دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 فروردين 1400 - 14:11
خطیب زاده:

عربستان باید از مسیر طغیانگری بازگردد/ رفع تحریم‌ها، دستور کار نشست وین

سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد: هیچ طرح گام‌به‌گامی تاکنون مطرح نبوده و تاکنون ایران هیچ طرح این‌چنینی را نپذیرفته است؛ آنچه مطرح است همه تحریم‌های دوره ترامپ باید رفع و بعد راستی‌آزمایی شود.
کد خبر : 572781
خطیب زاده

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، نخستین جلسه سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه در سال ۱۴۰۰ با حضور رسانه‌های داخلی و خارجی در محل وزارت امور خارجه برگزار شد.


خطیب زاده در ابتدای این جلسه گفت: امسال را مقام معظم رهبری سال «تولید؛ رفع مشکلات و مانع‌زدایی‌ها» نامید و وزارت امور خارجه در حال تلاش برای محقق کردن این شعار در همه بخش‌ها است.


دستور کار نشست وین برای رفع تحریم‌ها


وی افزود: بخش اول کمیسیون فصلی برجام به‌صورت آنلاین برگزار شد و بخش دوم آن فردا در وین برگزار می‌شود. امروز محمدجواد ظریف سفر منطقه‌ای خود را به منطقه قفقاز آغاز کرده است.


سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اقدامات ایران برای بازگشت به تعهدات برجام عنوان کرد: آنچه فردا رخ می‌دهد تفاوتی با دیگر کمیسیون‌های مشترک ندارد و بارها روند فصلی آن در دوره‌های مختلف برگزارشده بود و به‌دلیل شیوع کرونا ناقص مانده بود. دستور کار این جلسه رفع تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه ایران است. هیچ طرح گام‌به‌گامی تاکنون مطرح نبوده و تاکنون ایران هیچ طرح این‌چنینی را نپذیرفته است. آنچه مطرح است همه تحریم‌های دوره ترامپ باید رفع و بعد راستی‌آزمایی شود. در کمیسیون آنلاین روز جمعه نیز این موضوع تبیین شد. دیروز بحث‌های جدی درگرفت و باید دید آیا ۱+۴ می‌تواند مطالبات ایران را محقق کند یا خیر.   افزون بر این، تمام تحریم‌هایی که دولت ترامپ اضافه کرده، با تغییر عنوان صورت گرفته و همه این موارد از سوی آمریکا باید رفع شود و در گفتگوهای فنی جزئیات را بیان کرده‌ایم. همه این موارد به اطلاع متحدان ما رسیده است. ما گفتگوی مستقیم و غیرمستقیمی با آمریکا نخواهیم داشت تا بتواند در میز برجام بنشیند و اینکه ۱+۴ چگونه می‌تواند به تعامل با آمریکا برسد به سازوکار خودشان برمی‌گردد.


حضور نیروهای خارجی بر اساس سند راهبردی ایران و چین منتفی است


وی درباره سند ایران و چین گفت: آنچه میان ایران و چین امضاشده توافق گفتگوهای پنج سال اخیر است و وقتی روابط به سمت مشارکت راهبردی رفت بحث امضای سند مطرح شد و حاوی هیچ‌گونه تعهد و حق انحصاری برای هیچ‌یک از طرف‌ها نیست. حضور نیروهای نظامی خارجی در کشورمان مطرح نیست و نگرانی آفرینی برخی طرفه است و چنین موضوعی نمی‌تواند قانونی باشد. چنین سند همکاری پیش‌تر نیز میان کشورهای مختلف بوده و ما با هند در سال ۲۰۰۳ سند همکاری دهلی‌نو را امضا کرده بودیم. این سند چارچوب همکاری‌های ما در ۲۵ سال را مشخص می‌کند و هر توافقی از بطن آن بیرون بیاید می‌تواند با بازه زمانی مشخص ۱۰ ساله ۵۰ ساله و... باشد.  امروز تنها چین است که زیر فشار آمریکا از ایران نفت می‌خرد و رسماً اعلام می‌کند. نباید از دایره انصاف خارج شد. باید توافقات بعدی که از بطن سند خارج می‌شود را دید و بررسی کرد.


متأسفیم که شجاعت گفتمان در عربستان شکل نگرفته است


خطیب‌زاده در پاسخ به سؤال خبرنگار آنا درباره ادعای وزیر امور خارجه عربستان مبنی بر اینکه به ریاض اطمینان داده‌شده برنامه موشکی و رفتارهای منطقه‌ای ایران در توافق جدید با تهران گنجانده خواهد شد تأکید کرد: متأسفم که همچنان شجاعت گفتمان در ریاض شکل نگرفته و چشمشان به پایتخت‌های خارج از منطقه است. برجام گفتگو شد مذاکره شد و بر روی طاقچه گذاشته شد و عربستان باید از مسیر طغیانگری بازگردد و طبعاً مسیر گفتگو و همکاری باز است.


این دیپلمات برجسته درباره حضور نماینده سازمان انرژی اتمی در وین گفت: حضور وی معنای خاصی ندارد و تنها به این معناست که ۱+۴ وارد چنین سازوکاری شده است و آماده رایزنی بر سر تعاملات فنی است.


با نردبان دروغ گاندو نمی‌توان به حقیقت رسید


خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی در خصوص اینکه آیا فشار ظریف باعث عدم پخش سریال گاندو شد گفت: با نردبان دروغ نمی‌توان به حقیقت رسید. تا وقتی این سریال پلیسی- تخیلی پخش می‌شد باید اهل هنر اظهارنظر می‌کردند ولی وقتی مدعی سند هستند، باید به مراجع معرفی کنند ولی اگر ندارند دونشان است که علیه یکی از ارکان خدوم مردم فیلمی ساخته شود. از سکوت صداوسیما متوجه می‌شوم آن‌ها نیز متوجه شده‌اند این سریال دونشان بوده است.


اروپا در انجام تعهدات قطعی خود به ایران کوتاهی کرده‌اند


وی اظهار کرد: ایران از فرانسه انتظار دارد به تعهداتش بازگردد و اروپایی‌ها در تعهدات قطعی خود به ایران کوتاهی کرده‌اند. ما نه به وعده‌ها و نه به پالس‌های امریکا وقعی ننهاده‌ایم. آمریکا باید به تعهداتش عمل کند ولی اساساً برجام به این زنده نیست که دیگران تعهداتشان را بخواهند عمل کنند، چراکه همه بار برجام بر عهده ایران بوده است. برجام فردا تمام نمی‌شود و از توافق با گروسی تنها یک ماه گذشته است.


واکسن کواکس به‌زودی وارد ایران می‌شود


سخنگوی وزارت امور خارجه درباره واکسن اسپوتنیک و کم شدن تعداد واگذاری آن به ایران گفت: من از ۷ فروردین ۹۹ تا امروز در بحبوحه فراگیری نامه‌ای به وزارت بهداشت نوشتم و همه‌چیز را پیش‌بینی کردم. همه موانع را تلاش کردیم رفع کنیم و هرگاه چیزی خواستند تلاش کردیم محقق کنیم. توافق برای تولید مشترک با روسیه داشتیم و با کوبا و هند توافقاتی داریم. کواکس در چند روز آینده بخشی از تعهدات خود را عمل و وارد می‌کند. چینی‌ها چند صد دوز واکسن هدیه داده‌اند. فکر می‌کنم این روند تسریع می‌شود و هند نیز به‌دلیل قوانین داخلی واکسن را ارسال نکرده است.


از اینکه دولت عربستان به این نتیجه برسد وارد همکاری شود استقبال می‌کنیم و از کویت و دیگر کشورها پیام خود را برای گفت‌وگوهای درون منطقه‌ای اعلام کرده‌ایم.  


درباره راستی‌آزمایی در حوزه تولیدات نفتی


خطیب‌زاده افزود: مسائل فنی برداشته شدن تحریم‌ها باید از مراجع مربوطه سؤال شود. نفت از حوزه‌های مهم راستی‌آزمایی است. منتظر رفع تحریم‌ها نمانده‌ایم و همانند دور قبلی رفع تحریم‌ها انجام می‌شود و راستی‌آزمایی آن ساده‌تر از حوزه‌های دیگر است.


وی در مورد موضوعات قاره آفریقا نیز گفت: ما نگران تحولات موزامبیک هستیم و از اتحادیه آفریقا حمایت خود را اعلام می‌کنیم و معتقدیم ریشه تروریسم در همه جای دنیا مشترک است و راهکار مشترک را می‌طلبد. ایران آماده انتقال تجربیات خود در این زمینه است.


انتهای پیام/۴۰۳۳/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب