دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 اسفند 1399 - 00:10
در گفت‌‌وگو با آنا مطرح شد؛

اختراعی برای کاهش آلودگی بستر کشت | دستگاه پرورش عمودی سبزی و صیفی‌جات» چگونه عمل می‌کند؟

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهید سلیمانی کرمان نحوه عملکرد آخرین اختراع خود با عنوان دستگاه پرورش عمودی سبزی و صیفی‏‌جات بر پایه بارش و مه‌پاشی محلول غذایی روی ریشه گیاه با استفاده از انرژی خورشیدی را تشریح کرد.
کد خبر : 569400
2jamshidi.jpg

امین‌رضا جمشیدی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری آنا در کرمان با بیان اینکه در شرایط کنونی، کشور دچار تنش‌های شدید ناشی از کمبود آب در مناطق گوناگون است، نحوه شکل‌گیری ایده ساخت «دستگاه پرورش عمودی سبزی و صیفی‏‌جات» بر پایه بارش و مه‌پاشی محلول غذایی روی ریشه گیاه با استفاده از انرژی خورشیدی را تشریح کرد.


وی در این‌باره گفت: راندمان آبیاری در بسیاری از مزارع دارای سیستم‌های آبیاری نوین به‌طور متوسط 65 درصد بوده که این رقم باعث مصرف بهینه آب نشده و تعادل‌بخشی را در سفره‌های آب زیرزمینی که عمده‌ترین منبع آب هستند، ایجاد نکرده و چنین شرایطی باعث مصرف بیش از حد سفره‌های آب زیرزمینی شده و متعاقب آن افت شدیدی در سفره‌ها به وجود آورده و فروچاله‌های ناشی از این شرایط را ایجاد کرده است.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهید سلیمانی کرمان اضافه کرد: فقط گسترش سیستم‌های نوین آبیاری در کشاورزی و استفاده بهینه از آب کافی نیست؛ زیرا کشاورزان با به‌کارگیری سیستم‌های جدید آبیاری سطوح زیر کشت خود را گسترش می‌دهند و میزان مصرف آب، تقلیل نمی‌یابد.


جمشیدی راهکار برون‌رفت از این مشکل را در افزایش راندمان بدون گسترش سطح کشت در کنار اجرای سامانه‌های نوین آبیاری و روش‌های جدید ابداعی  در راستای کاهش مصرف آب عنوان کرد و افزود: از طرف دیگر شرایط فعلی کاشت در خاک یکی از نگرانی­‌های مهم بشر به‌دلیل آلودگی خاک­‌های کشاورزی با انواع آلاینده­‌های شیمیایی به‌خصوص فلزات سنگین است و ازجمله چالش­‌های مهم توسعه کشاورزی و در نتیجه توسعۀ روستایی به شمار می­‌رود.


به گفته وی، این آلاینده‌ها با استفاده از انواع کودهای آلی و شیمیایی، پساب­‌های شهری، آفت­کش‌ها، حشره‌کش­‌ها، علف‌کش­‌ها و بسیاری دیگر از فرایندهای کشاوررزی به‌طور محلی بر خاک اثر می‌گذارند.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهید سلیمانی کرمان تشریح کرد: با توجه به موضوعات و مشکلاتی که ذکر آن رفت، فناوری که بتوان محیطی را فراهم آورد که در آن  محیط  گیاهان در حالی رشد و نمو کنند که ساختار ریشه‌شان در هوا معلق و به‌دور از هرگونه آلودگی خاکی باشد، بسیار لازم و ضروری است.


جمشیدی هدف خود از اختراع و ساخت درخت (دستگاه) تولید سبزی و صیفی‌جات که آبیاری گیاهان استقراریافته روی تنه آن از طریق مه‌پاشی مواد غذایی روی ریشه داخل تنه درخت صورت می‌گیرد، را کاهش مصرف آب در مقایسه با سایر مکانیزم‌های نوین آبیاری و بستر کاشت معرفی کرد.


وی بیان کرد: از دیگر اهداف ساخت این دستگاه، کاهش آلودگی بستر کشت، کنترل محیط رشد با حسگرهای به‌کاررفته در اطراف تنه و داخل درخت شامل حسگر سرما و گرما و کنترل PH و EC محلول، کنترل محیط رشد و رژیم غذایی متعادل و کامل و کوتاه‌شدن دوره رشد گیاهان تا تولید محصول، نبود بیماری‌ها، آفت‌ها و علف‌های هرز به‌دلیل حذف خاک در آن، نیاز به نیروی انسانی و ادوات کشاورزی کم و ناچیز، امکان استفاده از این سیستم در تمام نقاط، بالابودن راندمان تولید محصول در واحد سطح و در نهایت امکان کنترل محلول شیمیایی منطقه رشد گیاه بوده است.


انتهای پیام/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب