فایل صوتی منتشرشده از ظریف محرمانه و برای انتقال تجربه بوده است/ هیچ کس از خطا به دور نیست
به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجه گروه جهان خبرگزاری آنا، سعید خطیب زاده صبح امروز در نشست خبری خود با اشاره به فایل صوتی منتشرشده از گفتگوی ظریف در مورد سیاست خارجی گفت: آنچه انجامشده، گفتوگوی محرمانه داخل دولت برای انتقال تجربه داخل دولت انجام شد و در گفتوگو مشخص است که قرار نبوده منتشر نشود و انتشار آن غیرقانونی است. وزارت امور خارجه در انتخاب مصاحبهکننده و تیم مصاحبه و... دخالتی نداشته است.
وی افزود: آنچه ظریف گفت باید بهطور کلی نگاه شود و گزینشی نباشد. ظریف همواره گفته نظرات خود را شفاف و صریح بیان میکند. در این فایل ظریف از نقش سردار سلیمانی و خرد و تدبیر ایشان صحبت میکند. همه سوابق این بزرگوار را میدانند و ظریف درباره نقش ایشان در صلحسازی و ... میگوید. اینگونه مباحث نشان میدهد برخلاف آنچه مطرح میشود، تصمیمات، اجرایی و عالیه است و هیچ کس از خطا به دور نیست.
خطیبزاده اظهار کرد: یک امر غیرقانونی اتفاق افتاده و مجاری آن را باید بررسی کنند. مسئولان جمهوری اسلامی در فضای کارشناسی بسیار شفاف و صریح هستند. این موضوع در مأموریتهای ما خللی ایجاد نخواهد کرد. وزارت امور خارجه یک دستگاه حاکمیتی است و در چهار دهه گذشته ثابت کرده در چارچوب حاکمیت و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، وظایف و مأموریتهای خود را پیگیری میکند.
به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه، ظریف موضوعاتی را که برای گفتوگوی آرشیوی انجام میشده در هفت ساعت با دوستان ریاست جمهوری انجام داده است و اینگونه نیست که اینها مغایر سیاستهای اعلامی ما باشد. سیاستهای جمهوری اسلامی به صورت اجمالی پیگیری شده و این نشان میدهد که چقدر جامعه ایران پویاست و چقدر مسئولان در مقام گفتوگوهای جدی و کارشناسی از صراحت لهجه و بیان استفاده میکنند.
ذوقزدگی رسانههای بدخواه از فایل صوتی ظریف تأثیری در روابط ایران با متحدانش ندارد
خطیبزاده بیان کرد: گفتوگوهایی که در پشت درهای بسته در ایران انجام میشود بسیار جدی و شفاف است. همه را دعوت میکنم به شنیدن کل گفتوگوی انجامشده. این سه ساعت و نیم همه هفت ساعت نیست. همه ما در مقام کارشناسی پشت درهای بسته کارشناسانی هستیم که باید با صراحت صحبت کنیم. ظریف سفرهای زیادی به مسکو انجام داده است و روابط ما از گذشته ارتقای بیشتری یافته است و این مسیر ادامه مییابد. این ذوقزدگی در برخی رسانههای بدخواه تاثیری در روابط ما با متحدانمان ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی بیان کرد: اینکه میدان و دیپلماسی چه ارتباطی با هم دارند در مقام عمل دو بازوی جمهوری اسلامی ایران هستند. دوستان را دعوت میکنم سیاست خارجی را گروگان سیاست داخلی نکنند.
وی درباره نامه ظریف به مقام معظم رهبری گفت: مقام معظم رهبری نامهای از ظریف در سال گذشته دریافت کردند که با تدبیر ایشان گفتوگوهای برجامی و موضوعات سیاست خارجی موضوع برخی جریانها و جناحها نشود. از همه عزیزان درخواست میکنم که توجه داشته باشند منافع ملی منافع همه مردم است و همه وظیفه پاسداشت آن را داریم.
درباره سفر ظریف به قطر و عراق
دیروز وزیر امور خارجه با امیر و وزیر امور خارجه قطر ملاقاتهای خوبی داشت و امروز هم در سفر به عراق است. هیئت ایرانی شرکتکننده در کمیسیون مشترک برجام هم امروز به وین عزیمت کرده و انشاءالله ادامه گفتوگوها را در چارچوب کمیسیون آغاز خواهد کرد.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره اتفاق پیشآمده برای دو شهروند ایرانی در ترکیه و اقدامات انجامشده در این زمینه بیان کرد: حقوق شهروندان برای ما مهم است و با جدیت این موضوع را پیگیری و با دوستان در ترکیه تماس گرفتیم. مرزبانان دو کشور جلسهای داشتند و تهران یادداشت خود را همان روز به سفیر ترکیه برای پیگیری داده است. موضوعی است که بسیار برای روابط حسنه دو کشور بد است.
در موضع ما برای رفع همه تحریمها هیچ تغییری صورت نگرفته است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره ادعای روزنامه وال استریت ژورنال مبنی بر اینکه دولت بایدن برای کاهش تحریمها در حوزه نفت و مالی آمادگی نشان داده و اینکه آیا این موضوعات به صورت رسمی به شما منتقلشده و پاسخ ایران چیست؟ عنوان کرد: در موضع ما برای رفع تحریمها هیچ تغییری صورت نگرفته و همه تحریمها باید یکجا برداشته شود و هیچ تفاوتی بین تحریمها نیست و همه باید راستی آزمایی شوند.
وی تصریح کرد: طرح گام به گام و تدریجی را نمیپذیریم و در دستورکارمان نیست. آمریکا باید به تعهداتش عمل کند و هر چه کمتر از این، مانع بازگشت آمریکا به چارچوب برجام خواهد شد و ایران آمادگی دارد بعد از راستی آزمایی به تعهداتش ذیل برجام عمل کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات سفیر عربستان در سازمان ملل متحد که با ایراد اتهاماتی علیه ایران از جامعه بینالمللی خواست که توافقی قویتر با ایران منعقد شود، گفت: مسیر امنیت در منطقه از مسیر گفتوگوهای درونزا میگذرد و هر چه این فضا با گفتوگوها شکل بگیرد برای صلح و ثبات در پهنه نیلگون خلیجفارس مفیدتر خواهد بود.
دیپلماسی رمضانی
خطیبزاده درباره ارتباط سفر ظریف به دوحه و بغداد با رایزنیهای انجامشده میان تهران و ریاض تصریح کرد: سفر ظریف به قطر و عراق در چارچوب دیپلماسی رمضان است. روابط خوب و برادرانهای با قطر و عراق داریم. سفر به کشورهای دیگری در آینده در دستور کار است.
وی اضافه کرد: رایزنیها با قطر و عراق درباره روابط دوجانبه، موضوعات جهان اسلام و منطقه در اولویت است. این سفرها ارتباطی با طرفهای ثالث ندارد ضمن اینکه تلاشهای این دو کشور در تحولات منطقه را ارج مینهیم.
خروج دوباره آمریکا از برجام به ما مربوط نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال آنا درباره اظهارات مقام آمریکایی که گفته بود تضمین کتبی برای خارج نشدن دوباره آمریکا از برجام وجود ندارد و اینکه سرنوشت برجام چه میشود، گفت: در نظام بینالملل و حقوق بینالملل بالاترین تضمینها، تضمینهای شورای امنیت سازمان ملل متحد و تضمینهایی است که در معاهدات و قراردادها نوشته میشود، اما همه این تضمینها مانع این نمیشود که کشورها به تعهداتشان عمل بکنند یا نکنند.
وی افزود: برجام با توجه به اینکه قطعنامه 2231 آن را الزامآور کرده، بالاترین تضمینها را دارد. اما ایالات متحده نشان داده در پایبندی به تعهداتش سابقه خوبی ندارد؛ آنها از عهدنامه مودت با ایران خارج شدند و عهدنامه موشکی با روسیه را اجرا نکردند. بنابراین آنچه مهم است اجرای کامل تعهدات به صورت راستیآزمایی است.
خطیبزاده تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران درقبال بدعهدیهای طرف مقابل سکوت نمیکند. این جاده دو طرفه است که همه باید به خاطر داشته باشند.
وی گفت: دولت آمریکا موظف است تحریمها را طبق برجام بردارد و سیاست داخلی آمریکا به ما مربوط نیست. علاوه بر این ما علاقهای برای گفتوگوهای فرسایشی نداریم. دولتها وظایف یگانه ای برای عمل به تعهدات کشورها دارند. معتقدیم اگر ارادهای برای تعهد وجود داشته باشد، انجام میشود و ما متعهد به راستیآزمایی هستیم.
برخی موضوعات نشست وین محرمانه است
تمامی تحریمها باید براساس بازگشت به روز اجرای برجام رفع شوند. درباره برخی موارد در کمیسیون مشترک برجام اختلافاتی وجود دارد و موضوعات پشت درهای بسته است که نمیتوانم بازگو کنم. وقتی تیم بازگردد دستورالعمل لازم را میگیرند و بازمیگردند برای ادامه مذاکرات.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سؤالی درباره گزارشها مبنی بر حمله رژیم صهیونیستی به نفتکشی در بندر سوریه و نیز تجاوز به نوار غزه تصریح کرد: رژیم صهیونیستی حیات و مماتش را در بحرانآفرینی پیداکرده و ریشه همه ناآرامیهاست و ایران اجازه نخواهد داد این رژیم غاصب امنیت منطقه را بیش از این به خطر بیندازد.
روابط راهبردی ایران و روسیه
سخنگوی وزارت امور خارجه در بخش دیگری از این نشست درباره سطح روابط راهبردی میان ایران و روسیه گفت: روابط ایران و روسیه مشارکت راهبردی و نزدیک است دو کشور تصمیم گرفتند در سطوح مختلف این همکاری را گسترش دهند و لاوروف و ظریف هر دو از معماران گسترش روابط دو کشور هستند و این دو سابقه دوستانه دیرینه دارند.
انتهای پیام/۴۰۳۳/
انتهای پیام/