مسائل مربوط به خانواده و گسترش فرهنگ دینی مغفول مانده است
گروه استانهای خبرگزاری آنا- دانشگاه آزاد اسلامی، دفتر امور زنان و خانواده را ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ -که تا قبل از آن با عنوان «شورای زنان فرهیخته» فعالیت داشت- تشکیل داد و نفیسه فیاضبخش با حکم دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه بهعنوان مشاور ریاست دانشگاه در امور زنان و خانواده و رئیس کارگروه ویژه این امور منصوب شد تا دانشگاه با هدف تبیین جایگاه شایسته زن تراز اسلام در راستای پیشبرد منویات مقام معظم رهبری مبنی بر حفظ و تقویت بنیان خانواده برای هدایت و حمایت از سرمایههای ارزشمند گامی مؤثر و سازنده بردارد.
دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی چهار هدف عمده؛ مسئلهشناسی زنان در جامعه ایران، پژوهش در حوزه زنان و خانواده، تربیت کادر بانوان متخصص و مورد نیاز جامعه در راستای تحقق دانشگاه اسلامی و توسعه و تعالی کشور و تبیین وضعیت زنان ایرانی و تحولات آینده را دنبال میکند و در چشماندازی ۵ ساله وظایف و اهداف خود را بر مبنای آموزههای اسلامی و با توجه به راهبرد سند دانشگاه اسلامی پایهگذاری کرده و بر همین اساس بهدنبال بازیابی هویت و جایگاه اصلی یک زن تراز اسلام در ابعاد مختلف فردی، خانوادگی، معنوی، اجتماعی و علمی بوده و از طرف دیگر وظایف اصلی یک زن را بهعنوان کانون حیاتبخش جامعه فراموش نکرده است.
نفیسه فیاضبخش مشاور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در امور زنان و خانواده و رئیس کارگروه ویژه این امور هم سال گذشته بهمنظور برداشتن گامهای مؤثر در زمینه زن و خانواده، نمایندگان استانهای دانشگاه آزاد اسلامی را بهعنوان مسئول دفتر امور زنان و خانواده در هر استان منصوب کرد.
بیشتر بخوانید:
تأخیر در تشکیل خانواده از مهمترین چالشها در حوزه بانوان است
چالشهای زنان و خانواده در جامعه امروز
لزوم وضع قوانین تسهیلگرا در راستای تحکیم بنیان خانواده
گروه استانهای خبرگزاری آنا بهمنظور پیگیری اهداف دفاتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی در استانها و تشریح ظرفیتها و فعالیتهای حوزه زنان و خانواده با مسئولان مربوط گفتوگو کرده است. در ادامه سلسله گفتوگوها و در این شماره گفتوگو با نسرین کریمی مسئول امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی استان قم را میخوانیم.
آنا: آسیبها و چالشهای حوزه زنان و خانواده در جامعه کنونی را چگونه ارزیابی میکنید؟
کریمی: پرواضح است که پس از انقلاب اسلامی در ایران، زن از هویت ابزاری فاصله گرفته و نقش اصلی خود را در خانواده و اجتماع پیداکرده است؛ اما با وجود فعالیتهای زیاد، متأسفانه وضعیت موجود با آرمانهای انقلاب اسلامی در حوزه خانواده فاصله دارد. طلاق، ترس از آینده، ارتکاب به جرم و بزهکاری، کاهش میل به ازدواج، کاهش موالید، افزایش زنان سرپرست خانواده، مشکلات روحی ازجمله استرس و اضطراب، خشونت نسبت به همسر و کودکآزاری، مفاسد اخلاقی مانند فرار از منزل و بدحجابی، بحران ارزشها و مشکلات اقتصادی و آسیبهای فضای مجازی نشان میدهد که در خیلی از ابعاد، مسائل مربوط به خانواده و گسترش فرهنگ دینی مغفول واقعشده است.
آنا: درباره ظرفیت زنان و خانواده در استان قم و نقش دانشگاه آزاد اسلامی بگویید.
کریمی: با توجه به استقرار مراکز تحقیقاتی متعدد فعال در مسائل خانواده در استان قم، نویسندگان، محققان و مؤسسات موجود با محور امور زن و خانواده، جامعهالزهرا و بانوانی که در سطح ادارات و دستگاهها در رأس امور فرهنگی و اجرایی قرار دارند و یا در دانشگاهها در شوراها و کمیتهها صاحبنظر هستند و اشتغال زنان ازجمله زنان سرپرست خانواده در صنایعدستی متعدد مانند فرشبافی به نظر میرسد استان قم از جهات مختلف ظرفیت بالایی در امور مربوط به زن و خانواده داشته باشد که باید از آنها استفاده کرد و در این بین نقش دانشگاه مهم و تأثیرگذار است.
آنا: برنامههای دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی استان قم خود را برشمارید.
کریمی: گسترش مطالعات زنان و شناسایی آسیبهای مبتلابه زن و خانواده در استان، شناسایی ظرفیت بانوان استان در امور مختلف و پرورش و بهکارگیری آن در مسیر ارتقای سطح اقتصادی و فرهنگی خانوادهها، شناسایی ظرفیتهای بانوان هیئتعلمی، کارمند و دانشجوی دانشگاه و فراهم کردن بستر مشارکت بیشتر در امور مختلف اجرایی، پژوهشی و ... بنا به ظرفیت آنها ازجمله برنامههای دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی قم است.
سیاست کلی دانشگاه همین سمتوسو را دارد کما اینکه در تغییر و تحولات جدید مسئولیتهای مهم و حساسی در حوزه پژوهش و .. به بانوان محول شده است.
ارتقای سطح بینش جامعه زنان و نیز مردان بهعنوان بخش دیگری از خانواده با برگزاری کارگاه و نشستها، همایشها و نمایشگاه و ... که از آن جمله میتوان کارگاه عقلانیت در خانواده، کارگاه شیوههای شاد زیستن در آموزههای دینی و همایش و نمایشگاه تجلیل از بانوان شهیدِ و جانباز استان را ذکر کرد.
مرکز تحقیقات خانواده که زیر نظر امور بانوان دانشگاه آزاد اسلامی استان قم مراحل راهاندازی خود را سپری میکند، محمل مناسبی برای دیده و کاربردی شدن همه فعالیتهایی پژوهشی که در راستای رفع معضلات در ارتباط با زنان و خانواده وجود دارد از دیگر برنامههای دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی قم است.
آنا: راهکارها و پیشنهادهای شما برای رفع مشکلات و معضلات حوزه زنان و خانواده چیست؟
کریمی: مشکلات اقتصادی یکی از مهمترین علل تنش و اختلافات خانوادههای امروزی است، مشکلات مالی، فشار روانی زیادی را به زوجین تحمیل میکند و باعث تضعیف روابط عاطفی و زناشویی میشود؛ بنابراین اقداماتی برای بهترشدن اوضاع اقتصادی و برطرف کردن فقر و بیکاری ضروری است؛ اما بااینوجود نمیتوان منکر تأثیر کمکاری در حوزه ارتقای دانش و فرهنگ در ایجاد مشکلات متعدد در حوزه خانواده شد، نداشتن دانش کافی در ارتباط با حقوق قانونی زوجین، الگوبرداری غلط از جوامع دیگر، سنتهای غلط و معضلات چنینی جز با آموزش و فرهنگسازی به طرق مختلف امکانپذیر نیست.
آنا: رویکردهای مدنظر دفتر امور زنان و خانواده در دانشگاه را چگونه ارزیابی میکنید؟
کریمی: محورهای اساسی مدنظر این دفتر که در آییننامه آنهم ذکرشده و در جلسات هم توسط سرکار خانم «دکتر فیاضبخش» و سرکار خانم «دکتر سوادی» مورد تأکید قرار میگیرد، عبارت است از: شناخت وضعیت و قابلیتهای زنان عضو هیئت علمی، کارکنان و دانشجویان واحدها و مراکز دانشگاهی درزمینهٔهای مختلف، زمینهسازی برای انجام تحقیقات و پژوهشهای بنیادی، راهبردی و کاربردی، ارتقای کمی و کیفی سطح علمی، بینشی، آموزشی و مهارتی زنان از طریق برگزاری دورههای تخصص کارگاههای آموزشی و فرهنگی و همایشهای فرهنگی و بصیرتی که جملگی این اهداف اگر با جدیت و هوشمندانه دنبال شود در مسیر ارتقای بانوان و اسلامی کردن دانشگاهها میتواند تأثیر قابلتوجهی داشته باشد.
آنا: ارزیابی شما از طرح تعالی درس دانش خانواده در دانشگاه آزاد اسلامی چیست؟
کریمی: مدنظر قراردادن محورهای خویشتنداری و مدیریت آسیبهای قبل از ازدواج، تربیت جنسی دانشجویان بر مبنای آموزههای دینی، معیارهای درست انتخاب همسر، بهطورقطع باعث ارتقای مبانی فکری و معرفتی دانشجویان و رشد فضایل اخلاقی و معنوی در خانواده میشود؛ البته بهشرط آنکه توسط استادانی باتجربه و متبحر تدریس شود؛ زیرا روش تدریس این درس بسیار حائز اهمیت است.
آنا: نقش دانشگاه آزاد اسلامی در بالابردن سطح علمی زنان جامعه چگونه بوده است؟
کریمی: دانشگاه آزاد اسلامی یکی از ثمرات ارزشمند انقلاب اسلامی بوده و نقش بسزایی در ارتقای آموزشی و فرهنگی کشور ایفا کرده است. بانوان دانشجوی تربیتشده در این دانشگاه و استادان هیئت علمی خانم، بخش قابلتوجهی از ظرفیتهای علمی جامعه را به خود اختصاص دادهاند.
آنا: استفاده از فضای مجازی تا چه اندازه در حیطه فعالیت زنان و خانواده مؤثر بوده و هست؟
کریمی: فضای مجازی بهدلیل سهولت و سرعت ارتباط، تأثیر بسیار مثبتی بهویژه با توجه به شرایط موجود و همهگیری کرونا داشته و برای برگزاری جلسات و کارگاهها و ایجاد ارتباط بیشتر به نحو چشمگیری مفید واقعشده است.
انتهای پیام/۴۱۱۷/۴۰۶۲/
انتهای پیام/