دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 دی 1394 - 15:35
در مراسم گرامیداشت سال جهانی خاک؛

ابتکار: ایران در عرصه آب و خاک دچار بحران و مشکل است/ ابراز امیدواری از تصویب «لایحه خاک» در مجلس نهم

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت:‌دولت دهم در حوزه حفاظت از محیط زیست و حفاظت از خاک اقدامات خوبی انجام داده که از مهمترین آنها ارسال «لایحه خاک» به مجلس است و امیدواریم با وجود آنکه درخواست فوریت تصویب طرح داده شده است، به جهت اهمیت و ضرورت موضوع این لایحه در مجلس نهم تصویب و تبدیل به قانون شود تا بتوانیم از ظرفیت‌های آن به نحو احسن استفاده کنیم.
کد خبر : 57684

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و معاون رئیس جمهور در مراسم گرامیداشت سال جهانی خاک در پارک پردیسان گفت: موضوع خاک اهمیت بسیار زیادی دارد به همین دلیل سال 2015 را در دنیا به عنوان سال جهانی خاک انتخاب کرده‌اند.


وی ادامه داد: در 17 محور اهداف جهانی توسعه پایدار، موضوع خاک بسیار مورد توجه است و ایران نیز توسط سازمان حفاظت محیط زیست و به کمک دستگاه‌های مختلف در اجرایی کردن این اهداف تلاش می‌کند و در این بین وزارت جهاد کشاورزی همکاری خوبی با ما دارد.


ابتکار در ادامه اظهار کرد: کشورهای جهان از سال 2015 تا 2030 به مدت 15 سال وقت دارند تا به شاخص‌های ملی و بین المللی توسعه پایدار دست یابند و در این بین برای ایران حفاظت از خاک اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا این مسئله در سطوح مختلف توسعه پایدار تاثیرگذار است.


معاون رئیس جمهور در ادامه به ابلاغ سیاست‌های کلی نظام در موضوع محیط زیست طی ماه گذشته اشاره کرد و گفت: ابلاغ سیاست‌های کلی نظام در موضوع محیط زیست رخداد بسیار مهمی در این حوزه بود که در ماه گذشته اتفاق افتاد و در آن به طور شفاف و مشخص به مسئله حفاظت از خاک و به برنامه ریزی‌های کلان و منسجم و هماهنگ اشاره و تاکید شده است.


رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد:‌ سوال اصلی این است که چرا تا کنون سیاست‌ها و برنامه‌های کشور در حوزه خاک با جدیت دنبال نشده است؟ با این وجود معتقدم ابلاغ این سیاست‌های کلی بر اهمیت موضوع تاکید داشته و می‌توانیم با همکاری سایر دستگاه‌ها گام‌های جدی در این حوزه برداریم.


ابتکار همچنین افزود: آلودگی‌های ناشی از سموم تاریخ گذشته، مدیریت مواد شیمیایی و آثار آن بر خاک از جمله مسائلی است که سازمان حفاظت از محیط زیست و دولت اهتمام ویژه‌ای در خصوص آنها داشته و به ویژه در حوزه آلودگی ناشی از سموم تلاش‌های زیادی را به انجام رسانده است.


شناسایی کانون‌های بنیادی گرد و غبار در کشور


وی در ادامه به مسئله گرد و غبار اشاره کرد و گفت: کانون‌های بنیادی گرد و غبار در حال حاضر در سطح استان‌های کشور شناسایی شده و برنامه مقابله ملی با این مسئله نیز تدوین شده است، همچنین برای تعادل دام و مرتع نیز باید چاره اندیشی کرده و طرح‌های خود را در این خصوص با جدیت دنبال کنیم.


سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه به کشاورزی پایدار اشاره کرد و گفت: باید رویکرد و نگاه خود را در حوزه کشاورزی تغییر دهیم تا کشاورزان بدانند که باید قبل از توجه به درآمد، سودآوری و بهره برداری از محصول به حفاظت از آب و خاک اهمیت دهند، این مسئله در حال حاضر در بسیاری از کشورهای دنیا میان کشاورزان و دولت منعقد می‌شود و نیاز است ضرورت این موضوع توسط کشاورزان احساس شود.


ایران در عرصه آب و خاک دچار بحران و مشکل است


ابتکار در ادامه ضمن تاکید بر آنکه در حال حاضر ایران در عرصه آب و خاک واقعا دچار بحران و مشکل است، گفت: خوشبختانه وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی تغییر رویکرد را آغاز کرده اما تا اجرایی و عملیاتی شدن آن راه بسیاری طولانی در پیش داریم که در این بین تمامی تشکل‌ها و انجمن‌های صنفی، سمن‌ها و تشکل‌های زیست محیطی نقش بسیار مهمی دارند.


وی تصریح کرد:‌ در حال حاضر کشور در جایگاهی قرار دارد که دیگر نمی‌تواند در موضوع حفاظت از محیط زیست بیش از این تعلل کند و نیاز است که این هم پیمانی‌ها صورت گرفته تا بتوانیم با استفاده از دانش روز و دانش سنتی مشکلات و بحران‌های موجود را برطرف کنیم.


ابتکار در ادامه به سخنان رئیس جمهور در روز جهانی محیط زیست اشاره کرد و گفت: خوشبختانه رئیس جمهور با وجود تمام مشکلات دولت در روز جهانی حفاظت از محیط زیست، دولت خود را دولت محیط زیستی دانست که این مسئله نشان دهنده آن است که دولت اهمیت این مسئله را تشخیص داده و آنرا در اولویت قرار داده است. به همین دلیل در حال حاضر کشور در یک فرصت ویژه قرار دارد تا بتواند با استفاده از ظرفیت‌های خود مشکلات و معضلات این حوزه را حل کند.


وی ادامه داد: باید در روند رسیدگی به مشکلات و معضلات محیط زیستی سریع‌تر از قبل عمل کنیم زیرا این معضلات روز به روز پیچیده تر شده و برای مثال وقتی از خاک صحبت می‌کنیم باید بدانیم که آب نیز با آن درگیر خواهد شد.


ابتکار ادامه داد: تلاش‌های بسیار خوبی در دولت یازدهم در خصوص آلودگی هوای ناشی از سوخت‌های فسیلی و گرد و غبار صورت گرفته است، در حال حاضر اگرچه می‌بینیم علی‌رغم تمامی این اقدامات هنوز هم شاهد آلودگی‌های ناشی از سوخت‌های فسیلی و گرد و غبار هستیم علت آن است که حل این مسائل و معضلات نیازمند برنامه‌های بلند مدت چند ساله است.


وی در ادامه ضمن اشاره به دولت هفتم و هشتم گفت: در دولت هفتم و هشتم برخی از برنامه‌های حفاظت از محیط زیست آغاز شد اما با توقفی هشت ساله در دولت نهم و دهم در این حوزه عقب افتادیم و در حال حاضر مجددا این اقدامات را از اول آغاز کرده‌ایم.


وی ادامه داد: همکاری‌های بین المللی خوبی در حوزه محیط زیست با سایر کشورهای دنیا داریم و امیدواریم در دوران پسا تحریم نیز بتوانیم با همکاری خوب، شرایط محیط زیستی بهتری را برای کشورمان فراهم کنیم.


تصویب قطعنامه جهانی مقابله با گرد و غبار توسط سازمان ملل


ابتکار در ادامه سخنان خود ضمن ابراز خوشحالی از تصویب قطعنامه جهانی مقابله با گرد و غبار توسط سازمان ملل گفت: سال گذشته پس از آنکه متوجه شدیم امکان انعقاد تفاهم نامه‌های منطقه‌ای و حل معضل گرد و غبار وجود ندارد از سازمان ملل خواستیم تا طی اقدامی جهانی در جهت مبارزه با گرد و غبار اقداماتی به عمل برسد، هفته گذشته شاهد آن بودیم که قطعنامه جهانی مقابله با گرد و غبار در این سازمان تصویب و در آن از اقدامات جمهوری اسلامی ایران تشکر ویژه شد و همچنین کشور ایران در تهیه گزارش از وضعیت گرد و غبار جهان نقش کلیدی دارد.


امیدواریم در دولت یازدهم به مسئله آبخیزداری بیش از سد سازی توجه شود


وی اظهار کرد: امیدواریم در دولت یازدهم به مسئله آبخیزداری بیش از سد سازی توجه شود.


معاون رئیس جمهور همچنین به اجلاس پاریس اشاره کرد و گفت:‌ در برنامه کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای که در اجلاس پاریس ارائه کرده و تصویب شد، به مسئله حفاظت از خاک، مراتع و اکوسیستم‌های متکی بر خاک توجه ویژه شده و در برنامه و سندی که در این اجلاس ارائه کردیم در خصوص کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، مدیریت اقلیم، مدیریت خاک با رویکرد جامع، مطالبی را ارائه کرده که بسیار مورد توجه قرار گرفت.


ابتکار به نقش مسئولان در بهبود وضعیت محیط زیستی کشور اشاره کرد و گفت: مسئولان باید از هر فرصتی برای ارائه گزارش عملکرد و شفافیت استفاده کرده و جلسات این چنینی را فرصتی برای تقویت هم پیمانی‌های خود قرار دهند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته