برندگان دومین دوره «جایزه داستان تهران» معرفی شدند/ خدایی: امسال داستانها تنوع ژانر بیشتری داشتند
به گزارش گروه فرهنگی آنا، در ابتدای این مراسم مهدی ذاکری، مدیرعامل موسسه همشهری با اشاره به اینکه اکثر شهرهای بزرگ جهان دارای هویت منحصر به فرد هستند، شهر تهران را با وجود مشکلاتش قابل قیاس با این شهرها دانست و گفت: «شاید تهران شهری تاریخی نباشد، اما هویت خود را دارد و فرهنگ آن برای مردم ایران شناخته شده است.»
وی افزود: «در همه دنیا نویسندگان توانستهاند در دل قصههای خود به شهرها هویت ببخشند که این مساله باید در مورد تهران نیز اتفاق بیفتد.»
در این مراسم همچنین مینا فرشیدنیک، دبیر جایزه داستان تهران هدف از برگزاری این جایزه را خلق تصاویری از شهر تهران در داستانهای کوتاه نویسندگان کشور معرفی کرد و گفت: «آنچه به ماندگاری شهرها کمک میکند و موجب دلبستگی ساکنان این شهرها میشود، تصاویری است که هنرمندان و نویسندگان از آن شهر در آثار خود ثبت کردهاند.»
سردبیر مجله داستان همشهری افزود: «خلق تصاویری از زیباییهایی شهر و زندگی همدلانه شهروندانش، دلبستگی به آن شهر را بیشتر میکند و موجب میشود افراد سلوک مهربانانهتری نسبت به مکان زندگی خود داشته باشند. به این ترتیب افراد در قبال تکالیف شهروندی خود نیز وظیفه و تعهد بیشتری احساس میکنند و این چرخه به جاودانه شدن و سازندگی شهرها میانجامد.»
آثار ارائه شده نشانگر این است که موفق عمل کردهایم
فرشیدنیک با اشاره به داستانهایی که امسال به دبیرخانه این جایزه ارسال شدند، گفت: «آثاری که دریافت کردیم نشان داد که ما توانستهایم تا حدودی زیادی در این مسیر موفق عمل کنیم.»
وی در ادامه گزارشی از روند اجرایی این جایزه ارائه کرد و سپس عنوان کرد: «امسال ۱۳۶۲ اثر تا پایان مهلت فراخوان، یعنی ۳۰ مهرماه سال جاری برای این جایزه فرستاده شد که این تعداد ۱۰ درصد بیشتر از آثار دوره اول بود. در این میان ۶۸ درصد شرکتکنندگان نیز ساکن تهران بودهاند و بقیه ساکن شهرها و کشورهای دیگر که این مساله نشان میدهد تهران تنها متعلق به ساکنان آن نیست، بلکه همه ایرانیها به این شهر دلبستگی دارند.»
فرشید نیک همچنین با اشاره به آمار بالای نویسندگان غیرحرفهای دراین جایزه گفت: «این آمار حاکی از آن است که نسل نویی از نویسندگان جوان با دغدغههای شهری به طیف نویسندگان ما اضافه خواهند شد.»
در بخش دیگری از این مراسم علی خدایی، رئیس هیات داوران با اشاره به کثرت داستانهایی که شایستگی کسب عنوان اول را داشتهاند، انتخاب بهترین داستان را مشکل عنوان کرد و تصریح کرد: «معیارهای ما برای انتخاب داستان در وهله اول داستان بودن و در مرحله بعد مواردی بود که در فراخوان مسابقه اعلام شد.»
امسال داستانها تنوع ژانر بیشتری داشتند
وی افزود: «بخشی از داستانها به تهرانی پرداخته بودند که تنها اسامی خیابانها و مکانها در آن دیده میشد. اما بخش دیگر داستانهایی بودند که به روابط آدمها میپرداختند و وقتی این روابط با معیارهای فراخوان جایزه درهم میآمیخت، ماجراها و زبان ویژه خود را پیدا میکرد و تهران کاملتری ارائه میداد.»
خدایی با اعلام اینکه امسال داستانها تنوع ژانر بیشتری داشتند، به خلق زبان ویژه هرکدام از این داستانها از سوی نویسندگان اشاره کرد و گفت: «امیدوارم دبیرخانه دائمی این جایزه شکل بگیرد و در کنار آن ما بتوانیم جایزه داستان اصفهان، خوزستان و دیگر شهرها را نیز داشته باشیم.»
در بخش دیگری از مراسم پایانی دومین دوره جایزه داستان تهران از احمدرضا احمدی، به خاطر تلاشهایش در زمینه پاسداشت شهر تهران در شعرها و داستانهایش تجلیل به عمل آمد و فیلم گفتوگو با این شاعر پیشکسوت نمایش داده شد. احمدی به خاطر کسالت در این مراسم حضور نداشت و دخترش ماهور احمدی به روی سن حضور یافت و از وضعیت جسمی و روحی پدرش سخن گفت.
در این مراسم همچنین جوایز برندگان دومین دوره جایزه «داستان تهران» اهدا شد.
جایزه نخست بخش اصلی این جایزه به مبلغ 7 میلیون تومان برای داستان «یاخچیآباد» به مهدی حمیدی پارسا تعلق گرفت، جایزه دوم به مبلغ 5 تومان به سینا دادخواه نویسنده داستان «بینام» اهدا شد و عالیه عطایی برای داستان «سیکیلومتر» جایزه سوم این بخش را به مبلغ 3 میلیون تومان از آن خود کرد.
در بخش اصلی این رقابت همچنین 5 اثر شایسته تقدیر شدند و جایزه یک میلیون تومانی این بخش به داستان «سبابه» نوشته لاله زارع، داستان «تومور بدخیم عاشقی» نوشته افسانه احمدی، داستان «میشه شما رو ببوسم» نوشته مکرمه شوشتری، داستان «سوپر هیرو» نوشته امین شیرپور و داستان «نشستن کناراتوبان» نوشته آیین نوروزی اختصاص یافت.
در بخش جنبی این رقابت نیز جایزه نخست «تهران، شهرهمدلی» به مبلغ سه میلیون تومان به داستان «دوبل در باغ مخفی» نوشته زهرا درمان تعلق گرفت و سارا قهقرایی با داستان «طوفان» جایزه دوم این بخش را به مبلغ دو میلیون تومان دریافت کرد. در این بخش به 5 نویسنده نیز جایزه یک میلیون تومانی اهدا شد که عبارت بودند از : مهدی رجبی«موها»، هما جاسمی «آنت و آیلین»، پیمان هوشمندزاده «ممدآقا»، سعید چراغلی«جوز» وعلیرضا مسلمانی «آزمایشگاه». جوایز این بخش از سوی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران به برندگان اهدا شد.
در ادامه این مراسم همچنین نسیم مرعشی با داستان «بن بست سهیل» جایزه نخست بخش «حقوق و تکالیف شهروندی» را به مبلغ سه میلیون تومان دریافت کرد و جایزه دوم به مبلغ دو میلیون تومان به داستانهای «با خیال راحت گریه کن» مرتضی بیاره، «از دوغ آراج تا آیسی مانکی پیناکولادا» نازنین جودت، «لک لک» موژان نادریان و «قضیه حمار یا دوراهی خر» ندا نوبخت تعلق گرفت. زهره شعبانی «اسم شوهر من تهران است»، مهراوه فردوسی «پاندول»، ایمان احمدزاده «حیوان بین» و سمیه نورزی «تهران نو سایه ندارد» نیز برندگان جایزه سوم این بخش به مبلغ یک میلیون تومان بودند. جوایز بخش «حقوق و تکالیف شهروندی» را معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران، اداره کل آموزشهای شهروندی برعهده داشت.
در بخش «بازار تهران» نیز بیژن اعرابی با داستان «کنترلی» جایزه نخست را به مبلغ 3 میلیون تومان دریافت کرد و محمدرضا زمانی «تولد دوباره هودینی» و فروغ کشاورز «آیا درخت حرف میزند» برندگان جایزه دوم این بخش به مبلغ دو میلیون تومان بودند. جایزه سوم این بخش نیز به مبلغ یک میلیون تومان به داستانهای «چمدان چرمی قفلدار» فرشاد موسیزاده، «مارپله» مریم منصوری و «دکتربازی» روزبه کمالی تعلق گرفت. این جایزه امسال از سوی شهرداری منطقه 12 به بخش جنبی این رقابت اضافه شد و جوایز آن نیز از سوی این شهرداری به برندگان تعلق گرفت.
برندگان بخش «دانشگاه تهران» نیز به شرح زیر اعلام شدند:
جایزه نخست به مبلغ دو میلیون تومان به داستانهای «زونکن» نوشته حامد حبیبی و «گروه پزشکی 63» نوشته یاسمن رحمانی و جایزه دوم به مبلغ یک میلیون تومان به طناز مظفری برای داستان «اسمها».
در این مراسم همچنین امیرحسین یزدانبد جایزه نخست بخش «برج میلاد» را به خاطر داستان «چند روایت نامعتبر از پله» دریافت کرد و جایزه دوم این بخش به خاطر داستان «ازجوادیه تا باغ شیان» به محمدحسن ابوحمزه تعلق گرفت.
در بخش «خط سفید» نیز 5 اثر با جایزه یک میلیون تومانی شایسته تقدیر شناخته شدند که عبارتند از «یاخچی آباد» مهدی حمیدی پارسا، «از دوغ آراج تا آیسی مانکی پیناکولادا» نازنین جودت، «نشستن کنار اتوبان» آیین نوروزی، «دروازه غار» سمیرا آرامی و «دوساعت» وحید کیارسی. جوایز بخش «خط سفید» از سوی معاونت حملونقل و ترافیک شهرداری تهران به برندگان اهدا شد.
مراسم اختتامیه دومین دوره جایزه داستان تهران را منصور ضابطیان برعهده داشت و در انتهای مراسم نیز گروه موسیقی کماکان به اجرای برنامه پرداختند.
امسال سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، برج میلاد، معاونت حملونقل و ترافیک شهرداری تهران، سازمان زیباسازی شهر تهران، دانشگاه تهران و شهرداری منطقه ۱۲همکاران برگزاری دومین دوره جایزه داستان تهران بودند که جوایز بخش جنبی را برعهده داشتند.
انتهای پیام/