افزایش درآمدهای غیرشهریهای دانشگاه آزاد اسلامی از طریق آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی/ سامانه «ساها» در سال ۱۴۰۰ توسعه مییابد
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاهی در دانشگاهها ظرفیت بسیار خوبی برای کمک به تولید داخلی دارند و دانشجویان میتوانند با حضور در این مراکز مهارت و تخصص خود را تقویت کنند.
دانشگاه آزاد اسلامی در چند سال اخیر اقدامات خوبی در راستای اقتصاد دانشبنیان، حمایت از کارهای تحقیقاتی و پژوهشی و رویدادهای مسئلهمحور انجام داده و به دنبال ترویج کارآفرینی و اشتغالآفرینی است.
در واقع آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی یکی از مجموعههایی هستند که میتوانند برای رونق بخشیدن به ارتباط دانشگاه با صنعت نقش مهمی ایفا کرده و پژوهشهای اثرگذار یکپارچه شبکهای را به معنای حقیقی کلمه عملیاتی کنند. همچنین میتوانند به افزایش درآمدهای غیرشهریهای کمک کنند.
این دانشگاه بهعنوان بزرگترین دانشگاه خصوصی و با داشتن ۴۰ درصد از آموزش عالی کشور، در راستای جهش تولید اقدامات مؤثری در سال گذشته انجام داده و در سال جاری مصمم است که با اجرایی کردن شعار سال که «تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها» است، بتواند بخشی از منویات امام خامنهای (مدظلعه العالی) را عملیاتی کند.
عبدالله محمدی، مدیرکل آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی در گفتوگو با خبرنگار آنا میگوید: از برنامههای راهبردی اداره کل آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی در طول سنوات اخیر پردازش بیشتر به موضوع توسعه زیرساختها و بالا بردن بهرهوری حوزههای آزمایشگاهی و کارگاهی و مراکز تحقیقاتی دانشگاه بوده است. در این راستا تحقق اهداف دیگری از جمله افزایش درآمدهای غیرشهریهای و ارائه خدمات آزمایشگاهی و کارگاهی به متقاضیان دریافت خدمات نیز تا حدود بسیاری محقق شده است.
تأسیس و راهاندازی آزمایشگاهها و کارگاههای مرکزی در سطح واحدها
وی میافزاید: از اقدامات دیگری که در سال گذشته پایهریزی شد، تأسیس و راهاندازی آزمایشگاهها و کارگاههای مرکزی در سطح واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی بوده که این امر نیز با راهاندازی آزمایشگاه مرکزی در واحد کرمان اجرایی شد و ۱۷ آزمایشگاه/کارگاه مرکزی دیگر در دستور کار برای راهاندازی قرار دارند.
توسعه زیرساختهای نرمافزاری و سختافزاری مراکز تحقیقاتی در سال ۱۴۰۰
به گفته مدیرکل آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی، برای سال ۱۴۰۰ نیز که توسط رهبر معظم انقلاب سال «تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها» نامگذاری شده برنامههای این اداره کل بر مبنای توسعه بیشتر زیرساختهای نرمافزاری و سختافزاری و نیز رصد بیشتر فرآیندهای اجرایی به منظور کاهش موانع و مشکلات پیش روی حوزههای آزمایشگاهی، کارگاهی و مراکز تحقیقاتی لحاظ شده است. در اینصورت با افزایش تولید محصولات علمی و پژوهشی، روند ارائه خدمات با شتاب بیشتری صورت میگیرد و نتیجه آن در جامعه نمود پیدا میکند.
نقش مؤثر تحقیقات و پژوهش مسئلهمحور در عملیاتی کردن شعار سال/ ایجاد کنسرسیومهای تخصصی برای پشتیبانی از انجام تحقیقات
محمدی معتقد است: با توجه به نقش مؤثر تحقیقات و پژوهش مسئلهمحور در عملیاتی کردن شعار سال، گامهای مؤثری در عرصه پژوهش و تحقیقات کاربردی در مراکز تحقیقاتی دانشگاه برداشته شده است. ایجاد کنسرسیومهای تخصصی در حوزههای مختلف در راستای استفاده از ظرفیت و توان پژوهشگران فعال در مراکز تحقیقاتی از سراسر کشور را میتوان یک نمونه موفق و کامل پشتیبانی از انجام تحقیقات و رفع موانع موجود در این زمینه بهوسیله اشتراک گذاشتن توانمندیها، پتانسیل و زیرساختهای مراکز تحقیقاتی در کل کشور دانست.
ضرورت تبدیل تحقیقات کاربردی به فناوری و ثروت/ ارائه طرح جامع واحدهای پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی
وی توضیح میدهد: امیدواریم با برنامهریزی، مدیریت اصولی، استفاده صحیح از منابع و ظرفیتهای موجود بتوانیم در راستای عمل به شعار سال، بسیاری از این تحقیقات کاربردی را به فناوری و ثروت تبدیل کنیم. همچنین با توجه به سیاستهای دانشگاه آزاد اسلامی در راستای ایجاد شبکه پژوهشی و بومیسازی پژوهش و فناوری، طرح جامع «واحدهای پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی (گروههای پژوهشی و مراکز تحقیقاتی/ پژوهشکدهها)»، وجود امکانات نرمافزاری و سختافزاری داخلی و پتانسیلهای اقتصادی و اجتماعی و همچنین بر مبنای طرح آمایش سرزمینی و صنایع استانها، طرح مذکور تدوین شده و در حال نهایی شدن است. این طرح مبنای تصمیمهای کوتاهمدت و میانمدت این حوزه است و بهعنوان نقشه راه صدور مجوز تأسیس واحدهای پژوهشی برای ۵ سال آتی در دانشگاه آزاد اسلامی خواهد بود.
مدیرکل آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی ادامه میدهد: این امر با تدوین دستورالعملهای اجرایی، برگزاری جلسات مجازی هفتگی، تشکیل جلسات کارشناسی منطبق با بخشنامهها، برگزاری نشستهای (حضوری/مجازی) مشترک با مسئولان مراکز تحقیقاتی، آزمایشگاهها و کارگاهها در سطح واحدهای دانشگاهی، برگزاری سمینارهای تخصصی، برنامهریزی و اجرای دورههای آموزشی تخصصی آزمایشگاهی و کارگاهی در سطح واحدهای دانشگاهی، ایجاد ارتباط بیشتر با دانشگاههای دیگر، سازمانها، ارگانها و نهادهای دیگر در حوزههای تخصصی مراکز تحقیقاتی، آزمایشگاهی و کارگاهی، اخذ گواهینامههای همکار سازمانها و ادامه روند استانداردسازی و تجاریسازی تولید محصولات علمی/آزمایشگاهی و نیز پیگیری امور اجرایی برنامههای بلندمدت، میانمدت و کوتاهمدت در سنوات اخیر و... محقق خواهد شد.
افزایش نظارت بر مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاهی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی
به گفته محمدی، از دیگر برنامههای اداره کل آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی برای سال ۱۴۰۰، دیدهبانی و افزایش نظارت و بازرسی راهبردی از مراکز تحقیقاتی، آزمایشگاهی و کارگاهی در سطح مراکز خدمات آزمایشگاهی در سطح استانها و نیز حوزههای آزمایشگاهی در سطح واحدهای دانشگاهی است تا پیادهسازی برنامهها و سیاستهای ابلاغی در فاز اجرا در بازه زمانی تعیین شده محقق شود و در صورت وجود موانع در هر بُعدی با ارائه راهکار مناسب و منطقی فاز اجرای برنامه تسهیل شود.
سامانه ساها در سال ۱۴۰۰ توسعه مییابد
وی میافزاید: از دیگر برنامههای اداره کل آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی، توسعه سامانه (پورتال) ساها است که انتظار میرود با اجرایی شدن فازهای توسعهای پورتال ساها در طی سال جاری، پشتیبانی نرمافزاری و سختافزاری لازم از واحدهای دانشگاهی در حوزههای مختلف آماری/اطلاعاتی آزمایشگاهی/کارگاهی، تسهیل و کوتاهسازی فرآیندهای مربوط به ارائه خدمات آزمایشگاهی و کارگاهی از سوی واحدهای دانشگاه به متقاضیان آزاد دریافت خدمات و نیز ارائه خدمات تخصصی در حوزههای آموزشی/تحقیقاتی به دانشجویان، اعضای هیئت علمی و کارکنان دانشگاهها و سایر موضوعهای تخصصی/کاربردی که متعاقباً اطلاعرسانی میشود، صورت میگیرد.
مدیرکل آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی میگوید: دسترسی به بانک جامع و دقیقی از فهرست آزمایشگاهها/کارگاههای تخصصی و آزمونهای مرتبط به همراه تجهیزات و دستگاههای کارگاهی/آزمایشگاهی در سال ۱۴۰۰ میسر خواهد شد. امیدواریم مجموع این اقدامات در راستای تحقق رسالت اصلی این حوزه از منظر افزایش تولید و پشتیبانی تخصصی از برنامهها در کنار ارائه راه حلها برای رفع موانع و مانعزدایی از مسیر اجرای برنامهها، راهگشا باشد.
یادآور میشود، اگر شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی در خدمت صنایع کشور قرار بگیرد، اتفاقات خوبی برای این دانشگاه رقم میخورد. در واقع این دانشگاه باید بهعنوان یک نهاد دانشگاهیِ علمی، انتخاب اولِ صنایع برای حل مشکلات باشد.
دانشگاه آزاد اسلامی با تعامل سازنده با صنایع و جامعه میتواند گام مؤثری در راستای افزایش کمیت و کیفیت تولید محصولات و مقالات و ایجاد عرصههای جدید اقتصادی بردارد. باید منتظر ماند و دید که آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی در سال ۱۴۰۰ چگونه تحول مییابد.
انتهای پیام/۴۱۱۸/
انتهای پیام/