دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

وعده‌ها برای به تعادل رسیدن بازار شب عید همچنان ادامه دارد/ بازار شب عید چگونه تنظیم می‌شود؟

همواره در یک سال گذشته، بازار کالاهای اساسی سبد خانوار به بهانه‌های مختلف دست‌خوش تغییر و تحول قرار گرفته و اغلب اقشار جامعه را در تامین مایحتاج ضروری خود دچار مشکل کرده است.
کد خبر : 568127
file.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی و امور دام گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، همواره در یک سال گذشته، بازار کالاهای اساسی سبد خانوار به بهانه‌های مختلف دست‌خوش تغییر و تحول قرار گرفته است که این امر اغلب اقشار جامعه مخصوصا دهک‌های پایین را در تامین مایحتاج ضروری خود دچار مشکل کرده است.


همچنین افزایش بی‌محابای قیمت برخی از میوه‌ها و صیفی‌جات در ماه‌های اخیر این نگرانی را در نسبت به تهیه میوه برای شب عید تشدید کرده است.


اگرچه با اقدامات سیاست‌گذار بعد از گذشت تقریبا یک ماه، قیمت برخی از میوه و صیفی‌جات روند کاهشی را طی کرده و به گفته مسئولان برای عرضه میوه شب عید به بازار، مشکلی وجود ندارد، اما تجربه مدیریت ضعیف بازار و همچنین جولان دلالان و سودجویان در این بازار منجر به ایجاد نگرانی از عرضه میوه شب عید با قیمت‌های نجومی در بازار شده است.


از این رو این سوال مطرح می‌شود که آیا مدیریت بازار شب عید و تنظیم بازار همانند روند گذشته و مدیریت ضعیف دولت در تنظیم این بازار رقم خواهد خورد یا این روند در مسیر اصلاح وضع موجود گام بر‌می‌دارد؟


بررسی‌ها از سطح بازار نشان می‌دهد که قیمت برخی اقلام ضروری سبد خانوار همچون گوشت، میوه، قند، شکر و لبنیات نسبت به ماه‌های اخیر رشد چشم‌گیری داشته که هریک از مسئولان دلایل خاص خود را برای این گرانی‌ها مطرح می‌کنند، اما افزایش قیمت‌ها نتیجه‌ای جز کوچک شدن سفره خانوار نخواهد داشت چرا که درآمد افراد سنخیتی با این هزینه‌ها ندارد.


از سوی دیگر در هفته‌های اخیر قیمت مرغ و تخم مرغ در بازار به اوج خود رسیده بود و بسیاری از خانوارها را در تامین با مشکلات متعددی روبرو کرد، اما با اتخاذ تدابیر مسئولان پشتیبانی امور دام ‌مبنی بر عرضه مرغ و تخم مرغ تا اواسط فروردین با نرخ مصوب، بازار به تعادل رسیده به طوری‌که دیگر خبری از گرانی‌های اخیر نیست‌.


بازار مرغ و تخم‌مرغ کی به تعادل می‌رسد؟


مهدی یوسف خانی رئیس اتحادیه پرنده و ماهی  از عرضه روزانه ۵۰۰ تن مرغ گرم با نرخ مصوب خبر داد و می‌گوید اگر این میزان به درستی مدیریت شود و خارج از شبکه توزیع نشود، این میزان جوابگوی بازار تهران است. با توجه به آنکه مشتقات مرغ همچون ران مرغ، سینه و فیله از مرغ آزاد استحصال می‌شود، قیمت آن بالاست.


وی با اشاره به اینکه کمبودی در عرضه مرغ نداریم، می‌افزاید با توجه به شرایط مساعد تولید، جای هیچ گونه نگرانی مبنی بر نوسان قیمت در بازار نیست. همچنین قیمت هر کیلو تخم‌مرغ در بازار ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان معادل شانه‌ای ۳۵ هزار تومان اعلام شد.


رئیس اتحادیه پرنده و ماهی با بیان اینکه بازار تخم‌مرغ به تعادل رسیده است، معتقد است گرچه قیمت تخم مرغ طی هفته‌های اخیر در بازار با نوساناتی روبرو شد، اما با عرضه با نرخ مصوب قیمت کاهش یافته است.


نرخ کالاهای اساسی کاهشی می‌شود


قاسمعلی حسنی دبیر کل اتحادیه بنکداران مواد غذایی با اشاره به اینکه بازار اقلام اساسی در رکود به سر می‌برد، می‌گوید امسال برخلاف سال‌های گذشته، خبری از هیجانات بازار نیست. با توجه به کاهش نرخ ارز، انتظار می رود که قیمت اقلام اساسی در بازار روند نزولی به خود گیرد.


حسنی با اشاره به اینکه قیمت قیمت شکر در بازار همچنان ۲ نرخی است، می‌افزاید هم اکنون شکر با نرخ ۶ هزار و ۶۵۰ و ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان در بازار عرضه می‌شود، درحالی‌که با تک نرخی شدن نرخ بازار شکر به تعادل می‌رسد. همچنین با توجه به ذخایر مطلوب برنج، نگرانی مبنی بر کمبود و افزایش قیمت در بازار نیست.


علت گرانی گوشت در بازار


علی اصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی می‌گوید هم اکنون هر کیلو شقه گوسفندی بدون دنبه با نرخ ۱۱۸ تا ۱۲۰ هزار تومان به مغازه دار و ۱۳۲ تا ۱۳۳ هزار تومان به مصرف کننده عرضه می‌شود. همچنین قیمت هر کیلو دام زنده را ۵۵ تا ۵۷ هزار تومان اعلام کرد گرانی‌های اخیر ارتباطی به قاچاق دام ندارد، بسیاری از دامداران دام‌های خود را نگه داشته‌اند تا در روزهای پایانی اسفند با قیمت بالاتر به بازار عرضه کنند.


وی می‌افزاید با توجه به قدرت خرید خانوار و هزینه‌های شب عید، مردم تعجیلی در امر خرید گوشت ندارند، اما طبق روال همه ساله در اسفند با افزایش قیمت گوشت قرمز مواجه هستیم.


حبیب اسداله نژاد نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی با بیان اینکه قیمت مرغ در بازار همچنان دونرخی است، می‌گوید در حال حاضر ۲ نرخ در سطح کشور داریم به طوریکه مرغداران بر مبنای دریافت نهاده اقدام به عرضه مرغ گرم با نرخ مصوب ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان در بازار می‌کنند و در حالت دوم مرغ بر مبنای عرضه و تقاضا در بازار آزاد توزیع می‌شود.


وی عرضه مرغ با نرخ بالای ۲۵ هزار تومان را گران‌فروشی دانست و معتقد است امروز نرخ هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۱۸ هزار تومان و مرغ گرم در خرده فروشی‌ها ۲۵ هزار تومان است. بنابر سیاست‌گذاری ستاد تنظیم بازار، ۱۳۰ میلیون قطعه جوجه ریزی در ایام‌پایانی سال صورت گرفته که با این وجود کمبودی در عرضه مرغ شب عید نداریم.


محمد علی کمالی سروستانی مشاور اتحادیه مرغداران گوشتی درباره آخرین تحولات بازار مرغ می‌گوید امروز نرخ هر کیلو مرغ زنده ۱۴ هزار تا ۲۰ هزار تومان، مرغ آماده به طبخ در کشتارگاه ۲۲ هزار و ۷۰۰ تومان و در خرده فروشی ۲۵ هزار و ۵۵۰ تومان است.


به گفته وی در شرایط فعلی، میزان تقاضا به سبب نگرانی خانوارها از آینده بازار بالا رفته که برخی خرده فروشان هم بی انصافی کرده و مرغ را با نرخ بالای ۳۰ هزار تومان عرضه می‌کنند. این امر‌ گران‌فروشی و اجحاف در حق مصرف کننده است.


مشاور اتحادیه مرغداران گوشتی می‌افزاید بنابر ابلاغیه وزارت جهاد کشاورزی به کشتارگاه‌ها مبنی بر ممانعت از قطعه بندی، نگرانی‌هایی مبنی بر قطعه بندی زیرپله‌ای وجود دارد که امیدواریم با اعلام نرخ منطقی بگذارند بازار روند عادی خود را طی کند.


کمالی سروستانی از افزایش سهمیه نهاده دامی خبر داد و می‌گوید طی ماه‌های اخیر به ازای هر قطعه مرغ ۴ کیلو نهاده از طریق سامانه بازارگاه در اختیار مرغدار قرار می‌گرفت که هم اکنون حدود ۹۰۰ گرم به این‌میزان اضافه کرده‌اند که با این وجود مرغداران می‌توانند تا سن ۴۵ روز مرغ خود را در واحدها نگه دارند.


به گفته وی با نگهداری مرغ تا سن ۴۵ روز در واحدهای مرغداری به طور متوسط ماهانه ۴۸ هزار تن به تولید گوشت مرغ اضافه می‌شود که با این وجود قیمت مرغ در بازار به تعادل می‌رسد. بنابر آمار حدود ۱۳۰ میلیون قطعه جوجه‌ریزی در واحدهای مرغداری صورت گرفته که از این میزان حدود ۲۲۰ هزار تن گوشت مرغ تولید می‌شود و این میزان با مصرف کاملا هم‌خوانی دارد.


کاهش قیمت میوه از نیمه اسفند در بازار


مصطفی دارایی‌نژاد رئیس اتحادیه بارفروشان میدان مرکزی میوه و تره‌بار با اشاره به اینکه سیب و پرتقال به اندازه کافی در کشور موجود است، می‌گوید با توجه به تولید ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن مرکبات مازندران و دپوی ۶۰۰ هزار تن از آن در سردخانه، کمبودی در عرضه نداریم.


قیمت کنونی هر کیلو پرتقال شمال در میدان مرکزی را  ۱۰ تا ۱۳ هزار تومان و سیب را  ۵ تا ۱۴ هزار تومان است و مغازه‌دار‌ان با احتساب حداکثر ۳۵ درصد سود باید میوه‌ها را در مغازه‌های سطح شهر عرضه کنند.


به گفته دارایی‌نژاد، با افزایش عرضه سیب و پرتقال از اواسط اسفند، قیمت در بازار روند کاهشی به خود می‌گیرد. طی هفته‌های اخیر، قیمت خیار به علت سرمازدگی دچار نوساناتی شد که طی ۱۰ روز آینده با ازدیاد عرضه بازار به تعادل می‌رسد.


همچنین اسداله کارگر رئیس اتحادیه میوه و سبزی تهران از کاهش تقاضای خرید در بازار میوه خبر داد و می‌گوید طبق روال همه ساله در اسفند تقاضا برای خرید میوه نسبت به ماه‌های گذشته کاهش می‌یابد و مجدد در روز‌های پایانی این ماه به اوج خود می‌رسد.


وی در واکنش به عرضه نارنگی جنوب با نرخ ۵۵ هزار تومان در بازار معتقد است قیمت کنونی هر کیلو نارنگی انشو ۱۲ هزار تا ۱۸ هزار تومان، نارنگی بندری ۲۰ هزار تا ۲۷ هزار تومان، نارنگی تانجلو ۷ هزار تا ۱۱ هزار تومان و نارنگی تخم‌پاکستانی ۱۲ هزار تا ۱۸ هزار تومان است، چنانچه نارنگی با نرخ بالاتر از سود متعارف و قانونی در مغازه‌های سطح شهر عرضه شود، با متخلفان برخورد می‌شود.


کارگر با بیان اینکه کمبودی در عرضه میوه نداریم، می‌گوید با توجه به فراوانی تولید و عرضه میوه و صیفی در بازار پیش بینی می‌شود که نوسان خاصی در بازار رخ ندهد.


با این حال امید است که در آستانه سال نو شاهد افزایش یکباره قیمت کالاهای اساسی و قحطی این اقلام در بازار طبق سنوات گذشته نباشیم.


انتهای پیام/4133


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب