یارانههای انرژی عامل بازار انحصاری و کمبازده تولید برق
به گزارش خبرنگار حوزه نفت و انرژی گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، طی سالهای اخیر یکی از مهمترین بحثهای فصلهای گرم سال، قطعی برق و عدم افزایش ظرفیت مناسب نیروگاههای برق است. این موضوع به عقیده کارشناسان دلایل مختلفی دارد اما یکی از مهمترین بحثهای مطرحشده پیرامون عدم صرفه اقتصادی راهاندازی نیروگاهها است که به دلیل وجود یارانه انرژی و چندنرخی شدن برق برای مصرفکننده و برنامههای صادراتی است.
هر زمان یارانهای به یک محصول مانند انرژی یا مرغ داده میشود، علاوه بر ایجاد مفسده بالا در استفاده از یارانه توسط پرمصرفها، صنعت تولید آن محصول نیز بهشدت با مشکل روبهرو میشود و عملاً به جای رقابت و مازاد عرضه در بازار، همواره با کمبود و انحصار در این بخش میشود. در همین راستا با آقای رنجبر و آقای عبدالعلیپور کارشناسان حوزه انرژی به گفتوگو پرداختیم.
رنجبر، کارشناس انرژی در گفتوگو با خبرگزاری آنا عنوان کرد: متأسفانه در کشور ما مصرف انرژی بهینه نشده است و در کنار این موضوع اگر یارانه انرژی نیز اصلاح نشود؛ باید از ساخت نیروگاهها و پالایشگاههای جدید برای مصرف داخلی خودداری کرد چرا که هزینه تمامشده در زمان فعلی با وجود چنین سطح یارانههای انرژی عملاً چیزی جز ایجاد یک سیستم ورشکسته کار دیگری ایجاد نخواهد کرد. در حال حاضر بدون ایجاد کارآیی در صنعت انرژی کشور و همچنین بهینهسازی در مصرف، هزینه آزاد کردن یک واحد انرژی از هزینه تولید یک واحد انرژی جدید بسیار کمتر است علاوه بر این که آثار مثبت زیست محیطی هم دارد.
به گفته وی بسیاری از کارشناسان بر این عقیده هستند که بسیاری از مشکلات صنعت انرژی کشور، حجم بالای یارانه انرژی پرداختی به این صنعت است.
رنجبر در خصوص رایگان کردن هزینه انرژی کممصرفها عنوان کرد: این اقدام اقدام مثبتی است و ابزارهای قیمتی ابزارهای مناسبی هستند اما همه ابزارها قیمتی نیستند. کاهش مصرف را میتوان با راه حلهای غیرقیمتی نیز محقق کرد و انرژی را برای صادرات آزاد کرد. پروژههای بهینهسازی فراوانی را میتوان تعریف کرد که اگر انرژی آزادشده از آنها صادر شود سرمایهگذاری انجام شده برای بهینهسازی بین یک تا دو سال بازگشت میشود.
رنجبر در ارتباط با بهینهسازی مصرف انرژی با گران کردن هزینه انرژی پرمصرفها میگوید دولت باید از محل گران کردن هزینه انرژی پرمصرفها به طرحهای بهینهسازی انرژی یارانه بدهد. همچنین راه کمک به طبقات ضعیف، کمک در زمینه بهینه کردن مصرفشان است که هزینه سوخت آنها را کاهش میدهد و هم میتواند آثار ملی و زیست محیطی را به همراه داشته باشد.
انحصار در صنعت انرژی مانع حضور بخش خصوصی شده است
همچنین مهدی عبدالعلیپور، کارشناس انرژی در گفتوگو با خبرگزاری آنا با اشاره به شکلگیری بازار انحصاری در صنعت انرژی کشور اظهار کرد: موضوع یارانههای انرژی سبب شده است عملاً یک بازار انحصاری در صنعت انرژی کشور شکل بگیرد که امکان ورود بخش خصوصی به این بخش به دلیل حجم بالای یارانه انرژی پرداختی و عدم صرفه اقتصادی وجود ندارد.
به گفته وی باید با تعرفهگذاری صحیح از نظر راهحلهای قیمتی و بهینهسازی مصرف از نظر راهحلهای غیرقیمتی تولید و مصرف انرژی در کشور را به سمت حالت ایدهال خود ببریم. اگر این اتفاق رخ دهد، با کاهش مصرف و افزایش صادرات درآمدهای خوبی برای کشور ایجاد خواهد شد و دولت نیز به جای سرمایهگذاری و بنگاهداری در بخش انرژی، به رگولاتور تبدیل خواهد شد و نقش اصلی را بخش خصوصی برعهده خواهد گرفت.
انتهای پیام/۴۱۳۳/پ
انتهای پیام/