صادرکنندگان خوش حساب در صف جنگ اقتصادی/ صادرات غیرنفتی نیاز به حمایت ویژه دارد
به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی، صنعت و تعاون گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، از سال 97 و به دنبال محدودیت های ایجاد شده در منابع ارزی، سیاست گذار با جایگزین کردن درآمدهای صادرات غیرنفتی به جای درآمدهای نفتی به فکر مدیریت ارزهای حاصل از صادرات افتاد از اینرو صادرکنندگان ملزم به رفع تعهد ارزی از مجرای عرضه ارز در سامانه نیما، واردات در مقابل صادرات خود، واردات در مقابل صادرات شدند.
طبق آنچه از بررسی فعالیت تجار بدست آمده از سال 97 تا کنون و با لازم الاجرا شدن سیاست ارزی و تجاری فوق طی این 3 سال به جز عرضه ارز در سامانه نیما دیگر راههای لحاظ شده از سوی سیاست گذار پولی و بانکی برای رفع تعهد ارزی چالش هایی را برای صادرکنندگان ایجاد کرده است.
یکی از عوامل چالش آفرین در سیاست رفع تعهد ارزی، مدت زمان 4 ماهه لحاظ شده برای بازگرداندن ارز حاصل از صادرات است که در فرآیند تجارت عده قابل توجهی از صادرکنندگان دست اندازهایی را ایجاد کرده است.
فعالان اقتصادی و بازرگانان معتقدند شرایط فروش کالاها با یکدیگر یکسان نیست و برخی از آنها با شرایط ویژه ای در بازارهای هدف مورد معامله قرار می گیرند از اینرو نسبت به زمان تعیین شده از سوی سیاست گذار انتقاد داشته و درصدد افزایش این مهلت قانونی بودند تا اینکه شیوه نامه رفع تعهد ارزی صادرات در سال 1400 دستخوش تغییراتی شد تا صادرکنندگان با آرامش بیشتری به فعالیت خود بپردازند.
طبق دستورالعمل جدید رفع تعهد ارزی، از ابتدای امسال تعیین مهلت بازگشت ارز حاصل از صادرات در اختیار وزارت صمت است که بسته به نوع صادرات، بازارها و موانعی که وجود دارد مهلت تعیین شده متغیر خواهد بود؛ اما عمده صادرکنندگان باید طبق روال 3 سال گذشته ارز خود را ظرف مدت 4 ماه به چرخه اقتصادی کشور بازگردانند.
آخرین وضعیت بازگشت ارز حاصل از صادرات
طبق اعلام عبدالناصر همتی رئیسکل بانک مرکزی، بالغ بر 22 میلیارد دلار از ارز حاصل از صادرات که پوششدهنده 70 درصد نیازهای ارزی بخشهای مختلف کشور است، از طریق صادرات غیرنفتی تأمینشده است.
حمید زادبوم رئیس سازمان توسعه تجارت و مسئول کمیته اقدام ارزی در تشریح میزان بازگشت ارز حاصل از صادرات گفت: میزان بازگشت ارز حاصل از صادرات از 21 فروردین 97 تا 30 دی 99، 41.3 میلیارد یورو بوده است.
احسان قمری مدیر کل دفتر توسعه خدمات بازرگانی سازمان توسعه تجارت ایران و مسئول دبیرخانه کمیته اقدام ارزی نیز از بازگشت 42.7 میلیارد یورویی ارز حاصل از صادرات در بازه زمانی 22 فروردین 97 تا پایان بهمنماه سال 99 خبر داد و گفت: 70 درصد از تعهدات ارزی صادرکنندگان ایفا شده است که این رقم در مقایسه با کل صادرات دوره برابر با 63 درصد است.
طبق آخرین آمار 25 میلیارد دلار هنوز آن سوی مرزهاست و دلیل عدم بازگشت این میزان از درآمدهای ارزی مشخص نشده است.
به رغم شرایط اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا که مرزها را برای تجارت خارجی به تعطیلی کشانده است و در حالی که امکان بازگشت ارز حاصل از صادرات نفت وجود ندارد صادرکنندگان غیر نفتی در صف مقدم جنگ اقتصادی قرار گرفته و موجبات تامین ارز 70 درصد از واردات کالاهای اساسی را فراهم کرده اند از اینرو سیاست گذار باید در جهت رفع چالش های صادرکنندگان غیرنفتی حمایت های ویژه ای را لحاظ کند.
بیشتر بخوانید:
استمرار مشوقهای صادراتی در سال ۱۴۰۰
انتهای پیام/
انتهای پیام/