تهمت و افترای کاندیداها به یکدیگر قابل پیگرد قانونی است؟
گروه جامعه خبرگزاری آنا-فرشته صائمی؛ تقلیل تحصیلات رقیب به سواد مکتبخانه، زیر سوال بردن صداقت شعارهای سایر نامزدها، پوششی خواندن حضور یکدیگر در انتخابات، ایجاد شک و شبهه در مورد تحصیلات رقبا، تاکید بر بیتخصصی حریف با وجود داشتن سوابق متعدد و متنوع اجرایی و مواردی از این قبیل، تنها گوشهای از اهانتهای صورت گرفته میان برخی نامزدهای کرسی ریاست جمهوری است که در اولین مناظره انتخاباتی میان یکدیگر ردوبدل کردند.
البته اهانتها تنها به این چند مورد ختم نشد و تعدادی از نامزدها با قرار گرفتن در مقابل دوربین صداوسیما شروع به خلافهگویی کردند تا جایی که این اقدام باعث شد حتی نامزدی که رفتار محترمانهای با رقبا را در پیش گرفته بود و بر این نکته تاکید میکرد که با تخریب دیگران مشکلات کشور حل نمیشود واکنش نشان دهد و بگوید که درست نیست یکی برای جلب آراء، دیگران را تخریب کند. این نامزد ریاست جمهوری (سید ابراهیم رئیسی) با لحن انتقادی، خطاب به نامزدهایی که با چشمپوشی از واقعیت، سایر حریفان را مورد خطاب قرار میدادند، گفت چرا خلاف واقع میگویید؟
هر چند اهانتهای صورت گرفته در اولین مناظره انتخاباتی مورد اعتراض سایر نامزدها قرار گرفت اما نمک اولین مناظره انتخاباتی را به شوری گذاشت و نامزدها به حربه تهدید چنگ انداختند تا جایی که همتی، زاکانی را تهدید به آشکارسازی مگوها کرد و خطاب به او گفت: اقتصاد نمیدانی! هستهای پزشکیتان هم که مشخص است، چطور مدرک گرفتید. دهان من را باز نکنید. من میخواهم محترمانه صحبت کنم.
با وجود اینکه همتی سنگبنای تهدید را در اولین مناظره انتخاباتی گذاشت اما او تنها نامزدی نبود که از این حربه استفاده کرد و در این میان محسن رضایی هم همتی را تهدید به ممنوع الخروجی کرده و به صراحت اعلام کرد در صورت پیروزی در انتخابات و به دست گرفتن سکان ریاست جمهوری در اولین اقدام هیئت دولت روحانی را ممنوعالخروج میکند که همتی هم یکی از آنها است. او همچنین اضافه کرد اعضای هیئت دولت روحانی و همتی را به دادگاه میسپارد تا به همگان ثابت شود که چه آسیبی به کشور وارد کردند.
تهمتهایی که داوطلبین انتخابات ریاستجمهوری به یکدیگر میزنند، جرم است
استفاده نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در اولین برنامه مناظرهای از سلاح اهانت و تهدید برای خارج کردن حریف از میدان منجر به شکلگیری این پرسش میشود که آیا شرایط خاصی نظیر انتخابات منجر به این میشود که این قبیل اقدامات نامزدهای انتخاباتی در زمره جرایم قانونی قرار نگیرد؟ در پاسخ به این پرسش یک وکیل دادگستری میگوید شرایط خاص نظیر انتخابات مانع جرمانگاری اقدماتی نظیر اهانت و تهدید نمیشود.
رضا قربانی در گفتوگو با خبرنگار حوزه قضائی گروه جامعه خبرگزاری آنا، درباره اینکه آیا داوطلبین انتخابات ریاست جمهوری حق پیگیری قانونی اتهامات وارده در مناظرات را دارند یا خیر؟ گفت: طبق قانون اساسی همه در برابر قانون یکسان و برابر هستند، به این معنی که اگر فردی مرتکب جرم میشود، قابل پیگیری است و بر اساس قانون جمهوری اسلامی ایران و اسلام نباید در مورد افراد مماشات صورت بگیرد. نکته حائز اهمیت این است که باید مشاهده کرد،اتهام وارده جرم محسوب میشود یا خیر. به عنوان مثال برخی میگویند وعدههایی که برخی از کاندیداها میدهند،جرم است، در صورتی که جرم محسوب نمیشود بلکه اگر وعدهها عملی نشود، آن وعده در مقام دروغگویی و کذب قابل برررسی است.
این وکیل دادگستری افزود: اما تهمتهایی که داوطلبین انتخابات ریاستجمهوری به یکدیگر میزنند، جرم است. همچنانکه طبق قانون مجازات اسلامی زمانی تهمتی زده میشود، جرم است. در حال حاضر داوطلبین به یکدیگر تهمت میزنند، نمیتوانند آن را اثبات کنند و تنها به دلیل رقابت این موارد را مطرح میکنند، که این رفتار مجرمانه است. در حقیقت داوطلبین انتخابات ریاستجمهوری به جای رقابت سالم از این روشهای ناسالم استفاده میکنند و به جای ارائه برنامه، برنامهریزی و مدیریت آینده از تاکتیک تخریب حریف را استفاده میکنند، که این غلط و اشتباه است و از منظر قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده و قابل تعقیب کیفری است.
قربانی در پاسخ به اینکه آیا داوطلبین مورد اهانت قرار گرفته، میتوانند اعاده حیثیت کنند؟ تصریح کرد: اعاده حیثیت مرحله بعدی است، به این ترتیب که ابتدا باید تهمتی که زده شده را به عنوان مجرمانه تهمت و افترا پیگیری کنند. قانون به این صورت است که اگر فرد نتواند تهمت را اثبات کند، آن وقت بحث اعاده حیثیت مطرح میشود. منتها در حال حاضر بحث تهمتها و افتراها است برای نمونه داوطلبی به داوطلب دیگر میگوید دخترت در آمریکا بوده و خودت هم فلان کار را انجام دادی و یا داوطلبی خطاب به رقیب خود میگوید وقتی در فلان جا بودی این مقدار دزدی کردی.
این کارشناس مسائل حقوقی در ادامه اظهار کرد: در قانون موردی به نام استثناء زمان و مکان برای جرائم و بزههای انتصابی نداریم یعنی هر زمان و هر مکان جرمی و بزهی رخ دهد، قابل پیگیری است.
قربانی با تاکید بر اصل برابری افراد در برابر قانون خاطرنشان کرد: لذا اگر داوطلبی تهمت، افترا و جرمی را نسبت به سایر داوطلیبن منجر شود، قابل پیگیری و تعقیب کیفری است و نمیتوانیم بگوییم به دلیل اینکه فلان کاندیدا رئیس قوه قضائیه است، از این جایگاه سوء استفاده میکند. وقتی افراد در برابر قانون یکسان و برابر هستند، وقتی رئیس قوه قضائیه هم مورد اهانت قرر بگیرد، میتواند جرم را پیگیری کند.
وی در پایان یادآور شد: علاوه بر اینکه داوطلبین انتخابات ریاست جمهوری میتوانند بر علیه اهانتهای وارده طرح دعوی کنند، در مورد تهدیدها هم میتوانند طرح دعوی کنند. دیده شده در مناظرات تهدیدهای بسیاری بدی هم صورت میگیرد برای نمونه تهدید به افشای اسرار دیگران میکنند، که جرم محسوب میشود.
در مجموع به باور بسیاری با توجه به اینکه در صورت پیروزی هر یک از نامزدهای انتخاباتی، قرار است بر مسند ریاست جمهوری اسلامی ایران تکیه بزنند، بهتر است در زمان رقابت با سرلوحه قرار دادن اخلاق اسلامی، از به کار بردن رفتارهای مورد مذمت اسلام پرهیز کنند کمااینکه تجربه نشان داده این قبیل رفتارها تاثیری بر پیروزی نامزدها و خارج کردن حریف از میدان رقابت ندارد.
انتهای پیام/۴۱۵۸/
انتهای پیام/