علت کمبود مرغ در بازار میزان جوجهریزی یا قاچاق! / چرا مسئولان آدرس غلط میدهند؟
به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی، صنعت و تعاون گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، با وجود اینکه اغلب کارشناسان علت کمبود مرغ در بازار را کاهش جوجهریزی میدانند، مسئولان همچنان سعی در وارونه جلوه دادن ماجرا و دادن آدرس غلط به مردم دارند.
براین اساس یکی از دلایل عمده کمبود مرغ در بازار کاهش جوجهریزی توسط واحدهای مرغداریهاست، که علت آن را هم گران بودن قیمت جوجه یکروزه و مقرون به صرفه نبودن تولید آن با توجه به بازار آشفته نهادههای دامی و جولان دلالان در این عرصه میدانند.
هشدار کانون مرغداران گوشتی به وزارتخانههای صمت و جهاد کشاورزی
براین اساس پرویز فروغی، دبیر کانون سراسری مرغداران گوشتی در نامهای به وزارتخانههای صمت و وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد: چنانچه قیمت جوجه یکروزه تا هفته آینده به قیمت مصوب عرضه نشود، این تشکل صنفی (کانون انجمنها) هیچ مسئولیتی در قبال کاهش تولید گوشت مرغ در هفتههای آتی ندارد.
در متن این نامه آمده است:
قیمت جوجه یکروزه از حد اعتدال گذشته و فشار مرغداران در رابطه با برگزاری تجمع اعتراضی نسبت به این مسئله بیش از پیش بر کانون انجمنهای صنفی مرغداران بیشتر شده است لذا تقاضا میشود که هر چه سریعتر نسبت به کنترل قیمت جوجه یکروزه اعمال نظارت شود.
همانطور که استحضار دارید، قیمت مرغ زنده تا چندی بیش ۱۴,۴۰۰ تومان (مرغ زنده تحویل درب مرغداری) تعیین شده بود که این قیمت ناعادلانه مورد اعتراض مرغداران و تشکلهای صنفی بود و در آخرین جلسه تنظیم بازار آقای قبادی فرمودند تا بعد از تعطیلات عید افزایش قیمت امکانپذیر نیست ولی هیچ اشارهای به نحوه تأمین این خسارتها نکردند لاجرم بیش از ۴۵ روز جامعه تولیدکنندگان مرغ گوشتی متحمل این خسارتها شدند.
بعد از پیگیریهای متمادی قیمت مرغ زنده افزایش پیدا کرد، ولی این افزایش قیمت مستقیماً به انجمن صنفی تولیدکنندگان جوجه تعلق یافت زیرا قیمت مصوب جوجه از ۲,۴۰۰ تومان به ۴,۲۰۰ تومان افزایش یافته و در حال حاضر قیمت جوجه یکروزه در بازار سیاه نزدیک به هفت هزار تومان رسیده است.
کانون انجمنهای صنفی مرغداران طبق رسالت و اساسنامه محوله موظف است از تضییع حقوق صنفی مرغداران جلوگیری کرده و چنانچه سازمانهای متولی و نظارتی نسبت به خواستههای بحق مرغداران توجه نکنند کانون انجمنهای صنفی کشور بیش از این قادر نخواهد بود که مانع تجمع اعتراضی مرغداران شود.
فلذا بدین وسیله به وزارتخانههای محترم صمت و جهاد کشاورزی اعلام میشود چنانچه قیمت جوجه یک روزه تا هفته آینده به قیمت مصوب عرضه نشود این تشکل صنفی (کانون انجمنها) هیچ مسئولیتی در قبال کاهش تولید گوشت مرغ در هفتههای آتی نداشته و تحت هیچ شرایطی مانع برگزاری تجمع خودجوش جامعه مرغداران نخواهد شد. امیدوارم که این هشدار دلسوزانه را جدی گرفته و با درایت بیشتر از چالش جدی پیش روی صنعت جلوگیری به عمل آورید.
این درحالی است که مسئولان با دادن آدرس غلط قاچاق جوجه یکروزه را عامل گرانی قیمت مرغ در بازار معرفی میکنند.
محتکران و دلالان عامل گرانی مرغ
حسن نیری در برنامه زنده «سلام، صبح بخیر» رادیو ایران درباره اظهارات برخی مسئولان که قاچاق جوجه یکروزه را عامل گرانی مرغ معرفی کرده بودند، میگوید متأسفانه این موضوع در بین برخی مسئولان باب شده است که وقتی مشکلی در حوزه وزارتخانههایشان پیش میآید، آن را گردن قاچاق میاندازند.
به گفته وی اگر نمیتوانیم، مرهمی روی زخم مردم باشیم، نمک بر زخمشان نپاشیم. در دی ماه، در اصفهان ۱۲ میلیون قطعه جوجهریزی شده و این رقم در فروردین ماه، به ۶ میلیون قطعه رسیده است. این کمبود جوجهریزی، چه ربطی به قاچاق دارد.
مدیرکل روابط عمومی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز میافزاید ما یک مقداری قاچاق جوجه آن هم بهندرت در اسفند ماه داشتیم. قاچاق جوجه اینطور نیست که با کانتینر و از مبادی غیر رسمی [باشد] و با حیوانات چهارپا انجام [میشود].
نیری معتقد است به هیچ عنوان با قاچاق جوجه به گونهای که بخواهد کمبودی در داخل کشور ایجاد کند و روی قیمت تأثیر بگذارد، مواجه نبوده و نیستیم. برای ریشهیابی علت گرانی مرغ باید به سراغ محتکران، دلالان و واسطهها برویم.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه گرانی گوشت قرمز هم در یک برههای گردن قاچاق دام زنده انداخته شد، میگوید ما کلاً ۷۰ میلیون رأس دام در داخل کشور داریم. برخی میگفتند ۵۰ تا ۶۰ هزار رأس دام زنده و برخی میگفتند ۱۰۰ هزار رأس دام زنده قاچاق شده است؛ این اعداد یعنی یک درصد کل جمعیت دام زنده کشور؛ چرا گرانی گوشت گوسفند و گاو را گردن قاچاق میاندازند.
دلالان مرغ منجمد عامل اصلی گرانیها
یاسر سوادکوهی در مورد قاچاق جوجه و تخم مرغ، میگوید اساساً حمل و نقل و شرایط نگهداری جوجه و تخم مرغ قابلیت قاچاق آن را کاهش میدهد؛ به طوری که با بررسیهای صورتگرفته و بازدیدهای میدانی حجم بسیار اندک نزدیک به صفر از این کالا قاچاق میشود اما با این حال دلیل همان حجم ناچیز را نیز باید اشاره کنیم.
به گفته وی از دلایل اصلی خروج جوجههای یکروزه تفاوت قیمت آن در آن سوی مرز است به طوری که قیمت مصوب هر قطعه جوجه یک روزه ۴,۲۰۰ تومان است ولی در حال حاضر حدود ۵,۴۰۰ تومان به فروش میرسد این در حالی است که قیمت هر قطعه جوجه در آن سوی مرز حدود ۵۰ الی ۶۰ سنت (معادل ۱۵ هزار تومان) است.
مدیرکل هماهنگی امور مقابله و رصد جریان مالی قاچاق ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز معتقد است عدم وجود کارگاههای جوجهکشی در شمال عراق خصوصاً مناطق نوار مرزی و همچنین کیفیت مناسب جوجههای یکروزه تولید داخل موجب شده، تقاضا نسبت به عرضه پیشی گرفته و خروج محمولهها از کشور سود سرشاری را عاید مرغداران عراقی و قاچاقچیان کند و این در حالی است که شرکتهای جوجهکشی عراقی و سازمانهای ذیربط در کشور عراق نیز از این موضوع گلایهمند هستند. حسب بررسی به عمل آمده اغلب جوجههای یکروزه از محل تبانیهای صورتگرفته از سوی شرکتهای جوجهکشی از شبکه توزیع منحرف و با توجه به قیمت مناسب آن در آن سوی مرز از کشور خارج میشود. باید تاکید کنم که حجم مورد بحث آن قدر نیست که قابل بیان و در بازار تأثیرگذار باشد.
سوادکوهی در خصوص قاچاق مرغ خوراکی و تخم مرغ نطفهدار نیز میگوید کشفیات مرغ خوراکی در نواحی مرزی استان کردستان از ابتدای اسفند ماه سال ۹۹ تا هشتم فروردین ماه امسال ۵۱۴ قطعه است که این تعداد نسبت به بهمن ماه سال ۹۹، به میزان ۶۰ درصد کاهش داشته است. این حجم نیز محمولههای مکشوفه، مرغ گوشتی صنعتی بوده که از سوی مرغداران به دلالان در این حوزه به منظور کشتار به فروش میرسد.
به گفته وی اغلب محمولههای مکشوفه از طریق کولبری و به صورت کارتنی از مرز خارج میشود که حسب بررسی صورتگرفته، میزان آمار کشفیات تخم مرغ نطفهدار در نوار مرزی استان طی اسفند ماه سال ۹۹، مقدار ۵۵۰ کیلوگرم از هنگه ژال شهرستان بانه و در فروردین ماه سال جاری، آمار کشفیات صفر بوده است.
مدیرکل هماهنگی امور مقابله و رصد جریان مالی قاچاق ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز میگوید با توجه به حساسیت ایجادشده طی روزهای اخیر، آمار کشفیات جوجه یکروزه و تخم مرغ نطفهدار کاهش یافته است. برابر بررسی صورتگرفته بیشترین تخلف در حوزه خروج جوجههای یکروزه از شبکه توزیع، متوجه شرکتهای جوجهکشی است که در سایه عدم نظارت دستگاههای ذیربط با دور زدن سامانههای مرتبط و همکاری با دلالان این بخش اقدام به خروج از شبکه توزیع و متعاقب آن خروج غیرقانونی از کشور میکنند.
سوادکوهی میافزاید با تصویب افزایش قیمت مصوب مرغ خوراکی طی روزهای اخیر، بازار متلاطم مرغ در کشور آرام شد از این رو این سؤال به اذهان متبادر میشود، چگونه ممکن است ظرف یک روز پس از ابلاغ نرخ جدید مشکل کمبود مرغ خوراکی بازار مرتفع شود؟ لذا نقش واسطهها و محتکران مرغ خوراکی (آن هم به صورت منجمد) کاملاً آشکار و قاچاق جوجه یکروزه صرفاً یک آدرس غلط است!
به عقیده وی با توجه به شرایط نگهداری جوجه یکروزه و تخم مرغ نطفهدار، امکان احتکار آن اقلام میسر نیست و صرفاً دلالان و واسطهها اقدام به احتکار و نگهداری غیرقانونی مرغ خوراکی، آن هم به صورت منجمد میکنند، موضوعی که پس از افزایش قیمت مصوب، موجب پیشی گرفتن عرضه بر تقاضا در روزهای اخیر شده است.
از اینرو بهتر است مسئولان وزارتین صمت و جهادکشاورزی بهجای بهانهجویی برای یافتن مقصران واهی، در جهت کاهش قیمت جوجه یکروزه و نظارت دقیق بر توزیع صحیح آن گام برداشته و با تدابیر خود پیشاپیش از کمبود مرغ در بازار جلوگیری به عمل آورند.
انتهای پیام/۴۱۳۳/پ
انتهای پیام/