از فعالیت انجمنهای علمی موفق تا برگزاری ۴۰ وبینار در دوران کرونا | این جوانان خستگی نمیشناسند
گروه استانهای خبرگزاری آنا، داوود دهقانیمحمودآباد؛ باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی در راستای اجرای سیاستهای جمهوری اسلامی و منویات مقام معظم رهبری در زمینه برنامهریزی برای جذب نخبگان و پرورش و هدایت دانشجویان و دانشآموزان مستعد بهعنوان نخستین مرکز شناسایی، جذب، پرورش، هدایت و حمایت پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاهی سال ۱۳۷۷ راهاندازی شد.
اکنون دفاتر باشگاه در بیش از ۳۰۰ واحد دانشگاهی و ۱۰۰ آموزشکده سما در سراسر کشور در حال انجام مأموریت شناسایی، هدایت و فعالسازی فعالیتهای خودجوش دانشآموزی و دانشجویی و ایجاد روحیه مسئولیتپذیری پژوهشی و پرورش دانشجویان و دانشآموزان مستعد دانشگاه آزاد اسلامی هستند.
این باشگاه از سال ۱۳۷۷ تاکنون با جذب بیش از ۹۵ هزار عضو از میان دانشآموزان و دانشجویان که ۲۳ هزار و ۸۸۳ نفر آنان فعال هستند از اعضای خود حمایتهای معنوی و مادی انجام داده و در برنامه جدید باشگاه، رویکرد فعالیتمحوری جایگزین تسهیلاتمحوری شده است.
بیشتر بخوانید:
از ثبت ۲ اختراع تا ساخت فرمولاسیون ماهی فرآوریشده
چالشی علمی برای دانشجویان در ایام کرونا
اختراع پژوهشگر جوان در مسیر تجاریسازی
حمایت کمّی و کیفی از پژوهشگران جوان با توسعه روشهای انگیزشی
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی قصد دارد با ایجاد رقابت علمی و سایر فعالیتهای پژوهشی، زمینه رشد و پرورش بهتر اعضای مستعد خود را ایجاد کند.
خبرنگار خبرگزاری آنا در این شماره از پرونده «در مسیر نخبهپروری» بهمنظور آشنایی با فعالیتها، دستاوردها و برنامههای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان با فاطمه شریعتی رئیس این باشگاه گفتوگو کرده است که از نظر کاربران میگذرد.
آنا: خلاصهای از روند راهاندازی باشگاه پژوهشگران جوان واحد دانشگاهی لاهیجان را بیان کنید.
شریعتی: باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان از سال ۱۳۷۸ فعالیت خود را آغاز کرد و اینجانب استادیار گروه محیط زیست از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶ و مجدداً از سال ۱۳۹۰ عهدهدار مسئولیت باشگاه بودهام. پیش از اینجانب محمدرضا یمقانی استادیار گروه کامپیوتر این واحد دانشگاهی عهدهدار مسئولیت باشگاه بود.
آنا: فعالیتهای شاخص و موفقیتهای باشگاه پژوهشگران جوان واحد لاهیجان در گذشته و حال حاضر چه بوده است؟
شریعتی: معرفی سیدمحمدتقی غریبزاهدی عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان در فهرست دانشمندان دو درصد برتر جهان توسط دانشگاه استنفورد در سال ۲۰۲۰، کسب رتبه باشگاه برتر در جشنواره فرهیختگان در سال ۱۳۹۴، کسب رتبه باشگاه برتر میان باشگاههای کشور در سالهای ۱۳۹۱، ۱۳۹۳ و ۱۳۹۶ از دستاوردهای این باشگاه بوده است.
ثبت عنوانهای برتر و چاپ کتاب
کسب عنوان پژوهشگر برتر استان قزوین در سال ۹۳ توسط مارال مرادی، کسب عنوان چهارم جشنواره ایده برتر یزد در گروه پزشکی توسط مائده پورعلی برای دماسنج الکترونیکی، چاپ کتاب تئوری مشاهدات توسط وحید محبوب و سمیه ابراهیمزاده و نشر کتاب جامع فتوگرامتری توسط سمیه ابراهیمزاده، وحید محبوب و محسن شهریسوند از دیگر دستاوردهای باشگاه پژوهشگران واحد لاهیجان بوده است.
تألیف کتاب سرطان چشم توسط بشیر میرتاجانی و جعفر آقاجانی،کتاب آنالیز فوریه کاربردی توسط سمیه ابراهیمزاده، کتابهای کوانتوم الکترونیک، ترانزیستورها و سنسورهای مبتنی بر کربن و آینده مدارهای مجتمع نانو الکترونیک توسط محمد باقری و کتاب فرهنگ اصطلاحات-واژگان و عبارات انگلیسی جاهلی توسط محمدرضا رست از دیگر موفقیتهای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان است.
اکنون ۲۱ انجمن علمی و هنری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان مجوز فعالیت دارند که سال گذشته در رتبهبندی انجمنهای علمی دانشگاه آزاد اسلامی توسط ستاد مرکزی باشگاه، انجمن علمی کامپیوتر حائز رتبه دوم کشوری شد.چاپ بالغ بر ۳۰۰ مقاله در مجلات معتبر ISI-WOS و علمی-پژوهشی توسط اعضا که مقالات غریب زاهدی، فرزان صمدانی و ساجده مدنی به عنوان مقالات داغ و دارای ارجاعات بالا انتخاب شدهاند.
برگزاری کارگاهها و سمینارهای مختلف علمی و فرهنگی با هدف ارتقای سطح علمی و پژوهشی و نیز بهبود قابلیتها و مهارتهای زندگی شخصی و اجتماعی و سبک زندگی صورت گرفته مانند آمار و SPSS (۳ دوره)، نگارشCV (۳ دوره)، روش تحقیق در علوم مختلف (۶ دوره)، مقالهنویسی در رشتههای مختلف و به زبان فارسی و انگلیسی (۶ دوره)، ارائه مقاله به صورت پوستر و شفاهی(۲ دوره)، کارگاه اخلاق در پژوهش (۳ دوره)، اصول ترجمه متون تخصصی (۳ دوره) از دیگر فعالیتها در باشگاه پژوهشگران واحد لاهیجان بوده است.
روشهای تعیین حساسیت MICو MBC و BACtest, Etest, Dtest، جستجوی پیشرفته در اینترنت (دودوره)، ایدهیابی و تفکر خلاق (۳ دوره)، آشنایی با نرمافزارهای MAPLE، LATEX،ENDNOTE (دودوره)، GAMS،MATLABو AUTOCAD، تحلیل قطعات مکانیکی با استفاده از Ansys، بیوانفورماتیک کاربردی در بیوتکنولوژی، چگونه مخترع شویم؟، PCR (تئوری و عملی)،آشنایی با مجلات (ISI) (دودوره) از فعالیتهای دیگری بوده که در باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان صورت گرفته است.
برنامهنویسی به زبان VHDL، مدیریت زمان، کارگاه سازههای ماکارونی (دودوره)، روباتیک (پردازش تصویر)، خلاقیت و کارآفرینی (دودوره)، پروپوزالنویسی (دو دوره)، طراحی پرایمر، آمادهسازی محیطکشتهای آزمایشگاهی، مجازیسازی سرور، مرجعنویسی با نرمافزار ENDNOTE (۳دوره)، آشنایی با آزمونهای متغیر زبان (IELTS،TOEFL،GRE) (۲ دوره)، اتوکدالکتریکال و طراحی معماری در بافت تاریخی، برگزاری بالغ بر ۴۰ وبینار عمومی و تخصصی از زمان شیوع کووید۱۹ تاکنون را میتوان از دیگر موفقیتهای باشگاه نام برد.
آنا: گویا بازدیدهای علمی برای اعضا نیز برگزار کردهاید؟
شریعتی: بله! بهمنظور آشنایی بیشتر اعضا با مفاهیم تئوری و کسب تجربه بازدیدهای مختلفی از صنایع و مراکز مختلف شامل کارخانه شیر پگاه رشت، اداره کل محیط زیست گیلان و موزه حیات وحش، کشتارگاه دام و طیور تالش، مرکز تحقیقات علوم شیلات چمخاله، پارک علم و فناوری، آسایشگاه سالمندان لاهیجان، نیروگاه بادی منجیل، کشتارگاه صنعتی دام سراوان، تالاب انزلی و امیرکلایه، کارخانه لبنیات تنها، کارخانه نئوپان فومنات و پژوهشکده آبزیپروری آبهای داخلی صورت گرفته است.
آنا: در مورد سمینارها و مسابقاتی که از سوی باشگاه پژوهشگران واحد لاهیجان برگزار شده توضیح دهید.
شریعتی: سمینارها و سخنرانیهایی برای آشنایی با موضوعات علمی و فرهنگی اعضای باشگاه برگزار شد که ازجمله آنها میتوان سمینار یکروزه بحران آب و خشکسالی در ایران و جهان، سمینار اخترشناسی در گیلان، سمینار دستاوردهای ترجمه در قرن بیستم، آشنایی با شرکتهای دانشبنیان، همایش حقوق زن در قوانین ایران و اسلام، نگاهی به اخترشناسی دیروز و امروز، خلاقیت در حل مسئله، مباحث نوین پژوهش در حوزه IT، شکوفایی جلبکی در ایران، کارآفرینی (کسب و کارو بازاریابیMBA)، آشنایی با نانو تکنولوژی (سیری در دنیای نانو)، نقش پروبیوتیکها در تغذیه، نقش روباتیک در بهینهسازی صنایع، پژوهش در اسلام، روشهای ساخت نانوذرات، سمینار NLP، سمینار سرطان در زنان آشنایی با نانو تکنولوژی (سیری در دنیای نانو)، روشهای ساخت نانوذرات، میزگرد تکریم و احترام خانواده در اسلام و ایران، سمینارهای استحصال آب باران، زندگی سالم، کودکآزاری و بازیافت زباله را نام برد.
مسابقاتی مانند کتابخوانی جهاد، کتابخوانی حجاب، مسابقه منطقهای سازههای ماکارونی با همکاری انجمن علمی عمران، کتابخوانی آنلاین، اخلاق در پژوهش(دو بار)، مسابقه پرتاب نجات تخممرغ ( دو بار) و کتابخوانی آنلاین اعجاز علمی در قرآن برای پویایی اعضای باشگاه برگزار شده است.
آنا: فعالیتهای باشگاه تا چه اندازه اثرگذار بوده و اثربخشی و اثرگذاری آن در سطح واحد و منطقه و کشور را چگونه ارزیابی میکنید؟
شریعتی: پیگیری، تصویب و عقد قراردادهای طرحهای پژوهشی اعضا در قالب طرحهای فطرت، مشارکت در برگزاری نخستین استارتآپ حوزه کشاورزی، منابع طبیعی و گردشگری با دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت، مشارکت در برگزاری یادواره ملی سردار دلها، تلاش برای ترغیب و تشویق دانشجویان مستعد و حائز شرایط عضویت به ثبت نام و عضویت در باشگاه، برگزاری نخستین چالش ملی ایده سبزماند با محور مدیریت پسماند با همکاری اداره کل حفاظت محیط زیست و با مشارکت پارک علم و فناوری گیلان، بنیاد ملی نخبگان، باشگاه پژوهشگران جوان رشت و لشت نشا و مرکز رشد واحدهای فناور واحد رشت از فعالیتهای باشگاه در راستای فعالیتهای پژوهشی اعضا بوده است.
یافتن استعدادها و تقویت، تربیت و حمایت آنها
با توجه به برگزاری برنامهها در سطوح مختلف درونواحدی، استانی و ملی، امکان استفاده و بهرهمندی طیف وسیعی از مخاطبان از فعالیتها وجود داشته و همواره تلاش شد تا در راستای رسالت باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان که یافتن استعدادها و تقویت، تربیت و حمایت آنهاست، گامهای مؤثری برداشته شود.
اکنون با توجه به شرایط موجود از لحاظ شیوع کووید - ۱۹، تعداد زیادی وبینار برگزار شده است که برای بهرهمندی حداکثری علاقهمندان تبلیغات گستردهای انجام شد. در نتیجه این اقدامات شرکتکنندگان از نقاط مختلف کشور در وبینارها را شاهد بودیم که بهطور مستمر در برنامهها حضور داشتند.
آنا: مهمترین فعالیتهای حال حاضر باشگاه پژوهشگران واحد لاهیجان چیست و چه سیاستگذاریهایی را در پیش گرفتهاید؟
شریعتی: تشکیل کارگروهها و گروههای علمی برای رشتههای مختلف و میانرشتهای به افزایش سطح علمی اعضا کمک کرده و موجب همافزایی و پیشبرد ایدههای نوین و کاربردی و انجام فعالیتهای مشترک میشود که در این راستا فعالیتهایی صورت گرفته است، برگزاری مسابقات با محورهای مختلف مهارتی، اندیشهورزی، حرفهای و استعدادیابی انجام میشود.
برگزاری وبینارها، سمینارها و کارگاههای مختلف برای ارتقای سطح دانش و کمک به پیشبرد تحقیقات و پژوهش در دستور کار است و تشویق و حمایت از دانشجویان دارای ایده خلاقانه و هدایت آنان به سمت تجاریسازی ایده و ساخت محصولات انجام میشود.
آنا: برای عضوگیری در باشگاه چه اقداماتی انجام دادهاید؟
شریعتی: برای عضویت دانشجویان واجد شرایط، اطلاعرسانی به طرق مختلف مانند سایت دانشگاه، کانالها و شبکههای اجتماعی، درخواست معرفی باشگاه توسط استادان همکار، معرفی باشگاه در مراسمی که دانشجویان حضور دارند، پخش بروشور اطلاعرسانی در داخل و خارج دانشگاه، ارتباط از طریق ایمیل و تلفن با اعضایی که مدت عضویتشان به پایان رسیده، بهمنظور تمدید عضویت انجام میشود.
ارتقای سطح اعضای حائز شرایط به سطوح بالاتر عضویت هم در حال انجام است که فرآیند بررسی و اعلام نتیجه باید از سوی مسئولان ستادی تسریع شود.
آنا: چه پیشنهادها و خواستههایی برای ارتقا و توانمندسازی باشگاه برای همکاران ستادی دارید تا باشگاه بتواند بهتر از گذشته به فعالیت خود ادامه دهد.
شریعتی: ارتباط با مراکز دولتی و صنایع کلان، معرفی باشگاه و عقد تفاهمنامههایی که باشگاهها در آینده بتوانند از آن در تقویت ارتباط با منابع بیرونی و جذب پروژهها استفاده کرده و به آن استناد کنند، لازم و ضروری است. از طرفی باید اقدام لازم برای ارتباط با صنایع و سازمانها در راستای جلب ذینفع و سرمایهگذار برای ایدهها و اختراعات اهتمام بیشتری صورت گیرد و صاحب ایدههای کاربردی و مفید مورد حمایت واقعی قرار گیرند.
بهمنظور ارتباط با شبکه آزمایشگاههای معاونت علمی ریاست جمهوری و کسب تسهیلات برای استفاده پژوهشگران از آزمایشگاههای زیر پوشش آن معاونت و نیز مذاکره درمورد امکان استفاده از کتابخانههای دانشگاههای دولتی اقدام لازم صورت گیرد.
در صورت امکان شرایطی فراهم شود که اعضا بتوانند در مشاغل مرتبط با تحقیقات و رشته خود بهصورت کارآموزی و یا با دریافت دستمزد کمتر از معمول مدتی تجربهاندوزی کنند.
بیشتر بخوانید:
جذب نخبگان دانشجویی و دانشآموزی با شناسایی ظرفیتهای پژوهشی و تحقیقات کاربردی
کارنامه درخشان پژوهشگران جوان با تجاریسازی ۱۲ محصول
از ساخت دستگاه ایستگاه شارژ موبایل تا احیای انجمنهای علمی
ساخت ۳ محصول هوشمند توسط جوانان نخبه
کرونا مقهور «دوشنبههای وبیناری» پژوهشگران جوان
با توجه به بروز مشکل برای مقاضیان عضویت و اعضا در مواجهه با دو سامانه باشگاه، یکپارچهسازی سایت فعلی باشگاه پژوهشگران با سامانه پیوند در دستور کار قرار گیرد و مشکلات سامانه جدید در ثبت نام متقاضیان جدید که موجب دلزدگی آنان میشود، رفع شود.
اجلاس سراسری رؤسا مشابه روند سابق که موجب طرح مشکلات و همافزایی برای رفع آنها میشود، برگزار شود، برای برخی فعالیتهای ضروری و مهم، بودجه از ستاد تخصیص یابد، با توجه به حجم بالای کار رؤسای باشگاهها در واحدها درباره امتیازات آنان تجدیدنظر صورت گیرد و در نهایت بودجه اختصاص یافته به باشگاه واحدها بسیار کم بوده و همان مبلغ اندک نیز بسیار به سختی تأمین میشود؛ زیرا واحدها در تأمین هزینههای اولویتدار خود دچار مشکل هستند و این روند انجام امور را بسیار مشکل و کند میکند.
آنا: آیا باشگاه متبوع شما دستاوردها و محصولات شاخصی دارد؟ و اینکه آیا برنامه و دستور کاری جدیدی دارید که منجر به تولید محصول شود؟
شریعتی: اعضای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان مقالات متعددی در مجلات معتبر بینالمللی منتشر کردهاند و طرحهای پژوهشی کاربردی خوبی نیز با حمایت باشگاه پژوهشگران به انجام رسیده است.
حمایت از ایدههای دارای قابلیت تبدیل به محصول و تجاریسازی همواره در دستور کار باشگاه بوده و خواهد بود. در زمینه فعالیتهای درآمدزا نیز اقداماتی در سالهای گذشته انجام شد که منجر به کسب درآمد برای دانشگاه بوده است.
آنا: در دوره کرونا چه عملکردی داشته و آیا موفق به تولید محصولات ضدکرونا هم شدهاید؟
شریعتی: برگزاری بالغ بر ۴۰ وبینار عمومی و تخصصی از زمان شیوع کووید - ۱۹ تاکنون در گروهها و رشتههای مختلف انجام شده و یا در دست اجراست.
در این دوران طرح یکشنبههای ورزشی به همت انجمن علمی تربیت بدنی واحد لاهیجان، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان و انجمن علمی مدیریت ورزشی استان گیلان اجرا شد. در این طرح یکشنبه هر هفته وبینار تخصصی با موضوعات کاربردی و علمی حوزه تربیت بدنی با ارائه استادان برجسته از دانشگاههای کشور برگزار میشود.
وبینار ملی «نظریه کوآنتومی در مدیریت سازمان» هم توسط بابک عظیمی، استادیار دانشگاه بینالود مشهد ۲۲ دی سال گذشته با حضور فعالانه علاقهمندان برگزار شد.
تهیه ماده ضدعفونیکننده دست و توزیع آن میان مردم در سطح شهر به همت دانشجویان عضو انجمن میکروبیولوژی و بسیج دانشجویی در سال ۱۳۹۹ در دوران اوج کرونا انجام شد.
آنا: با توجه به قرارگرفتن انجمنهای علمی زیر نظر باشگاه از چه تعداد انجمن علمی و در چه زمینه و گروههایی برخوردارید و چه موفقیتهایی کسب کردهاید؟
شریعتی: اکنون ۲۱ انجمن علمی و هنری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان مجوز فعالیت دارند که سال گذشته در رتبهبندی انجمنهای علمی دانشگاه آزاد اسلامی توسط ستاد مرکزی باشگاه، انجمن علمی کامپیوتر حائز رتبه دوم کشوری شد. انجمنهای علمی واحد لاهیجان در مجموع میان انجمنهای علمی دانشگاه آزاد اسلامی بر اساس میزان فعالیت رتبه چهارم را کسب کردند.
انجمن علمی عمران دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان نیز افتخارات متعددی در سالهای گذشته در مسابقات ملی و منطقهای کسب کرده که از آن جمله میتوان کسب مقام نخست و دوم در سومین دوره مسابقه ملی دیوار خاک مسلح در دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی سال ۱۳۹۶، مقام دوم ملی در دومین دوره مسابقه ملی دیوار خاک مسلح سال ۱۳۹۵ در دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، مقام سوم ملی در چهارمین دوره مسابقه ملی دیوار خاک مسلح سال ۱۳۹۷ در دانشگاه تربیت مدرس، مقام سوم ملی در پنجمین دوره مسابقه ملی دیوار خاک مسلح سال ۱۳۹۸ در دانشگاه صنعتی شریف و مقام چهارم در مسابقه ملی بتن انجمن بتن ایران در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز سال ۱۳۹۵ را ذکر کرد.
آنا: برای پویایی انجمنها چه اقداماتی انجام دادهاید؟
شریعتی: جلسات مستمر با دبیران و هیئتمدیره انجمنها و هدایت آنان برای انجام فعالیتهای گسترده، فعالسازی انجمنهای غیرفعال دانشگاه و تلاش برای ترغیب و تشویق دانشجویان در گروههای فاقد انجمن به تأسیس انجمن علمی صورت میگیرد.
انجمنها فعالیتهایی مانند برگزاری کارگاهها و وبینارها، بازدیدها، تورهای آشنایی دانشجویان جدید، کمک در حل مشکلات دانشگاه و فعالیتهای دیگر در حوزه مربوطه را انجام میدهند.
انتهای پیام/۴۱۱۷/۴۰۶۲/
انتهای پیام/