ساخت پوششهای پودری محافظ حرارتی با استفاده از نانواکسید آلومینیوم
گروه استانهای خبرگزاری آنا- هشتمین جشنواره علمی، پژوهشی و فناوری فرهیختگان و مراسم تجلیل از برگزیدگان این جشنواره با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، اعضای هیئت رئیسه و مدیران دانشگاه عصر ۷ اردیبهشت جاری به صورت مجازی در سالن شهید مطهری سازمان مرکزی دانشگاه برگزار شد و با معرفی برگزیدگان برتر به کار خود پایان داد.
جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی در سال ۱۴۰۰ به ایستگاه هشتم خود رسید و از آنجایی که حوزه علمی، پژوهشی و فناوری برای این دانشگاه از اهمیتی خاص و ویژه برخوردار بوده و تاکنون هفت دوره از این جشنواره به مناسبت هفته پژوهش و فناوری برگزار شده است، برگزاری هشتمین دوره بهدلیل شرایط کرونایی کشور بهتعویق افتاد و تصمیم گرفته شد هفتم اردیبهشت جاری بهصورت مجازی و حضوری محدود از برگزیدگان برگزار و از برترینها تجلیل شود.
در هشتمین جشنواره فرهیختگان ۲۲ استان و ۳۹ واحد دانشگاهی (استانهای تهران، اصفهان و آذربایجان شرقی با بیشترین برگزیده) حضور پیدا کردند که پراکندگی خوبی بین برگزیدگان صورت گرفت و ۷۲۰ اثر به جشنواره ارسال شد؛ البته با حوزههای بررسیشده توسط سازمان مرکزی مانند مراکز تحقیقاتی، مراکز رشد، سراهای نوآوری، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، مدارس سما و... مجموع آثار و زیرساختها بهحدود هزار و ۹۰۰ رسید و از هفت پژوهشگر برتر و یک فناور برتر دعوت شد تا به نمایندگی از طرف دیگر برگزیدگان در مراسم اختتامیه و تجلیل حضور پیدا کنند.
بیشتر بخوانید:
پژوهشی که با شناخت نیاز صنعت در حوزه ساخت و تولید به ثمر نشست
جایگاه ویژه تولید قطعات غیرهمجنس
چالشهای پیش روی واحدهای فناور کدامند؟
کمیته داوران سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی با ترکیب بیش از ۳۰ نفر از اعضای هیئت علمی و با همکاری معاونتهای مربوط، مرحله نهایی بررسی منتخبان استانهای دانشگاه در هشتمین جشنواره فرهیختگان را انجام دادند و افراد برتر در حوزههای مختلف (۷۱ برگزیده در ۲۷ محور پژوهشی و ۹ تقدیری) انتخاب شدند.
علیاکبر عظمتی عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبادان از برگزیدگان جشنواره در حوزه اختراع برتر است که موفق به کسب رتبه برتر بهدلیل ارائه اختراع «ساخت پوششهای پودری محافظ حرارتی با استفاده از نانواکسید آلومینیوم» شد.
خبرنگار آنا به همین مناسبت با این مخترع و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبادان گفتوگو کرده است که در ادامه میخوانیم.
آنا: ابتدا درباره پژوهش و اختراع خود توضیح دهید و اینکه این دستاورد چه کاربردهایی دارد؟
عظمتی: «ساخت پوششهای پودری محافظ حرارتی با استفاده از نانواکسید آلومینیوم» با علم روز بوده و در صنعت ساختمان کاربرد دارد. این محصول، پوششهایی است که بهعنوان عایق حرارتی کاربرد دارد و هدف این تحقیق زمینه مصرف ساختمانی بوده؛ اما محصول ساختهشده قابلیت تعمیم در مکانهای دیگر را نیز دارد، یعنی با اندکی تغییرات جزئی در صنعت یا در صنایع نظامی قابل استفاده است.
در زمینه ساخت پوششهای پودری محافظ حرارتی بهتازگی در دنیا کارهای زیادی میشود و بهجز ایران کشورهای دیگر هم در این کار مشغول هستند؛ اما کاری که ما انجام دادیم، تفاوتی ویژه دارد، یعنی روش جدیدی را بهکار بردیم و برای نخستین بار در دنیا این پوششها را به این روش (استفاده از نانواکسید آلومینیوم) ساختیم. این پوششها به روشهای دیگر نیز ساخته شده است، بهطور مثال از نانوذرات یا با شرایط دیگر استفاده شده است؛ اما پوشش پودری نانو تاکنون نداشتهایم و برای نخستینبار انجام میشود.
آنا: موانع پیش روی پژوهشگران و در مجموع فعالیت پژوهشی در کشورمان را چه میدانید؟
عظمتی: پژوهشگران و مخترعان ایرانی در همه زمینهها با موانع زیادی روبهرو هستند، نبود بوروکراسی مشخص و سیستمهای اداری غلط و نادرست یکی از مهمترین موانع است، بهطور مثال جای مشخص و دقیقی برای پیگیری و پاسخگویی وجود ندارد، همه انرژی محققان و پژوهشگران در راهروهای ادارات و سازمانهای مختلف هدر میرود در صورتی که باید یک واحد حقوقی یا یک کارشناس خبره باشد که تمام این کارها را در دانشگاه انجام دهد و موانع را از پیش رو بردارد.
اکنون در برخی نهادها و سازمانها این واحد و کارشناس وجود دارد، بهطور مثال در پژوهشگاه رنگ یک نفر مسئول دارند که پتنتها را برداشته و کارهای اداری آنها را برای مخترعان و پژوهشگران انجام میدهد و دیگر لازم نیست استاد دانشگاه، مخترع و پژوهشگر وقت و نیروی خود را صرف این کارها کند. در دانشگاه صنعتی شریف هم روال به همین شکل است؛ اما در دانشگاه آزاد اسلامی تمام کارمندان پشت میز نشستهاند و پژوهشگر و مخترع باید تمام کارهای اداری را خودش پیگیری کند و از این دفتر به دفتر دیگر برود، گاه برای جابهجایی یک ویرگول، امتیاز نمیدهند و از پژوهشگران حمایت نمیکنند.
تخصص پژوهشگر، تحقیق است و نباید وقت خود را صرف دوندگیها و کارهای اداری کند؛ البته گاهی هم حق دارند، نیرویی ندارند، دانشگاه هم مشکلات مخصوص به خودش را دارد؛ بهطور کلی موانع در زمینه پژوهش زیاد است، بهطور مثال با دلار ۳ هزار و ۶۰۰ تومان قرارداد بسته و کارم را آغاز و با دلار ۳۰ هزار تومانی کار را تمام و تقریباً میتوان گفت دو برابر هزینهها را از جیب خودم پرداخت کردهام. فقط کار را تمام میکنم که امتیازش را بگیرم.
کاری که در زمینه ساخت پوششهای پودری محافظ حرارتی با استفاده از نانواکسید آلومینیوم انجام شد، بسیار راضیکننده بود و از جنبه علمی آن راضی بودیم؛ کار تحقیقاتی که برای نخستین بار در دنیا انجام میشود، الزامی ندارد که حتماً به نتیجه برسد. نمیگوییم که نتایج خیلی خوبی گرفتیم، میتوانیم بگوییم نتیجهمان بد نبود و دنبال این هستیم که نتیجه را بهتر کنیم؛ اما با شرایط اقتصادی کنونی راه سختی پیش رو داریم. این فضا را در کشور و در شرایط کنونی نداریم که بخواهیم به محصول ایدهآل مورد انتظار برسیم و صنعتی شود.
آنا: پوششهای پودری محافظ حرارتی با استفاده از نانواکسید آلومینیوم به تولید انبوه رسیده یا خواهد رسید؟
عظمتی: بله، این محصول قابلیت تولید انبوه را دارد؛ اما باید حمایت مالی شود؛ هزینه تستها بسیار بالاست و بدون حمایت امکانپذیر نیست. زمانی که پروپوزال را مینویسیم به این موارد توجه نمیکنند؛ اما زمانی که میخواهند بودجه بدهند، ایرادها آغاز میشود، مخترع با توجه به پولی که میگیرد، طرح را تنظیم میکند که چه تستهایی بگیرد.
برای پوششهای پودری محافظ حرارتی با استفاده از نانواکسید آلومینیوم چند تست گرفته شده است؛ اما قطعاً باید تستهای بیشتری گرفته و نمونههای بیشتری ساخته شود. بهعنوان گام اول جواب گرفتهایم؛ اما باید بیشتر روی آن کار شود. بهطور مثال باید تست تخریب و تست ضربه هم گرفته شود. این محصول در همین شرایط فعلی هم میتواند هفت تا هشت درصد راندمان کولر آبی را بالا ببرد.
آنا: توصیهها و پیشنهادهای شما به دانشگاهیان برای موفقیت جوانان، دانشجویان و پژوهشگران چیست؟
عظمتی: اگر دانشگاه آزاد اسلامی بهدنبال کار اقتصادی است، میتواند روی محققان و پژوهشگران سرمایهگذاری کند. پرسوجو و بهصورت جدی برای پژوهشهای کاربردی هزینه و سپس برای آنها بازاریابی کند. دانشگاه خودش میتواند قسمت بازاریابی را برعهده بگیرد و در بخش ساخت محصول و اختراع سرمایهگذاری کند و از طرفی راه درآمد بسیار عالی برای دانشگاه باشد.
مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی باید وارد فعالیتهای دانشبنیان شوند و در هر استانی مانند پارک علم و فناوری، مراکز تحقیقاتی راهاندازی و با سرمایهگذاری، محصولات را بازاریابی و از خود دانشگاه هم آغاز کنند. بهطور مثال استادان حوزه اقتصاد کار را دست بگیرند، اشتغالزایی در خود دانشگاه آزاد وجود دارد و با برنامهریزی درست، دانشگاه میتواند برای فارغالتحصیلان خودش اشتغالزایی کند. این ظرفیت بزرگ در دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد.
زمانی ستاد ویژه توسعه نانو ریاست جمهوری خیلی خوب کار کرد و اعلام شد هرکس در این زمینه کار کند، پروپوزال و مقاله بدهد، به او فلان مبلغ را میدهیم، اگر پیگیری کنید، متوجه میشوید که چهقدر تولید مقالات زیاد شد. هرکس در هر رشتهای بود، ترجیح میداد روی نانو کار کند و ستاد هم مبالغ را خیلی سریع پرداخت میکرد. از وقتی که شرایط مقداری سخت شد، دیگر دانشجویان و پژوهشگران خیلی کم به سمت مقاله میروند. دانشگاه آزاد اسلامی هم با امکانات فراوان، میتواند چنین ظرفیتی را ایجاد کند تا هم موانع را از پیش روی پژوهشگران بردارد و هم خود به درآمدزایی برسد.
انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/
انتهای پیام/