دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 اسفند 1399 - 00:10
آنا از یک امتیاز ویژه گزارش می‌دهد؛

آمار نامشخص استفاده از سهمیه فرزندان اعضای هیئت علمی

آیین‌نامه تسهیلات فرزندان اعضای هیئت‌علمی باعث شده عده‌ای بتوانند بدون پشتوانه لازم علمی وارد رشته‌های پرمتقاضی شوند.
کد خبر : 569426

به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، استفاده از سهمیه‌ها می‌تواند حق انتخاب داوطلبان در آزمون‌ها را افزایش دهد و قبولی آن‌ها را راحت‌تر کند. سهمیه‌های متعددی در آزمون‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد، حتی عنوان می‌شود که حدود 19 سهمیه در کشور وجود دارد که داوطلبان واجد شرایط می‌توانند برای پذیرش در دانشگاه‌ها بر آن اساس اقدام کنند. اما در این میان نسبت به تسهیلات فرزندان اعضای هیئت‌علمی دانشگاه‌ها انتقادهای زیادی مطرح می‌شود.


تسهیلات فرزندان هیئت‌علمی دانشگاه در سال 92 در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده است. فرزندان اعضای هیئت‌علمی می‌توانند بر اساس مصوبه شورای انقلاب فرهنگی از تسهیلات در نظر گرفته‌شده استفاده کنند. داوطلبان کنکور سراسری اگر 90 درصد نمره رشته مورد نظر را کسب کنند، می‌توانند برای انتقال به دانشگاه دیگر اقدام کنند. در این میان اگر داوطلبان بتوانند 92.5 درصد نمره آخرین فرد پذیرفته‌شده در سهمیه آزاد را کسب کنند می‌توانند تغییر رشته دهند.


در مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی آمده است: پذیرفته‌شدگان آزمون سراسری می‌توانند از دانشگاه مبدأ به یکی از دانشگاه‌های واقع در شهر محل خدمت عضو هیئت‌علمی یا در صورت نبودن آن رشته در آن شهر به دانشگاه نزدیک‌ترین شهر محل خدمت عضو هیئت‌علمی با تعیین سازمان سنجش آموزش کشور در همان مقطع و گروه آزمایشی انتقال یا تغییر رشته بدهند.


بر اساس بند دیگری از دستورالعمل شورای عالی انقلاب فرهنگی اگر فرزند عضو هیئت‌علمی حدنصاب لازم را برای انتقال نداشت، سازمان سنجش آموزش کشور می‌تواند داوطلب را به انتقال مشروط (مهمان) به دانشگاه مقصد که لزوماً باید در شهر محل خدمت عضو هیئت‌علمی باشد، معرفی کند. برای تغییر رشته داوطلب می‌تواند در همان گروه آزمایشی و همان مقطع یا مقطع پایین‌تر اقدام کند.


امکان استفاده از تسهیلات فرزندان هیئت‌علمی بعد از پذیرفته شدن


نکته مهم دیگر در سهمیه فرزندان اعضای هیئت‌علمی این است که این سهمیه برخلاف سهمیه‌های دیگر بعد از پذیرفته‌شدن قابل استفاده است. بر اساس دستورالعمل شورای عالی انقلاب فرهنگی، پذیرفته‌شدگان آزمون سراسری که قصد استفاده از این سهمیه را دارند می‌توانند پس از اعلام رسمی نتایج از سوی سازمان سنجش آموزش کشور اقدام کنند. در مورد دانشگاه‌های تهران که بسیار مورد مناقشه است، سازمان سنجش پس از اخذ تقاضا با توجه به ظرفیت هر یک از کدرشته محل‌ها بر اساس نمره کل اکتسابی در آزمون و محل خدمت عضو نسبت به توزیع داوطلبان در بین دانشگاه‌های که آن رشته را دارند اقدام می‌کنند، در صورت عدم وجود ظرفیت امکان جابه‌جایی داوطلب وجود ندارد.


جالب است که جمله دیگری به همین بند اضافه شده که می‌گوید فرزند عضو هیئت‌علمی درصورتی‌که واجد شرایط باشد به‌صورت مازاد ظرفیت برای معرفی به دانشگاه محل خدمت والدین خود اولویت دارد. مشاهده می‌شود یک جمله قبل‌تر همه‌چیز به سازمان سنجش واگذار شده ولی بعد امکان پذیرش به‌صورت مازاد (بدون ضابطه) فراهم شده است.


منظور از هیئت‌علمی در این آیین‌نامه، اعم از اعضای هیئت‌علمی رسمی قطعی، رسمی آزمایشی یا متوفا است که گزینش عمومی آن‌ها را وزارت بهداشت یا علوم انجام داده باشد.


بر این اساس اگر یک داوطلب تهرانی در شهرهای دورافتاده قبول شود می‌تواند انتقالی گرفته و به تهران بیاید و در صورت داشتن شرایط لازم می‌تواند تغییر رشته نیز بدهد. در کنکور سال ۹۷ فرزند یکی از اعضای هیئت‌علمی که با رتبه 10 هزار، رشته دامپزشکی در یکی از دانشگاه‌های غیر از تهران پذیرفته شده بود توانست به تهران منتقل شود و حتی رشته تحصیلی خود را از دامپزشکی به پزشکی تغییر دهد. یا دانشجوی دیگری که در یکی از دانشگاه‌های استان سمنان پذیرفته شده بود، توانست به کمک پدرش به یکی از دانشگاه‌های صنعتی تهران منتقل شود.


آمارها چه می‌گویند؟


آمارها نشان می‌دهد که از سال 93 تا 97، 7 هزار و 194 نفر از فرزندان اعضای هیئت‌علمی در دانشگاه‌های دولتی توانستند انتقالی بگیرند و تغییر رشته دهند.


یکی از معضلاتی که منتقدان این تسهیلات مطرح می‌کنند این است که این افراد از همکاران پدران و مادران خود نمره بالا می‌گیرند و در نهایت معدل خوب کسب می‌کنند و به همین واسطه می‌توانند بدون کنکور وارد مقاطع بالاتر شوند.


البته با وجود انتقادات به آیین‌نامه تسهیلات فرزندان اعضای هیئت‌علمی، منصور غلامی، وزیر علوم می‌گوید: نقل‌وانتقال فرزندان اعضای هیئت‌علمی همچنان پابرجاست چراکه معمولاً دانشگاه‌ها با نقل‌وانتقال در نیمسال اول موافقت نمی‌کنند؛ اما موضوع تغییر رشته فرزندان اعضای هیئت‌علمی بازنگری شد و از سال آینده تغییر رشته فرزندان اعضای هیئت‌علمی متوقف می‌شود و هیچ سهمیه مازادی برای این افراد در نظر گرفته نمی‌شود.


اما هنوز آماری در این زمینه منتشر نشده و رسانه‌ها نسبت به پذیرش فرزندان اعضای هیئت‌علمی از کنکور 99 اطلاع ندارند به نظر می‌رسد که نهادهای ذی‌ربط باید در این زمینه اطلاعات واقعی در اختیار افکار عمومی قرار دهند چراکه اگر جلوی رانت آقازاده‌های علمی گرفته شده، آمار مورد نیاز نیز منتشر شود.


انتهای پیام/4040/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب