور روزانه دهها خبر در ارتباط با بحران برق در گوشه و کنار کشور منتشر میکنند؛ از حمله خرابکاران تروریست به دکلهای برق و نیروگاهها گرفته تا تمدید تعطیلیها، کاهش ساعات کار به علت موج گرما، وعدههای مسئولان و قطعی های مکرر برق از بغداد گرفته تا دورترین نقاط مرزی عراق.
برق بهطور ویژه و انرژی غیر متکی به نفت و گاز در شکل عام آن، برای دولت کاظمی بسیار مهم است؛ به همین دلیل عمده محور نشست سهجانبه عراق با سران اردن و مصر بر همین موضوع متمرکز بود. احمد موسی، سخنگوی وزارت برق عراق نیز گفته است، انتقال گاز ایران به عراق بهدلیل پرداخت نشدن مطالبات مالی کاهش یافته است، ولی ایران با وجود پیک مصرف و نیاز داخلی، برق مورد نیاز عراق را تأمین میکند.
وی یکی از دلایل کاهش تأمین برق وارداتی از ایران را عملیات تروریستی خط دیالی خواند که تقریباً بهشکل روزانه انجام می شود.
در هر صورت بحران برق عراق چالشی حیاتی و حل آن نیازمند تلاش گسترده با کمک گرفتن از شرکتهای قدرتمند و ایستگاههای بزرگ تولید برق است و این مهم تنها با انسجام و یکپارچگی در تصمیمات سیاسی و اتحاد عراقی ها و دوری از فشارهای آمریکا محقق میشود.
انتهای پیام/۴۰۳۳/
انتهای پیام/