دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 ارديبهشت 1400 - 17:17

نگارش فصل ۱۵ کتاب «هیدروکلوئیدهای طبیعی نوظهور» توسط عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد

همکاری با انتشارات WILEY در زمینه گیاه چوبکعضو هیئت علمی گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی تربت‌حیدریه در نگارش فصلی از کتاب با عنوان «هیدروکلوئیدهای طبیعی نوظهور» با انتشارات WILEY همکاری داشته است.
کد خبر : 581240
حجت کاراژیان

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از تربت‌حیدریه، حجت کاراژیان عضو هیئت علمی گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تربت‌حیدریه در نگارش فصلی از کتاب با عنوان Emerging Natural Hydrocolloids: Rheology and Function (هیدروکلوئیدهای طبیعی نوظهور) با انتشارات WILEY همکاری داشته است.


این کتاب در ۲۴ فصل و ۶۲۰ صفحه با همکاری محققانی از کشورهای ایران، استرالیا، آرژانتین و غنا تألیف شده است.


کاراژیان فصل ۱۵ این کتاب را با عنوان Chubak (Acanthophyllum glandulosum) Root Gum (صمغ ریشه گیاه چوبک) به رشته تحریر درآورده است.


نویسنده در این فصل با اشاره به گیاه چوبک به‌عنوان یک گیاه محلی شهرستان تریت‌حیدریه موارد کاربرد عصاره ریشه این گیاه را با یک هیدروکلوئید طبیعی، بومی و محلی و جنبه‌های کاربردی آن را در صنعت فرآوری ترکیباتی از قبیل ماست، سس مایونز، نوشیدنی‌ها، کیک‌ها، شیره انگور و کچاپ مورد بررسی قرار داده و ظرفیت‌های کاربرد گیاه چوبک را به‌عنوان افزودنی هیدروکلوئیدی در آینده صنعت فرآوری مواد غذایی ترسیم کرده است.


لینک دسترسی به این کتاب https://www.wiley.com/en-us/Emerging+Natural+Hydrocolloids%۳A+Rheology+and+Functions-p-۹۷۸۱۱۱۹۴۱۸۶۶۵ است.


به گزارش آنا، کاراژیان تاکنون بیش از ۴۰ مقاله در مجلات معتبر ISI و علمی پژوهشی وزارت علوم چاپ کرده و راهنمایی بیش از ۵۰ دانشجوی کارشناسی ارشد را در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تربت‌حیدریه برعهده داشته است.


گیاه چوبک چه کاربردی دارد؟


چوبک گیاهی است که به خانواده میخک (Caryophyllacea) و جنس آکانتافیلوم (Acanthophyllum ) تعلق دارد و براساس منابع موجود بیشتر این گونه‌ها در قسمت‌های شرقی ایران (استان خراسان) و نواحی مجاور آن (افغانستان و ترکمنستان) شناسایی شده‌اند.


قسمتهای پایینی گیاه چوبک کاملاً چوبی، گل‌های سفید، طول گیاه ۲۵-۲۰ سانتی‌متر، گلبرگ‌ها پنج عدد، نوک پهن و سفید و در انتها قرمز است.


ریشه گیاه چوبک منبعی سرشار از ساپونین‌ها بوده، به طوری که از مهم‌ترین و فعال‌ترین ترکیبات موجود در آن محسوب شده و بسیاری از تحقیقات قبلی انجام شده با محور این گیاه عمدتاً بر روی شناسایی ساختار و تعیین ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و بیولوژیکی آنها متمرکز بوده است.


علاوه بر ساپونین، پلیساکارید و ترکیبات صمغی محلول در آب (هیدروکلوئید) نیز از دیگر ترکیبات با اهمیت بوده که وجود آنها در ریشه گونه‌های مختلف این گیاه گزارش شده است.


عصاره حاصل از ریشه گیاه چوبک به‌دلیل برخورداری از این ترکیبات ساپونینی و صمغی دارای فعالیت سطحی و بین‌سطحی بالایی بوده که در نتیجه به‌عنوان یک امولسیفایر طبیعی مطرح بوده و قادر است با ایجاد کف پایدار نقش عامل هوادهی کننده مناسب را بازی کند، به طوری که استفاده از آن در سیستم‌های غذایی به منظور بهبود ویژگی‌های کف‌کنندگی و به عبارتی هوادهی توصیه شده است.


خاصیت آنتی‌اکسیدانتی گیاه چوبک در فرمولاسیون فرآورده‌های غذایی مشاهده شده و جایگزینی آن با تخم‌مرغ در سس مایونز نتایج مطلوبی به  همراه داشته و همچنین به‌عنوان یک امولسیفایر طبیعی در فرمولاسیون کیک‌ها قابل استفاده است.


انتهای پیام/۴۰۷۸/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب