شاخصهایی که رساله آلزایمر را سرآمد جشنواره فرهیختگان کرد/ حمایت ضعیف وزارت علوم از انجام کارهای تحقیقاتی
به گزارش خبرنگار حوزه پژوهش و پایاننامه گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشگاهها با داشتن اساتید و دانشجویان نخبه و با انگیزه میتوانند اقدامات مؤثری در حوزه علم و فناوری انجام دهند و همیشه در مسیر اعتلای علم و پژوهش ایران اسلامی گام بردارند.
اگر دانشگاهها مسئلهمحور باشند، به تربیت دانشجویانی ایدهپرداز، کارآفرین و با انگیزه میپردازد تا با دانش خود بتوانند علم را با تکنولوژی روز ارتقا دهند و در مسیر رشد پرشتاب علمی کشور مؤثر واقع شوند. حضور اساتید و دانشجویان نخبه و با تجربه که دارای کارهای علمی و پژوهشی مختلف هستند، هر کدام گنجینهای برای دانشگاهها محسوب میشوند.
بهتازگی هشتمین جشنواره علمی، پژوهشی و فناوری فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی برگزار و هزار و ۸۵۶ اثر بدون احتساب آثار اعضای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه در ۲۷ محور به دبیرخانه جشنواره فرهیختگان ارسال شد و از این تعداد ۷۰ اثر برگزیده و ۹ اثر مورد تقدیر قرار گرفت.
این ۷۰ اثر برگزیده از ۲۱ استان و ۳۷ واحد دانشگاه آزاد اسلامی بود که استان تهران با ۱۴ اثر برگزیده رتبه اول، استان اصفهان با ۱۳ اثر برگزیده رتبه دوم، استان آذربایجان شرقی با ۷ اثر برگزیده رتبه سوم، استان یزد با ۵ اثر برگزیده رتبه چهارم و استان قزوین با ۴ اثر برگزیده رتبه پنجم را به خود اختصاص دادند.
در همین راستا خبرگزاری آنا با مریم شریف، برگزیده هشتمین جشنواره فرهیختگان دانشگاه آزاد اسلامی در محور رساله برتر، دانشآموخته دکتری عمومی داروسازی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران و دستیار تخصصی داروسازی بالینی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران به گفتوگو نشسته است که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
بیشتر بخوانید:
۵ مانع فعالیت پژوهشی در کشور/ ایران در حوزه مقالات علمی جایگاه مناسبی در منطقه دارد
ارائه بیش از ۲۹۰ مقاله علمی و چاپ ۱۷ کتاب/ بروکراسی اداری مهمترین مانع بر سر راه پژوهشگران است
ارائه بیش از ۱۰۰ مقاله و چاپ ۱۷ کتاب/ دانشگاهیان برای تقویت حکمیسازی علوم انسانی و هنر تلاش کنند
ساخت صابون گیاهی با فناوری نانو/ پژوهش در مدارس سمای دانشگاه آزاد اسلامی پررنگ است
چرا باشگاه پژوهشگران واحد تهران غرب برگزیده جشنواره فرهیختگان شد؟
4 شاخص برتری رساله دکتری در جشنواره فرهیختگان
آنا: انتخاب شما بهعنوان برگزیده جشنواره فرهیختگان در محور رساله برتر بر اساس چه شاخصها و مؤلفههایی بوده است؟
شریف: در این جشنواره رسالهها در چهار جنبه ارزیابی و داوری شدند.
بخش اول، معیارهای روش انجام رساله اعم از فرضیه دقیق، اهداف مشخص، چارچوب نظری مشخص، انتخاب روش تحقیق مناسب، دقت، جامعیت و صحت دادها و اطلاعات، طریقه صحیح استدلال و بررسی فنی موضوع، انسجام مطالب و اجتناب از پراکندهنویسی، یکدست بودن اصطلاحات علمی و کاربرد واژههای مناسب فارسی، مرور مطالب و پژوهشهای قبلی، استفاده از منابع معتبر و منابع جدید و مرتبط با موضوع تحقیق بود.
بخش دوم، محتوای رسالهها بود که اهمیت موضوع از حیث نیازهای علمی کشور، اهمیت موضوع در چارچوب رشته تخصصی، تازگی و ابتکاری بودن موضوع، نو بودن شیوه عرضه مطالب، تسلط مکلف بر تمامی مسائل مورد تحقیق، تجزیه و تحلیل دادهها و نتیجهگیری مشخص، مراعات اخلاق پزشکی و چگونگی ارائه پایاننامه در جلسه دفاعیه مورد توجه قرار گرفت.
بخش سوم، شکل رساله بود. در این بخش به مواردی از قبیل پرهیز از عیوب نگارشی و مراعات قواعد دستور زبان، استفاده از جداول، طرحها، اشکال و نقشههای مناسب برای تفهیم مطالب، داشتن چکیده و مقدمه جامع، زیبایی در تایپ و صفحه پرداخته شد.
همچنین در بخش چهارم به نتیجه حاصل از رساله که در قالب مقاله، کتاب، اختراع، اکتشاف یا اثر بدیع ارائه شده امتیاز داده شده است.
بررسی تغییرات سطوح سرمی GDNF در بیماران آلزایمر تحت درمان با رژیمهای درمانی استاندارد آلزایمر (به روش الایزا)
آنا: جزئیاتی از فعالیت پژوهشی و رساله خود را که باعث انتخاب شما شد، تشریح بفرمایید.
شریف: آلزایمر جزو 10 علت اول مرگ و میر در دنیا شناخته شده و با توجه به رشد جمعیت سالمند در کشور، ایران نیز بهزودی با چالش مشکلات ناشی از آلزایمر مواجه خواهد شد. لذا هدف از انجام این تحقیق، بررسی تغییرات سطوح سرمی GDNF در بیماران آلزایمر تحت درمان با رژیمهای درمانی استاندارد آلزایمر (به روش الایزا) بود که برای اولین بار در جهان با نظارت اساتیدی اعم از فرشاد هاشمیان و مریم نوروزیان انجام گرفت.
فاکتورهای رشد عصبی به علت نقش محافظتی در مقابل مرگ نورونی میتوانند با آلزایمر مرتبط باشند و استفاده از GDNF بهعنوان بیومارکر خونی برای تشخیص زود هنگام و ارزیابی پیشرفت بیماری میتواند گام مهمی در درمان بیماران باشد. در این مسیر بعد از تأیید کمیته اخلاق و انتخاب بیماران زیر نظر نوروزیان، نورولوژیست، نمونه خون بیماران سانتریفیوژ و سرمها تا زمان ارزیابی GDNF در شرایط مناسب نگهداری شدند.
همچنین سنجش GDNF سرم به وسیله کیت مخصوص به روش الایزا انجام شد و دادهها مورد آنالیز آماری قرار گرفتند. در واقع نتایج نشان داد توزیع فراوانی GDNF در گروه بیمار و کنترل، اختلاف معنادار دارند و در ارتباط سطح سرمی GDNF با شدت بیماری آلزایمر (FAST) و شدت اختلال شناختی (MMSE) ارتباط منفی مشاهده شد، به این مفهوم که با افزایش شدت بیماری و اختلال شناختی سطح سرمی GDNF کاهش یافته است. همچنین مشاهده کردیم که شیوع آلزایمر با جنسیت، سابقه خانوادگی و تحصیلات پایین در بیماران ارتباط نزدیکی دارد.
وجود قوانین دستوپاگیر بر سر راه پژوهشگران
آنا: موانع پیش روی پژوهشگران و در مجموع فعالیت پژوهشی در ایران را چه میدانید؟
شریف: وجود قوانین دستوپاگیر و موانع اداری و مالی، هزینههای بالا و نداشتن بودجه کافی برای انجام پژوهش، سیاستهای نامناسب در رابطه با اولویتبندی در فعالیتهای پژوهشی از جمله موانع پیش روی پژوهشگران هستند.
لزوم برنامهریزیهای دقیق و هدفمند برای اجرای طرحهای پژوهشی
آنا: آیا کشور در حوزه پژوهش و فناوری در سطح ملی، بینالمللی و منطقهای جایگاه مناسبی دارد؟
شریف: باتوجه به اینکه آموزش، پژوهش و فناوری اجزای اصلی توسعه هستند و در سالهای اخیر هر سه حوزه مورد توجه قرار گرفتهاند، اما برای رسیدن به جایگاه مناسب لازم است برنامهریزیهای دقیق و هدفمند برای اجرای طرحهای پژوهشی صورت بگیرد.
دانشجویان در کارگاهها و دورههای آموزشی خارج از برنامه درسی شرکت کنند
آنا: توصیههای شما برای موفقیت جوانان، دانشجویان و پژوهشگران چیست؟
شریف: مهمترین اصل برای موفقیت، ارزشمند کردن پژوهشگران و افزایش مهارتها و تواناییهای فردی است تا بتوانیم از حداکثر فرصتهای بالقوه در مسیر توسعه علم و دانش بهرهمند شویم. در این راستا شرکت در کارگاهها و دورههای آموزشی خارج از برنامه درسی و دانشگاهی خیلی کمککننده خواهد بود. همچنین در حال حاضر که در پاندمی کووید-19 هستیم و بسیاری از کارگاهها و دورههای آموزشی بهصورت مجازی برگزار میشوند، فرصت بسیار مناسبی برای دانشجویان فراهم شده تا تواناییهای خود را برای رسیدن به موفقیتهای بیشتر ارتقا دهند.
مساعدت و نظارت اساتید مجرب بالاترین مشوق برای دانشجویان است
آنا: برای تشویق دانشجویان به سمت شرکت در جشنوارههای علمی و پژوهشی در سطح ملی و بینالمللی چه راهکارهایی وجود دارد؟
شریف: برگزاری کارگروهها و دورههای متنوع علمی در کنار واحدهای درسی بهطوریکه منجر به ایجاد نگرش جدید شود و راه رسیدن به اهداف پژوهشی و علمی را هموارتر کند، مفید است. بدیهی است مساعدت و نظارت اساتید مجرب و علاقهمند به تحقیق بالاترین مشوق برای دانشجویان بوده و از اهمیت ویژهای برخوردار است.
حمایت ضعیف وزارت علوم از انجام کارهای تحقیقاتی
آنا: رویکرد وزارت علوم را در خصوص حمایت کردن از دانشجویان نمونه کشوری چگونه ارزیابی میکنید؟ برخی از دانشجویان گلایه دارند.
شریف: متأسفانه همین طور است. شاید علت اصلی این نارضایتی به هزینههای بسیار بالا در انجام پروژههای تحقیقاتی مربوطه باشد، چرا که غالباً در انجام کارهای تحقیقاتی حمایتهای مالی وزارت علوم بسیار ضعیف است.
بستر لازم برای شرکت دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی در همایشهای علمی ایجاد شده است
آنا: آیا بستر لازم برای شرکت دانشجویان در مسابقات و همایشهای علمی و پژوهشی و انگیزه دادن به آنان از سوی مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد؟
شریف: خوشبختانه امروزه در دانشگاه آزاد اسلامی بستر لازم برای شرکت دانشجویان در همایشهای علمی و پژوهشی ایجاد شده است و اساتید بسیار گرانقدری داریم که این انگیزه را در دانشجویان ایجاد میکنند. در اینجا شایسته است که از استاد راهنمای خود فرشاد هاشمیان قدردانی کنم. بدون شک حمایتها و راهنماییهای ایشان مؤثرترین عامل در ایجاد انگیزههای تحصیلی و پژوهشی در دانشجویان از جمله بنده بوده است.
آنا: در پایان اگر نکتهای دارید، بفرمایید.
شریف: از شما، تمام مسئولان و دستاندرکاران برگزاری جشنواره فرهیختگان تشکر میکنم و امیدوارم که دانشگاه آزاد اسلامی روز به روز موفقتر باشد و شاهد افتخارآفرینی دانشجویان این دانشگاه در عرصههای ملی و بینالمللی باشیم. همتم بدرقه راه کن ای طایر قدس/ که دراز است ره مقصد و من نوسفرم.
انتهای پیام/4118/
انتهای پیام/