دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

بلاتکلیفی در ستاد ملی «شیوع» کرونا/ مدیرانی که هرکدام ساز خودشان را می‌زنند!

تجربه ایرانیان از دو نوروز متفاوت کرونایی در یکسال اخیر نشان داد که اراده‌ محکمی در ستاد ملی مقابله با کرونا در بزنگاه‌های مهم تصمیم‌گیری وجود ندارد و ساز ناکوک این ستاد، صدای همه را درآورده است.
کد خبر : 572351
سفر

گروه جامعه خبرگزاری آنا-یاسمین بخشی؛ بیش از یک سال است که کشور درگیر پاندمی کرونا است و در این بازه زمانی کشور فراز و نشیب‌های فراوانی را در آمار تلفات ناشی از این بیماری پشت سر گذاشته؛ موضوعی که خود می‌توانست مبنای تصمیم‌گیری در شرایط بحرانی و ریسکی همچون تعطیلات نوروز باشد.


با وجودی‌که کشور تجربه ممنوع کردن سفرها را در نوروز سال گذشته داشت و بارها وزیر بهداشت شکننده بودن مهار این بیماری را در کشور اذعان کرده بو، ولی نتوانست در آستانه نوروز 1400 تصمیم درست را در زمان مناسب اتخاذ کند که نتیجه آن ورود کشور به موج چهارم کرونا بود.


این تأخیر در رسیدن به این نتیجه که می‌بایست سفرهای نوروزی در سال جدید هم ممنوع شود در حالی بود که کشور با نمونه‌هایی از کرونای جهش‌یافته (انگلیسی) مواجه شده بود و نگرانی وزیر از این سفرها تنها به یک درخواست کوچه و بازاری از مردم بسنده شد، به‌طوری‌که وی در اواخر اسفند ماه در اظهاراتی عنوان کرد که «ما التماس کردیم که سفر نباشد. وزیر بهداشت باید خواهش کند، تمنا کند، دست ببوسد و پا ببوسد تا بلکه بتواند یک قدم بردارد. انتظارمان این است که به برخی عرایضی که وزیر بهداشت به عنوان دلسوزی و آینده‌نگری در خصوص این بیماری می‌گوید، توجه بیشتری معطوف شود.»


وزیر بهداشت به عنوان مدیر خط اول مبارزه با کرونا می‌بایست رئیس جمهور را توجیه می‌کرد تا در آخرین جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا سفرها را لغو کند اما ناتوانی وی در این اقدام اظهارنظرهای مسئولین را به گونه‌ای در پی داشت که مردم به سفرها ترغیب شدند و مانعی برای انجام سفرهای خود نیافتند.


نمونه این ناتوانی در اتخاذ تصمیم قاطع برای ممنوعیت سفرها در تعطیلات نوروز در صحبت‌های برخی از معاونان و اعضای هیئت دولت هویدا شد:


علیرضا رئیسی معاون و سخنگو ستاد ملی مقابله با کرونا در آستانه تعطیلات نوروز در یک گفت‌وگوی خبری به صراحت عنوان کرد که ما نگران سفرها نیستیم آنچه موجب نگرانی می‌شود، سفرها نیست دور همی‌ها است.


این اظهارنظر چراغ سبزی برای آغاز موج جدید سفرها بود که خود به نوعی کشور را در آستانه ورود به شرایط بحرانی قرار داد.


علاوه بر این علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هم گام را از این هم فراتر برد و در اظهارنظر دیگری بین انواع سفرها تمایز قائل شد و به نوعی بدون توجه به وضعیت کرونایی کشور مردم را تشویق به سفر کرد.


وی عنوان کرد که سه نوع سفر تعریف شده که سفرهای نوع اول و دوم مدیریت شده است و در قالب تورهای گردشگری یا اقامت‌ها در محل‌های مجاز گردشگری برگزار می‌شود؛ دغدغه وزارت بهداشت در خصوص این مکان‌ها کمتر است چرا که پروتکل‌های بهداشتی را رعایت می‌کنند و بر عملکرد آنها نظارت می‌شود.


مصلحت بر این بود که هیچ‌گونه سفر بین شهری و  بین استانی انجام نشود


در شرایطی که موج پایان سفرها آغاز شد و تنها پایان یافتن تعطیلات، مردم را به مبدأهایشان بازگرداند و نه توصیه‌های بی‌موقع مسئولان بهداشت و درمان، علیرضا زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران در گفت‌وگویی با خبرگزاری آنا از اشتباه بودن سفرها و تصمیمات اتخاذ شده در مجوز سفرهای نوروزی سخن به‌میان آورد و بیان کرد که مجموعه نظر کارشناسان در حوزه سلامت و وزارت بهداشت این بود که با توجه به این‌که ویروس جهش یافته انگلیسی به عنوان یک سویه نسبتا قالب، در حال چرخش درکشور است مصلحت بر این بود که هرگونه سفر بین شهری و سفرهای بین استانی می‌تواند موجب تشدید، ترویج و گسترش این سویه‌های جدید شود لذا طبیعتاً همانطور که وزیر بهداشت و مسئولان ارشد حوزه سلامت نیز بارها تاکید کردند سفرهای امسال می تواند بسیار پر مخاطره باشد.


زالی تصریح کرد: البته با توجه به اینکه بیشترین مراجعین از تهران به سایر استان ها شکل می گیرد لذا اگر مانند سال گذشته سیاست جدی تری در زمینه ممانعت از خروج شهروندان تهرانی صورت می گرفت می توانست اثربخش واقع شود؛ چراکه سال گذشته آثار محدودکردن سفرها باعث شد تا در هفته های اول فروردین ماه لغایت اردیبهشت ماه، به یک آرامش نسبی برسیم که بخشی از این آرامش نسبی در موج اول بیماری کرونا در تهران مربوط به همان تعطیلات نوروزی و محدودیت های اعمال شده بود.


ضرب شست ویروس جهش‌یافته کرونا را چشیدیم!


سعید نمکی وزیر بهداشت هم در این هیاهوی گرفتاری در موج چهارم کرونا و پایان یافتن تعطیلات نوروزی، در یادداشتی به شرح ماوقع و بلایی که ناشی از سفرهای نوروزی برسرمان آورده سخن به‌میان آورد و در یادداشتی اظهار کرد که «ویروس سرکش انگلیسی از راه رسید، خوزستان را گرفتار کرد، شبانه روز تلاش نمودیم تا در آن استان که بیشتر از سه پیک کشوری قبلی گرفتارمان کرد مهارش کنیم. عملا ضرب شست ویروس موتاسیون یافته را چشیدیم. ویروس مهاجم از هوا و زمین به دلایلی که جای بحثش در این مقال نمی‌گنجد به همه جا پر گشود. نوشتیم... گفتیم... التماس کردیم... قسم دادیم که دو تا سه هفته صبوری کنید، مهلت بدهید، تا مثل سال قبل از فرصت تعطیلات سال نو استفاده کنیم و با تشدید بیماریابی در طرح شهید سلیمانی خانه به خانه شعله‌های کوچک را شناسایی و مهار نماییم تا به هم نپیوندند و آتش دامن پهنه‌ی کشورمان را نگیرد. گفتیم: سفر و جمعیت سیال نمی‌گذارد طرح اجرا شود و بیماری نیز از نقاط گرفتار به مراکز پاک‌تر منتقل می‌شود. گفتیم: صف‌های طولانی تهیه‌ی ارزاق شب عید ساعت‌ها جمعیت سالمند تنیده در این صف‌ها را گرفتار می‌کند. گفتیم: می‌دانیم تاب آوری مردم مهم است، ولی تاب آوری مدافعین خسته‌ی سلامت پس از چهارده ماه کار بی وقفه و جان فشانی برای مدیریت پیک‌های پیوسته نیز مهم است.»


همه‌ این اتفاقات در شرایطی افتاد که مسئولین ستاد ملی مقابله با کرونا تجربه قرنطینه نوروز در سال گذشته، پر شدن بیمارستان‌ها از بیماران کرونایی، از دست دادن تعداد زیادی از کادر بهداشت و درمان در پی پیک‌های اول تا سوم کرونا را داشتند اما با بی‌تدبیری و عدم اخذ تصمیمات به‌موقع نتواستند شرایط کشور را در حالت نسبتا پایداری حفظ کنند و زمینه را برای شیوع موج چهارم کرونا فراهم کردند و  اکنون که دچار این بحران شده‌ایم به دنبال مقصر می‌گردند تا از باز مسئولیتی که از آن شانه خالی کردند کاسته شود.


انتهای پیام/4076/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب