فرمانده مقابله با کرونا در دولت سیزدهم کیست؟
گروه جامعه خبرگزاری آنا-علی رحیمی راد؛ تغییر دولت در شرایطی که بیماری کرونا در کشور شایع است این نگرانی را بهوجود میآورد که شاکله مدیریتی ایجاد شده در وزارت بهداشت متزلزل شود و در این بین کنترل بیماری و متعاقب آن سلامتی و جان مردم به خطر بیفتد. اگر چه رئیسجمهور منتخب این اختیار را دارد که تمام نیروهای تحت مدیریت خود را خود انتخاب کند اما پرسش اینجاست که دگرگونی در وزارت بهداشت تا چه میزان میتواند هزینه داشته باشد و اینکه، اگر آقای رئیسی تصمیم بگیرد چند ماهی را با همین وزیر بهداشت و مدیریتی که کرونا را تجربه و کارشناسی کرده است ادامه دهد، چقدر خردمندانه است؟ با توجه به شرایط حاکم بر کشور آیا بهتر نیست تغییرات بر وزارت بهداشت آهستهتر اعمال شوند؟
نمکی تنها وزیر با تجربه در مدیریت کرونا است
در وهله اول باید توجه کنیم که کرونا چه زوایای مستثنائی با بحرانهای مشابه خود دارد؟ بزرگترین ویژگی این بیماری نوظهور بودن و ناشناخته بودن آن در سطح جهان بود. زمانی که کرونا ظهور کرد در بضاعت دانش پزشکی نبود که بتواند این بیماری را درمان کند. مسلما در بضاعت مدیران دولتی هم خلا دانش پیدا میشد. هیچ کس تمام وجوهی که کرونا بر آنها تاثیر میگذارد را نمیشناخت. در مواجهه با یک دشمن غیرانسانی مدیران چاره نداشتند تا صبر کنند و ببینند که پیامد چه خواهد بود و چه میتوانند بیاندیشند. استعصال نه تنها در مدیران ایرانی بلکه در تمام مدیران جهان دیده میشد. در واقع تنها گروهی که تجربه مدیریت کرونا را در کشور دارند همین تیم وزیر بهداشت کنونی است که تا به مسند وزارت نشست، با موجهای شیوع کرونا دست به گریبان شد.
امکان بروز خلاهای مدیریتی با تغییر وزیر بهداشت وجود دارد
بعد از یکسال و نیم اگرچه بحران کرونا برطرف نشده است، اما خلاهای مدیریتی کاهش پیدا کرده است و این توانمند شدن مدیران را نشان میدهد که به سبب یک و سال نیم کار مستدام و مجدانه حاصل شده است. نگرانی آحاد جامعه این است که آیا مدیران جدید هم آن دوره استیصال را تجربه میکنند یا خیر؟ و بدیهی است که انتقال دستاوردهای مدیریتی به سهولت انجام نمیشود و اگر قرار باشد عناصر مدیریتی و شالوده کلی وزارت بهداشت متحول شود، سخت میتوانیم بگوییم خللی در مدیریت پیش نمیآید.
رفتار متصدیان وزارت بهداشت، از مقام عالی وزارت تا مدیرانی که رتبههای پایینتری دارند، تاثیری مستقیم و عینی بر نگرانیها مردم و واکنشهای آنها در برابر تصمیماتی دولتی میگذارد. حداقل دو ماه طول کشید که وزارت بهداشت انتظار و اضطراب مردم در مواجهه با همهگیری کرونا را درک کند و نحوه آمار دادن را اصلاح کند. اگر رجوع کنیم به اسفند ماه سال ۹۸ متوجه میشویم که دولت و مردم رفتار متقابل همدیگر را نمیشناختند و کمتر اظهارنظری بود که شوک به جامعه وارد نمیکرد. متعاقب این رفتارهای جمعی وزیر بهداشت و همکارانش سعی میکردند خود را با فضای پیش آمده سازگار کنند تا اضمحلال بوجود نیاید و امروز این موفقیت حاصل شده است. این تنها مثال کوچکی از تجربیاتی است که در این یک سال و نیم حاصل شد و میتوانیم این را به وضعیت مدیریت واکسن، مدیریت فضای بیمارستانها، تعاملاتی که وزارت بهداشت باید با سایر نهادها داشته باشد، همکاریهای بینالمللی و شمار بسیار بیشتر تعمیم دهیم.
تعیین وزیر بهداشت جدید میتواند عدم هماهنگی ایجاد کند
انتخاب وزیر جدید برای وزارت بهداشت میتواند با آرامش بیشتر و در زمانی انجام شود که سایر ارکان دولت و وزارتخانهها مستقر و محکم شده باشند و اگر جایگیری و هماهنگیها در زمانی جابهجائی دو دولت در مدیریت کرونا پیش آمد، انسجام وزارت بهداشت مانع از هم گسیختگی میشود و اگر چند ماه دیگر دولت جدید بخواهد شاکله وزارت بهداشت را تغییر دهد، ارکان دیگر که اکنون منسجم شدهاند هماهنگی خود را با وزیر جدید حفظ میکنند. اما اگر هم وزارت بهداشت و هم دیگر وزارتخانهها دگرگون شوند، مدتی طول خواهد کشید تا هماهنگیها صورت بگیرد.
همتی: رئیس جمهور منتخب تا واکسیناسیون نهایی با نمکی همراه باشد
در این زمینه، احمد همتی، عضو سابق کمیسیون بهداشت و درمان مجلس دهم با خبرنگار آنا گفتو گو کرد. وی معتقد است که اگر چه رئیسجمهور منتخب حق دارد کابینه خود را با افرادی که دیدگاه مشترکی با او دارند شکل دهد، اما رفتار هوشمندانهای است که درباره وزارت بهداشت جداگانه فکری شود.
همتی ضمن تاکید بر اینکه مباحث علمی و پزشکی در دولت چهارچوبهای مشخصی و بستگی کمتر به نگاه و سلیقه دولتمردان دارند، گفت: رئیس جمهور منتخب میتواند حداقل برای گذر از بحران فصلی قرار دارد بین تغییر وزیر بهداشت و دیگر وزرای دولت.
وی در همین باره ادامه داد: این اقدام میتواند کمک کننده باشد و باید توجه کنیم که ما هنوز در بحران کرونا قرار داریم، در شرایطی که تولید واکسن داخلی به تازگی به موفیقیت لازم رسیده است و کنترل نسبی بیماری حاصل شده است ولی اگر خللی در مدیریت پیش آید احتمال پیکهای بدی وجود دارد.
عضو سابق کمیسیون بهداشت و درمان بیان کرد: اگر دولت جدید فقط چند ماه آینده را با وزیر بهداشت کنونی ادامه دهد و اجازه بدهد که واکسیناسیون با وسعت اجرا شود و بیماری کنترل شود، حل معضلات راحتتر اتفاق خواهند افتاد.
همتی با تاکید بر اینکه هر دولتی حق دارد کابینه خود را از افرادی که با دیدگاه او اشتراک دارند انتخاب کند، گفت: این حق انتخاب اختیار رئیسجمهور است و به لحاظ سیاسی اختیاری بجا و درست است، این تنها یک پیشنهاد به رئیسجمهور آینده است و شاید بتواند به رفع مشکلات کنونی کمک بیشتری کند یا از پیدایش مشکلات احتمالی جلوگیری کند.
باید از تمام ظرفیتی که داریم در برابر کرونا استفاده کنیم
نماینده مردم سمنان در مجلس دهم گفت: تغییر دولت و پیامدهای آن در وزارت بهداشت باید لحاظ شود، لازم است مسئولینی که محتمل است جایگزین شوند، از الان که یک ماه به جابجائی دولت مانده است ارتباط خود را با مسئولین کنونی برقرار کنند و باید کارشناسیها و هماهنگیها انتقال داده شود و توجیهات صورت بگیرد و کارها واگذار شود.
همتی گفت: باید از حداکثر ظرفیتهایی که داریم در مدیریت و کنترل بیماری کرونا استفاده کنیم، زیرا این بیماری تاثیر مستقیم بر سلامت و جان، اقتصاد و معیشت مردم مربوط است و امیدواریم مدیریت کرونا در این شرایط سخت تسهیل شود.
بنابر آنچه که گفته شد، دولت جدید میتواند فرصت بیشتری را به وزارت بهداشت برای انتقال اطلاعات و تجربیات خود به نیروهای بعدیاش بدهد و اگر بتواند تا آخر واکسیناسیون با همین تیم ادامه دهد، مدیریت کرونا از تشنج مصون میماند که تاثیر آن بر سلامت و معیشت مردم محرز خواهد بود.
انتهای پیام/ ۴۱۶۱
انتهای پیام/