بازار شب عید و جای خالی نظارتها/ آیا کوچک شدن سفره مردم به برجام ربطی دارد؟
به گزارش خبرنگار حوزه اقتصاد کلان و بودجه گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، در کنار فشار ناشی از تحریمهای ظالمانه دولت آمریکا و شیوع ویروس کرونا که منجر به کاهش تجارت (واردات-صادرات) در سرتاسر جهان شده است تورم بالای 40 درصد، رشد منفی اقتصادی، کاهش ارزش پول ملی، شکست سیاست تخصیص ارز 4200 تومانی، جای خالی نظارت، تنظیم ضعیف بازار به ویژه در بخش کالای اساسی؛ سفره مردم کوچک شده و صف های طویلی برای خرید اقلامی چون مرغ، گوشت، تخم مرغ، روغن جامد و مایع پدید آمده است.
البته جهش قیمتی حاصل از تورم، دسته میوه و صیفی جات را نیز تحت الشعاع قرار داده است به طوریکه در سطح خرده فروشیهای شهر تهران قیمت هر کیلو موز به 70 هزار تومان و قیمت هر کیلو سیب به 24 هزار تومان رسیده است و میوه نیز در حال کمرنگ شدن از سبد خانوار است در گواه این ادعا میتوان به آمار تورم نقطه به نقطه کالاهای خوراکی در بهمنماه که توسط مرکز آمار منتشر شد استناد کرد که براساس آن، شاخص تورم نقطه به نقطه کالاهای خوراکی به 67 درصد رسیده است.
گرانیهای شب عید و رکود بازارهای مختلف چنان معیشت و سبدغذایی مردم را هدف گرفته است که رهبر انقلاب در روز 15 اسفند روز درختکاری با ابراز ناخرسندی از گرانیها و معیشت مردم فرمودند: «این وضع گرانی در آستانه عید غصه بزرگی ایجاد کرده است. البته اجناس مانند میوهها فراوان است اما قیمتها بسیار بالاست که سود این قیمت بالا هم به جیب باغداران زحمتکش نمیرود بلکه نصیب دلالها و واسطههای سودجو میشود و ضرر آن به مردم میرسد.»
ایشان فرمودند: «این مشکلات همه راه حل دارد و بارها در جلسات متعدد این نکات را تذکر داده و راه حلهای مورد نظر کارشناسان را به مسئولان گفتهایم.»
آلبرت بغزیان استاد اقتصاد دانشگاه تهران نیز با اشاره به فرمایشات روز جمعه مقام معظم رهبری درباره گرانیها میگوید به نظرم تنها فردی که دغدغه اقتصاد را دارد رهبری است ولی دولت گوش شنوایی ندارد. رهبری بارها گفتند که این وضعیت شایسته مردم نیست، رهبری رهنمود میدهند و این قوه مجریه است که باید اجرا کند.
جای خالی نظارت و افزایش قیمتها
به گفته وی در هیچ کجای دنیا اینطور نیست که مردم برای شادی کردن و روزهای شاد سال، دغدغه پرتقال و سیب داشته باشند، راه حل کنترل گرانیها افزایش نظارت است، اگر نظارت درست و دقیق باشد کسی احتکار نخواهد کرد.
بغزیان با اشاره به بهانه جویی برخی فعالان اقتصادی مبنی بر گره زدن گرانی ارز به گرانی اقلام و کالاها میافزاید جای خالی نظارت باعث طرح بهانه شده است به طوریکه برخی همه گرانی را به نرخ ارز ربط میدهند، مگر قرار است مثلا میوه را با قیمت یک دلار به مردم بفروشند.
محمدرضا حیدری کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به شکاف قیمتی قابل توجه بین مزرعه تا بازار، میگوید چنین شکاف قیمتی در هیچ اقتصادی قابل توجیه نیست و برای رفع این موضوع نیازمند رگولاتری و تنظیم گری هستیم که به دلیل فقدان نظارتها در بازار به نتیجه نرسیده است.
به گفته وی در حال حاضر دولتها اقتصاد خود را با نظارتهای مبتنی بر تکنولوژی روز و فناوری هدایت میکنند تا در سایه ایجاد شفافیت از فعالیتهای دلالی و واسطه گرایانه جلوگیری کرده و از کسب سود فقط عدهای ممانعت کنند.
بهبود معیشت مردم در گرو جهش تولید
استاد اقتصاد دانشگاه تهران با بیان اینکه برخی به اشتباه همه مشکلات را به خارج و نرخ دلار گره زدهاند میگوید همه چیز که وارد کشور نمیشود دولت باید درباره مسائل داخلی و تولید داخل پاسخگو باشد چرا که تنها راه حل جبران آثار ناشی از تحریمها افزایش تولید ملی است.
وی با تاکید بر اینکه تحریمها یکی از دلایل وضعیت بد اقتصادی این روزهاست، میگوید دولت در این سالها فقط نظارهگر بوده و همین باعث شده است شاهد تورم بیسابقهای ناشی از خود تحریمی دولت باشیم.
بغزیان میافزاید تورم حاصل از خود تحریمی دولت در حالی منجر به کوچکتر شدن سفره مردم و کاهش قدرت خرید آنها شده است که درآمد دهکهای پایین جامعه یا مردم عادی افزایش نیافته و تنها اقشار مرفه به دلیل برخورداری از چندین خانه، مغازه و ماشین و ... با افزایش قیمت داراییهایشان بر ثروت خود افزودهاند به طوریکه ما در بخش مسکن با تورم 110 درصدی در طی سالیان گذشته روبرو هستیم.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران با اشاره به سیاست دولت برای جلوگیری از افزایش فشار به اقشار ضعیف جامعه از طریق تخصیص ارز دولتی معتقد است حتی سیاست تخصیص ارز 4200 تومانی هم به علت نبود نظارت دولت نتوانست به افزایش قدرت خرید مردم بیانجامد.
به گفته وی ارز دولتی تخصیص داده شده برای واردات اقلام اساسی یا توسط عده ای در بازار آزاد با قیمت بالاتر به فروش رفت و یا در ازای آن هیچ کالایی وارد نشد.
مهدی بشارتدهسلوطی اقتصاد دان راهکار بهبود معیشت مردم را در گرو افزایش تولید دانسته و میگوید با افزایش تولید بیکاری کاهش، واردات کم، صادرات افزایش و ارزش پول ملی رشد خواهد کرد.
به گفته وی هم اکنون هیچ یک از شاخصههای فوق در اقتصاد کشور مثبت نبوده و دولت در کارنامه اقتصادیاش نمره قبولی نمیگیرد.
بشارتدهسلوطی افزایش سرسام آور نرخ ارز در برابر کاهش ارزش ریال و رانت ایجاد شده برای عدهای از این طریق را از مسائل اصلی اقتصاد کشور دانسته و میافزاید بخش اعظمی از تفاوت نرخ دلار بازار آزاد و ارز دولتی به جیب دولت رفته است و دلیل پایین آمدن این روزهای نرخ اسکناس آمریکایی خود دولت است تا در انتخابات پیش رو گزینه مطلوب و مورد نظر خود را بر ریاست پاستور بنشاند.
بهبود اقتصاد داخلی با نگاه دولت به برجام!
محمدرضا حیدری کارشناس مسائل اقتصادی میگوید تورم، رشد منفی اقتصادی و افزایش نابرابری در توزیع ثروت باعث کوچک شدن سفره مردم و کاهش درآمد سرانه هر ایرانی به 34 درصد شده است.
به گفته وی دلیل شرایط فوق این است که دولت هیچ برنامهای برای اقتصاد نداشته و تمام تمرکز خود را به برجام و بحثهای دیپلماتیک گره زده است.
این کارشناس مسائل اقتصادی معتقد است دولت در اولین قدم باید از برون گرایی به درون گرایی تغییر مسیر دهد، ظرفیتهای مناسبی در اقتصاد داخلی وجود دارد که با بهره گیری از آنها برحان معیشتی کنونی تا حدی برطرف میشود.
حیدری ضمن انتقاد از افول و نزول رتبه کسب و کار در کشور که هیچ ربطی هم به مسائل بین المللی و برجام ندارد، میافزاید تا مسائل مربوط به کسب و کار حل نشود گشایش های بینالمللی هم راهگشا نخواهد بود.
ناکامی وزارت صمت در حذف دلالان/ شکاف قیمتی همچنان پابرجاست
سیدجواد ساداتی نژاد رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری درباره گرانیهای شب عید میگوید افزایش قیمت میوه در بازار شب عید با توجه به وضعیت معیشت مردم قابل قبول نیست، در این باره با تشکیل جلسهای متشکل از ستاد تنظیم بازار، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صمت در زمینه ذخیره سازی میوه و تامین بازار شب عید تصمیماتی گرفته شده و تذکرات لازم نیز ارائه شده است.
به گفته وی میزان ذخیرهسازی میوه به منظور تامین بازار شب عید 1400 در مقایسه با سال گذشته کمتر شده است.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی میافزاید مقرر شده سازمان برنامه و بودجه اعتبارات لازم را برای تامین میوه بازار شب عید اختصاص دهد و وزارت صمت قول داده است تا میزان ذخیره سازی میوه شب عید را افزایش دهد.
ساداتی نژاد میگوید وزارت صمت هنوز موفق به حذف دلالان محصولات کشاورزی و کاهش قیمت میوه در بازار نشده است و همچنان شاهد شکاف قیمتی بین مزرعه تا بازار هستیم.
انتهای پیام/4133
انتهای پیام/