دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 خرداد 1400 - 14:13
یادداشت وارده؛

اعتماد به نفس همتی و هوش سیاسی مردم

اعتماد به‌ نفس همتی در کنار کلید روحانی، گریه جهانگیری و خنده‌های خاتمی، شاید زمانی می‌توانستند طبقه متوسط ایران را مجاب به همراهی کنند؛ اما در این نقطه تاریخی، هوش سیاسی مردم ایران بیش از هر دوره دیگری است.
کد خبر : 586447
بشیر اسماعیلی



گروه استان‌های خبرگزاری آنا، عبدالناصر همتی رئیس سابق بانک مرکزی که به ادعای خود به‌صورت مستقل در انتخابات شرکت کرده، همسان با مدل همیشگی اصلاح‌طلبان عمل می‌کند، اصول و مبانی همتی به سبک و سیاق دولت‌های اصلاح‌طلب و کارگزار برای جلب‌نظر طبقه متوسط، زنان و تحصیلکردگان جامعه را در زیر بخوانید:


همتی با شناسایی زخم‌های طبقه متوسط که سال‌ها پابرجاست و گاهی اوقات عمیق هم می‌شود، می‌کوشد با ایجاد یک دورنمای مطلوب، امنیت روانی بخشی از رأی‌دهندگان را تأمین کرده و آرای این دسته از افراد را به سبد خود بریزد.


وی با تأکید بر مسئله گشت ارشاد، پیامک‌های مربوط به بدحجابی و مسائلی از این دست و گرفتن ژست آزاداندیشانه، وانمود می‌کند که در صورت رسیدن به صندلی ریاست جمهوری، این دست از محدودیت‌ها و اعمال فشارها را خنثی می‌کند.


در دوره نخست دولت اصلاحات، خواسته‌های بخشی از طبقه متوسط نوپدید برای بهره‌مندی از آزادی‌های اجتماعی بیشتر توسط اصلاح‌طلبان شناسایی شد و با تمرکز روی آنها رأی فراوانی را به خود اختصاص دادند.


ایجاد دوگانه فشار و آزادی، حربه‌ای است که اصلاح‌طلبان به‌عنوان رگ‌ خواب بخش بزرگی از رأی‌دهندگان کشف کرده‌اند، آنان از جداکردن پیاده‌روها، تفکیک‌ جنسیتی دانشگاه‌ها، ممانعت از دوچرخه‌سواری دختران یا ورزش زنان، برخورد خشونت‌بار با بدحجابی و امثال آن را برای انداختن ترس در جامعه بهره می‌برند، ترس‌هایی که بسیاری از آنها موهوم و غیرواقعی است؛ اما اظهارنظر و عملکرد رادیکال برخی افراد جناح مقابل به یاری احتجاج اصلاح‌طلبان رفته و موجب می‌شود مردم از بیم مور در دهان اژدها بروند.


همتی با بیان گفته‌هایی از این دست که «در زندگی مردم دخالت می‌کنیم که چه جور زندگی کن، چه فیلمی ببین، کجا برو، کجا نرو!» بر این فرمول می‌پاید و تصور می‌کند این مانور حول محور آزادی‌های اجتماعی به موازات وحشت‌افکنی از روی کارآمدن یک اصولگرا می‌تواند جامعه را برای پشتیبانی از او بسیج کند.


مسئله‌ زنان


قدرت رو به تزاید زنان بعد از انقلاب اسلامی، انکارناپذیر نیست، زنان با افزایش آگاهی، سواد و تجربیات اجتماعی خود به نیرویی بزرگ در تحولات اجتماعی و سیاسی ایران بدل شده‌اند، زن از جایگاه پیشین خود به‌عنوان یک نیروی منفعل خارج شده و مطالبات جدیدی را در جامعه امروز ایران دنبال می‌کند.


این امر فی‌نفسه یک فرصت است، کما اینکه از شاخصه‌های توسعه اجتماعی، ارتقای جایگاه زنان است، اصلاح‌طلبان اما با تیزهوشی و فرصت‌طلبی، جذابیت جناحی خود برای افکار عمومی زنان ایران را بالا برده‌اند تا از جایگاه جدید زنان سوء استفاده کنند.


همتی می‌گوید که چرا ذهن زنی که تحصیلات عالی دارد، باید با پیامک بدحجابی مشوش شود؟ او درست می‌گوید؛ اما گفته‌اش مصداق «کلمه الحق یراد بها الباطل» است که توسط اسلاف اصلاح‌طلب همتی هم مورد بهره‌برداری جناحی قرار می‌گرفت.


از دیگر سو در گامی نوین، همتی همسر خود را در گفت‌وگوهای انتخاباتی شرکت می‌دهد تا با حجابی متفاوت، اینگونه به نظر آید که این نامزد ریاست‌جمهوری در کنار همسر تازه رونمایی شده‌اش، طرحی نو و پیشرو برای زنان جامعه دارد.


او با طعنه به اظهارنظر یکی از شخصیت‌ها می‌گوید؛ عده‌ای قبول ندارند که زن را حتی در خانه هم با اسم کوچک صدا بزنند، وقتی از همتی درباره اشتغال زنان سؤال کردند، در جواب از حقوق مدنی زنان می‌گوید: «الان ما رو در استفاده ابزاری از زنان، دو قرن جلوتر از غربی‌ها برد.»


در این راستا وی مدعی می‌شود ۵۰ درصد کابینه‌اش زنان و جوانان خواهند بود تا دل این دو گروه بزرگ رأی‌دهنده را پیشاپیش به‌دست آورد.


در مناظره نخست، همتی در جمع‌بندی‌ سخنانش که از روی برگه‌ای خوانده می‌شود، جوانان را از اینکه در چهار سال آینده عمر آنها در یک دولت غیراصلاح‌طلب هدر شود، می‌ترساند، بی‌آنکه برای هشت ساله‌ای که از عمر جوانان و دیگر اقشار ملت تلف شد، پاسخی داشته باشد.


ربط‌ دادن اقتصاد با سیاست خارجی


اصلاح‌طلبان می‌کوشند تا کارآمدی خود در مدیریت اقتصادی کشور و ساختارهای بیمار، فاسد و مافیایی موجود در دولت‌ها را به مسئله عدم‌تنش‌زدایی در سیاست خارجی ربط دهند.


وی در این رابطه در توئیتی نوشته است: «معیشت نخستین دغدغه مردم است و رفاه مهم‌ترین نیاز آینده کشور، اما شرط لازم برای تحقق این دو به داشتن بینش اقتصادی در اعمال سیاست‌های اجرایی و تنش‌زدایی در سیاست خارجی و شرط کافی داشتن سیاست‌های اقتصادی دانش‌محور و غیرپوپولیستی است.»


همتی اما به این نکته اشاره نمی‌کند که دستاورد اصلی جمهوری اسلامی در میدان بوده و توانسته نفوذ منطقه‌ای، امنیت ملی و تمامیت ارضی کشور را در ورای عملکرد دولت‌ها حفظ کند، در مقابل از فحوای کلام وی هویداست که مانند بدنه اصلاح‌طلبان معتقد است یک سیاست خارجی منفعل و دنباله‌روی غرب مثل کشور ژاپن می‌تواند اقتصاد ما را تضمین کند.


این نامزد ریاست جمهوری مدعی است که اگر مردم به او رأی دهند به‌طور جدی پیگیر FATF خواهد بود، همتی گفته است: «می‌گویند اگر FATF را بپذیریم، نمی‌توانیم تحریم را دور بزنیم، قبول ندارم و ما هم اگر به FATF بپیوندیم مانند بسیاری از کشورها می‌توانیم تحریم را دور بزنیم.»


در تمام این سال‌ها، اصلاح‌طلبان نجات اقتصاد ایران را نه از داخل که در گرو پیوند با غرب و دنباله‌روی از آن می‌دانند، شعاری جذاب برای طبقه متوسط که بعضاً جواب هم داده است.


اعتماد به نفس


واژه اعتماد به نفس، مؤدبانه‌ترین لفظ در باب اظهارات اصلاح‌طلبانی مانند همتی است، همتی مسئول‌ کلیدی در دولتی اصلاح‌طلب بوده که هنوز چند روزی از پایان تصدی‌اش نگذشته، خود را مستقل معرفی می‌کند و این ابتدای نمایان شدن اعتماد به نفس اوست؛ اما کسی که از زمان ریاستش بر بانک مرکزی تاکنون قیمت دلار و سکه تا سه برابر افزایش یافته، معتقد است کارنامه درخشانی داشته و کلید رفع مشکلات معیشتی مردم در دستان اوست.


در دولت روحانی که همتی هم از مسئولان اقتصادی عالی‌رتبه آن بود، سرمایه‌های مردم در بورس تلف شد و سوء‌مدیریت در این زمینه، فقرا را فقیرتر و مرفهان را ثروتمندتر کرد.


در همین دوره سفته‌بازی و دلالی به مطمئن‌ترین راه درآمدزایی تبدیل شد و طبقه متوسط که اصلاح‌طلبان مدعی متولی بودن آن هستند، زیر چرخ‌دنده‌های اقتصاد همتی و همکارانش خُرد شدند. اکنون این مرد با اعتماد به نفس در شمایل یک ابرقهرمان ظاهر می‌شود و نوید تحول اقتصادی می‌دهد، انگار نه انگار که کارنامه‌ای سیاه پشت سر خود دارد.


همتی در مناظره نخست می‌گوید که اگر می‌خواهید به‌خاطر اعتراض به وضع موجود رأی ندهید، رأی اعتراضی خود را به من بدهید! همتی قصد دارد اعتراضی که بخش عمده‌ای از آن ناشی از عملکرد او و دولت روحانی است را به سود خود مصادره کند، به‌راستی او قله رفیع اعتماد به نفس را فتح کرده است.


در نهایت اما، به نظر نمی‌رسد جامعه هدف اصلاح‌طلبان، بار دیگر فریب این نمایش‌های تکراری را بخورد. اعتماد به‌ نفس همتی در کنار کلید روحانی، گریه جهانگیری و خنده‌های خاتمی، شاید زمانی می‌توانستند طبقه متوسط ایران را مجاب به همراهی کنند؛ اما در این نقطه تاریخی، هوش سیاسی مردم ایران بیش از هر دوره دیگری است، هوشی که ناشی از سال‌ها آزمون و خطا و لطمه‌ دیدن از بازی‌های سیاسی است. مدل اصلاح‌طلبی همتی، قدیمی و ناکارآمد به نظر می‌رسد و بعید است برنامه هیجان‌انگیزی برای افکار عمومی ارائه دهد.


بشیر اسماعیلی دبیر هم‌اندیشی اساتید و نخبگان نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ آزاد اسلامی استان اصفهان


انتهای پیام/۴۰۷۸/۴۱۱۷/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب