ارز دیجیتال چین، کنترل آمریکا بر پرداختهای جهانی را تضعیف میکند
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، از پایگاه خبری او آر اف، حتی یک نگاه اجمالی به رویدادهای جهانی شکی باقی نمیگذارد که آسیا جایگاه بالایی در دستور کار جهانی دارد. در پی امضای توافقنامه مشارکت اقتصادی جامع منطقهای (RCEP)، اجلاس سطح بالای گروه چهارجانبه Quad و تعدادی دیگر از رویدادهای کوچکتر، چین و ایران هم روز ۲۷ مارس در تهران توافق همکاری موسوم به مشارکت جامع راهبردی را امضا کردند. این سند یک طرح ۲۵ ساله است که دورنمای همکاری بلندمدت در حوزههای سیاسی، راهبردی، اقتصادی، علمی، فنی، فرهنگی و انسانی را با تأکید بر مشارکت فعال ایران در ابتکار یک کمربند، یک راه را مشخص میکند. این توافقنامه یک تضمین برای چین در صورت افزایش جدی تنش با آمریکا در خلیجفارس ایجاد میکند. برای ایران، این توافقنامه عمدتاً تلاشی برای تضمین ثبات روابط تجاری در مواجهه با فشار خارجی و تضعیف تأثیر تحریمها است.
در این تحلیل نوشته یوریام. یارمولینسکی Yuri M Yarmolinsky تحلیلگر موسسه تحقیقات راهبردی بلاروس آمده است: پیش از سفر ماه مارس وزیر خارجه چین به ایران، مدیر شرکت ملی نفت جنوب ایران گفت که ایران برای پیوستن مجدد به بازارهای جهانی آماده است. برآوردها حاکی است که در ماه مارس ۳.۷۵ میلیون تن معادل ۲۷ میلیون بشکه نفت از ایران به چین صادر شد. این رقم فراتر از رکورد قبلی ۳.۳۷ میلیون تن در ژانویه ۲۰۲۰ است. این توافقنامه بهطور قابلملاحظهای تلاشهای آمریکا برای استفاده از راهبرد جنگ اقتصادی علیه ایران را مخدوش میسازد. تحریمها بجای محدود کردن آمال منطقهای، به چین اجازه میدهند که حضور خود را در ایران و منطقه افزایش دهد.
آمریکا در رویارویی خود با چین، در میان کشورهای اروپایی از حمایت قوی از سوی انگلیس برخوردار است. راهبرد سیاست خارجی و دفاعی انگلیس برای ۳۰ سال آینده که بهتازگی ارائه شد از کشور چین بهعنوان تهدید اصلی یاد میکند و همچنین تعهد انگلیس به تعمیق روابط با کشورهای منطقه مانند ژاپن، کره جنوبی، اندونزی، ویتنام، مالزی و سنگاپور را مورد تأکید قرار داده است.
در همین حال، رویارویی بیسابقه بین آمریکا و چین در حوزه فناوری نمایان شده است. بنابر اعلام وزارت علوم و فناوری چین، هزینه برای تحقیقات بنیادی در چهاردهمین برنامه پنجساله به رقم بیسابقه ۸ درصد کل هزینههای تحقیقات و توسعه میرسد. در سال ۲۰۱۹ بودجه تحقیقات بنیادی چین به ۱۳۳.۶ میلیارد یوان (حدود ۲۰.۴ میلیارد دلار) رسید که بیش از ۶ درصد کل بودجه تحقیقات و توسعه بود.
در پاسخ، واشنگتن تاکنون ۱.۹ تریلیون دلار در اقتصاد سرمایهگذاری کرده و قرار است ۱۰۰ میلیارد دلار در مدت پنج سال به تحقیقات در ۱۰ حوزه پیشرفته اختصاص یابد. درحالیکه واشنگتن وارد رقابت فناورانه بلندمدت با چین شده است، چالش اصلی ایجاد حمایت فدرال برای تحقیقات پایه و زیربنای فناوریهای کلیدی آینده است.
رویارویی چین – آمریکا موجب شده که پکن برای ایجاد یک بازار سهام و سیستم پرداخت بینالمللی جایگزین اقدام کند. مقامات چین در حال بررسی امکان ایجاد یک بازار بورس هستند که امکان لیست گذاری شرکتهای چینی فعال در هنگکنگ و آمریکا و نیز شعب محلی اپل و تسلا را فراهم کند. تلاشهای طولانیمدت چین در زمینه دلارزدایی در حال نتیجه دادن است. فایننشال تایمز گزارش داده است که سهم آمریکا از تجارت دوجانبه از ۹۰ درصد در سال ۲۰۱۵ به ۴۶ درصد در سهماهه اول سال ۲۰۲۰ کاهشیافته است. همچنین مذاکراتی بین کشورهای عضو بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) درباره استفاده از پول این کشورها در معاملات درون این بلوک در جریان است. شش بانک تجاری بزرگ چین در حال تشدید تلاشها برای ایجاد کیف پول دیجیتال از طریق اکانتهای ویچت برای تقویت یوان دیجیتال هستند. بانک مردم چین در همکاری با مقامات مالی هنگکنگ اولین آزمایش کاربرد فرامرزی آن را انجام دادند. توسعه بیشتر حوزه کاربرد در معاملات بینالمللی به چین اجازه خواهد داد که به انجام معاملات با کشورهای سوم از طریق سیستم سوئیفت ادامه ندهد که گام مهمی در بینالمللی کردن پول چین خواهد بود.
توسعه پول دیجیتال چین درنهایت موجب تضعیف کنترل آمریکا بر پرداختهای جهانی میشود و درنتیجه سیاست تحریم و همچنین هژمونی آمریکا را به خطر خواهد انداخت. ممکن است که این سیستم پرداخت به سیستم غالب تبدیل نشود اما قادر خواهد بود که یک سیستم موازی برای دور زدن رگولاتور آمریکایی ایجاد کند. دلارزدایی از اقتصاد جهانی یک روند آشکار است هرچند روندی سریع نیست و هرچند دلار آمریکا پول مورد ترجیح بانکهای مرکزی مهم دنیا است اما سهم آن سال گذشته به پایینترین سطح خود در ۲۵ سال گذشته رسید.
در چهارچوب ساختار ژئواکونومیک جدید در حال ظهور در آسیا، این حمایت فدراسیون روسیه است که برای نظم منطقهای جدید حیاتی است و روسیه تلاشهای دیپلماتیک خود را در آسیا تشدید کرده است. به نظر میرسد که چرخش روسیه به سمت شرق در حال تثبیت و غیرقابلبازگشت شدن است و بحران در روابط با غرب صرفاً این روند را تقویت میکند. بنابراین، بازی بزرگ جدید در آسیا در جریان است و بهطور فزایندهای شکل یک بازی با مخاطرات بالا را به خود میگیرد. سؤال اصلی این است که چه کسی درنهایت به جایزه بزرگ دست پیدا خواهد کرد.
انتهای پیام/۴۱۰۶/
انتهای پیام/