دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۸ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۴
دستیار رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در حوزه فرهنگی:

اداره فرهنگی شهر بر پایه عناصر گفتمان انقلاب اسلامی نیست

دستیار ارتباطات رئیس سازمان تبلیغات اسلامی گفت: تعبیر اداره شهر از منظر فرهنگ بر مبنای این است که ما می خواهیم جامعه را بر پایه عناصر گفتمان انقلاب اسلامی اداره کنیم ولی ما متاسفانه این گفتمان را اغلب روی طاقچه نگهداری می کنیم.
کد خبر : ۵۸۴۴۹۳
شورا شهر

به گزارش خبرنگار شهری گروه جامعه خبرگزاری آنا، سلسله نشست های مجازی کانون اندیشه جوان، نشست «الزامات سیاست‌گذاری فرهنگی در نهاد شهر» با حضور علیرضا نادعلی، دستیار رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در حوزه‌ ارتباطات فرهنگی انقلاب اسلامی به همت این کانون برگزار و به موضوعات مختلف از جمله واکاوی اداره شهر بر مبنای فرهنگ پرداخته شد.


علیرضا نادعلی در ابتدای این نشست که به‌صورت زنده از صفحه اینستاگرام کانون اندیشه جوان پخش می شد به ذکر جمله ای در پوستر تبلیغات ریاست جمهوری، حضرت آیت الله خامنه ای در اوایل انقلاب پرداخت و گفت: مقام معظم رهبری در دومین دور انتخابات ریاست جمهوری‌شان یک پوستر تبلیغاتی داشتند و در آن پوستر یک جمله ای زیر عکس آقا نوشته شده است و آن اینکه حکومت اسلامی حکومتی است که مردم را به فکر کردن دعوت می کند و هدایت ذهن مردم را به عهده می گیرد.


دستیار ارتباطات ریاست سازمان تبلیغات اسلامی در حوزه فرهنگی افزود: برای ما فکر کردن خیلی مهم است. این همه روایات و تاکید بر تفکر وجود دارد ولی تفکر زمانی ارزش بیشتر پیدا می کند که برای حل مسائل متمرکز شود و به جوشش عملی منتج شود. تفکری که به این جوشش عملی و حل مسئله منتج نشود خنثی و بی اثر به نظر می رسد. درست برعکس آن عمل گرایی مفرط است که در اداره کشور و در اداره شهر دچار آن شدیم.


نادعلی ادامه داد: ما معتقدیم در انتخاباتی مثل انتخابات شورای شهر شاید برنامه از کسی انتظار نباشد چون یک نماینده مردم در شورای شهر یا به تعبیر دیگر یک عضو شورای شهر باید فکر و ایده داشته باشد، باید فهم از مدیریت شهر داشته باشد و بعد در قامتی مثل شورای شهر تهران یا هر شهر دیگری که ۲۱ نفر کنار هم جمع می شوند باید بتوانند کار جمعی کنند، خردورزی جمعی را فعال کنند و با هم هم افزایی کنند و جلو بروند.


وی با تاکید بر اینکه  ما همواره با ماجرای فرهنگ سروکار داریم و برای حکمرانی در شهر، اینکه از چه نظرگاهی حکمرانی اتفاق بیفتد اهمیت دارد گفت: گاهی اوقات ما شهر را از منظر اقتصاد اداره می کنیم و گاهی از منظر عمران و شهرسازی یک شهر را اداره می کنیم. من معتقدم باید شهر را از منظر فرهنگ و از نقطه عزیمت فرهنگ اداره کنیم. این یک نکته ای است که شاید توضیح بخواهد.

گوشتیران
قالیشویی ادیب

نادعلی افزود: به محض اینکه ما از اداره شهر از منظر فرهنگ صحبت کنیم کسانی که به این حوزه ها علاقمند هستند می گویند در درجه اول باید به امورات فرهنگی بپردازیم یا به اهالی هنر اهتمام کنیم تا بر صدر بنشینند یا برای آنها یک سازمانی درست کنیم یعنی یک فرهنگ سازه تاسیس کنیم. اما در زمینه فرهنگ، هر چه پیشتر می رود یک نگاه عمیق تری است ولی هیچ کدام آنچه مدنظر است نیست.


نادعلی ادامه داد: اینکه شما یک سازه فرهنگی داشته باشی بسیار فرق میکند با این که از منظر فرهنگ، شهر را اداره کنی. از منظر فرهنگ شهر را اداره کردن یعنی شهرسازی و معماری ما از منظر فرهنگ اتفاق بیفتد، یعنی ماجرای رسیدن به آسیب های اجتماعی و اجتماعیات شهر از منظر فرهنگ اتفاق بیفتد، اداره اقتصادی فرهنگ از منظر فرهنگ اتفاق بیفتد.


دستیار ارتباطات ریاست سازمان تبلیغات اسلامی در حوزه فرهنگی عنوان کرد: وقتی برعکس این باشد معمولا فرهنگ درنوردیده می شود و از بین می رود چنانکه در ابرشهر تهران می بینیم. ضمن اینکه این تبعا یک نقطه عزیمت برای طراحی و سیاست گذاری را برای ما تاکید میکند که بالاخره وقتی میگوییم اتمسفر زندگی انسان ها در جامعه فرهنگ است، این امر برای اداره شهر تاثیر می‌گذارد، یعنی بر همه شئون آن تاثیر می گذارد.


وی تصریح کرد: وقتی میگوییم فرهنگ، با صدای رسا باید اعلام کنیم منظور از فرهنگ، گفتمان انقلاب اسلامی است. ما گفتمان انقلاب اسلامی خودمان را برخواسته از مکتب امام خمینی می دانیم و مکتب امام قرائت اصلی از اسلام ناب است ولی متاسفانه تقریبا ما این گفتمان را روی طاقچه نگهداری میکنیم. ما در مورد گفتمان انقلاب این کار را کردیم و در بسیاری از اوقات این گفتمان در بالای آسمان قرار دارد و ما در کف زمین، در اداره کشور عملا از الگوهای دیگر استفاده می کنیم چون دسترسی به آن راحت است ولی ما را از آن راهی که از ۵۷ آغاز کردیم دور می کند. تعبیر اداره شهر از منظر فرهنگ بر مبنای این است که ما می خواهیم جامعه را بر پایه عناصر گفتمان انقلاب اسلامی اداره کنیم.


نادعلی ادامه داد: گفتمان انقلاب اسلامی یک امر کلی است که عملیاتی شدنی است. مثلا از عناصر آن مردم سالاری دینی است که حتما در اداره شهر مابه ازا دارد، یعنی وقتی شما به مردم سالاری دینی یک نظر جدی انداختی در طراحی های سیاست گذاری و اداره شهر بسیار تغییر ایجاد میکند. مردم سالاری دینی یعنی مشارکت اجتماعی در بالاترین سطح خودش. ما این اتفاق را در دهه شصت به نحو مطلوبی مشاهده کردیم. ما هم در اداره دفاع مقدس این اتفاق برایمان افتاد و هم پشت جبهه. آنقدر که مردم به جبهه‌ها آمدند و در سپاه و بسیج حضور پیدا کردند و جنگ را اداره کردند همانقدر هم در پشت جبهه در اداره اقتصادی که از بین رفته بود بسیج اقتصادی داشتیم. پس مردم سالاری دینی یعنی مردم به عرصه بیایند.


دستیار ارتباطات ریاست سازمان تبلیغات اسلامی در حوزه فرهنگی گفت: این مردم سالاری در شهر امتحان‌هایی پس داده است. در دوره قبلی شهرداری تهران شهرداری تبدیل به یک نهاد اجتماعی شد و این یک پیشرفت است. شورایاری ها از نگاه مردم سالاری دینی بهره گرفت ولی تا همین حد محدود شد. ما الآن شاهدیم که گروه های مختلف فعال دغدغه حل مسائل شهر را دارند.


وی با طرح این سوال که ما چقدر توانستیم در ادوار شوراهای شهر تهران این گروه های مختلف را به عرصه بیاوریم گفت: در حال حاضر دو هزار مسجد در تهران وجود دارد که هر کدام کانون تپش فرهنگی و اجتماعی می‌تواند باشد. یعنی اگر مساجد ما در نقطه اصلی خودشان برای اثرگذاری قرار بگیرند و اگر مسجد محوری در محلات اتفاق بیفتد، چقدر میتواند مشارکت اجتماعی را به حداکثر برساند و برای حل مسائل شهر ایجاد توفیق کند. این امر در یک اتفاقاتی مثل حوادث غیر مترقبه رخ نشان می دهد یا در ایامی مثل دفاع مقدس یا در همین شرایط کرونای که پشت سر گذاشتیم گروه های مختلف مثل طلاب جهادی، هیئات مشارکت اجتماعی زیادی داشتند و این اتفاقات افتاد. این یک جنس مردمی دارد ولی در شهر تهران معتقدیم این امر یک اتصال به حاکمیت پیدا میکند و باید پشتیبانی حاکمیت را به همراه خودش داشته باشد.


نادعلی افزود: شورای شهر امتداد دو خط جامعه سازی و دولت سازی با یکدیگر است یعنی مردم و گروه های مشارکت کننده اجتماعی در یک سمت و پشتیبانی حاکمیتی در سمت دیگر به هم دست می دهند و تجسم این مسئله در اداره شهر است.


دستیار ارتباطات ریاست سازمان تبلیغات اسلامی در حوزه فرهنگی در پایان گفت: آنچه مسلم است این است که سیاست گذاری وجود دارد ولی شاید مشکل ما این است که اقدامات و حرف ها وجود دارند و نمود و مصداق دارند ولی تهی از روح و قدرت تحول هستند. ما برای شهر تهران نقشه جامع داریم، در ادوار مختلف هم بر اساس آن قانون گذاری های مختلف اتفاق افتاده است اما آنچه به عنوان سیاست گذاری با قرائتی که من عرض کردم یعنی از مبدا، گفتمان انقلاب اسلامی باید اتفاق بیفتد تاکنون وجود نداشته است.


انتهای پیام/۴۱۶۱

ارسال نظر