دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 بهمن 1399 - 11:16
رئیس دپارتمان ایران‌شناسی دانشگاه دولتی ایروان عنوان کرد؛

تغییر مسیر رژیم صهیونیستی از «رفراندوم استقلال» به محاصره ایران از شمال و غرب/ برقراری روابط دوستانه با تلاویو اشتباه راهبردی ارمنستان بود

رئیس دپارتمان ایران‌شناسی دانشگاه دولتی ایروان گفت: هدف اصلی رژیم صهیونیستی مبارزه با ارمنستان نیست؛ بلکه هدف اصلی با حضور گسترده در جمهوری آذربایجان محاصره ایران از دو منطقه مهم شمال و غرب است.
کد خبر : 562509
111.jpg

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از اصفهان، نشست هم‌اندیشی تخصصی با موضوع «بررسی تهدیدات مشترک امنیتی ایران و ارمنستان در منطقه» به همت دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ آزاد اسلامی استان اصفهان و با همکاری کارگروه مطالعات روابط ایران و ارمنستان برگزار شد.


رئیس دپارتمان ایران‌شناسی دانشگاه دولتی ایروان در این نشست که مورد استقبال بیش از 150 نفر از استادان واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان  قرار گرفت به تحلیل برخی از تهدیدات امنیتی در منطقه مرزی ایران و ارمنستان پرداخت.


وارطان وسکانیان در بیان اهمیت روابط ایران و ارمنستان گفت: روابط ایران و ارمنستان در زمانی که آذربایجان در حال جنگ با ارمنستان بوده برای هر سه کشور بسیار مهم است. در واقع این رابطه دوطرفه یک مکمل راهبردی برای فدراسیون روسیه و یک آلترناتیو برای آن محسوب می‌شود و می‌توان گفت روابط ایران و ارمنستان یک مکمل برای روابط ارمنستان و روسیه است. 


دسترسی به دریای شمال برای ایران از طریق 2 آلترناتیو امکانپذیر است


وی عنوان کرد: استان جنوبی ارمنستان که «سیونیک» با مرکزیت «کاپان» نام دارد و در دوره صفویه و قاجار به نام «زانگزور» مطرح بوده تنها استان هم‌مرز با ایران بوده و استانی است که ایران را به ارمنستان متصل می‌کند و از این جهت اهمیت سوق الجیشی و استراتژیک دارد.


رئیس دپارتمان ایران‌شناسی دولتی ایروان ادامه داد: ارتباط ایران و ارمنستان از سویی دسترسی به منابع هیدروکربنی را برای ارمنستان فراهم کرده که این از پروژه‌های مشترک اقتصادی ایران و ارمنستان است و از سوی دیگر دسترسی به دریای سیاه را برای ایران از سمت این کشور فراهم می‌کند.


وسکانیان متذکر شد: دسترسی به دریای شمال برای ایران از طریق سه آلترناتیو ارمنستان، جمهوری ترکیه و جمهوری آذربایجان امکانپذیر است و چون در اکثر موارد جمهوری آذربایجان از سیاست‌های ترکیه پیروی می‌کند در واقع باید گفت دو آلترناتیو جمهوری آذربایجان و جمهوری ترکیه بیشتر وجود ندارد.



این محقق ایران‌شناسی گفت: برخی دشمنان درصدد تشنج‌آفرینی در منطقه بوده و به‌دنبال ایده‌های تخیلی مانند ایجاد سرزمین توران بزرگ هستند که این ایده هم برای منافع ملی ایران و هم روسیه چالش‌های زیادی ایجاد می‌کند و ناتوی ترکیه محسوب می‌شود.


رئیس دپارتمان ایران‌شناسی دولتی ایروان افزود: در حالی که رهبر معظم انقلاب ایران فرمودند: «ادامه اشغالگری به نفع ایروان نیست و ادامه بحران قره‌باغ که ناشی از تداوم اشغال اراضی جمهوری آذربایجان است، می‌تواند پای تروریست‌ها را به منطقه باز کند.» تأکید ایشان بر تأمین امنیت اهالی ارامنه و ادامه پروسه مذاکرات صلح بود.


وسکانیان درباره حضور نیروهای غیربومی و تشنج‌آفرینی در منطقه قره‌باغ گفت: ایجاد جنگ و تشنج در منطقه قره‌باغ زمینه حضور تروریست‌هایی از چهار ملیت مختلف را در منطقه قفقاز فراهم می‌کند که به نفع مردم منطقه و طرف‌های درگیر نیست.


وی ادامه داد: از سوی دیگر ترکیه و رژیم صهیونیستی به جمهوری آذربایجان کمک‌های نظامی می‌کنند؛ بنابراین هدف اصلی رژیم صهیونیستی مبارزه با ارمنستان نیست؛ بلکه هدف اصلی با حضور گسترده در جمهوری آذربایجان محاصره ایران از دو منطقه مهم شمال و غرب است.


رئیس دپارتمان ایران‌شناسی دولتی ایروان متذکر شد: دولت غاصب رژیم صهیونیستی موفق نشد با گذاردن «رفراندوم استقلال» در کردستان عراق پایگاه ضد ایرانی در آنجا ایجاد کند،؛ بنابراین این هدف را در آذربایجان دنبال کرده و تا حدی هم موفق بوده است.


لزوم رفع اختلافات میان آذربایجان و ارمنستان از طریق همکاری جمعی


عضو کارگروه مطالعات روابط ایران و ارمنستان تشریح کرد: اشتباه راهبردی ارمنستان سال گذشته برقراری روابط دوستانه با تلاویو بود که به زیان این کشور تمام شد. همچنین برنامه فعال کردن خطوط مواصلاتی منطقه‌ای که در روز اول سال جاری میلادی موافقت‌نامه‌ای بین مسکو و باکو به امضا رسید و طبق این موافقت‌نامه‌ خطوط راه‌آهن می‌تواند از طریق جمهوری خودمختار نخجوان، ایران را به ارمنستان متصل کند و از آنجا به باکو و شهر سربند روسیه برسد.


وسکانیان توضیح داد: از همه خطرناک‌تر اینکه بخشی از این راه‌آهن هنوز ساخته نشده و مقرر شده شهر اقلید ترکیه را به شاهرود نخجوان متصل کند که اسم این خطوط مواصلاتی در مطبوعات ترکیه و باکو، کریدور توران نامیده شده و از آنجا که این یک اصطلاح حساسیت‌برانگیز برای ایران و روسیه و ارمنستان است و در برنامه تخیلی توران بزرگ می‌گنجد و خطر تبدیل به یک تهدید راهبردی را برای هر سه کشور به ذهن تداعی می‌کند.


وی با اشاره به تهدید حضور آمریکا در منطقه گفت: اگر این خط آهن عملیاتی شود، ایران نقش خود را برای اتصال نخجوان به آذربایجان از دست خواهد داد که این هم موجب می‌شود برخی تعاملات منطقه‌ای و مراودات اقتصادی و جنبه ترانزیت برای دو کشور از طریق ایران تهدید شود و هم نقش تأثیرگذاری سیاسی و اجتماعی ایران در منطقه کاهش یابد.


رئیس دپارتمان ایران‌شناسی دولتی ایروان تأکید کرد: از سوی دیگر حضور آمریکا در خاورمیانه و تلاش‌هایش برای بر هم زدن نظم و امنیت منطقه با تشویق گروه‌های مختلف به حضور در منطقه به نفع هیچ یک از کشورهای این منطقه نیست و صرفاً موجب ایجاد تشنج و درگیری خواهد شد.  


عضو کارگروه مطالعات روابط ایران و ارمنستان مطرح کرد که حل اختلافات میان آذربایجان و ارمنستان از طریق یک همکاری جمعی بین کشورهای منطقه‌ای و دستیابی به مذاکرات متوازن می‌تواند منجر به صلح پایدار در قفقاز و رفع ناامنی‌های تحمیل شده از خارج از منطقه شود که به سود تمام کشورهای این منطقه، رعایت حق حاکمیت طرفین و خاموش شدن شعله جنگ و خونریزی و رفع صف‌آرایی بازیگران بین‌المللی و خارج منطقه‌ای به نفع مصالح کشورهای درگیر و ذی‌نفع خواهد شد.


انتهای پیام/4078/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب