برخی ناشران برای جایزه نویسنده هم دندان تیز میکنند/ این بازار کتاب هیچ عایدی برای نویسنده ندارد
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، بازار کتاب در یک سال گذشته تحت تأثیرات شیوع کرونا و کمرغبتی کتابفروشیها به روال همیشگی نمیگذرد. از یک طرف گرانی و شاید هم کمبود کاغذ و بهطور کلی مشکلات بازار نشر وجود دارد و از طرفی سایه کرونا و کمفروغی اقبال مخاطبان بر آن سایه افکنده است.
چه بسیار کتابهای خوبی که در همهمه موجود یا چاپ نمیشوند و یا به این راحتی در دسترس مخاطبان قرار نمیگیرند. ناشران نیز با بیاقبالی صرفا سراغ آثاری خاص و یا حتی بازاری میروند مگر ناشران دولتی که کمتر دغدغه فروش را داشته باشند.
هنوز که هنوز است برخی آثارم را منتشر نکردهاند
محمدعلی گودینی، پیشکسوت عرصه داستان در اینباره با اشاره به مجموعهای از کتب به نگارش درآمده یا در دست انتشار خود به خبرنگار آنا گفت: نزدیک به ۸ کتاب داستان اعم از رمان و مجموعه داستان آماده چاپ دارم ولی وضعیت نشر و معطلیهای ناشر به حدی است که به این راحتیها نمیتوان آنان را به زیر چاپ برد. حتی برخی را چندسال است که به ناشر دادهام اما هنوز که هنوز است آن را منتشر نکردهاند.
متأسفانه وقتی با ناشران صحبت میکنیم آنها به قول معروف «توی سر مال میزنند». پس ناشر خوب بهراحتی در دسترس نیست. من هم عجله ای ندارم ولی خب حیف است که این رمانها خاک بخورند.
وی ادامه داد: یکی از این کتابهایم مثلا «صبح پرواز حنیف» درباره شهید محمدعلی شاهمرادی و از نیروهای عملیات سپاه در شمال غرب کشور است. کتاب را سفارش دادند و من هم دو سال پیش آن را تحویل دادم ولی هنوز منتشر نشده است.
انتشار کتاب برای انتشاراتیها چندان صرفهای ندارد
برگزیده جوایز ادبی اضافه کرد: چند رمان دیگر مثل «غریبه چشم درشت» و «معبد گنج» را آماده چاپ دارم ولی اوضاع نشر به هم ریخته خصوصا در دوران کرونا که گویا انتشار کتاب برای انتشاراتیها چندان صرفهای ندارد. رمان «داشی» را هم نوشتهام که به روایت انقلاب و زمان طاغوت میپردازد.
گودینی اعتقاد داشت: کتابفروشیها مشکلات خودشان را دارند و گرانی کاغذ و غیره بر چاپ کتابها و ادبیات داستانی تأثیر گذاشته است. بنابراین کتابی چاپ نمیشود البته در نهایت عایدی هم برای نویسنده ندارد.
وی گفت: گاه برای سفارش یک کتاب ممکن است ۱۰ میلیون به ما بدهند اما اینقدر تعلل میکنند که باید کلی هزینه کنیم تا چاپ شود. سفارش هم اگر میدهند اما ممکن است چند سال طول بکشد تا به مرحله نشر و توزیع در بازار برسد.
شاید مایه تعجب باشد که بدانید برخی ناشران قول چاپ سریع کتاب را میدهند اما رسما مدعی میشوند که اگر جایزه گرفت باید در بحث مالی و غیره آن به طور کامل سهیم باشد. من نمیدانم این حرفها را به چه کسی بگویم.
نویسنده رمان «تالار پذیرایی پایتخت» اعتقاد داشت: اخیرا کتاب داستانی «سنگلاخ» را هم درباره اقتصاد مقاومتی نوشتهام. نوشتن برای نویسنده صرفه اقتصادی ندارد ولی به هرحال من نویسنده چاره دیگری ندارم؛ چون کار امروزم یا کتاب خواندن است یا نوشتن.
حیف است که این رمانها خاک بخورند
وی از «آقازادهای که شاهزاده شد» و دو جلدی کردن رمان «داربلوط مقدس» درباره مشکلات کارگری نیز خبر داد و در ادامه متذکر شد: متأسفانه وقتی با ناشران صحبت میکنیم آنها به قول معروف «توی سر مال میزنند». پس ناشر خوب بهراحتی در دسترس نیست. من هم عجله ای ندارم ولی خب حیف است که این رمانها خاک بخورند.
محمدعلی گودینی در عین حال گفت: این کرونا بر مشکلات حوزه نشر سایه انداخته و پیگیریها را عقب میاندازد. شاید مایه تعجب باشد که بدانید برخی ناشران قول چاپ سریع کتاب را میدهند اما رسما مدعی میشوند که اگر جایزه گرفت باید در بحث مالی و غیره آن به طور کامل سهیم باشد. من نمیدانم این حرفها را به چه کسی بگویم.
این نویسنده همچنین گفت: به عنوان نویسندهای که این همه جایزه گرفتهام بازهم برای چاپ کتبم مشکلاتی بسیار را جلوی روی خودم میبینم پس وای به حال بقیه؛ داستاننویس را به طور کلی برای چاپ کتاب اذیت میکنند.
گودینی در پایان گفت: ادعایی در حوزه نویسندگی ندارم و چیزی هم اگر مینویسم از علاقه و کار دل است. با این حال امیدوارم برای آثار جدیدم ناشر خوب پیدا کنم. به هرحال چیزی که به من نمیرسد ولی حداقل زحمت ما نابود نشود و جایی به چاپ برسد.
انتهای پیام /۴۱۴۳/
انتهای پیام/