دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

اجحاف دولت در حق گندم‌کاران

خطری که تولید محصولات استراتژیک را تهدید می‌کندنرخ خرید تضمینی گندم کفاف هزینه‌های جاری کشاورزان را نمی‌دهد از این‌رو برخی از کشاورزان دیم‌کار محصول خود را پیش از درو به دامداران و گله‌داران می‌فروشند.
کد خبر : 585138
گندم

به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی، صنعت و تعاون گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، گزارش‌های دریافتی از کاهش خرید تضمینی و کمبود گندم در برخی استان‌های کشور حکایت دارد. در همین زمینه برخی گزارش‌ها نیز از کاهش ۶۰ درصدی خرید تضمینی گندم نسبت به مدت مشابه سال قبل به علت عدم مدیریت بخش دولتی خبر می‌دهد.


علاوه بر این به گفته کشاورزان نرخ خرید تضمینی گندم کفاف هزینه‌های جاری آنها را نمی‌دهد از این‌رو برخی از کشاورزان دیم‌کار محصول خود را پیش از درو به دامداران و گله‌داران واگذار کرده‌اند. همچنین برخی دیگر از کشاورزان نیز محصول خود را با قیمت بالاتر از نرخ خرید تضمینی دولت به دلالان می‌فروشند.


نرخ تضمینی گندم کفاف هزینه‌های جاری کشاورزان را نمی‌دهد


اسکندری یکی از گندمکاران در گفت‌وگو با خبرگزاری آنا، در این رابطه می‌گوید در حال حاضر قیمت خرید تضمینی گندم توسط دولت ۵ هزار تومان است اگرچه این نرخ نسبت به سال گذشته سال گذشته افزایش ۱۰۰ درصدی داشته که از ۲ هزار و ۵۰۰ تومان به ۵ هزار تومان افزایش قیمت داده است اما این قیمت ۵ هزار تومان واقعاً به نسبت هزینه‌ها بسیار کم است به‌طور مثال جهاد کشاورزی برای هر هکتار در سال پنج کیسه کود سفید به کشاورز می‌دهد و قیمت هر کیسه ۶۵ هزار تومان است و اگر بنابه نیاز کشاورز بخواهد آن را از بازار آزاد تهیه کند باید کیسه‌ای ۲۰۰ هزار تومان هزینه بپردازد. باید در نظر گرفت که کسی که ۲۰، ۳۰ یا ۴۰ هکتار زمین دارد چقدر باید هزینه تهیه کود مازاد بر سهمیه را بپردازد.


وی می‌افزاید از سوی دیگر این کودهای سفید برای تقویت ریشه گیاه مناسب نیستند، کودهای اصلی که برای کشاورز مهم است، یکسری کودهای ریشه به نام فسفات آمونیوم است. کشاورزان این کود را امسال کیسه‌ای ۵۷۰ هزار تومان خریداری کردند و سال گذشته حتی تا کیسه‌ای ۷۵۰ هزار تومان هم قیمت این کود بالا رفت همچنین هزینه هر لیتر سَم ۵۰۰ هزار تومان است، بنابراین اینکه قیمت گندم ۵ هزار تومان شده، خیلی قیمت بالایی نیست.


به گفته این کشاورز گندمکار، می‌توانیم این افزایش را با ارقام دیگر مقایسه کنیم مثلاً قیمت کُلزا کیلویی ۱۱ هزار تومان است یا جو که همیشه از گندم ارزان‌تر بوده الان کیلویی ۷ هزار تومان شده است. نرخ جهانی قیمت گندم هم در حال حاضر با افتی که داشته تقریباً به کیلویی ۶ هزار و ۶۰۰ تومان رسیده، یعنی نرخ خرید تضمینی باز هم ۱۶۰۰ تومان کمتر از نرخ جهانی است. پس بنابراین چیز زیادی دست کشاورز را نمی‌گیرد.


اسکندری می‌گوید همچنین مسئله مهم این است که اگر کشاورز نخواهد محصول خود را به دولت تحویل ندهد و به بخش خصوصی بفروشد، در بعضی از استان‌ها این امکان میسر نیست. در بعضی از مناطق کشور که کارخانه‌های خوراک دام بیشتری فعالیت دارند، کشاورزان می‌توانند محصولات خود را به آنها فروخته و سود بیشتری نسبت به نرخ خرید دولت کسب کنند، ولی عمده مناطق کشور از جمله استان‌های غربی که صنایع تبدیلی در آنها ضعیف است، راهی به جز فروختن گندم به دولت باقی نمی‌ماند و با این حجم هزینه‌ها، کشاورزان متضرر می‌شوند.


به عقیده وی، آن دسته از کشاورزانی هم که محصول خود را به دلالان و یا به کشورهای همسایه می‌فرستند، تعداد زیادی نیستند بنابراین عمدتاً همیشه با ضرر کشاورزان مواجه هستیم. سال گذشته نحوه پرداخت پول به کشاورزان خیلی بهتر بود، حواله را که می‌دادند، بعد از مدت کوتاهی پول را به کشاورز پرداخت می‌کردند؛ اما امسال مدت زمان پرداخت طولانی شد و با اینکه نرخ خرید تضمینی گندم ۵ هزار تومان بود ولی با نرخ ۴ هزار تومان محاسبه شد و بعد از گذشت یک ماه آن یک هزار تومان باقی‌مانده را به کشاورزان پرداخت کردند که البته تاکنون آن را کامل پرداخت نکرده‌اند.


افزایش تقاضا برای کشتار زودهنگام دام


از سوی دیگر با کاهش بارش‌ها برخی از استان‌ها دچار خشکسالی شده و با بحران کم‌آبی، قیمت یونجه و کاه افزایش یافته و به گفته دامداران یونجه و کاه از طریق لنج به کشورهای عربی فرستاده می‌شود. همچنین برخی از سودجویان نیز با دپو کردن کاه و یونجه در انبارهای خود به دنبال فروش محصولات خود به دامداران با قیمت گزاف‌تر در نیمه دوم سال هستند. از این‌رو دامداران دام‌های خود را زودتر از موعده کشتار راهی کشتارگاه‌ها کرده‌اند.


گفتنی است قیمت کاه در سال گذشته حدود ۷۰۰ تومان خرید و فروش می‌شد درحالی که اکنون با افزایش بیش از ۴ برابر نسبت به سال گذشته با قیمت ۳ هزار تومان مبادله می‌شود.


انتهای پیام/۴۱۳۳


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب