دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 اسفند 1399 - 16:27
////////////////////جواهری تفتی در گفتگو با آنا مطرح کرد؛

خلق 300 میلیون تومان درآمد غیرشهریه‌ای توسط مرکز تحقیقات سازه و زلزله دانشگاه آزاد اسلامی واحد تفت

مرکز تحقیقات سازه و زلزله دانشگاه آزاد اسلامی واحد تفت بیان کرد: با ارائه خدماتی که توسط این مرکز تحقیقاتی ارائه شده توانستیم بالغ بر 300 میلیون تومان درآمد غیر‌شهریه‌ای داشته باشیم.
کد خبر : 569464

گروه استان‌های خبرگزاری آنا، دانشگاه آزاد اسلامی در دهه ۸۰ بعد از حدود دو دهه فعالیت به این نتیجه رسید که اگر امور تحقیقاتی را به فعالیت‌های علمی خود اضافه نکند به برخی موفقیت‌ها نمی‌رسد و رسالت دانشگاه تحقق نمی‌یابد؛ بنابراین سال ۸۵ مجوز نخستین مرکز تحقیقاتی در زمینه آب به یکی از واحدهای دانشگاهی داده شد.


اکنون در مجموع بیش از ۲۰۰ مرکز تحقیقاتی در دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت می‌کنند. ۱۶۴ مرکز تحقیقاتی از این مراکز در زمینه‌های تحقیقاتی غیرپزشکی از جمله فنی، مهندسی، کشاورزی و ... و ۳۹ مرکز تحقیقاتی در زمینه پزشکی فعال هستند.


خبرنگار خبرگزاری آنا در ادامه معرفی مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی برای آشنایی بیشتر با فعالیت‌ها، دستاوردها و برنامه‌های مرکز تحقیقات سازه و زلزله دانشگاه آزاد اسلامی واحد تفت با محمدرضا جواهری تفتی رئیس این مرکز تحقیقاتی گفت‌وگو کرده است که مشروح آن را می‌خوانید.


آنا: چگونگی و چرایی ایجاد مرکز تحقیقاتی سازه و زلزله دانشگاه آزاد اسلامی واحد تفت به چه صورت بوده؟ در مورد تاریخچه و علت راه‌اندازی توضیح دهید؟


جواهری: در دهه 80 و اوایل تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تفت یک برنامه استراتژیک و عملیاتی تنظیم شده بود که راه‌اندازی ذ مقاطع تحصیلات تکمیلی، ارشد و دکتری در حوزه فنی و مهندسی و از جمله رشته عمران بود، با توجه به همین موضوع، بخشی از فعالیت‌هایی که قرار بود در مقطع تحصیلات تکمیلی انجام شود، راه‌اندازی مراکز آزمایشگاهی و تحقیقاتی در این حوزه بود، از سوی دیگر این دانشگاه در سال 93 پذیرای نخستین دانشجویان ورودی مقطع دکتری بود که تصمیم جدی و قطعی گرفتیم که پا به پای آن، با توجه به امکانات و تجهیزاتی که مهیا شده و تقریباً از سال 88 و 89 شروع کرده بودیم با فراهم کردن امکانات مورد نظر، مرکز تحقیقاتی تأسیس کنیم تا دانشجویان مقطع دکتری این واحد دانشگاهی و سایر دانشجویان از سراسر کشور بتوانند از این مرکز تحقیقات استفاده کنند، بخشی هم پاسخگوی نیازهای تحقیقاتی جامعه مهندسی و محققان کشور در بقیه دانشگاه‌ها و همین‌طور در بخش صنعت ساختمان باشد که بعد از دو سال پیگیری‌هایی که انجام شد، خوشبختانه در سال 95 مجوز تأسیس این مرکز تحقیقات اخذ شد، البته شروع به عملیات اجرایی به‌لحاظ ساختمانی و فیزیکی آن از سال 90 شروع شده بود.


آنا: مرکز تحقیقات سازه و زلزله دانشگاه آزاد اسلامی واحد تفت در کشور جزء مراکز معدود این رشته در کشور بوده که در حال فعالیت است؟


جواهری: بله، ابتدا طرح مطالعات این مرکز تحقیقات انجام شد، همانطور که شما گفتید، در کشور هم منحصر به فرد است و چنین مرکزی با این نام نداریم. ضمن اینکه به لحاظ امکانات و تجهیزاتی که این مرکز دارد، در سطح کشور کم‌نظیر است و ما به غیر از این مرکز تحقیقات دو یا سه مرکز تحقیقاتی که در تهران مشغول به فعالیت هستند، این مرکز رتبه بعدی را به خودش اختصاص داده و در بعضی موارد مثل کف صُلب معلق و سه‌بُعدی که این مرکز دارد و امکان تست‌های سه‌بعدی و آزمایشگاهی را در مقیاس واقعی فراهم کرده، که حتی در سطح کشور بی‌نظیر است.




بیشتر بخوانید:


رهایی و درمان ۴۰ مصرف‌کننده مواد محرک و مخدر از بند اعتیاد/ «سرکه سیب ارگانیک» در پیشگیری و درمان کرونا مؤثر است؟


نمونه اولیه خودرو برقی ساخته شد/ از کاهش مصرف سوخت تا افزایش بهره‌وری پیشران الکتریکی


غنی‌سازی حلواارده در مرکز تحقیقات غذا و شیرینی/ کنترل‌کننده‌ بیولوژیک آفات گیاهی تولید شد




آنا: در مورد فازهای مختلف این مرکز تحقیقات توضیح دهید؟


جواهری: این مرکز در چند فاز تعریف شده است، فاز نخست این مرکز با عنوان آزمایشگاه در سال 91 راه‌اندازی شد و بعد از اینکه سال 95 مجوز مرکز تحقیقات اخذ، امکانات آن آزمایشگاه وارد این مرکز شده و فعالیت آغاز شد، فاز دوم این مرکز خودش به دو بخش تقسیم‌بندی شد. بخش نخست در سال 97 راه‌اندازی و بخش دوم از فاز دوم امسال به بهره‌برداری رسید. البته اطلاع‌رسانی‌ها با عنوان فاز سوم شده، اما اگر این فاز را فاز سوم در نظر بگیریم، ما هنوز فاز چهارمی هم داریم که قرار است در آینده به بهره‌برداری برسد و بخشی از دستگاه‌ها و تجهیزاتش خریداری شده است.


آنا: ویژگی بخش دوم از فاز دوم که امسال بهره‌برداری شده چیست؟


جواهری: در فاز دوم که شاید مهم‌ترین بخش راه‌اندازی این مرکز تحقیقات است، امکان تست‌های با مقیاس واقعی در این آزمایشگاه تحت بارهای قائم و جانبی برای دانشجویان مقطع دکتری و محققان کشور فراهم شده است، این امکان برای محققان وجود دارد که بارگذاری جانبی را به صورت رفت و برگشتی انجام دهند و از جوئِیتورها یا جک‌های رفت و برگشتی خریداری شده است، تمام تجهیزات این مرکز با کار و تلاش شبانه‌روزی به صورت فول اتوماتیک درآمده است. یعنی پروتکل بارگذاری برای سیستم‌ها و تجهیزات ما تعریف می‌شود و این سیستم به صورت اتوماتیک شروع به اعمال بارگذاری می‌کند و گراف‌های بسیار مهمی را از آن استخراج می‌کنیم که این گراف‌ها عموماً برای رشته مهندسی سازه و زلزله دارای اهمیت ویژه‌ای است، گراف بسیار مهم نیرو-تغییر مکان یا اصطلاحاً مربوط به چرخه هیسترزیس از جمله این اقداماتی است که این سیستم انجام می‌دهد.


آنا: درباره مأموریت‌های تعریف شده برای این مرکز توضیح دهید؟


جواهری: عمده مأموریت این مرکز پاسخگو بودن به کارهای تحقیقاتی در مقطع دکتری است که برای دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تفت و بعد، با توجه به اینکه رشته دکتری عمران را در سطح استان در سه واحد دانشگاهی استان یزد داریم، است. در فاز بعدی می‌تواند به مطالبات تحقیقاتی به مقاطع تحصیلات تکمیلی هم در دانشگاه‌های آزاد و هم دانشگاه‌های دولتی در سراسر کشور پاسخگو باشد، در واقع با استعادای که در این مرکز تحقیقات است، دانشجویان مقطع دکتری دانشگاه‌های دولتی و هم دانشگاه آزاد را خارج از استان را پذیرش می‌کنیم و تست‌های آزمایشگاهی‌شان آنجا دارد انجام می‌شود. در مأموریت بعدی این امکان فراهم است که در حوزه صنعت ساختمان، از تحقیقاتی که نیاز است برای ایده‌های جدیدشان در بخش مهندسی سازه و زلزله، ما تست‌هایشان را آنجا انجام و خروجی‌هایشان را بدهیم، با توجه به اینکه این مرکز الان دارای مجوز رسمی است می‌تواند خروجی‌های اینها مورد استفاده هم قرار بگیرد.


آنا: وضعیت مرکز تحقیقات سازه و زلزله دانشگاه آزاد اسلامی واحد تفت از نظر کسب رتبه چگونه است؟


جواهری: به مدت چهار سال پیاپی است که مجوز این مرکز تحقیقات تمدید می‌شود و در دو سال هم گزارش مطلوب دادیم و در یک سال هم امتیازمان در حد مرکز برتر بود، اما به دلیل اینکه نتوانستیم به موقع امتیازاتمان را ارسال کنیم، موفق به کسب رتبه برتر نشدیم، البته برای درآمدزایی واحد هم یکی از اهداف مهم است که می‌تواند درآمدهای غیرشهریه‌ای برای مجموعه دانشگاه جذب کند.


آنا: در راستای این مأموریت‌ها، فعالیت و دستاوردی هم داشتید؟


جواهری: تا الان مجموع درآمدهای غیرشهریه‌ای که داشتیم بالغ بر 300 میلیون تومان است.


آنا: تعامل نهادها و مراکز مربوطه با این مرکز تحقیقاتی چگونه است؟ وضعیت قرارداد و تفاهم‌نامه‌های همکاری چگونه است؟


جواهری: با نظام مهندسی یک تفاهم‌نامه امضا کرده‌ایم. ستاد حوادث غیرمترقبه اخیراً جلسات و بازدیدهایی از مرکز ما و مدیریت بحران داشتند، هم در سطح استان و هم در سطح کشور، اما هنوز منجر به عقد تفاهم‌نامه نشده در حال پیگیری برای این کار هستیم.


آنا: جایگاه پایان‌نامه‌های دانشجویان و طرح‌های پژوهشی اساتید در این مرکز چگونه است؟


جواهری: در این باره به شدت خوب است به گونه‌ای که شاید بالغ بر 6 نوبت کار آزمایشگاهی داریم که تعدادی از اینها نمونه‌هایشان آماده است، اما هنوز در صف نوبت‌دهی برای انجام تست‌هایشان هستند و بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. یک بخش تکمیلی داریم که به احتمال قوی تا پایان سال یا حداکثر بتوانیم تکمیلش کنیم، ظرفیت جک‌هایی که می‌تواند بار قائم را اعمال کند تا 500 تن بوده که کار بسیار بزرگی در کشور است که ما الان داریم انجام می‌دهیم و ظرفیت بار جانبی‌مان تا 230 تن بار جانبی را می‌تواند با راه‌اندازی این بخش تکمیلی پوشش دهد.


آنا: فعالیت این مرکز چگونه است و آیا می‌تواند به فعالیت خود ادامه دهد و دچار لغو مجوز نشود؟


جواهری: بله. اکنون دانشجو از دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد، دانشگاه صنعتی اصفهان و کرمان داریم. از این نظر وضعیت خوبی داریم. در واقع در زمینه اطلاع‌رسانی و تبلیغات فعالیت چندانی نداشته‌ایم و ضعیف عمل کرده‌ایم، اطلاع‌رسانی در مورد اقدامات این مرکز تحقیقات به دانشگاه‌های کشور در دستور کار است که برنامه داریم در ابتدای سال 1400 به صورت جدی با چاپ بروشور و کتابچه‌های مشخصی، امکانات و ظرفیت‌هایمان را برای اساتید، دانشجویان و هم برای بخش صنعت ارسال کنیم، در این بخش چون در مرحله راه‌اندازی و استارت بعضی از تجهیزات خاص‌مان بودیم این اطلاع‌رسانی را نکردیم،  در این دو، سه ماهه اخیر بعد از  بهره‌برداری از فاز دوم امیدوارم بتوانیم ابتدای سال جدید با اطلاع‌رسانی شاهد استقبال خوبی از مخاطبان باشیم پیش‌بینی ما این است که حداقل بتوانیم سالیانه بالغ بر 200 تا 300 میلیون تومان درآمد غیرشهریه‌ای کسب کنیم.


آنا: در پایان ناگفته‌ای هست تشریح کنید؟


جواهری: یک فاز چهارمی برای این مرکز تحقیقات داریم که به تأمین اعتباری بالغ بر حدود یک میلیارد نیاز دارد، اگر مسئولان دانشگاه آزاد در این بخش به ما کمک کنند و وامی در اختیار ما قرار دهند یا به هر ترتیبی تأمین منابع برای ما انجام دهند، ما فاز چهار این مرکز تحقیقات را نیز راه‌اندازی می‌کنیم.


انتهای پیام/4117/


انتهای پیام/

برچسب ها: مصاحبه آزاد
ارسال نظر
هلدینگ شایسته